Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Законно ли е търговците да налагат минимална сума при плащане с карта?

  • 5 651
  • 150
Здравейте,

влизам днес в една аптека и купувам нещо за 5лв и тръгвам да плащам с карта, но ми казват, че трябва да закупя продукти за минимум 10лв. за да мога да платя с нея.

Търсих информация относно това, но не успях да намеря.

Някой знае ли дали е законно да налагат тази минимална сума при плащане с карта?
Не трябва ли да е обявено някъде на вратата до лепенките, че може да се плаща с карта?
Виж целия пост
# 1
На коя банка е картата? Не съм чувала за подобно нещо. А, то не било от картоиздателя. Може и да имат, то си е право на търговеца.
Виж целия пост
# 2
не мисля, че е законно..)
Виж целия пост
# 3
Е, защо да не е - не са длъжни изобщо да приемат плащане с карти.
Виж целия пост
# 4
Не знам за България, но в Германия го има. В доста ресторанти трябва да направиш сметка над 10 евро например за да платиш с карта, ако е по-малко може само кеш.
Виж целия пост
# 5
За законно- да, всеки търговец има право да си определи условията. Но би било редно да е обявено на видимо място. Най-малкото, до касата трябва да има обявление.

Иначе търговците не винаги са виновни. Реално и те плащат такси, както и картодържателите. Ако не им е изгодно да платиш сума под 10лв. с карта, защото таксата е висока е разбираемо да откажат.
Виж целия пост
# 6
Не изглежда приятно, но едва ли е незаконно, при условие, че дори не са задължени да предлагат плащане с карта - това си личен избор на всеки търговец.

За всяка транзакция се удържа от банката някакъв процент от сумата, и ако нещата, които продават в аптеката са с малка надценка (предположително тези продукти, които са с по-ниска цена са и с по-малка надценка)  - то тази малка надценка се "изяжда" от банката, към която е пос-терминала и те реално не получават нищо, затова са се презастраховали с минимална сума за плащане.  Няма какво да направите, освен просто да ги избягвате като търговци, които не се придържат към добрите практики в бизнеса.
Виж целия пост
# 7
Търговеца плаща такси на компанията, която обработва транзакциите.
Обикновено това е процент от сумата, но често има минимална такса, независимо от размера на транзакцията.
Т.е. търговеца ше трябва да плати да речем поне 50 стотинки, дори и ако покупката е за 1 лев, което ще му заличи всяка печалба.
Виж целия пост
# 8
Не, не е законно и нямат право, но е практика от години на някои търговци. Самите служители на каса не са виновни, на тях им е вменено като задължение да изискват този минимум. Правят го точно заради комисионните към банката. За Вас като клиент няма такса за плащането, но търговеца дължи различен процент комисионна и такси към банката спрямо договора си. Затова подобни минимуми целят да ви откажат да платите с карта, а да го направите в брой.
Виж целия пост
# 9
Защо да не е законно?
Виж целия пост
# 10
Вече в две малки магазинчета ми се случва следното.
Само цигари с карта не мога да взема, трябва и нещо друго, дори една торбичка да е от 10 ст.
Но само малка мин. вода, или друга стока за дребна сума може.
Виж целия пост
# 11
Не знам за България, но в Германия го има. В доста ресторанти трябва да направиш сметка над 10 евро например за да платиш с карта, ако е по-малко може само кеш.

И аз това щях да кажа - има минимум в Германия почти навсякъде. И в ресторантите, и в дискотеки, барове... Явно е законно.
Виж целия пост
# 12
В подобен случай си излизам от аптеката/магазина/.  Има и други, които с удоволствие ще ми приемат плащането с карта.
Но аз пазарувам само от големи аптеки. В събота купих по поръчка на съседка пакетче билки за 1.70 лв, платих с карта, не е имало коментар или проблеми.
В Германия съм плащала за напр. 1 кафе и 1 сладолед в заведение или нещо подобно под 10 Е. И там не е имало коментари.
Виж целия пост
# 13
И на мен ми е интересно кой точно закон е нарушен в случая Laughing
Виж целия пост
# 14
Не само в Германия, и в Белгия, и в Дания, и в Холандия го има. Не виждам как навсякъде по тези места вършат незаконни неща и никой не ги санкционира.
Напълно нормално нещо. Никой не го задължава изобщо да приема карти. И да, никой не задължава клиента да купува от там, ако не му допада
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия