Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За "освежаването" на дърветата в страната

  • 2 313
  • 68
Имам следния въпрос - във всички градове ли се случва това унищожаване (според общинарите - освежаване) на дървета? И печели ли се от това? Не мога да си обясня защо някой би направил нещо толкова отвратително, освен ако не чака да вземе пари от някъде. Естествено, почтените хора не биха го направили и срещу пари...

В Плевен от години се случва следното - дървото се реже, докато остане да стърчи един голям пън, твърди се че това е освежаване и оформяне на короната, а когато то се освежи окончателно (т.е. изсъхне), идва един камион и прибира пъна. Виждала съм го многократно, най-пресният случай е от днес, това е близо до дома ми - бивш чинар, който стоеше там от години и до сега него бяха "освежавали" - беше много красиво дърво, с хубава корона, а сега представлява това:Когато общината бъде попитана защо се случва това, отговарят че освежават, когато дървото логично умре, казват, че е било санитарна сеч. Ето отговорът от днес:
Виж целия пост
# 1
Да, в Русе също има така орязани дървета. Нищо не се печели, напълно е безсмислено това.
Виж целия пост
# 2
Това, което е останало от  чинара, не е пън, има си доста клони и според мен може да си се раззелени.
Всъщност ти ще видиш какво ще стане и ще ни кажеш.
Виж целия пост
# 3
При нас тополите така миналата година освежиха, на подострени моливи заприличаха. Все още са живи, напук на грижите, да видим, но щом пак са тръгнали, не знам дали ще им се размине сега. Но има фенове на тая дейност, пречели им хвърчащите пухчета. Един бетон остава, добре че той не пречи.
А чинарите не бяха ли защитен вид, че не мога в момента да търся. Но пък общината освежава, може и да не са. Дано оцеляват!
Виж целия пост
# 4
Да, ще видя какво ще стане - дори да оживее, едва ли ще има корона, най-много да изкара някое листо...
При нас тополите направо ги изрязаха миналата година, по цялата дължина на канала (реката), който минава през града. Сега е много грозно, не се канят да сложат други дървета на тяхно място.
Виж целия пост
# 5
Надявам се в Общината еколозите да са взели правилно решение и скоро окастрените дървета да започнат да се разлистват,  до есента отново ще има корони, но по-малки.
От своя страна това окастряне води до снижаване на вероятността да пострада човек, автомобил или сграда. Тогава, ако не е окастрено голямото дърво, сигурно ще питате къде е Общината, защо не са взети мерки?
Разбирам емоцията ти в момента, хубаво е пред блока да има дървета, които правят хубава сянка през лятото. Тополите са още по-опасни - високи и често с изсъхнали корени. Тръгне ли да пада, прави големи поразии.
Квартала в който живея преди година по цяла улица дърветата бяха окастрени подобно на снимките ти, сега има хубави и здрави, но по-тънки  клони, които при пролетно-летни бури няма да създават опасност.
Виж целия пост
# 6
Дървото не е опасно - такова нещо не е споменато от тях при разговора ни в Месинджър. 
Повтарям написаното по-горе - миналата година също имаше орязани по този начин дървета и те умряха.
Режат се само опасните клони, да се орежат всички клони е неадекватно.
Това с опасността е формула, която се използва често напоследък - откакто започнаха тези програми. Миналата година имаше една по-силна лятна буря и в една от страниците на Плевен във Фб имаше статия, че никой не е пострадал от паднали клони, защото общината ги е орязала предварително - невероятна и много важна "новина", доказателство, че там работят карикатури!
Виж целия пост
# 7
Има го в много градове това. Според мен е презастраховане от страна на общините, да си вържат гащите.. Пък колко е екологично, за тях няма значение.
Виж целия пост
# 8
Да. И във Варна го правят. По главни булеварди съм го виждала. Отначало се ядосвах, после един приятел озеленител ми обясни защо се прави (нищо общо няма с общинарите човека, мрази ги повече и от мен, така че не е пристрастен). Спрях да се ядосвам като минаха година-две, дърветата НЕ умряха, а напротив, изкараха си пак и клони и листа. Ще видя да снимам тия дни като минавам там.

Относно тополите, пред моя блок имаше няколко. Големи, хубави и стари дървета. Всички ги изсякоха преди десетина години, защото наистина са опасни. Външно изглеждат здрави и хубави, вътрешно са нестабилни, падат много лесно и правят поразии. Сега общината започна на тяхно място да сади млади дръвчета и то повече на брой отколкото бяха старите дървета. Явно трябва да се направи.
Виж целия пост
# 9
Аз ги питах дали ще садят нещо ново на мястото на тополите, защото сега е голо и много грозно, но нямаше отговор. Да обновяват, поне.

Колкото до това дърво - ще се види дали ще прилича на дърво след месец-два.
Виж целия пост
# 10
Не мога да не намразя човек, който реже дърво. Просто ей така, щото пречело ... думи нямам. Не говоря за случаите, когато дървото е старо.
В Пловдив и областта от доста години режат дърветата така. Повечето оцеляват, но има и такива, които умират. Мисля, че не винаги се реже в правилното време на годината и не винаги го правят специалисти /или поне със съвет от специалист/.
Виж целия пост
# 11
Правят списък на опасните дървета (изгнилите или с клони подпиращи жици, покриви на къщи и т.н.) и минават да ги режат. Това го разбирам, донякъде....НО, да ми отрежат до дънер, здрави, величествени тополи, които са там откакто се помня (на 31 години съм), само, защото имат пух и правят "боклук". Това е изродщина.
Дърветата са нашият кислород!
Виж целия пост
# 12
Ами и на други места го правят, като начало ги кастрят яко, после ги отрязват (някои), и накрая изваждат и пъна с корените, слагат плочки отгоре и дотам.
Виж целия пост
# 13
НО, да ми отрежат до дънер, здрави, величествени тополи, които са там откакто се помня (на 31 години съм), само, защото имат пух . Това е изродщина.
Величествена топола на повече от 31 г. е цъкаща бомба, която всеки момент може за избухне/ падне/. Трябва да го разбереш, никъде не съм чула да се режат заради пуха.
Виж целия пост
# 14
НО, да ми отрежат до дънер, здрави, величествени тополи, които са там откакто се помня (на 31 години съм), само, защото имат пух . Това е изродщина.
Величествена топола на повече от 31 г. е цъкаща бомба, която всеки момент може за избухне/ падне/. Трябва да го разбереш, никъде не съм чула да се режат заради пуха.

Това ми казаха когато ги питах.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия