Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

  • 51 954
  • 739
# 75
Бъзак и бъз са 2 различни неща.
Виж целия пост
# 76
Добър ден!

Само че в нашия край на дървовидния бъз му казват просто бъз (а вие го знаете като бъзак), а на тревовидния - бъзуняк. Аз така ги знам и това е едно от малкото неща, за които не възприемам поправки. Благодаря!
Виж целия пост
# 77
Че аз не те поправям, и двете казваме едно и също, че това са различни растения. Няма нужда от настръхване 😋. Но има хора, които не го знаят и смятат, че това са двете имена на едно и също нещо, а доколкото ми е известно имат различни свойства. Както и да е, не е това темата.
Виж целия пост
# 78
Че аз не те поправям, и двете казваме едно и също, че това са различни растения. Няма нужда от настръхване 😋. Но има хора, които не го знаят и смятат, че това са двете имена на едно и също нещо, а доколкото ми е известно имат различни свойства. Както и да е, не е това темата.

Три са растенията :
Бял бъз - дървовиден
Черен бъз
Бъзуняк - една трева , която  прилича на магданоз
Виж целия пост
# 79
Sambucus nigra - черен бъз (дървовиден, както му казвате)
Sambucus ebulus - бъзак ( тревист бъз)
Sambucus gaudichaudiana - бял бъз, не вирее в Бг.
Sambucus racemosa - червен бъз, среща се в Бг.
Кой, как на кое казва, няма значение, имат си официални имена, има и учебници, в които ги пише.
Виж целия пост
# 80
Здравейте, много се радвам, че се включих във вашата прекрасна група! Пак ми се появи стимула за режима, пак се настървих да стана поне 65 килограма, които ще са добре за ръста ми. Късмет е, че ви намерих. Hug
Започнах от тази сутрин две лъжици ябълков оцет с топла вода. Хвана ме музата и направих една любима на семейството рецепта - три консерви риба тон в собствен сос, четири яйца, 100 грама настърган на ситно кашкавал, три с. л. хуск, 3 - 4 с.л. зехтин, половин ч. л. сух чесън. Омесих от това количество 18 кюфтенца, стават уникални. Знам, че рибата тон не е много читава, но не ядем особено много риби вкъщи, а тази я обичаме всички.
Желая ви прекрасен ден!

Здравей. Прочетох какво ядеш и ми се струва, че тялото ти е в режим на оцеляване и затова нямаш резултат. Аз бих разхвърляла храната на 3 чаосови интервали за да се разбутва метаболизма и да харчи енергия, а не да я складира, защото си мисли, че идва глад.
Аз лично най-добри резултати имах когато ядях често.
Виж целия пост
# 81
По какъв начин, като се храни човек през 3 часа като бебе се "разбутва метаболизма и се харчи енергия "?
Или поддържането на постоянно висок инсулин разбутва метаболизма?
Просто питам
Виж целия пост
# 82
Не е само въпрос на инсулин. При получаване на твърде малко калории тялото влиза в режим на оцеляване. В това състояние то се опитва да запази всяка форма на енергия, която достига до него и я складира като мазнини или не пипа съкровенния запас на вече натрупаното, а само харчи колкото може от получаваната храна. И като се удължи гладуването, защото не се вижда резултат, тялото се научава по-лесно да превръща всяка една хапка в тлъстини. Затова много хора казват, че пълнеят и от въздуха.
Ако в този много голям калориен дефицит се включи и тренировка тялото ще се захване още по-свирепо   да запази мазнините си. Щом му се дава по-малко хранителни вещества, че и се харчи насилствено още енергия, то ще започне да харчи по-малко енергия и за ежедневните дейности. 
Отделно - като се гладува се отделя кортизол, който още повече кара тялото да се запасява.
Затова съветът, който аз получих от диетоложката ми и приготвения хранителен план, с който смъкнах 15кг за 4 месеца ( и 3 пъти седмично плуване) беше да се яде по малко, но често и общото количество калории да е с 10% по-ниско отколкото са нуждите. Така тялото свиква, че ще получава редовно храна и не се "притеснява", че ще огладнее; не запасява, а харчи директно енергия от храната и каквото не му достигне - си го разгражда.
Инсулинът се контролира като се ядат храни с нисъл гликемичен индекс, а не с гладуване.
Знам, че не го обясних много научно, така съм го разбрала. Не претендирам за 100% логично обяснение, не съм диетолог. Но разбрах след много диети и никакви резултати, че отговорът не е еднозначен - много неща са замесени и трябва да се намери точния баланс според инсулин, кортизол, полови хормони, щитовидната...даже вит Д влияе. Като се уцеи правилното хранене - резултатът идва.

Виж целия пост
# 83
Съдейки по заглавието на темата, тук точно за инсулин става въпрос. Постоянното похапване го държи постоянно висок.
Никой не говори за гладуване (тогава тялото минава в режим запасяване), а интервалното хранене е всичко, но не и гладуване.
Просто обърквате понятия и идеи, но щом ви харесва да ядете 6-8-10 пъти на ден, хапвайте си.
Виж целия пост
# 84
Може да се яде и два пъти на ден с нужните калории.
Ама да хапваш две хапки пилешко и салата е логично, че няма да стане.
Да, с рестрикции донякъде се сваля, ама после организма влиза в друг режим и се стопират нещата.
Виж целия пост
# 85
Не бъркам понятия и идеи. На Brandywine18 предложих да осмисли дали калориите ѝ не са твърде малко, на Вас отговарям на въпроса.
Виж целия пост
# 86
Аз това прочетох , но не видях КОЛКО и какво (видях рецепта за кюфтенца) е яла въпросната съфорумка. Ако е изяла всичките кюфтенца , хич не е малко.

Здравей. Прочетох какво ядеш и ми се струва, че тялото ти е в режим на оцеляване и затова нямаш резултат. Аз бих разхвърляла храната на 3 чаосови интервали за да се разбутва метаболизма и да харчи енергия, а не да я складира, защото си мисли, че идва глад.
Аз лично най-добри резултати имах когато ядях често.
Виж целия пост
# 87
Аз това прочетох , но не видях КОЛКО и какво (видях рецепта за кюфтенца) е яла въпросната съфорумка. Ако е изяла всичките кюфтенца , хич не е малко.

Има история по-напред в темата.
Ето това ядене за цял ден за 80 килограмова жена с недостатъчн сън (5-6 часа) ми се вижда малко
(цитирам)
Обяд - 5 листа маруля, половин авокадо, половин краставица, две варени яйца, две филийки от тахановия хляб.
Вечеря - пиле с кисело зеле на фурна (домашно пиле, зеле, мас) + три ленени хлебчета (колкото курабийки).
Виж целия пост
# 88
Мда. Пиле с кисело зеле, десертна чинийка? Или половин тава? Половин пиле или едно крилце? За филийките: един мм дебела или два пръста?
Тук не е важно колко, а какво и колко време държи сито. Ако ми държи сито 2-3 часа (по горните съвети) не е за мен, нито за който и да е нормален и работещ човек. Ми то целият ден отива в мислене за ядене и гледане на часовника дали е дошло време.
Идеята е да се яде до засищане (нито полуглад , нито преяждане), с подходяща храна (да държи сито дълго и да няма "скокове" на кз и инсулин).
Виж целия пост
# 89
Важно е да не се подлага човек на хроничен глад, с други думи хронично понижени калории (каквото и точно да значи това) защото, при това положение, за да компенсира, тялото забавя метаболизма. От там се влиза в спирала, от която измъкването е много трудно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия