Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ваксини срещу ковид-19, актуална информация и отчетна тема

  • 718 803
  • 14 935

Анкета

С коя ваксина се ваксинирахте?

Опции:

* Може да изберете максимум 5 опции.

# 5 565
Да, както казах за Хашимото не е проблем.
Но при другите заболявания хората какво правят ? Има хора с лупус, Кавазаки (дори и деца го имат след ковид или още май му казват Мултисистемен възпалителен синдром), Гилен Баре и др автоимунни заболявания.

Аз вече ти отговорих за моя приятелка с ревматоиден артрит, на имуносупресори. Ваксинира се (Файзер), имаше болки в ставите, но тя трябваше да спре и имунсупресорите. Познавам и ваксиниран с лупус - нямаше проблем (Файзер). По принцип, както са ти отговорили вече и други - на хората с автоимунни даже се препоръчва ваксината като приоритетна група.

Това, което знам и от двамата е, че лекарите ги бяха предупредили, че могат да се ваксинират, когато (сега тук може би не казвам точния термин) заболяването е във фаза на затихване, тоест, нямат болки, защото трябваше да си спрат лекарствата преди и след ваксината за малко. Тази с артрита я бяха предупредили, че може да получи доста болки при ваксинирането.

Но всяко автоимунно си е отделно, така че е винаги лекуващият лекар е този, към който трябва да се обърне човек за информация.
Виж целия пост
# 5 566
Аз съм с хипотиреоидизъм и висок тсх, но антителата са ми в норма, въпреки това според ендокринолога имам Хашимото. Пише, че тсх трябвало да ти е в граници за ваксината, но аз не знаех и моето не беше. Боцнах си се, въобще не се замислих. За сега , близо 3 месеца по-късно нищо ми няма.
3 и половина месеца след 2 игла, също нямам никакви оплаквания.
И при мен ТСХ беше извън всякакви граници, най-високите, които досега съм стигала. Но въобще не отлагах, още на първия зелен коридор се боцнах. Повече ме беше страх да не ме пипне вирусът. Нямах никаква реакция (АЗ). Но и не образувах много антитела (83 при граница над 33 и очаквани след 2 доза 200).
Виж целия пост
# 5 567
Майка ми е с високо кръвно. Ваксинирана с Пфайзер. Никакви проблеми.
Виж целия пост
# 5 568
Аз като ви казвам Дерби колата ще се окаже добър избор (коментар на Аспарух Илиев във фейсбук

Скрит текст:

Интересни данни от проучване на оксфордския университет показват, че всички ваксини запазват висока ефективност към делта-варианта на Ковид, особено по отношение на предпазване от тежка протичане и смърт. В същото време имунната реакция отслабва с времето (което виждаме от Израел), като ефективността на РНК ваксините спада по-рязко от тази на векторните ваксини в рамките на половин година. Логичното заключение е, че две дози от векторните ваксини в началото не предизвикват толкова силна имунна реакция както РНК ваксините, но вероятно ефектът им ще е по-дълготраен.
Всичко това обаче ни довежда и до другата особеност - докато при оригиналния вариант на Ковид наличните ваксини значително намаляват разпространението, при делта варианта ваксинираните безсимптомно разпространяват много вируси, почти еднакво с неваксинираните. Това не е добра новина и показва, че вероятно, въпреки ефективността на ваксините в сегашния им вид като защита срещу тежката клиника на делта-варианта, за да намалим разпространението и пробивите в имунитета, ще ни трябва напасване на ваксините. Добрата новина - и Астра, и Файзър, и Модерна вече тестват модифицирани за новите варианти ваксини.

Какво следва?
1. Налага се да помислим за бустъри (или от наличните стари варианти на ваксините, или нови такива)
2. Налага се да сме търпеливи и внимателни в предаването на вируса, като носим маски и спазваме дистанция, имаме неприсъствено обучение и хоум офис в моменти на вълна
3. Трябва да пазим здравната система витална и непретоварена, в противен случай започваме да губим и болни от други болести
4. Вероятността да изкореним вируса изцяло засега се отлага. Особено важно е да комбинираме ефективни ваксини, намаляващи количеството на вирусни частици за делта-варианта и бъдещи варианти до минимум (през новите бустъри) плюс изолация и маски.
5. Ако не вземем мерки, ще катастрофираме. Кратко и ясно.
Виж целия пост
# 5 569
На кое викате дерби кола, изтървала съм някаква закачка май Crazy
Виж целия пост
# 5 570
На кое викате дерби кола, изтървала съм някаква закачка май Crazy

Астра Зенека, още в началото и казваха Дерби колата на ваксините Joy
Виж целия пост
# 5 571
Ти да видиш - прав беше Pehoko и други които писаха че Астра Зенека и Янсен ще се окажат по-ефективни в някой момент. Интересно какво ли се е получило от смесването на Астра Зенека с Пфайзер - неочаквано добра комбинация. Smiley
Дали някъде има вече изследвания? Thinking
Виж целия пост
# 5 572
Има изследвания за комбинацията и хич не изглеждат зле, но за сега са с малка група от ваксинирани.
Виж целия пост
# 5 573
Папито е с микс от дерби и оригинална кола, освен да го пратим на Ковид парти и да разберем дали действа 😃
Виж целия пост
# 5 574
Днес и Алмондина пусна подобна информация за Астра.
Виж целия пост
# 5 575
Папито е с микс от дерби и оригинална кола, освен да го пратим на Ковид паети и да разберем дали действа 😃
И аз като него с микс. Simple Smile преди две седмици ми опази дупето.
Виж целия пост
# 5 576
Меркел не беше ли и тя с микс?
Виж целия пост
# 5 577
В Германия слагаха каквото има независимо кой с какво е убоден за първа доза. Меркел сложи Модерна след Астразенека и май и 2-те дози.
Виж целия пост
# 5 578
Папито е с микс от дерби и оригинална кола, освен да го пратим на Ковид парти и да разберем дали действа 😃

Аз бях на няколко събирания вече, на повечето 50-70+ човека - всички до един напълно ваксинирани. Такива без ваксини не познавам, не мисля и че ще срещна на местата, които аз посещавам. Из гетата с бежанци и братята роми може и да има, ама аз там работа нямам.
Виж целия пост
# 5 579
ПапаПанда,  бас слагам на една бира, че не си в България Sunglasses
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия