Дестинация Русе - Силистра

  • 1 453
  • 10
Здравейте! В края на месеца сме решили да посетим Русе и Силистра. Резервирали сме по 2 нощувки и в двата града. В Русе не съм ходила от дете, а в Силистра - никога. Какво бихте ми препоръчали за разглеждане, както в тези градове, така и по пътя между тях? Музеи, забележителности.. Мисля да посетим Тутракан и Сребърна. В Русе работи ли музея на нумизматиката? Предварително Ви благодаря!
Виж целия пост
# 1
В Силистра - Крепостта „Абдул Меджиди“ или както е по-известна “Меджиди табия”, архитектурно-археологически резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“, регионален исторически музей и Римската гробница( мисля, че трябва предварителна уговорка). Дунавският парк е идеалното място за почивка, разходка след зеленината.

Скрит текст:
Виж целия пост
# 2
Около Русе са пещерата "Орлова чука", крепостта Червен , Ивановските скални църкви, Басарбовския скален манастир.
В самия град Русе - крепостта Сексагинта Приста, Еко музея, Музея на транспорта (железопътен), къщата на Калиопа (Музея на градския бит), разходка с корабче Русчук. Има и още какво да се посети, но все пак да не се получи пресищане.
Понятието "център" е много широко в Русе и обхваща огромна част от града, започвайки от гарата (широк център) до Придунавския булевард. Екомузеят, Историческият музей, Библиотеката, са в така наречения Стар център. Центърът (новият) е градската градина около Паметника на свободата, съда, Доходното здание. Простира се чак до Дома на Културата и Парка на младежта. Голяма част от централната част на града (ул. Александровска) е пешеходна зона или със силно ограничен трафик. Паркинг (платен) има до Операта / пред църквата Св. Троица и до хотел Дунав.
Виж целия пост
# 3
Здравейте. Аз съм родом от Русе и моят съвет е да разгледате центъра.  Ще усетите духа на града, има запазени красиви сгради, места за почивка, паркчета и така нататък.  Кеят го ремонтираха миналата година (има красив мост с гледка към Дунава) и е приятно място за разходка. Има пейки и гледка към реката. Преди имаше заведения, но не знам дали сега работят предвид ремонта и покрай ковид.
Главната улица на града стига от единия край, където е големият парк, също красиво място за разходка, до другия край - Историческият музей на града. В района на Русе се намират Ивановските скални църкви, които също са много красиво място, което си заслужава да се посети. Пещера "Орлова чука" е много специално място. Обикновено разходката до нея се комбинира с тази до Средновековния град Червен.
Средновековният град-крепост Червен също е хубаво място край Русе, което може да посетите. Намира се на около 30 км от града. В интернет има подробна информация как се стига и така нататък. Аз съм ходила преди 2-3 години и не мога да съм много конкретна като работно време и така нататък. Може да посетите и Басарбовския манастир. Там също е приятно.
Дори и да не изберете конкретен маршрут, лесно ще се ориентирате какво ви е интересно.
За друго не се сещам. Ако имате въпроси, може да ми пишете на лично. С радост ще помогна с каквото мога. Simple Smile
Но всички тези забележителности трябва да се съобразят с времето, а то напоследък не е много хубаво за съжаление. Желая ви приятна разходка, хубаво време и безброй слънчеви емоции. Бъдете здрави Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Здравейте, за Силистра, също има и етнографски музей, и ако желаете да хапвате навън ви препоръчвам бистро Мерси, за пици - пицария Стоп.
Виж целия пост
# 5
Здравейте, за Силистра, също има и етнографски музей, и ако желаете да хапвате навън ви препоръчвам бистро Мерси, за пици - пицария Стоп.
А ресторант "Истър" знаете ли как е?В гугъл мапс изглежда добре и е с висок рейтинг? Препоръчаното от Вас бистро също не му отстъпва.
Виж целия пост
# 6
А ресторант "Истър" знаете ли как е?В гугъл мапс изглежда добре и е с висок рейтинг? Препоръчаното от Вас бистро също не му отстъпва.


Ресторант "Истър" е с прекрасна гледка към Дунава и вкусна храна. 
Бар-ресторант "The Red One" също е с добра кухня.
Ако ще хапвате риба гостилница "Никулден" е мястото. На брега на Дунава със страхотна гледка. 
А за пица бих препоръчала пицария "Болярки".
Лятната градина на ресторант GRAND HARMONY не е лоша.
Виж целия пост
# 7
Здравейте, за Силистра, също има и етнографски музей, и ако желаете да хапвате навън ви препоръчвам бистро Мерси, за пици - пицария Стоп.
А ресторант "Истър" знаете ли как е?В гугъл мапс изглежда добре и е с висок рейтинг? Препоръчаното от Вас бистро също не му отстъпва.

Лично аз бих предпочела ресторант "Истър". В последно време "Мерси" малко смъкнаха нивото. А както дамата преди мен е писала, ресторант "Истър" предлага невероятна гледка към река Дунав и вкусна храна.
Щом ще минавате през Тутракан - след Тутракан, в посока Силистра има хубав ресторант с чудна патешка супа, както и други вкусотии.
В Сребърна - задължително музея и езерото.
В Силистра - другите вече са казали - крепостта "Меджиди Табия", Етнографския музей, Историческия музей. В центъра на града има Художествена галерия с доста творби на известни и нетолкова известни творци. За Римската гробница трябва да проверите наистина дали позволяват посещения при записване, понеже не е отворена за свободни посещения.
Задължителна е разходката през Дунавския парк.

Пожелавам ви невероятна почивка.
Виж целия пост
# 8
Ще допълня за музея на нумизматиката в Русе. Той ще се помещава в старата сграда на Музикалното училище. Все още не е официално отворен, тъй като ремонтът на сградата не е завършен докрай, но вече основната част се вижда и строителните пана са премахнати. Сградата е на улица "Борисова" - това е голямата улица, която тръгва от дясната страна на "Кораба" - така наричаме сградата на общината в Русе - и стига чак до Централна ЖП гара. "Борисова" в началото е пешеходна - там са складкарница "Неделя", Малката изложбена зала - заслужава си!, както и любимата на нашето семейство "Пекарна" (веднага след изложбената зала, срещу "Неделя"). По-нагоре по "Борисова" са и сградата на ПГ по икономика - първата френска девическа гимназия в Русе, споменатата сграда на Музикалното, както и Русенската художествена галерия (за жалост в лошо състояние).

Препоръчвам качване до Левента - това е хълмът на телевизионната кула. Там има приятна панорамна тераса и възможност да видите града по неповторим начин.

Ако почивката ви предстои този уикенд, не пропускайте фестивала на живите статуи - ще бъде на кея от четвъртък до неделя. Други интересни локации - ул. "Славянска", ларгото пред Операта, църквата "Св. Троица" (едно до друго са), Пантеона на възрожденците.
Не сте питали за препоръки за заведения, но има няколко попадения. Най-новото, което ще ви грабне особено ако сте любители на бирата, е "За разБИРАчи". Намира се на гърба на общината, по улицата, която тръгва срещу "Прекарната", след бариерата. Друг ресторант, който мога да препоръчам, е "КапанЪ" - в първата пресечка наляво на ул. "Славянска".

Приятно изживяване и незабравими спомени!
Виж целия пост
# 9
току що ми се завъртя пост за Силистра във фб, може да е полезен

Виж целия пост
# 10
Ей, вярно, че имаме танк в Дунавския парк, а в покрайнините на града има пътнически самолет.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия