Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Истанбул [тема 54]

  • 12 596
  • 180
# 15
Честно казано, не знам дали районът, за който говоря, се именува така. Гугъл ми дава Долапдере на друго място, около Таксим. И там не е приказно място, като гледам. Не съм била, нямам реална представа. Но кварталът, за който говоря, определено е неприятен. Според картата е част от Еминьоню и обхваща две махали (или каквото са там) - Hacı Kadın и Hoca Gıyasettin.
Все едно, де. Аз съм минавала оттам и споделям как се почувствах. Ако бях сама пък, хич не ми се мисли. Като гледам вю-то, още е далеч от място, през което съзнателно бих преминала. Още повече, че може да се обиколи без кой знае какви усилия.
Всеки може да си реши.
Скрит текст:
Друго място, което преди време не беше особено приветливо, е районът мужду сп. Топхане на Т1 и Босфора. Преди 8 години, особено в неделна сутрин, предизвикваше желанието ми да се измъкна бързичко. А сега е много променено и е едно от местата за следващо шляене с удоволствие. Ако работят заведенията, естествено.
Виж целия пост
# 16
Шебек, благодаря за новата тема! Чета с интерес и се надявам скоро да можем да пътуваме безпроблемно и спокойно.
Виж целия пост
# 17
Беля, махалата до църквата на първото число се казва Вефа. Там се намира и известната историческа бозаджийница Vefa Bozacisi. Не съм била, но бозата съм опитвала.
Долапдерето го споменах като друг мизерен район, нежелателен особено за хойкане (а там лесно може да се попадне по погрешка поради близостта с Таксим).
А пък квартала между Топхане и Босфора (Каракьой) си е направо супер с готини кръчмета и последните два пъти в града (транзитни) идвахме тук да ядем, обаче не ни огря, че беше голяма навалица, места йок, и то в работен ден. Тук е известният бар Карабатак и е пълно с европеизирани местни. В заведенията, дето не дават алкохол, е пълно с места. Simple Smile Абе много му се кефя на района. Тук се намира и турската православна църква (има и такова чудо, успяхме да се мушнем в двора ѝ веднъж), подземната джамия и сокак с шарени чадъри. В крайна сметка и двата пъти се наложи да вечеряме на пристанището в Каракьой - има един ресторант на 5-6 етажа с идиотско име (бабушка и дедушка), горе махат стъклата по етажите лятото и има хубава гледка (пушат обаче, но не е окадено). Риби, миди сме яли, hamsi tava, салати, мезета - цени нормални.
Виж целия пост
# 18
Eiger, предпочитам да се доверя на информацията в самия формуляр, отколкото на Външно. Посочени са всичките видове транспорт, както и че при липса на попълнен формуляр или грешна информация в него, лицето може да подлежи на юридическа и административна санкция, както и може да не бъде допуснато да продължи пътуването си. Така че, не желая да подвеждам никого, че влизайки в Турция с автомобил или автобус не е задължен да попълва декларацията. Отнема 3 минути и никой няма да се озори особено.

Имайте предвид, че Църквата на първото число вече е изключително популярна сред цялото хринстиянско население на Източна Европа, така че очаквайте стълпотворение и чакане около 2 часа, ако не и повече.

Пепелче, много ти благодаря за мацаните! Heart

Ако някой търси спокойно и уединено място, препоръчвам Света Троица - Агиа Триада. Спокойно, поддържано и непопулярно все още. Района наоколо е ремонтиран, преди беше доста мърляво, а и  е на удобно място.Виж целия пост
# 19
Хайде на разходка...

https://www.instagram.com/p/CNXSJFiBlV3/?igshid=12slwchsabvch
Виж целия пост
# 20
Беля, много благодаря за отговора, супер изчерпателен! Blue Heart Признавам, че по църквите не съм ходила много в Истанбул, и ми беше любопитно да прочета. Утре ще се обадя на познати в Истанбул, да подразберат дали работи в момента въпросната, и ще пиша. Simple Smile

Аз само веднъж съм била в Истанбул като турист, преди 12-13 години. След това страшно много пъти към ходила, но, като цяло, страня от Еминьоню и Фатих - прекалено туристически ми идват. Само на определени обекти ходя, ако така подразбера нещо интересно и специфично от някого, както сега с тази църква. Ще я имам предвид. Blue Heart


Сега, например, се сетих много любимо мое място във Фатих, тъй като виждам, че за него говорите - джамията Аксарай Валиде Султан (не се сетих другото ѝ име - сега видях в гугъл, че е Пертевниял Валиде Султан джамия). Би следвало да е популярно място сред тур операторите - мисля, че се намираше в Лялели, на което бг тур оператори, гидове, и търговци май са фенове. Grinning Страшно красива джамия, заслужава си да се види, ако още не сте. Мисля, че е последната (или от най-последните) джамия, строена по време на Османската империя.

И едно друго местенце, в любимия Бейолу - Айналъкавак Касръ. То е павилион с едно малко паркче наоколо, много симпатично и прекрасно местенце за отдих. Но мисля, че в момента имаше някакви рестрикции за посещението му, трябва да питам и за него.
Виж целия пост
# 21
Шебече, Тинче, дайте нещо карта за тези местенце, дето последно ги споменахте.

Ооох, пак ще отварям файла със записките, ама и мин година по това време го подновявах, а то... 😀
Виж целия пост
# 22
Шебече, Тинче, дайте нещо карта за тези местенце, дето последно ги споменахте.

Ооох, пак ще отварям файла със записките, ама и мин година по това време го подновявах, а то... 😀
Ето, Пепелче: Kissing Heart
1. джамията Аксарай Валиде Султан
https://www.google.com/maps/place/Pertevniyal+Valide+Sultan+Mosq … 9529721,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x94e6767546b5cf37!8m2!3d41.0099859!4d28.9529721

2. Айналъкавак Касръ
https://www.google.com/maps/place/Aynal%C4%B1kavak+Kasr%C4%B1+(M … .955323,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x4f09cabeb9e77e9a?sa=X&ved=2ahUKEwi6w7zI6uzvAhWKNOwKHf3jBhkQ_BIwE3oECBsQBQ
Виж целия пост
# 23
Агия Триада е до Таксим, в пресечка на Истиклял. Бях там в първото си посещение в града, когато пет дни търчахме като коне, че бяхме решили, че ще видим всичко. Блажени са вярващите... Grinning
То не е и нужно. Сега само релакс го караме, набелязала съм шматкане в район Джихангир (Cihangir) и слизане надолу от метро Шишане. До Pera Palace не съм била... Приятелите с нас искат Саръер, Кузгунджук, Принцови острови...
Виж целия пост
# 24
Розова маслинка, Кузгунджук е прекрасееен, горещо препоръчвам! Heart Eyes Там има страшно много църкви, отдавна съм била, помня една католическа много ясно. Но най-много помня Nail Kitabevi - библиотечка, книжарничка, и кафене:

Скрит текст:Виж целия пост
# 25
Тинче-бързо възстановяване!
Тинче,за дизилерски потайности дай нещо ново,че ут Тоз Север,ни мога да съм съвсем в час!Ей на,сега сняг на парцали,и гръмотевици!

Маслини Пинк,
Амчи виж аверитИ ти как знаят Ко да сакат- Саръйер,я...тъй де,амчи как...
Района на Джихангир е много хубав
УбачИ да се върви от баиря къмто брега..
Хихихи.Джамията е хубава,и снимки отвисоко са джиджани3.
Музея на Пера беше безплатен в петък от 18.30- нататък.Но то беше преди.Сега ка:kissing_heart:к е не знам.
И кафенето вътре е много шик,артистично-аристократично
Виж целия пост
# 26
Аз съм била в Кузгунджук, че даже и на бостана с патладжаните, но пак бих отишла, много е хубаво. Бях се подготвила с локации на по-интересните къщи, че са много красиви там.
Скрит текст:


Тогава бяхме отседнали в Кадъкьой и стигнахме до Кузгунджук от горния край. Красиви гледки има от баира, който е...
Скрит текст:Аз да се поинтересувам бива ли го това място Akaretler, снимка. Бях го видяла на снимка във фб, естествено беше красиво обработена и ми привлече вниманието. Струва ли си да се ходи или е само редица магазини с кафенета, които няма да работят в локдаун...
Виж целия пост
# 27
Благодаря, благодаря, благодаря! ❤️

Божеее, къса ми се сърцето...
Виж целия пост
# 28
Маслинке, разбрах. Но звучеше объркващо.
А иначе, за името на района няма да споря. Аз улиците в собствения си град не знам по имена, но никога няма да се загубя. Така и в Истанбул. Гугъл ми показа имената, които споменах. А иначе знам, че Vefa са много неща в тази част, ама самия район не ми го даде така.
Каракьой понеже е голям район, а и обикновено се свързва с частта около пристанището и спирката на трамвая с това име, та затова уточних. Мястото, за което говоря, е точно под Топхане.
Скрит текст:
За пръв път се набутахме там в една неделна утрин 2011-та или 2012-та година, търсейки това. Вярвай ми, нямаше нищо общо с това, което виждам във вю-то сега. Беше пусто и някак зловещо. Вдясно във вюто се вижда намек за вида на повечето сгради в района, но е чак от 2014-та. Признавам, че отдавна не сме ходили, но след една виртуална разходка и обсъждане тук на новостите в района съм го сложила в плановете. И църквата.  И джамията. То там църкви има няколко даже, ама не знам колко са действащи. Заведенията обаче са изключително привлекателни и ако имаме късмета да отидем скоро отново, ще се разходим нататък.

Джамията Валиде Султан винаги ме е впечатлявала с красотата си. Не сме влизали вътре, но е едно от нещата, което винаги се радвам да видя. Наистина е на много ключово място. И с колата като влизаме, винаги въртим близо до нея, понеже е точно до кръстовището на Аксарай. Аз се притеснявам да влизам в непопулярните сред туристите джамии. Някак ми е неудобно да отида и да се набутам по време на молитва, когато има много хора. А извън тези моменти пък - съвсем. ТА не водят там, просто винаги се минава покрай нея на път за хотелите в Лалели, а като се размърдаш самостоятелно, често ти изниква пред погледа, макар да е в обратната на обичайната посока.

Кузгунджук също е в списъка.
А бе, списъци да искате. Само да се отпуши...
Виж целия пост
# 29
Белята ми припомни и нашите преживявания в квартала под Сюлеймание. Тогава освен мизерната околност, случихме и на бит пазар по уличките. Като казвам бит пазар, имам предвид точно такъв. По земята продаваха изкривени обувки, прибрани от някоя кофа за боклук, очукани тенджери и всякакви събрани боклуци. Представете какви бяха продавачите и купувачите.  Simple Smile Мъжът ми набързо ми издърпа фотоапарата от ръцете, прибра го в чантата, хвана ме за ръка и по най-бързия начин се махнахме. hahaha

Агия Триада съм я запомнила с невероятното спокойствие и с многото котки, които живееха в двора. Много им се радвахме. Личеше си, че са добре гледани.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия