Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

  • 11 559
  • 326
Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.


Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването.

Най-често срещаните симптоми са:
Болка в коремната област преди или по време на менструация, както и по време на овулация.

Други чести симптоми:
Болки в тазовата област, включително в долната част на гърба преди или по време на менструация;
Болка при ходене до тоалетна;
Хронична болка в тазовата област;
Хронична умора;
Болка по време на сексуален контакт;
Трудности при забременяване;
Образуване на „шоколадови“ кисти (с плътна обвивка, които не изчезват сами) в яйчниците;
Проблеми с храносмилането;
Чести подувания на корема след хранене (образуване на т.н. „ендо-коремче“);
Хранителни непоносимости;
Промени в теглото, най-често качване на килограми, които не могат да се свалят нито със спорт, нито с диети;
Хормонален дисбаланс – нивата половите хормони (прогестерон, естроген), хормоните на щитовидната жлеза и стресовите хормони варират и често са в силно понижени или силно завишени стойности; понижена инсулинова чувствителност;
Чести инфекции (пикочен мехур, пикочни пътища, бъбреци):
Чести вагинални инфекции, особено с Candida Albicans;
Понижен имунитет;
Недостиг на ключови микро и макро елементи и витамини – вит. Д, вит. B12, магнезий и др.
Нервни разстройства – депресии, тревожност, brain fog (замъгляване на съзнанието), усещане за безпомощност и др.;
Чести главоболия
Повишена температура, обикновено траен субфебрилитет;
И др.


От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.


Ретроградна менструация
Една от често цитираните теории за развитието на ендометриозата е известна като теорията на Сампсън. При 90% от жените се наблюдава връщане на част от ментруалната кръв обратно през тръбите и навлизаането и коремната кухина. Тази теория предполага, че ретроградната менструация или менструалната кръв, течаща навътре през фалопиевите тръби към тазовата кухина, пренася фрагменти от ендометриума в таза, които след това могат да се имплантират и да прераснат в лезии. При здрави жени, имунната система е в състояние да унищожи тези клетки и те не се имплантират, но при жени с компрометирана имунна система (автоимунни заболявания) те остават в коремната кухина и се имплантират.


Метаплазия (промяна на един тип клетки в друг тип клетки)

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени. Това е единствената теория, която може да обясни наличието на ендометриоза при мъже (засега са двама в Света).


Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).


Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване на материала. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.Как ендометриозата влияе на фертилността?

Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система (виж следваща точка "Възможни имунни нарушения при жени с ендометриоза, причиняващи инфертилитет във всички фази на заболяването"), докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.


При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.

Възможни имунни нарушения при жени с ендометриоза, причиняващи инфертилитет във всички фази на заболяването.При нормални условия Мфи участват в изчистването на клетъчни останки по време на кървенето, регенерирането на тъкани и ангиогенезата. Освен това Мфи1 имат възпалителни свойства, докато Мфи2 имат противовъзпалителни свойства.
За Мфи2 се знае, че преобладават при нормален ендометриум. Това означава, че ектопичният ендометриум у здравите жени притежава противовъзпалителна среда, която позволява имплантацията на ембриона.
При ендометриоза се предполага, че основната популация от Мфи се състои от тип Мфи1, създавайки възпалителна среда, което пречи на имплантацията. Освен това Мфи не се покачват през секреторната фаза, както и DC, което предполага, че неочистени клетъчни останки могат да мигрират в перитонеалната кухина, където да се имплантират и да причният ектопични лезии.
Трег клетките способстват за противовъзпалителна среда при нормален ендометриум. Но при жени с ендометриоза има нарушена регулация на тези клетки, което също допринася за по-възпалителна среда.
Друг важен аспект е, че NK са с по-малка цитотоксичност при жени с ендометриоза, което пречи на имплантацията.
Общо казано се наблюдава, че при ендометриален ектопичен ендометриум противовъзпалителните функции биват потиснати от функционалните смущения на някои имунни популации (бел. пр. популации от клетки на имунната система, предполагам).
Това също така повлиява оцеляването на ендометриални клетки, които могат да мигрират към ектопични зони , където причиняват ендометриозни лезии.
Перитонеалната кухина първоначално може да има противовъзпалителна среда (повишение на Мфи2, Трег клетки и Th2 и на дефектно NK), което позволяват имплантацията на ендометриалните клетки.
При развитието на лезиите може да се активират възпалителни имунни популации като MC, NT, EN, Th1 и Th17, които поддържат ендометриозната лезия чрез насърчаването на ангиогенезата, фибротични слепвания и създаването на благоприятна среда за развитие на възпаление, което на свой ред пречи на други имунни клетки да очистят ектопичните лезии.
Необходимо е обаче по-нататъшно изследване на тези взаимодействия между имунните клетки.
Съкращения:
Мфи/Мфи1/Мфи2 - макрофаги/1/2
DC - дендритни клекти
NK - естествени клетки-убийци
MC - маст (англ. мачта, маяк) клетки
EN - еозинофили
NT - неутрофили
B клетки
В лимфоцити
Т клетки
Т лимфоцити
Т-помощни клетки: Th1, Th2 и Th17
Трег клетки: регулиращи Т клетки

Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Златен стандарт при ендометриозата остава лапароскопската операция и изгарянето на лезиите с лазер или ток (според наличната апаратура в болничното заведение). Някои лекари предпочитат да извършват лапаротомия (класическа отворена операция), която обаче е много по-инвазивна, с много по-дълъг период на възстановяване и далеч не е толкова прецизна като лапароскопската операция. Това се дължи на факта, че при лапароскопия хирургът оглежда коремната кухина чрез камера със силно увеличение на образа, което му позволява да види дори много мънички лезии и да ги премахме прецизно, докато при отворена операция образът е такъв, какъвто го вижда хирургът и освен, че се пропускат всички малки лезии, ендометриалните кисти не могат да бъдат отстранени толкова прецизно, както при силно увеличен образ.

Избирайте много внимателно хирург, който има богат опит с лапароскопски операции и ендометриоза, а също така разполага и с добра апаратура! Хирурзите, които избират отворена операция за ендометриоза по всяка вероятност просто нямат опит с лапароскопски операции и/или нужната апаратура.

Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него. Този подход е по-подходящ за жени, които нямат планове за забременяване веднага след операция.
Другият вариант след операцията е ин витро, при жени с желание за бременност. Добре е да се пристъпи към ин витро процедура възможно най-скоро след операцията.
Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.


Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път. Въпреки това, при пациентки с лека форма на ендометриоза често се среща инферитилитет причинен от имунни нарушения.

Цялостен подход

Промяна в начина на живот
Това, което действа добре на всички ни, е промяната в начина на живот. Ние разглеждаме ендометриозата не като присъда, а като важно напомняне, че имаме нужда да възстановим баланса в живота си чрез:
Премахване на възпалителните процеси в организма чрез специфична противовъзпалителна диета ;
Подходящи хранителни добавки (борещи възпалението, болката и подпомагащи фертилитета (след проследяване на дефицити и индивидуални състояния, консултирани с лекар);
Ограничаване на стреса (външен и вътрешен);
Почивка – разходки навън, медитация и др.;
Достатъчно сън – поне 7-8 часа на денонощие;
Психологическа подкрепа в емоционален план и успокояване на нервната система;
Спорт и движение;
Достатъчно време на открито.

Изочници:

Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248

Превод: Kris_ti
Имунната среда на ендометриума при жени с ендометриоза
Източник: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31424502/


Полезни линкове:

Линк към Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве":
https://www.endometriosis.bg/

Линк към група за взаимопомощ за жени с ендометриоза във Фейсбук:
https://www.facebook.com/groups/endometriosisbg
(Участничките в групата са много активни и сплотени и можете да намерите подкрепа и отговори на въпросите си там. Групата е поверителна и само участниците в нея имат достъп до съдържанието и.)

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224681.0

ЕНДОМЕТРИОЗА/ Въпросник - 1    
https://www.bg-mamma.com/?topic=773906

Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.Най-голямото ми пожелание е да няма новозаписали се!

Успех на всички!

Предишна тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1171876
Виж целия пост
# 1
Ако някой е пропуснал пациентска конференция 2021 на тема ендометриоза "Живот зад маската на нормалното" с участието на Д-р Ангел Налбански, Д-р Надя Магунска, Д-р Георги Стаменов, Д-р Атанас Александров и Д-р Габриел Митрой. Изключително интересни теми и много полезна информация:
https://www.youtube.com/watch?v=8qSIZlSZcwg
Виж целия пост
# 2
Здравейте момичета! Имам въпрос - след направената ми преди около 6м. лапароскопия и открита ендометриоза 1ва степен имам влошаване на симптомите преди менструация. Цикълът ми варира от 20дни до към 27,това преди не е било така. Настъпването на менструацията е съпроводено с изключително силни, срязващи и продължителни болки, понякога започващи дни преди това. Ту имам обилно кръвотечение, ту нормално.
Да записвам ли час за разговор в клиниката където ме оперираха? Мисля гинекологът ми много няма да може нито да знае нито да направи по въпроса.
Поздрави!
Виж целия пост
# 3
ancho_82 според мен задължително трябва да отидеш на преглед , особено след като цикъла ти варира така . Иначе и аз продължавам да си имам много болезнен цикъл след операцията .
Виж целия пост
# 4
При мен след операцията почти напълно изчезнаха болките, но само за около 4-5 цикъла и сега всичко се върна както си беше - супер обилен и с болки. Аз съм с 2-ра степен. За да ти варира така продължителността явно са ти разбити хормоните и подкрепям zlatinaas да отидеш на преглед, най-малкото може да изпише нещо за регулиране на хормоните.
Виж целия пост
# 5
При мен преди операцията и Золадекса, цикълът ми беше точен на 28 дни. След като ми дойде за пръв път след инжекциите, започна на 31 дни, след това ми изписаха за 2 месеца Дуфастон, от който първият месец ми дойде 6 дни, след като го спрях, а на втория месец ми дойде 9 дни, след спирането му. След това ми изписаха Примолут нор и от него започна да ми идва редовно на 26 дни. От декември го спрях и реших, че приключваме с нормалните опити за бебе и ще подходим първо към инсеминация и после към инвитро. Тръгнахме да се подготвяме за инсеминация, като 2 месеца ми дойде на 28-29 дни, но се оказа, че не ми нарастват достатъчно фоликулите и решиха на следващия цикъл да ми назначат лека стимулация, но този цикъл, в който разбрах, че няма овулация, се оказа твърде дълъг - 32 дни. След него ми назначиха стимулацията и уж щяхме да правим инсеминация, но в деня на инсето на мъжа ми му излезе отново лош резултат от спермограмата и ни насочиха директно за инвитро, а сега последният цикъл ми беше 25 дни, та вече тотално не знам кога какво да очаквам след тази операция и Золадекс, никога не съм имала такива аномалии в цикъла.
Виж целия пост
# 6
Здравейте,на 28години съм и имам проблем който е от близо година.Попринцип съм с болезнена менструация и съм свикнала,пия хапчета и минава,но както казах от година някъде се появява една внезапна режеща болка ниско долу 3ти или 4ти Ден от цикъла и трае няколко часа и после няколко дни имам една остатъчна тъпа дърпаща болка.
Болката не се повлиява от лекарствата ,а и то ме боли толкова много че повръщам ако се опитам да пия нещо, понякога повръщам и без да съм пила нещо, просто от болка си повръщам всички стомашни сокове..   
Ходих на гинеколог,гледаха ме на ехограф каза че нямам кисти,казаха ми че нищо ми няма и че може би съм за гастроентеролог,отидох и от там ми казаха че нищо ми няма.Днес в работата отново ми стана така ...заболя ме много и започнах да треперя от болка бях пред припадане,реших да ида до бърза помощ и да ме погледнат докато ме боли с надеждата че ще се види.... но уви.... Казаха ми хормонално било и да пия спазмалгон (който отдавна не ми помага и за първия ден на цикъл) Мислите ли че и при мен е ендометриоза?
Виж целия пост
# 7
Здравейте,на 28години съм и имам проблем който е от близо година.Попринцип съм с болезнена менструация и съм свикнала,пия хапчета и минава,но както казах от година някъде се появява една внезапна режеща болка ниско долу 3ти или 4ти Ден от цикъла и трае няколко часа и после няколко дни имам една остатъчна тъпа дърпаща болка.
Болката не се повлиява от лекарствата ,а и то ме боли толкова много че повръщам ако се опитам да пия нещо, понякога повръщам и без да съм пила нещо, просто от болка си повръщам всички стомашни сокове..   
Ходих на гинеколог,гледаха ме на ехограф каза че нямам кисти,казаха ми че нищо ми няма и че може би съм за гастроентеролог,отидох и от там ми казаха че нищо ми няма.Днес в работата отново ми стана така ...заболя ме много и започнах да треперя от болка бях пред припадане,реших да ида до бърза помощ и да ме погледнат докато ме боли с надеждата че ще се види.... но уви.... Казаха ми хормонално било и да пия спазмалгон (който отдавна не ми помага и за първия ден на цикъл) Мислите ли че и при мен е ендометриоза?
Напълно е възможно да е ендометриоза, но и в никакъв случей не може да се постави диагноза без лапароскопия. Според мен се орентирайте към доктор, който се занимава предимно с това заболяване, той ще прецени състоянието ви и ще ви пусне необходими изследвания.
Виж целия пост
# 8
Здравейте,на 28години съм и имам проблем който е от близо година.Попринцип съм с болезнена менструация и съм свикнала,пия хапчета и минава,но както казах от година някъде се появява една внезапна режеща болка ниско долу 3ти или 4ти Ден от цикъла и трае няколко часа и после няколко дни имам една остатъчна тъпа дърпаща болка.
Болката не се повлиява от лекарствата ,а и то ме боли толкова много че повръщам ако се опитам да пия нещо, понякога повръщам и без да съм пила нещо, просто от болка си повръщам всички стомашни сокове..  
Ходих на гинеколог,гледаха ме на ехограф каза че нямам кисти,казаха ми че нищо ми няма и че може би съм за гастроентеролог,отидох и от там ми казаха че нищо ми няма.Днес в работата отново ми стана така ...заболя ме много и започнах да треперя от болка бях пред припадане,реших да ида до бърза помощ и да ме погледнат докато ме боли с надеждата че ще се види.... но уви.... Казаха ми хормонално било и да пия спазмалгон (който отдавна не ми помага и за първия ден на цикъл) Мислите ли че и при мен е ендометриоза?

Задължително търсете и друго мнение. Каквато и да е причината, трябва да се установи. Не е нормално да изпитвате толкова силна болка.
Виж целия пост
# 9
Съгласна съм с горните мнения, като бих добавила да не ходите при обикновен АГ, ами при репродуктивен. Те не правят само ин витро, ами се занимават с точно такива проблеми и имат най-голям опит с ендометриоза. Освен това, те са и хирурзи, докато кварталните АГ-та само са чували за ендометриоза (а някой не са и чували). Това от личен опит и 15 години мъкнене по "обикновени" АГ-та, някои от които професори, и липса на диагноза. Първият репродуктивен лекар, който ме прегледа заподозря диагнозата. Такава болка не е нормална. Препоръчвам д-р Ангел Налбански - Майчин дом.
Виж целия пост
# 10
Здравейте, мили момичета. Моя близка,която е британка наскоро имаше Хистероскопия в клиниха в България за оглед. Доктора е установил вьзпаление и лека форма на Аденомиоза и по време на Хистероскопията и е инжектирал в матката Валпроева киселина. Момичето ме помоли да попитам има ли дами при които този метод е прилаган и дали е имал ефект в лечението на Аденомиоза и вьзпаление в матката. Няма ендометриоза след направена и диагностична лапараскопия. Благодаря ви от сьрце!
Виж целия пост
# 11
Запесвам се да следя темата, и ние сме в търсене на добър лекар за лапаро. Д-р Попов и д-р Танчев съм чувала с добро
Виж целия пост
# 12
Здравейте, записвам се при вас 😔 Пускали ли са ви туморни маркери? Какви бяха резултатите?
Виж целия пост
# 13
Здравейте, записвам се при вас 😔 Пускали ли са ви туморни маркери? Какви бяха резултатите?
2010 пускаха само СА 125. Резултатът ми беше 124 при горна граница 35.
Виж целия пост
# 14
Здравейте, записвам се при вас 😔 Пускали ли са ви туморни маркери? Какви бяха резултатите?
През 2017 г. Ми пуснаха и двата туморни маркера, при киста и съмнения за ендометриоза. Маркерите бяха в граници и въпреки всичко при лапароскопията се установи ендометриоза.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия