🍽️ MasterChef 🍽️ България - сезон 7, тема 3

  • 35 876
  • 788
# 360
Аз написах как е правилно да се изписва, пък всеки може да го пише и произнася както си ще.

Испанците казват Шакеспеаре на Шекспир, ама това не значи, че е вярно.
Виж целия пост
# 361
Е, ясно ми е, че нямаше как да допуснат Лидия във финалната десятка.
Но независимо кой ще спечели аз ще я запомня тази жена.
Със спокойствието, което излъчваше.
Много хора точно това ги дразни, а на мен ми е симпатична.

На финал виждам Алекс, Мария и Стилиян.
Виж целия пост
# 362
Защо да е нямало как, ако не я беше свалил Мартин си беше в топ 10 отвсякъде.
Виж целия пост
# 363
Да, може би. Но да не забравяме, че гледаме шоу със сценарий все пак.
Понеже аз гледам с ден закъснение, но преди това или ви чета, а и да не ви прочета във ФБ сутрин се уведомявам кой е напуснал.
Това ме кара, когато гледам после да наблюдавам по - обстойно напускащиият.
И още по коментарите и държанието му някак си личи, че е ногов ред.
Разбира се, може и да живея в дълбоко заблуждение, но така дори ми е по- интересно.
Виж целия пост
# 364
Скрит текст:
А пък аз да ви разкажа досега си говорих с моя приятелка от Валенсия, която е и местен гид там и ми разказа доста интересни неща.
Паелята като цяло си е просто селско ястие с ориз, но това не я прави по-малко специална. Напротив. Тя е символ на традиции. Наименованието идва от съда, в който се приготвя - паеля еле вид тиган...Най-класическата и за много хора единствена паеля е Валенсианската. Всъщност ястието идва точно от тук. Традиционната рецепта е от 2 вида зелен фасул, зрял пресен боб, пилешко, заешко, ориз и настърган домат, обединени от зехтин и овкусени само със сол, сладък червен пипер и шафран, който освен вкус, придава и жълтия цвят на ориза.
приготвя се на огън или на котлон, но не във фурна и кси има доста чалъми, за да се получи вкусна. Просто ядене е, ама не е толкова просто на готвене...използва се специален вид ориз и в зависимост от твърдостта на водата количеството и времето на готвене се променят. Затова много хора, когато правят паеля извън вкъщи си носят освен всички съставки и водата.
В рибарските квартали се прави с морски дарове и й казват паеля с морски дарове или ориз сеньорет.... Но за валенсианците това не е паеля....иначе в тавата можеш да сложиш освен ориз каквото друго си поискаш и пак да го наречеш паеля - ама не е. ами е ориз с разни неща. Валенсианската е с пилешко, заешко, ориз и зеленчуци. като зеленчуците са плосък зелен фасул, червен зелен фасул, някои слагат и кръгъл зелен фасул (аз не правя разлика, но казват, че придават различен вкус) и лунен фасул. В Аликанте слагат червена чушка, но това за всички е странност.
валенсианската паеля е първа и единствена. но много хора ще ти кажат, че грешиш, ако го твърдиш. В момента се работи по въпроса да се запише някъде и да се приключи със спора.
най-важното е, че приготвянето и яденето на паеля са социални актове....готви се поне 2 часа, през което време се бърбори, клюкари, пие и мези....а после се обсъжда дали е вкусно, колко добре е сготвен ориза и тн
Ето и една паеля приготвена от мъжа на моята приятелка 😉
Само картофи й липсват и си става славянски гювеч Joy

Излиза, че паелята на Лидия доста се е доближавала до оригинала, напразно я нахокаха и изгониха.

В паелята на Силвена имаше прекалено много й кратко сякаш.. Поне аз я чувах като пайейа.
Токев я произнасяше така, както е придобила гражданственост у нас. То и Севиля май е Севийя за испанците, ама ние не я знаем така.
Ами жаревицата, особено целите царевички в никоя паеля не се слагат, грахта също е странна. На Лидия храната повече на ориз по мексикански ми приличаше с тия царевици.
Виж целия пост
# 365
Честно казано, паеля звучи най-добре на български, защото иначе се събира една торба гласни след п-то и става гоолямо кълчене на езика при произнасяне. Но за писане и паея става, поне като уважение към националната кулинарна гордост на испанците. То и те ще се препотят, ако трябва да кажат яйца по панагюрски примерно, ама това е положението.
На мен видът на това ястие изобщо не ми отваря апетит, не знам защо, но съм благодарна на всички, които разказаха толкова интересни неща, свързани с историята му. Обогатих кулинарната си култура покрай разговора и може пък някой ден да се изкуша да пробвам пак.
Аз чакам да се появи пилаф като задача, че да понауча как се прави, защото не съм готвила никога.
Виж целия пост
# 366
Аз написах как е правилно да се изписва, пък всеки може да го пише и произнася както си ще.

Даже се учудвам, че все още се употребява паеЛя. Яла съм на много места в Испания - вкусно, но бедняшко ядене наистина е било. Както пицата и пастата. Учудена съм, че участниците не знаят такива основни манджи. Както не знаеха скони и т.н.
Виж целия пост
# 367
... Ами жаревицата, особено целите царевички в никоя паеля не се слагат, грахта също е странна. На Лидия храната повече на ориз по мексикански ми приличаше с тия царевици.
Гледам я тази Жаревица, гледам, и половин час се чудя какво е това Joy
Много сладко се е получило Simple Smile

И грах слагали. Не е единствената такава рецепта:
https://www.24kitchen.bg/recipe/ispanska-paelia
В крайна сметка май всеки си слага каквото иска и каквото си има под ръка!
Виж целия пост
# 368
Абе просто по сценарии трябваше да изгонят Лидия, щото другото рускинче да седи и да върти очи. Иначе се съмнявам нейната паеля да беше толкова невкусна и нетипична. А пък на Виктория дето за първи път прави и рецептата не знае по хубава видиш ли.
Виж целия пост
# 369
Чета ви докато гледам мач.
Опитах се да отворя линковете от Мари Мар,но не успях.
Сега вали сняг при нас,в Германия,Долна Саксония,но ми се прияде паеля и на мен,
С едно винце...

Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 370
... Ами жаревицата, особено целите царевички в никоя паеля не се слагат, грахта също е странна. На Лидия храната повече на ориз по мексикански ми приличаше с тия царевици.
Гледам я тази Жаревица, гледам, и половин час се чудя какво е това Joy
Много сладко се е получило Simple Smile

И грах слагали. Не е единствената такава рецепта:
https://www.24kitchen.bg/recipe/ispanska-paelia
В крайна сметка май всеки си слага каквото иска и каквото си има под ръка!
Ох смях се с глас😂
Не винаги имам време да се проверявам, а пиша от тела и често са безумия, извинявам се, ще се старая повече.
Но дума чудо се е получила. 😂
Виж целия пост
# 371
Чета ви докато гледам мач.
Опитах се да отворя линковете от Мари Мар,но не успях.
Сега вали сняг при нас,в Германия,Долна Саксония,но ми се прияде паеля и на мен,
С едно винце...

Stuck Out Tongue Winking Eye
Не би трябвало да има проблем с линка. Опитай с друг браузър или да пуснеш линка в VLC player.
https://vid.btv.bg/avod/2021/04/04/Master_Chef_S07_E14_HD_16x9_d … 0phee9ooLei-2.mp4

  https://vid.btv.bg/avod/2021/04/04/Master_Chef_S07_E14_HD_16x9_d … 0phee9ooLei-2.mp4



Виж целия пост
# 372
Аз паралелно понаглеждам серии в тубата от чуждестрани МШ. Канада, Австралия имали сезон с най-добрите участници от всички сезони, така че след някоя и друга годинка сигурно ще направят и български вариант.
Виж целия пост
# 373
Ако ще е като формата "Като две капки вода" - All Stars, хич да не го правят.
Виж целия пост
# 374
Редовно чета, но рядко пиша.
Два пъти съм била в Испания, единия от които във Валенсия. Яла съм ястието няколко пъти и много ми хареса. От епизода ми се дояде пак паеля (или там както се пише) и пак искам в Испания 😞 Много любима страна.
Харесвам Силвена, все пак ми е адашка 😃 Внася колорит в предаването, за което допринасят дори дрехите и гримът ѝ. Допадат ми шефовете като избор и екип.
Възхищавам се на спокойствието на Лидия.  Но, на шефовете явно не им хареса. Там все бързай, газ, шаш, спек.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия