Кафеавтомат – заслужава ли си и какъв да изберем. Тема N⁰3

  • 58 377
  • 828
# 150
Всъщност кафе не се прави с 15 бара, нямам идея какво ще стане на вкус, ако се пуснат 15 бара в цедката. 15-те бара налягане са преоразмеряване.

https://owlychoice.com/bars-espresso-machines/
Ще е прегоряло вероятно.
За разлика от теб, аз изобщо не съм технически грамотна. Но пък на твоя линк перфектно е посочено какво се случва с кафето при различното налягане.

7-15 BAR pressure

Rich and creamy espresso. 7-15 BAR pressure is typical, and should be considered for those who enjoy great tasting espresso. Top notch coffee makers come with 15 BARs of pressure. 15 BARs may be very useful, giving the machine enough range for an initial kick of 10-11 BARs, from where to drop to 9-10 BARs during brewing.
Виж целия пост
# 151

Ами не си ми критеии за добро кафе, нито че разбираш, използвайки автомат и в същото време говорейки за налягане.
Хайде, пий си кафето със здраве и остави хората да изказват мнението си свободно.

Ама аз и не искам да съм ти критерии за нищо. Просто не обобщавай и не говори глупости с тържествен тон. Че току виж някой ти се хванал.
И да, един от параметрите на автоматите(не само на еспресо машините с ръчка) е налягането на помпата, което рефлектира върху подаваната вода. Повечето са с 15 bar, като доказано най-подходящо за средния вкус. Но на пазара има с по 19 bar. Например: https://www.emag.bg/kafeavtomat-de-longhi-primadonna-soul-ecam-6 … 054/pd/DBVSG2MBM/

Вземи спри най-накрая да се излагаш. Никой не те е нападал в лично качество. Просто достоверността на обобщенията ти е нулева.
Всъщност си личи, че нищо не знаеш при какво налягане се постига най-доброто кафе и още по-не знаеш защо налягането при автоматите е високо.
В тази тема и другата за ръчните машини съм отдавна и не веднъж при технически спорове съм слагала тук техническа информация, имаща отношение към конструирането на машините.
Виж целия пост
# 152

Ами не си ми критеии за добро кафе, нито че разбираш, използвайки автомат и в същото време говорейки за налягане.
Хайде, пий си кафето със здраве и остави хората да изказват мнението си свободно.

Ама аз и не искам да съм ти критерии за нищо. Просто не обобщавай и не говори глупости с тържествен тон. Че току виж някой ти се хванал.
И да, един от параметрите на автоматите(не само на еспресо машините с ръчка) е налягането на помпата, което рефлектира върху подаваната вода. Повечето са с 15 bar, като доказано най-подходящо за средния вкус. Но на пазара има с по 19 bar. Например: https://www.emag.bg/kafeavtomat-de-longhi-primadonna-soul-ecam-6 … 054/pd/DBVSG2MBM/

Вземи спри най-накрая да се излагаш. Никой не те е нападал в лично качество. Просто достоверността на обобщенията ти е нулева.
Всъщност си личи, че нищо не знаеш при какво налягане се постига най-доброто кафе и още по-не знаеш защо налягането при автоматите е високо.
В тази тема съм отдавна и не веднъж при технически спорове съм слагала тук техническа информация.

Оф, наистина не си струва да продължавам диалога с теб. То е видно кой и какво не знае. Пък честно казано и нямам претенции да чета техническа информация. Не ми е нужна.
Но все пак е хубаво, че признаваш, че един от параметрите дори и на кафеавтоматите е налягането. Аз никъде не съм казала ниско или високо е то.
Ето какво съм казала:

Каймакът няма общо с това дали е силно(т.е. има повече робуста) или слабо (повече арабика) кафето. Има връзка с нивото на смилане и температурата на водата, а също и налягането и кога и колко е изпечено кафето.
Виж целия пост
# 153
Обикновено правя еспресо с 6.5-8 бара, дано не съм се прецакал много
Виж целия пост
# 154
Обикновено правя еспресо с 6.5-8 бара, дано не съм се прецакал много

Е, ако кафето ти е вкусно, защо да си се прецакал?
Виж целия пост
# 155
Не съм тествала с различно налягане, но логиката е, че по-ниското налягане извлича по-ароматните и вкусни нотки, а по-високото по-плътните и повече кофеин. И щом ти харесва кой може да каже, че не си прав?
Виж целия пост
# 156
Оф, наистина не си струва да продължавам диалога с теб. То е видно кой и какво не знае. Пък честно казано и нямам претенции да чета техническа информация. Не ми е нужна.
Но все пак е хубаво, че признаваш, че един от параметрите дори и на кафеавтоматите е налягането. Аз никъде не съм казала ниско или високо е то.
Ето какво съм казала:
Каймакът няма общо с това дали е силно(т.е. има повече робуста) или слабо (повече арабика) кафето. Има връзка с нивото на смилане и температурата на водата, а също и налягането и кога и колко е изпечено кафето.


А не е ли логично, щом не четеш техническа информация, да не водиш спорове за уреди? Това никога няма да го разбера - събрали сме се тук непознати, но все някой ще държи да надприказва друг, без значение дали има нещо за казване.  
Съветите, които съм получила от Петя във форума са ми помогнали, и го казвам при все разногласията ни.
Виж целия пост
# 157
Скрит текст:
Да, признавам, че с ToniShu сме имали разногласия, но въпреки това, аз я уважвам (тя си знае защо), а пък мисля - не веднъж съм си признавала публично и съм се извинявала на аудиторията, когато съм грешала. Дори си оставям грешните неща и дописвам с друг шрифт, ако знам, че греша (не ги коригирирам дори и да имам тази възможност), за да не заблуждавам хората.
Виж целия пост
# 158
Оф, наистина не си струва да продължавам диалога с теб. То е видно кой и какво не знае. Пък честно казано и нямам претенции да чета техническа информация. Не ми е нужна.
Но все пак е хубаво, че признаваш, че един от параметрите дори и на кафеавтоматите е налягането. Аз никъде не съм казала ниско или високо е то.
Ето какво съм казала:
Каймакът няма общо с това дали е силно(т.е. има повече робуста) или слабо (повече арабика) кафето. Има връзка с нивото на смилане и температурата на водата, а също и налягането и кога и колко е изпечено кафето.


А не е ли логично, щом не четеш техническа информация, да не водиш спорове за уреди? Това никога няма да го разбера - събрали сме се тук непознати, но все някой ще държи да надприказва друг, без значение дали има нещо за казване.  
Съветите, които съм получила от Петя във форума са ми помогнали, и го казвам при все разногласията ни.

Не ми трябва да знам устройството на някоя машина, за да съм наясно как работи, нали? Или да знам резултатът от ползването и.
Да не говорим, че коментираният въпрос не се нуждае от техническа информация. Нищо от казаното по текущата тема от помогналата ви потребителка не е вярно. И това може да се прочете в много и общодостъпни източници. Да не говорим, че е абсолютно просто да се провери емпирично.
Нито пък имам за цел да надговарям някой. Очудващо е обаче защо и се провидя лична нападка, там кадето изобщо я нямаше. Wink

Черна станция, при кафето не е точно така. Има една температура и налягане на водата, когато преминава през кафето (показателите, които показват на характеристиките са на помпата), която е оптимална за извличане. Ако е по-студена или по-малко налягане кафето става рядко и блудкаво. Ако е в повече, се "препича" и има неприятни нотки.
Виж целия пост
# 159
Ееее, ама то е ясно, че под някакъв минимум налягане ще има само леко оцветена водичка. Все пак говорехме за разлика в налагянията около оптималната стойност.
Виж целия пост
# 160
Може ли да спрете с меренето на его
Нищо лично към никой, ама 2 дена вече, само чета публикации, които се редят, колко бил глупав единия, колко бил глупав другия. Аз вече и да ме обидят, отсъпвам. А ми се налага често.
Така, че моля накоя от двете ви да отсъпи. Моля!
Виж целия пост
# 161
Привет!
Моля за мнение за тази машинка:
https://www.technopolis.bg/bg/Kafeavtomati/Kafeavtomat-KRUPS-EA810870/p/825470
Виж целия пост
# 162
https://www.technopolis.bg/bg/Kafeavtomati/Kafeavtomat-KRUPS-Ara … er-no-ar-fallback мнение за това. Благодаря!
Виж целия пост
# 163
Здравейте, купих си кафе машина Philips EP 5310. За първоначалната инсталация направих всичко по инструкции, но нито меле зърна, нито пуска течност. Нещо греша, да не би да трябва като се изпълни всичко да се спре автомата и пак да се пусне, не зная. Аз сато направя инсталацията веднага пускам копчето за еспресо, но не тръгва нищо ...някой да помогне, след работа пак ще пробвам...
 
Виж целия пост
# 164


Ето и от мен две снимки, за мен това е каймак, а не пяна, но тук може да се изкажат и хора че е само пяна. Само отгоре леко се е разпенило, защото все пак пада от някаква височина. Кафето е лаваца супер крема, а машината Miele CM5510
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия