Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос относно проверка на стари задължения

  • 1 420
  • 8
Здравейте, мой близък иска да направи проверка на старите си задължения. В миналото е вземал малки банкови кредити и се е случвало да закъснее с вноските. Към днешна дата всичко е изплатено (поне той така помни), но иска да провери дали има някаква публична информация за тези задължения и съответно - за закъсненията по вноските. Планира да тегли нов кредит и затова иска да направи тази справка.
Как може да се случи това? Чувала съм, че се ходи в Централния кредитен регистър, в БНБ, но ако някой може да сподели повече информация, бих се радвала.
Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Кредитен консултант може да направи проверката. Също така банковите служители срещу лична карта, имат достъп и виждат всички текущи задължения и поръчителства дори от всички финансови институции.
Виж целия пост
# 2
Благодаря, но няма ли как сам да направи тази проверка? Познавайки го, с кредитен консултант едва ли ще тръгне да се занимава...
Виж целия пост
# 3
Не ми се е налагало. Аз периодично си имам кредити. Сега рефинансирам и всичко си излиза, макар, че аз си ги знам. Просто с едно кликване банката проверява. Да влезе в която и да е банка и да поиска оферта за какъвто и да е кредит, просто като сондиране на мнение. Първо ще му поискат личната карта и ще проверят кредитното досие.
Виж целия пост
# 4
Мерси! Simple Smile
Намерих инфо относно ЦКР, ето тук.
Той ще ходи и в банката си съвсем скоро, но му беше любопитно преди това да знае какво да очаква.
Виж целия пост
# 5
Какъв е редът за получаване на информация от ЦКР за кредитната задлъжнялост на физическо или юридическо лице?

По реда на чл. 21 - 23 от Наредба № 22 за ЦКР всяко физическо или юридическо лице има право чрез писмено заявление да поиска от Българската народна банка (БНБ) информация относно кредитната си задлъжнялост, включително кои банки, финансови институции, платежни институции и дружества за електронни пари са подали информация в системата на регистъра. Централната банка предоставя исканата информация чрез справка от този регистър безплатно на физически лица в 14-дневен срок, а в останалите случаи - срещу заплащане на такса по реда на чл. 28 от Наредба № 22 за ЦКР.

Забележка: Считано от 1 декември 2020 г., за времето на действие на извънредната епидемична обстановка, въведена съгласно чл. 63, ал. 2 от Закона за здравето, се преустановява издаването от Централния кредитен регистър на справки на хартиен носител в срок до 4 работни часа и до 24 часа.

Въвежда се допълнителна услуга за издаване на справка на хартиен носител в срок до 3 работни дни срещу заплащане на такса от 8.00 лв. съгласно чл. 28, ал. 5 от Наредба № 22 за ЦКР.

Таксата се заплаща предварително на каса в БНБ, гр. София, пл. „Княз Александър I” № 1, в работни дни от 8:30 до 15:45 ч. или по сметка на БНБ:

IBAN: BG40BNBG9661 1000 0661 23

BIC: BNBGBGSD
Виж целия пост
# 6
Може да отиде в БНБ и да си попълни молба са види каква му е кредитната задлъжнялост. Не става за 4 часа. Май 3 дни е най-бързата услуга.
Виж целия пост
# 7
Само, ако е в София обаче може да отиде в ЦКР или БНБ. Или греша?
Виж целия пост
# 8
Мисля, че и онлайн можеш да си заявиш услугата. Със сигурност изпращат по пощата ако поискаш, но услугата беше някъде към 14 дни, което е много ако искаш да си провериш към определена дата.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия