Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Апартамент на зелено и ипотекирана земя

  • 1 066
  • 10
Здравейте. От известно време обмислям покупка на апартамент на зелено. След проучване се оказа, че инвеститорът е взел заем за закупуване на земята, върху която ще се строи. Разбирам, че това не е необичайна практика, но какви рискове се крият?  Когато подпиша окончателен договор и придобия собственост върху апартамента, има ли опасност да ми бъде отнето жилището, ако инвеститорът не изплати заема за земята?

Моля простете, но съм много боса в тази материя и наистина имам нужда от информация.
Виж целия пост
# 1
Да, ипотекира се земята, заедно с бъдещата сграда, ако не плати кредита- банката ще има претенции и към апартаментите, разбира се, повечето читави строители си плащат кредита и заличават ипотеката
Виж целия пост
# 2
Това е риск при покупката на зелено, че инвеститорът няма да се справи и даже може да фалира, а също, че и да не фалира, сградата може години да не се завърши. Такива случаи не са изключение, когато се инвестира в апартамент на зелено. Да, по-ниска е цената и е по-висок рискът.
Можете да проучите инвеститора, но ако предишни негови начинания са завършвали успешно, не е гаранция, че няма да се прецака точно сега.

Въпросът е при сключване на договор (предварителен договор) с инвеститора, той каква част от парите на кой етап ще иска. Като разберете това, по-ясно можете да си дадете сметка какъв точно е рискът.
Виж целия пост
# 3
Когато говорим за готово жилище /не на зелено/, чия е собствеността на земята?

А. Собствениците на жилища придобиват и собственост върху парцела, върху, който е построена сградата или

Б. Собствениците придобиват само собственост върху построените жилища и земята си остава на инвеститора.
Виж целия пост
# 4
Изцяло зависи от собственика на земята дали ще прехвърля части от нея на всеки собственик на апартамент, или ще им прехвърля само обекти, без никаква земя,  собственик може да не е строителят/инвеститорът, повечето блокове от соц.време са апартаменти без грам земя....повечето собственици предпочитат да прехвърлят и земя, защото като продадат всички апартаменти, тази земя, освен да  трябва да й плащат данъци, за друго не може да я ползват
Виж целия пост
# 5
общо взето, не купувай
Виж целия пост
# 6
Голяма част от строителите процедират така.
Виж целия пост
# 7
На зелено е риск. В обкръжението си имам и двата случая, приятели, които са купили изгодно на зелено и такива, при които строителя не успя да погаси заема не завърши сградата и останаха в едно никакво положение. Провери историята на този строител, от колко време се занимава има ли други жилищни сгради, каква е ситуацията.
Когато купуваш апартамент, освен апартамента е редно да се закупи и процент от земята под сградата, който се изчислява на база на площта на жилището. Глупост е да купиш само апартамента, ако след 10 години собственика на земята реши да я продаде, а новия собственик иска наем, затова, че една камара народ живеят в кооперация върху частната му собственост?
И с двете ни жилища освен самото жилище сме собственици и на процент от земята, както и всички останали собственици на апартаменти.
Виж целия пост
# 8
ако след 10 години собственика на земята реши да я продаде, а новия собственик иска наем, затова, че една камара народ живеят в кооперация върху частната му собственост?

Това няма как да стане.

Иначе - разбира се, че най-чисто е да се купи готов апартамент плюс съответните идеални части от парцела, но затова е и по-скъпо. Със "зеленото" винаги има риск и той е отразен в цената.
Виж целия пост
# 9
А възможно ли е ако се случи така че строителя не може да оправи ипотеката си, той вместо да фалира да разпродаде оставащите имоти на по-ниска цена или вече закупилите хора да съберат пари и да ги купят или да му покрият ипотеката, пък после да си делят парите от печалбата. Един вид хората да му станат инвеститори? Или той ще предпочете да фалира?
Виж целия пост
# 10
Ами строителят работи за печалба, няма интерес да продава на ниски цени, за да плати само ипотеката... по принцип всеки се стреми да си запази бизнеса и да има печалба, но понякога инфлации като през 90-те или криза като 2008 се отразяват пагубно, гаранция няма, обикновено при закъсали строежи наистина хората влагат свои пари, за да довършат сградата, но печалба няма как да има за тях
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия