Въпросът, на който няма грешен отговор – да присъства ли таткото в родилната зала?

  • 1 525
  • 11
В продължение на векове раждането е било тайнство, в което са участвали само жените – те са раждали с подкрепата на други жени, докато мъжете чакали отвън, изолирани от "чудото на живота".

Но традициите се променят. Освен че заема полагащата му се активна роля в семейството и отглеждането на децата, мъжът все по-често присъства в живота на детето си от първия миг.

Много бащи пожелаха да имат по-активна роля в отглеждането на децата, защото разбраха, че точно те осмислят усилията на един мъж да е добър във всички останали сфери на живота. Пожелаха и да могат да подкрепят жените си в този така специален и емоционален момент. “И аз съм участвал в създаването на това бебе, защо да не мога да видя как идва на белия свят”, си казват бащите, решили се на тази стъпка.

С какво присъствието на бащата помага  на майката по време на раждането?

Раждането е момент на върховно усилие на жената и присъствието на любимия ще ѝ окаже огромна подкрепа. Едновременно с това, раждането на дете е и най-щастливият миг от живота на човека и не би трябвало мъжете да са лишавани от споделянето на този момент.

“Присъствах на раждането на детето си и за мен това ще остане завинаги най-щастливият, най-смисленият, най-важният момент в живота ми. Нямаше да си простя, ако го бях пропуснал”, казва баща, споделил чудото на раждането.

“Присъствието на раждането на детето ми ни сплоти и сближи с жена ми и детето неимоверно много. Още в първия миг разбрах, че съм станал баща”, споделя друг.

Има обаче и друга гледна точка:

Защо има бащи, които предпочитат да изчакат пред родилното?

Всеки човек е с различна емоционалност и за някои мъже е непосилно да са свидетели на целия процес на раждането, затова предпочитат да останат отвън. Но има и жени, които споделят, че предпочитат да преминат през родилния процес съсредоточени и вглъбени в себе си и биха се радвали, ако таткото изчаква отвън.

“От мига, в който се приберем вкъщи, оттогава започва истинската грижа и създаване на връзка с бебето”, смятат много майки и бащи.

За тях не самото раждане, а дните и нощите след това засилват емоционалната връзка между бащата и детенцето. Това се случва с постепенно създаване на ритуали и общуване между родител и бебе.

Без значение дали са присъствали на раждането, или не, повечето татковци споделят, че къпането е любимият им момент от грижите за детето. Тогава е времето на веселите игри и на силната бащина защитаваща ръка, която подкрепя малката главичка над водата, а после нежно къпе с шампоан. И да не забравяме най-приятната част – масажа след къпане, когато е и времето за грижа за кожата.Във всяка една стъпка, от първия ден, заедно с родителите е и Lipikar – специалистът против суха, сърбяща и раздразнена бебешка кожа.

Ще се радваме, ако споделите с нас мислите си по темата за присъствието на бащата в родилното, както и ритуалите, които изградихте заедно още в първия ден след изписването от болницата.
# 1
Здравейте.
Моето мнение е че по добре е да не присъства бащата.
Защото жената си има зор все пак трябва да е спокойна а аз не виждам таткото с какво ще е полезен.
Аз родих Ноември месец 2020 г.
И да нямаше и да има пандемия по добре че таткото не присъства .
Първо ме мъчеха за нормално раждане когато видяха че не се получава ме закараха във залата за секцио.
Но все пак всеки има право на избор и мнение.
Лека бременност  и леко раждане на който мами им предстои..
Успех..
Виж целия пост
# 2
Присъства по негово настояване. Беше спешно секцио, докторът попита иска ли да присъства и той само това чакаше. На мен ми беше по-спокойно така. Сега и за второто дете иска да присъства, но заради ситуацията няма как.
Виж целия пост
# 3
На мен не ми харесва идеята. Дискомфортно ми изглежда. Аз не бих се чувствала ок. Нека да присъства след това на 100 % в отглеждането, това е по-важното Wink
Виж целия пост
# 4
Присъства и не съжалих нито за миг. Живот и здраве, ако се наложи втори път пак искам да е с мен.
Известно време след като се роди детето сподели сам, че чак тогава си е дал истинска сметка през какво изпитание преминават жените и колко още повече ни уважава като по-силния пол 🙂
Виж целия пост
# 5
Родих юли 2020 в Англия и мъжът ми беше с мен в предродилното 3 дни, после 16 часа в родилното и след това в операционната зала. Не си представам толкова време да стоя сама в болницата. Щях да полудея. Имаше стресови ситуации, в които се нуждаех от близък човек, от подкрепа и разбиране. Нито за миг не се е колебал дали да присъства.
Виж целия пост
# 6
Имам едно раждане в Англия и до дни ме чака второ в Испания. Всъщност реално това ще ми е третото, защото имам и едно в 18-та седмица. И на двете ми раждания съпругът ми беше до мен, както ще бъде и на третото. И в двете държави изобщо не се коментира с партньор ли ще си, защото никой не отива да ражда без.
Аз лично без него не бих се справила. Това най-близкият ти човек да е до теб в най-важните моменти в живота ви е магия. За мен присъствието му на раждането е като това дали ще присъства на сътворението или на сватбата. Не подлежи на коментар.
Освен това при нас обичайно се ражда вагинално и без натиск от персонала, което може да отнеме дни. Сама си в стая и персонала през повечето време не е там. Аз ще изперкам ако трябва да си седя самичка толкова часове и да няма с кой една дума да си кажа или пък да нахокам, защото ме боли.
И отношенията ни след раждането преминаха на едно друго ниво. Много по-красиво ниво.

Акушерките в моята болница казват: “Няма нищо друго, което да помогне така на родилката, както присъствието на близък човек.”
Виж целия пост
# 7
Абсолютно съм ЗА бащата да присъства! Имам две раждания в Германия, и на двете мъжът ми беше до мен и ми беше невероятна подкрепа! Тук също е толкова нормално бащата да присъства, че изобщо не подлежи на коментар, подразбира се че ще е там - независимо дали става дума за нормално раждане, планово секцио, спешно секцио.

При първото раждане, което се проточи цял ден, седеше при мен, разхождахме се по коридорите, правеше ми компания да не ми е скучно. По-късно по време на напъните стисках ръката му и слушах какво ми говори ( казваше ми да дишам и предаваше инструкцийте на акушерката, защото аз не можах да се съсредоточа да я слушам). Отделно аз съм била в някакво състояние подобно на транс и нямам ясен спомен за много от нещата, които са се случвали, та добре ме беше той да ми ги разкаже по-късно.

Второто раждане беше супер интензивно и много кратко, но той освен че беше до мен да му стискам ръката ми подаваше и водата между контракциите, защото ми изхъхваше устата.

Ако и двамата го искате и имате възможност, нека таткото присъства, несравнимо преживяване е.
Виж целия пост
# 8
Жалко, че не се знае след колко време изобщо ще е възможно пак в България.
Виж целия пост
# 9
Аз се чувствах добре сама. Моят съпруг е такъв тип човек, че би се притеснил изключително при вик от моя страна или ситуация, в която съм в дискомфорт. Исках да съм концентрирана върху раждането, а не да ми е притеснено как е той. Реално бяхме заедно вкъщи до последно, постъпих за раждане с контракции на 3 мин. Тоест била съм без него само за финалната част.
Отделно, самото родилно, в което раждах е така устроено, че не виждам къде би бил той, чисто физически. В родилна зала имаше 2 реда с по 5 легла, на доста близко разстояние. Имах абсолютния късмет само аз да раждам през тази нощ. Не си представям ако имаше други родилки, че и със съпрузите си. Би било изключително некомфортно. Държавните болници все още са доста старовремски устроени.
Виж целия пост
# 10
...В родилна зала имаше 2 реда с по 5 легла, на доста близко разстояние... Държавните болници все още са доста старовремски устроени.
Това даже не мога да си го представя! Противоречи на всяка човешка и медицинска логика. Не разбирам кой умник го е наложил? В този толкова интимен и емоционален момент да бъдеш приравнен на елемент на конвейера. Плюс фамилиарниченето (да не казвам друга дума) на медицинския персонал и неприятният спомен е готов. И не е от липсата на пари, просто на никой не му пука.
Виж целия пост
# 11

Акушерките в моята болница казват: “Няма нищо друго, което да помогне така на родилката, както присъствието на близък човек.”
Точно това беше моята причина да искам мъжът ми да присъства на раждането. Казваха ми да си взема нещо, което ме успокоява и ми дава кураж, а това е точно той.
Родих през 2017-та в Пловдив. Имах отделна родилна зала и съпругът ми беше с мен от началото до края. Нищо неприятно не се видя.
Това е най - важното нещо, което сме свършили заедно!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия