Иновативен сладолед, приложение за бърза локализация на изгубените в планината и сайт за стажове спечелиха първите места в стартъп състезание за тийнейджъриГодината на Тийноватор – програмата, която насърчава бизнес мисленето в активните млади хора от 16 до 18 години, завърши с емоционално финално състезание на 11 юни. На две локации с жива връзка – във Варна и в Sofia Tech Park, тийнейджърите презентираха 20 стартъп идеи за по-добър живот и за разрешаване на всекидневни проблеми. В журито се включиха Марин Илиев от Vitosha Venture Partners, Петър Цачев от LAUNCHub Ventures и Даниел Лорер от Brightcap Ventures.До финала стигнаха 100 ученици от София, Варна, Бургас, Враца, Панагюрище и Добрич, разделени на отбори, които в продължение на цялата учебна година работиха с общо 30 ментори – предприемачи и представители на стартъп екосистемата в България. Повечето идеи бяха генерирани на Уикенда на идеите през февруари 2021 година, когато за пръв път се сформираха и отборите, стигнали до финала.

Първото място отиде при стартъпа ICEPRO иновативен сладолед с протеини и без захар, таргетиран към любителите на фитнеса и тренировките. Второто място взе Safe Peakприложение за бърза локализация на изгубените в планината. Приложението изпраща на планинските туристи нотификации за екстремни ситуации, за условията на времето, съдържа карта с класифицирани по трудност маршрути и при необходимост изпраща местонахождението на човек в опасност директно до ПСС. С награда за трето място си тръгна идеята на ученици от Варна Find Traineeсайт, който помага на младежите да намерят мечтаната работа и ги свързва с компании, които предоставят стажове. Сайтът улеснява и процеса с попълване на документация за кандидатстването.

Сред останалите представени идеи бяха поливна система за цветя вкъщи, когато собствениците на дома отсъстват, идея за онлайн галерия за презентиране на изкуството на български артисти, разширение към браузъра, което автоматично проверява за грешки при писане на български език, платформа, която предлага освобождаване на дома от излишни вещи и размяна на вещи с цел да получат нов живот.

“Учениците в Тийноватор притежават много кураж, иновативно мислене извън рамката, с отправен поглед напред в бъдещето. Щастливи сме, че програмата събира този потенциал на едно място, защото това е част от пътя на промяната към по-добро за цялото ни общество”, каза Вероника Рачева, директор на Тийноватор 2020/2021. Събитието откри кметът на Община Слатина – Георги Илиев, който насърчи учениците да вярват в бъдещето на България.

Тийноватор се реализира с подкрепата на Българския център по предприемачество (BEC) и Фондация „Америка за България“. Суперпартньори на Тийноватор са UniCredit Bulbank и Kaufland. Партньори на събитието са PhoneArena, Ardes.bg, Sofia Tech Park, Domino's Pizza, Vitosha Venture Partners, LAUNCHub Ventures, Brightcap Ventures, Business Event Aids, Naicoms Ltd.

Тийноватор се реализира пилотно в България от началото на учебната 2018-2019 г., когато в програмата участваха 4 столични училища. За 2019-2020 г. Тийноватор обхвана 17 училища в три града – София, Варна и Враца, а през настоящата учебна година участват ученици от седем града. Проектът е фокусиран върху стимулиране на креативното мислене на учениците и върху развиване на предприемаческите им умения. Ментори предприемачи от стартиращи и развити компании в България и с опит в различни сфери, помагат на ученици в 10. и 11. клас да открият страстта си и да я превърнат в печеливш стартъп проект. За тази учебна година в програмата са включени близо 30 ментори. Методиката на обучение на Тийноватор е разработена на базата на успешни практики от Станфордския университет. Програмата се прилага в девет държави на три континента, а България е част от нея от учебната 2018-2019 г.
Виж целия пост