Автор:  - от сайта на Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве

Причините за стерилитет при жената са разнообразни. Много млади момичета се стараят да пазят диети, натоварват се значително и правят тежки физически упражнения. Тези дейности са присъщи на всяка тийнейджърка в желанието ѝ да бъде модерна, но водят до потискане на овулацията, т.е. невъзможност да се произведе яйцеклетка. Ограниченото хранене и физическият стрес могат да доведат и до промени в хормоналните нива на организма. Хормоналните разстройства при жената водят до нередовни менструални цикли, обилно кръвотечение, повишено окосмяване и силно акне. Ако жените или младите момичета забележат подобни промени, трябва да се обърнат към лекар, за да се направят хормонални изследвания, да се проследи овулацията с ултразвук и да се пристъпи към лечение.

Друга причина за стерилитет може да бъде ендометриозата - това е развитие на маточна лигавица извън кухината на матката, например в яйчниците, по перитонеума, в мускулната част на матката и др. Симптомите на това заболяване са болките по време на менструация, които започват в началото на цикъла и се засилват в края, обилно кръвотечение и болезнени полови контакти. Лечението на ендометриозата е оперативно или медикаментозно, но ако не се открие навреме, тя може да доведе до стерилитет. Миомата също може да доведе до стерилитет, тъй като тя променя формата на матката и пречи на зародиша да се имплантира в нея.

Основен фактор за заболяването са възпаленията на половите органи. Голяма част от тези възпаления са следствие на заразяване с полово преносими болести. Хламидиоза е инфекцията, която много често протича без видими симптоми и се открива единствено чрез специален тест, който се прави от лекар. Възпаление може да бъде предизвикано и от гонорея, сифилис. Инфекциите могат да доведат до сраствания в областта на малкия таз или до непроходимост на маточните тръби. Установено е, че оралните контрацептиви повишават устойчивостта на женския организъм към половите болести.

Прекъснатата бременност също може да бъде причина за стерилитет по две причини. При самата манипулация по време на прекъсване на бременността се разширява отворът на шийката на матката, за да влязат инструментите, което води до възпаления в почти 3/4 от случаите. Последиците от тези възпаления остават за цял живот. От друга страна - при изпразване на матката или т.нар. кюретаж, може да се увреди епителът, в който се развива зародишът.
Виж целия пост