Азиатска кухня

  • 56 849
  • 730
# 330
Mоренче, какъв е този кокосов дресинг? Не съм чувала/виждала такъв при нас.

Супичката да я търся в блога, или?
Криска, заповядай супата - https://morrennaa.blogspot.com/2020/12/blog-post_11.html
А дресингът е с коскосово мляко, а може  и с кокосова вода.  Останалото -  палмова захар/ или кокосова (за който не намира тези и кафява, и в краен случай и бяла става), рибен сос, чили, лаймова кора и сок, сол - балансирано на вкус.  Не става много кисел (е може, стига да иска човек Simple Smile), затова го предпочетох за салата към супа, каквато по принцип не поднасям, ама пък държа на суровите зленчуци, колкото и тези в супата да са готвени кратко и така...

silveto_ - заповядай, това е блогът ми, може да намериш Азиатска, Арабска и Индийска кухни - https://morrennaa.blogspot.com/
Виж целия пост
# 331
Изглежда прекрасно! Задължително ще пробвам нещо.
Виж целия пост
# 332
О, много благодаря Wink. Нито дресинга знаех, нито супата.
Такава супа подобна и по подобна технология правя със скариди, но с гъстъчено масло, шийтаке и нудълс не съм.  Звучи добре, макар хич да не харесвам шийтакето. Само дето кафир лайм не съм виждала при нас, ама ще ползвам лимонова трева...
Виж целия пост
# 333
silveto_, дано ти хареса! Simple Smile


Криси, у нас много харесваме шийтакето, пък и нали е азиатска гъба... за автентичност. Simple Smile
Ползвай друга гъба/и  разбира се, не ѝ азиатски вкуса на шийтакето. Simple Smile  Подправките, разни пасти и сосове е важно да се ползват за възможно най-автентичен вкус (само предполагам, не че съм била, но е много странен вкусът, който постигам с наличното и хубав, мноооого хубав, таква наслада...), иначе  всичко може  или да се замести или да отпадне, ама...
   А листа на Кафир лайм у нас първо сушени намерих, след това и растението и не вярвах на очите си... толкова се радвах... Та си го отглеждам сега. Simple Smile    Ползвай кора на лайм вместо кафира.  Но ако можеш да го намериш, пробвай - има уникален цитрусов аромат!  И индийско къри си гледам - и то е със страхотен аромат!  Кърито на прах - пасти да яде, пък и то май е микс някакъв... Simple Smile

Скрит текст:
Кафир лайм





Къри



И пак азиатско от мен, ама такива продукти имам, пък и ни харесва (меко казано)... Simple Smile
Къри (тайландско, малайзийско...от региона Simple Smile )  с тофу, патладжан, ананас, зелен банан и пресен кокос и роти хлебче за него, както и салата - манго, краставица и пресен кокос с джинджифилово-фъстъчен дресинг.
Днес за сефте ползвах паста от скариди (за къри пастата), която наскоро купих, както и прясна куркума и щерката ми писа... Мамо, това е много странно и толкова вкусно и ароматно... на същото мнение съм и аз. Simple Smile   Та така за странните съставки. Simple Smile

Виж целия пост
# 334
Съгласна за оригиналните подправки.
Откъде да си намеря да отглеждам къри растение?
Градината ми се напълни с кориандър, за ужас на околните, мога да ги довърша с малко къри 😜
Иначе по темата, напоследък само на мен си забърквам някакви bowls. На децата прости кърита - довечера ще е пилешко с грах. Останалото пилешко ще направя утре на "сарми" с rice sheets.
Още си пазя един буркан жълта ряпа корейска туршия, вече 2 месеца нищо й няма в хладилника.
Виж целия пост
# 335
Тити, търсих в нета, намерих, купих. Не помня ни него, ни Кафира от къде точно, ако трябва пак ще търся.
Имам ги от около 3години.
Виж целия пост
# 336
Бейби октоподи и скариди с корейски сос и ароматен ориз; краставица с чили Simple Smile




И от толкова любимите хлебчета Бао на пара;  Кладница и лук с Кетчъп манис;  косково мляко с джинджифил;  Хойсин сос със сусам;  краставица и манго; маринован червен лук.

Виж целия пост
# 337
Здравейте! Става въпрос за спагетите по китайските ресторанти или по-точно за соса, който използват. Знам, че е соев сос, но самата марка някой може ли да ми каже, защото има най-различни видове. Питала съм и в самите ресторанти, но ми казват само соев сос и до там..и в къщи си имам на Deroni, но не е същият вкуса. Рецепти в интернет също съм търсила, но толкова конкретно никой не споменава...
Моля, ако някой знае да ми пише, много ще се радвам да ми помогнете!
Виж целия пост
# 338
В ресторантите, които се държат от китайци се работи с различни марки, течни или на паста, внесени директно от Китай, които тук не се продават и затова няма как да ти кажат име.
Виж целия пост
# 339
Пък и най-вероятно е сос със съставка соев сос и други.
Аз поне като приготвям азиатско никога не съм ползвала само соев сос, а микс... с такива дето се намират в Бг в общия случай .
И аз питах веднъж за нещо, ама  си траят.
Виж целия пост
# 340
Става въпрос за спагетите по китайските ресторанти или по-точно за соса, който използват.
Вероятно ходим по различни ресторанти, затова най-добре да добавиш снимка на ястието или поне по-подробно описание на соса. Междувременно може да пробваш да си намериш "Сос от стриди/Oyster sauce". Обикновено нудлите се овкусяват със смес от соев и стриден сос, и някои други неща като оцет и захар, но ако намериш този и го пробваш, евентуално ще се постигне приближение, няма значение марката.
Виж целия пост
# 341
Тай меню  - къри с тъмни тиквички, сладки картофи и кашу, "ориз" от карфиол и салата с кокосов дресинг.  А тай босилекът, както и кафир лаймът, който не се вижда са си от моята градинка. Simple Smile

Виж целия пост
# 342
Здравейте! Става въпрос за спагетите по китайските ресторанти или по-точно за соса, който използват. Знам, че е соев сос, но самата марка някой може ли да ми каже, защото има най-различни видове. Питала съм и в самите ресторанти, но ми казват само соев сос и до там..и в къщи си имам на Deroni, но не е същият вкуса. Рецепти в интернет също съм търсила, но толкова конкретно никой не споменава...
Моля, ако някой знае да ми пише, много ще се радвам да ми помогнете!

Зависи наистина от ресторанта, рецептата, и дори от кой географски край е стилът. Има много вариации. В нудълите, например, повечето сосове съдържат соев сос, но има и други съставки. В рецепти обикновено срещам комбинации от соев сос, бульон някакъв, мирин (вид сладко вино). Обикновено слагат и царевично нишесте и оризов оцет. 

Аз скоро правих оризови нудъли с тофу и зеленчуци. Сосът беше от чаена лъжица царевично нишесте, соев сос, мирин, вегетариански бульон без сол, и лъжица от една специална тайландска подправка в буркан.  Добавям и сок от лимон.

Намерих прекрасни замразени роти в един арабски магазин. У дома обявиха, че са като в ресторанта. Стават готови за точно 2 минути и са автентични като вкус и текстура.
Виж целия пост
# 343
Цитат
Зависи наистина от ресторанта, рецептата, и дори от кой географски край е стилът. Има много вариации. В нудълите, например, повечето сосове съдържат соев сос, но има и други съставки. В рецепти обикновено срещам комбинации от соев сос, бульон някакъв, мирин (вид сладко вино). Обикновено слагат и царевично нишесте и оризов оцет
Напълно съм съгласна, но трябва да се има в предвид, както аз самата установих, че дори различните марки соев сос имат различни вкусови качества.
Вкъщи постоянно готвя азиатска кухня ,в повечето случаи забърквам някакъв сос  от различни съставки, но по някога е достатъчен и само един тъмен соев сос. Всичко се свежда до вкуса и личните предпочитания.

бързи спагети със зеленчуци

супа със соба нудели
Виж целия пост
# 344
Пилешко с патладжани по виетнамски
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия