Близки и новородено по време на пандемия

  • 5 916
  • 50
# 15
С първото дете нямаше такива работи дори и без пандемия. Който желае, можеше да дойде на изписването в болницата и толкова. Не виждам защо трябва да се събират хора на заведение или пък да дойдат в дома на бебето, при положение, че родилката е била "н" на брой дни в болница и има нужда да се изкъпе и почине, а не да го играе домакиня. А пък всички роднини ще имат години наред да виждат и общуват с детето. Особено пък сега с ФБ и всякакви начини за комуникация, не виждам "зор" да видиш новородено в първите му дни.
Живот и здраве, след няколко месеца ще е същото и с второто бебе. Тъй като ще е лято, баби и дядовци предполагам ще дойдат на изписването, но гостувания и заведения няма да има. Прибираме се с бебето да си починем и да се нагодим.
Виж целия пост
# 16
Ще ви напиша аз как мисля и какво беше при нас началото на 2020 въпреки че януари уж нямаше Корона....На изписването бяхме само с бабите и единия дядо и вуйчото до там.Вкъщи се почерпихме за час-два хапнахме и по една тортичка и  си тръгнаха, какво е това приспиване ??🙄🙄🙄😱😱😱
Дори лятото като поотрасна стана на 6+м.на баща ми -неговия брат че жена му ...тогава бяхме на село и идват те на гости уж (срещаме се в центъра на селото)и тя ми вика ,,дай да я подържа "...виждам ги потни били на градината да копаят ...познайте дали я дадох...😃директно казах,че  не я давам и млъкна изобщо не очакваше😃😃😃🙄🙄🙄
Дори и на моя колежка пенсионерка вече,която ми беше супер близка в парка също не дадох да я пипа,тя ме разбра разбира се 🌞
Виж целия пост
# 17
Моят беше бебе доста преди пандемията, но пак не давах близки, познати  и непознати да ми се мотат около детето. Като беше новороден, беше лесно - вкъщи и врътвам ключа. По-късно много неприятно ми беше разни непознати се завираха по количката да му се радват. Със сигурност с добри намерения, обаче хич не обичам да ми се навлиза в личното пространство.
А сега в тази обстановка изобщо няма какво да се извиняваш или някой да се цупи. Казваш, че се притесняваш от много контакти и приключваш темата.
Виж целия пост
# 18
Абсурд! Сега и на изписването ограничават гостите в болницата. У дома една седмица стоя само майка ми ,  за да ми помага. Без пандемия, вътре в родилното дойдоха тя и таткото, после на двора - чичото. Нито съм искала други, нито са настоявали. Бях със секцио, едва седях права, щях да цапна нахалния фотограф на болницата, който се въртеше да ни снима насила, остава пък и да търпя панаири и навалица около мен и новородено. Гушкат го най-близките ми, на които нямам проблем да го оставя за няколко часа. У дома не е хотел и не виждам защо родилката ще го играе домакиня. Не стига, че си замаяна, недоспала, имаш грижи по новородено, често родилките ги боли какво ли не дни и седмици, ами и някакви хора да се мотаят. Освен коронавирус, могат да му предадат много по-опасни за новородено зарази.

Виж целия пост
# 19
Както с първото преди 6 години, така и сега не искам да има никой около семейството ми в първите месеци. Ще си имаме достатъчно работа да свикнем с бебето.
С първото, майка ми дойде от България (живеем в чужбина), но се грижеше за къщата и готвенето. Не е пипала изобщо бебето. За първи път го държа на сладката питка на 40 дни.
Сега никой няма да идва.
Пипане на бебето евентуално само от най-близките само по ходилцата и то с измити ръце. За количката съм взела комарник, за да не се налага да бъда като страж.
Виж целия пост
# 20
На нашето изписване август 2020 бяхме само аз и таткото, защото не ми се занимаваше с други хора. Бях изморена , спеше ми се и изглеждах ужасно- заради това исках да сме си сами.

След това на 40 ден на детето събрах приятелки вкъщи . Не съм се притеснявала заради Ковид , нямаше и проблем след събирането, никой не се е разболявал, още по- малко бебето.
Виж целия пост
# 21
Подобен тип изпълнения не са ми по вкуса с пандемия или без.Какви са тези гостувания с преспивания,посрещания и подобни?Родих края на 2019.Пандемия нямаше,но дойдоха само ММ и родителите ни.Постояха 2 часа и толкова.Всеки у тях си.Детето навън си го изкарвах,но у дома хора не идваха.За питката на 40 дни поканих приятелки на сладкарница.На следващият ден бебка имаше имен ден и тогава я представихме пред най-близките роднини.Празнувахме на заведение.В последствие вече и пред приятели.
Ако ситуацията беше като сегашната,определено бих ограничила контактите,поне докато не стане на 2-3м.
Виж целия пост
# 22
Детето ми не е родено в пандемията, но и да беше нямаше да е нещо по различно.
Дойдоха моите родители, брата на мъжа ми с неговата приятелка и кумата ми. Дойдоха вкъщи, бяха приготвили за ядене, те вдигаха и слагаха масата. Аз абсолютно нищо не съм правила. Влязох да се изкъпя, починах си. Само моите родители останаха първата вечер, останалите си тръгнаха бързичко. Имах нужда от адекватна помощ първия месец, поради много причини. Когато мъжа ми беше на работа, майка ми беше до мен и правеше това, което и кажа, не ми се месеше за абсолютно нищо. Оставаше няколко пъти да приспива или идваше за по няколко часа през деня. Като това е било мое желание, не се е натрисала
На изписването всички бяха здрави, направиха си няколко снимки, но я държаха през одеалце.
След това на няколко пъти съм правила забележка да не я пипат по лицето и ръцете на други хора. Не са се приемали много добре, но не е мой проблем. Най- много се ядосах на една банка, която дори не познавам. Тръгна да я пипа по крачето, най- учтиво я помолих да не го прави, но тя продължи. След това го казах на по висок тон, а тя започна да ми вика, че нищо не било станала, защо съм била реагирала така. Добре, че дойде нашия ред и влязохме в кабинета, за да приключим с разговора.
Виж целия пост
# 23
Аз пък, обратно на всеобщото мнение тук, исках родителите ми да си видят и прегърнат внучето. На изписването се събрахме вкъщи с родителите ми и свекърите, всички се порадваха на бебето, голяма еуфория беше. Не съм домакинствата - напротив, всички се грижеха за нас. Когато реших, се оттеглих в спалнята с бебето, никой не ми е пречил. Не съм била уморена, всъщност имах доста енергия (умората дойде след няколко седмици вече). Не съм искала да се къпя, защото си се изкъпах сутринта точно преди изписването. Нито пък да легна да спя на обяд. Освен в деня на изписването и досега 4 месеца по-късно те идват да го видят и аз им го оставям да го гледат. Ако някой е бил контактен или има някакви неразположения, отлагаме виждания за 10-14 дни. Ние също излизаме навън, не сме се затворили вкъщи.
Виж целия пост
# 24
И ние живот и здраве скоро чакаме бебе. Идеята ни за сега е на т.нар. изписване да сме си 4-та, първите дни също. После един по един ще дойдат бабите и дядовците ( нашите са разведени). Ще видим точно как ще го измислим, но за всеки случай няма да се струпват много хора.
Виж целия пост
# 25
Децата ми не са родени през пандемията но също никой не исках наоколо.
За първото - само аз и ММ на изписването. Никой не исках да идва в болницата.
Прибрахме се и исках да си бъдем 3мата само. Чак след 2 месеца поканих гости. Навън излизах с бебето от 5ти ден. Не давах никой да я пипа дори не давах да ми я държат. Никой не е спал в къщи. Най - мразя някой да ми преспива у дома.
За второто - пак така на изписване ММ и първото дете. Само дето на втория ден в болницата дойде една приятелка да ме види и забрави да си тръгне. Толкова дълго стоя, а аз много изморена. Накрая и казах че ще си почивам и тя си тръгна. Пак никой не каних у дома 1-2 месеца. Понеже ми беше много трудно с две деца с малка разлика. Никой не ми е помага и за 1 час даже.
Виж целия пост
# 26
Благодаря на тези, които включват. Интересно ми е, обаче, близките ви как приемат това, че искате спокойствие след раждането, това, че сте против струпването на много хора, против това да се преспива във вашия дом (има случаи, в които родителите на майката/бащата живеят в друг град, например)?
Повечето от вас са категорични, но нямаше ли обидени, особено такива, според които корона вируса не е причина да пазят дистанция от бебето?
Виж целия пост
# 27
Зависи с какви хора си имате работа. Ако са разбрани, няма да им е проблем. Нито пък ще искат да преспиват у вас. Да се събера с родителите ми и свекърите в деня на изписването, за мен не е струпване на много хора. Други роднини и приятели изобщо даже не са си помисляли да попитат, всеки средноинтелигентен човек знае, че не бива да се бута при новородено. Ако сами не се сещат- кажете им. Аз не си представям обаче, как родителите ми няма да си видят внучето с дни или месеци, ако живеят наблизо. В крайна сметка родителите решават. Ако не искате гости, казвате им и те да го приемат както си искат. Важното е вие какво искате в този момент.
Виж целия пост
# 28
Лесно им е на тези, чиито родители са от същия град да кажат:  "не искам никакви преспивания", ама ако бабите и дядовците идват от другия край на страната няма как да стане.
Нашите не са разпитвали още много подробно, но просто ще трябва да се съобразят с положението. Далеч сме от мисълта да не им даваме да си виждат внучето с месеци, просто няма да е веднага. На изписването на дъщеря ми бяхадвете баби, единият дядо и двамата вуйчовци. Почерпихме се малко вкъщи и после майка ви остана за 2,3 дни.
Виж целия пост
# 29
Благодаря на тези, които включват. Интересно ми е, обаче, близките ви как приемат това, че искате спокойствие след раждането, това, че сте против струпването на много хора, против това да се преспива във вашия дом (има случаи, в които родителите на майката/бащата живеят в друг град, например)?
Повечето от вас са категорични, но нямаше ли обидени, особено такива, според които корона вируса не е причина да пазят дистанция от бебето?
Жена, която е минала през раждане, знае как се чувства една родилка. Да, можеш да си на шест и всичко да е точно. Но можеш да си след кръвоизлив, не спала 4 дни и едвам стояща на краката си или просто изморена. Нито майка ми, нито свекърва ми са имали против, че няма да дойдат вкъщи. Свекърите са от друг град, тръгнаха си следобеда, ако искаха някъде да остават, вероятно щяха да си наемат квартира за една нощ.
Отделно, пусни новините и чуй за случаите на бебета с Ковид, как мислиш са се заразили? Бебетата са много крехки, понякога възрастния може да няма никакви симптоми, но да е болен (не говорим само за Ковид). Как въобще разумен възрастен (изключая родителите на бебето) ще иска да пипа и да бъде в стаята на новородено? Има достатъчно време да го видят и да му се радват.
Човек се учи от опита. При едно такова гостуване, което не ми беше предизвестено и буквално ми звъннаха на вратата, защото искали да видят бебето (тогава на 40 дни), след ден бяхме по болници с бебе с температура. Ти си родителя, ти носиш отговорност, ти решаваш. Аз не виждам повод за сръдни, особено ако хората са предварително уведомени как ще се процедира.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия