Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Документи по пощата-съвет

  • 7 222
  • 41
Някой случайно да е изпращал документи от чужбина в България по пощата / препоръчано/ и всичко да е било наред?

 Изтича ми паспорта, а от посолството ще им отнеме повече от 6 месеца да го направят. #Crazy Жената, която щеше да го носи /старият с документи за новият/ няма да си ходи скоро....

  Не знам какво да правя....Дали да рискувам по пощата?....Съвет, моля!
Виж целия пост
# 1
прати ги с DHL- сигурно и гарантирано. по желание могат да ти застраховат пратката, но не е нужно. стигат за 3 дни и до края на света, стига да дадеш точен адрес
Виж целия пост
# 2
Пре3 май пратих паспорта си по пощата от Германия 3а БГ, с препорьчана пратка и повече не го видях.Получих обещетение 3а около 50?,но ми и3ле3е много по скьпо да си направя нов. Imp  Imp
Виж целия пост
# 3
Около 10 пъти съм пращала документи с препоръ4ано писмо до БГ от Канада и обратно и никога съм нямала проблеми винаги вси4ко съм полу4авала или е стигало до БГ, но вси4ко това е относителна работа. Но пасрорти, билети и дпуги по-важни документи съм ползвала само DHL.
Мисля, 4е да изнесеш паспорт от дадена държава трябва да прикрепиш към него обяснение защо го изнасяш, за тази цел DHL имат готова бланка която се попълва и прекрепя към паспорта.
Виж целия пост
# 4
Пращала съм и съм получавала важни документи с DHL. Никога не съм имала проблеми.
Виж целия пост
# 5
С DHL не сме имали никакви проблеми Grinning  Grinning  Grinning
С пощата не съм се престрашавала.
Виж целия пост
# 6
Не е необходимо да изпращаш стария паспорт. аз скоро го сменях и изпратих само документите и фотокопие на стария паспорт по пощата с препоръчано-всичко беше ОК. После не се престраших да ми върнат обратно паспорта така и ми го изпратиха с DHL.Сигурна съм че стария паспорт не се изпраща.
Виж целия пост
# 7
Цитат на: mariakara
Не е необходимо да изпращаш стария паспорт. аз скоро го сменях и изпратих само документите и фотокопие на стария паспорт по пощата с препоръчано-всичко беше ОК. После не се престраших да ми върнат обратно паспорта така и ми го изпратиха с DHL.Сигурна съм че стария паспорт не се изпраща.


Това Че не се налага да изпращаш стария паспорт и аз мога да го потвърдя. И аз трябва да си подновявам паспорта и съм в същото положение защото нямам време да Чакам посолството с техните 6 месеца. Казаха ми Че трябва да им занеса копие от паспорта и те ще го заверят, а паспорта си остава при мен. И аз мисля да пусна докуентите с препоръЧано писмо до Бг. Те не са толкова важни ако се изгубят ще ги извадя пак. Все още обмислям как да ми изпратят паспорта после. Но по принцип мисля Че в обратната посока от БГ насам проблеми няма. Към БГ съм пращала доста документи и препоръЧано и с обикновена поща. В повеЧето слуЧаи не е имало проблеми, но веднъж и на мен ми се загуби един документ, който бях пратила препоръЧано от Германия. Изплатиха ми обезщетение, което в моя слуЧай надхвърляше около 3 пъти цената на документа, но пак си беше неприятно.
Виж целия пост
# 8
Не знам как е от други държави, но моя опит с Royal Mail в Англия е доста отрицателен. В интерес на истинат, никога не ми се е губило препоръчано писмо или колет от тук за България, но преди 6 години ми изгубиха препоръчана пратка в Англия (пращах си паспортите - и настоящ и стари, за една виза за почивка). Изчезна безследно. Така и не се разбра как. Проведох хиляди разговори с тях, и с кой ли още не. Почивката се провали, наложи се да си извадя нов паспорт ( а загубения ми паспорт беше също нов и вследствие на което, през следващите пет години всеки път на влизане и излизане от България ме гледаха подозрително, защото загубения паспорт го бях регистрирала като откраднат и ме питаха и препитваха как и кога е бил откраднат и т.н.), да се разправям за да ми сложат постоянната виза в новия паспорт, защото старите ми паспорти с визата също липсваха, ходих до местния член на парламента и тя ми помогна много, включително и да си взема добро обезщетение от пощите.
Оказа се че:
- препоръчано хич не е безопасно и гарантирано
- в самите пощи има 'мафия' която се занимава с крадене на документи
- когато подавах декларация в полицията за откраднат паспорт самите те ми казаха, че ако пращат документи по пощата, особено паспорти, винаги ползват обикновена поща в немаркирани пликове, така не се привлича вниманието върху факта, че това са документи (а моя плик беше адресиран до компания за вадене на визи, пишеше че вътре има паспорт - много подходяща цел за хора занимаващи се с пазара на паспортите....Кой знае дали някой не се подвизава с моя паспорт - е поне докато е изтекъл)
- в цялата страна има само 2ма (!!!!!!!) души които се занимават с разследване на изчезнали препоръчани пратки...И съответно никога не се стига до истинско разследване. Уж ги проследяват във всяка точка на прехвърляне, но явно не е толкова стриктно...Може би след още 6-10 години ще ми се обадят по моя случай..... Wink  Imp  Imp  Imp

Така че ако ще пращам паспорт - само куриерска компания. А ако може го избягвам тотално - предпочитам да платя на адвокат да ми направи заверено копие, отколкото да рискувам разправии. Не знам как е в другите страни, но по принцип пощите тук са доста добри и надеждни. Никога нищо друго не ми се е губило с нормална поща в страната или до други страни, е един път ми се загубиха едни снимки пратени до БГ с нормална поща, но мисля че това е било от българска страна, защото сигурно са си помислили че кой знае каква ценност пращам в този дебел плик - просто е трябвало да ги пратя препоръчани, но тогава не се бях сетила.
Виж целия пост
# 9
Mariakara, на теб заверено ли ти беше копието от паспорта? Тая патка от посолството нищо не ми каза в тази връзка- даже не го и спомена като вариант....

  Нещо не мога да се справя с тарифите на ДЧЛ- въжможно ли е за един плик от 0.20 грама да е почти 100 евро????

  Иде ми да гръмна някого........../не вас ,де/
Виж целия пост
# 10
Цитат на: Kalinka
Mariakara, на теб заверено ли ти беше копието от паспорта? Тая патка от посолството нищо не ми каза в тази връзка- даже не го и спомена като вариант....

  Нещо не мога да се справя с тарифите на ДЧЛ- въжможно ли е за един плик от 0.20 грама да е почти 100 евро????

  Иде ми да гръмна някого........../не вас ,де/


Не ми беше заверено, просто фотокопие. Заверени ми бяха само документите(тоест молбата) и пълномощното. Ама, ха , една заверка струва 15 ?! Imp
А иначе DHL от Франция струва 64 ? и затова не ги изпратих с тях ами с пощата, където препоръчаното писмо ми излезе 7?.
От БГ насам с DHL беше 80 лева някъде, абе пак към 40? ама не исках да рискувам.
В Бг нямаше никакъв проблем с изваждането на паспорта. Стана за 3 дни. В момента всички си сменят паспортите като гледам каква е лудница в посолството. Не може да не знаят в Холандия, че не е нужно да се изпраща стария. Нали в БГ все в полицията се вадят, независимо от коя страна ги изпращаш, не може да има разлика. Grinning
Успех.
Виж целия пост
# 11
Извинявам се на Калинка,4е се възползвам от темата и но понеже гледам , 4е иде ре4 и за подновяване на паспорти та реШих да попитам: най_слу4аино в4ера открих, 4е средата на март ми изти4а бг паспорта. Нямам намерение да губя 6 месеца време с тези търтеи от посолството. РеШих, 4е е по добре да го направи майка ми в Бг. Тя има пълномоЩно отпреди 3 год ( апропо някой знае ли дали има някаква валидност за генералните пълномоЩни: на самия документ не пиШе ниЩо Thinking ). Знам,4е много е писано по въпроса и го попро4етох , но да питам и тук:зна4и какво то4но трябва да пратя в Бг ? По въпроса със снимките :мислите ли 4е има разлика между снимките които правят в 4ужбина за паспортите и тези в Бг?
Благодаря предварително  Grinning
А, Щях да забравя: по темата: ако трябва да праЩам документи или DHL или по 4овек.
Виж целия пост
# 12
В България се изпраща заявлението за нов паспорт, което пишеш в посолството и те го заверявят+ пълномощно за издаване, приемане и подписване на нов паспорт.

Все още не ми е ясно за старият. На мен ми казаха, че трябва да се върне, ако искам да го задържа- в София ще го перфорират. Някои момичета ми казаха за копие на стар паспорт, но на мен нищо не ми казаха. Сега се чудя дали ще мине номера да изпратя копие, но не заверено, че пак трябва да пътувам 300 км.

 Снимките- МАТОВИ! В холандското посолство правят далавера с едно фото, така че се боя, че моите дори и матови да бяха щяха да им намерят кусур.

Не знам за пълномощното- и мен ме интересува. Някой да знае за валидност?
Виж целия пост
# 13
DHL, са най-сигурните, колкото и скъпо да ни излиза, винаги с тях сме изпращали документи и досега не сме имали проблеми. Може и да се проследява местонахождението на пратката по интернет. Така, че всичко е под контрол.
Виж целия пост
# 14
Сега се сетих и за още нещо...Пощи Бг имат същата услуга като DHL която се нари4а "Bulpost" и върши абсолютно същата рабора като  DHL но на 1/2 цена.  Аз ли4но съм я ползвала и вси4ко си престигна без проблем, по същия на4ин може да се проследява пратката. Сигурно и в Холандските пощи я има тази услуга, защо не провериш?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия