Къде отидоха хората?

  • 10 657
  • 243
# 150
Горният коментар( на Ал Бънди) обяснява много точно, нагледно, за какви шефчета става дума.
Значи, искат, не искат работниците, да им се намалява заплата и осигуровки?! Иначе щели да останат без работа? Ох, горките шефове, които не стига, че хляб им слагат на масата, ами и някаква си ИТ ги гони да спазват КТ, и да се държат човешки с работника.
Това, което го предлагаш, освен ако не се подпише допълнително споразумение за ненормирано работно време, е напълно незаконно. Не можеш да принудиш никой да работи днес 2 часа, утре 12.

Нормалните шефове не ти обясняват как ти "дават хляб", защото са наясно с работата.
Наясно са и какво е договор. Той е определи цена на труда ми. Аз съм съгласна-подписвам. Ако ли не, отивам другаде, а той си търси други шарани. Но да се вменява вина?! За това, че работника си иска своето?
Заплатата е компенсация на времето и усилията, които съм положила, съгласно подписан договор. Тя не е подаяние, че да трябва да съм силно благодарна, да търпя нечовешко отношение и да целувам ръка на господаря.
И да, няма да му работя на някой над 12 часа дневно за 800 на месец.
За 800 ще работя 8 часа, ще си гоня почивки, отпуски, право на болничен, извънреден труд.
Защото 800 няма да ми стигнат да плащам лекарства за болестите, които ще хвана от преумора. Затова и няма да се преуморявам.

Тези 800 лв. включват работата да е свършена, разбира се качествено, за тези 8 часа. Всичко отгоре или да си го прави сам, или да ми плаща.
Виж целия пост
# 151
Какво се цели с темата ? Ако разберете,че хората/клиентите са във Видин или Калафат, ще преместите магазина там ли ?

В пандемична обстановка сме, която не знаем кога ще свърши. Ако не се ограничаваш може да изпаднеш във финансова дупка, от която трудно се излиза. Като се вземе в предвид и всичко, което се каза в темата, а именно конкуренцията на големите вериги и он-лайн пазаруването, е лесно да се предположи къде са клиентите.

Съвет, който едва ли ще последвате:

Минете на намалено работно време. Ако работниците не са съгласни, кажете им ,че алтернативата е да фалирате и да останат без работа. Това, че са на 4 часа не значи, че всеки ден трабва да работят по 4 часа. Дните в които няма клиенти – затворете, а в дните в които има оборот работете до по-късно.   
 
Ще спаднат осигуровките и разходите за ток. За наема – както се разберете с хазяина.

Другото, което можете да направите е да сменете асортимента, доколкото е възможно, но това вече ще си го решите вие.

Скрит текст:
Паралелния спор, който се заформи, ми напомня приказката  “Лесна е твоята – ори, мели, яж”.

Някой спомена, че не му се работи за 800 лв чисто, щ’ото било чиста експлоатация.

Една проста “бакалска” сметка:

800 чисто са около 1030 лв бруто.

Ако фирмата е търговска, за да влязат тези 1030 лв в каса, трябва да се реализира около 7000 лв оборот (при 15 % надценка).

Де факто са повече, защото се плаща ДДС и други данъци, но да приемем, че са толкова.

Накратко – за да плати на работника 800 лв чисто, “чорбаджията” или “шефчето”,  трябва да вземе от клиентите си 7000 лева, ей така докато седи и си “клати краката”. Wink

Ако пък наистина смятате, че собствениците на фирми са мързеливци, които се къпят в кинти – отворете собствен бизнес. Няма начин някакъв мързеливец да е “шефче”, а вие, с тези енциклопедични познания за търговия, икономика и маркетинг, да не успеете.

Станете ли “шефчета” спокойно можете да си пишете 10 бона заплата и да си клатите краката.
Ако в момента работите за някой няма нужда да напускате. Предложете му вместо 800 нето, или за колкото работите там, да ви плаща заплата-бруто по фактура за услуга. Сигурен съм, че “шефчето” ще приеме предложението ви с широка усмивка.

Искам все пак да ви предупредя за някои “благинки”, произтичащи от това да сте “шефче”. Wink

Ако сте на трудов договор сте защитени от КТ.

Работодателят (чорбаджията-изедник), трябва да ви осигури комфортни условия на труд, обедна почивка, платен и неплатен отпуск, двойна надница за извънреден труд, болнични, осигуровки, аванс, заплата и т.н.
Ако “изедника-експлоататор” не спазва всичко това, можете да му потърсите отговорност чрез компетентните органи, а именно “инспекция по труда”.
 
Ако сте самонает и работите за него като друга фирма, де факто, нямате право на нищо от гореизброеното. Освен това всеки месец дължите на държавата осигуровки (коло 200 лв), без значение дали имате приход или не.

Ако пък решите да назначите някой, който да дойде на готово с един гол за*ник, а после да ви каже, че сте експлоататор и няма да ви работи за някакви си мизерни 800 лева (чисто), съвсем ще се потопите в морето от “благинки”.

Това, забележете, са само две от благинките да сте “шефче”. Останалите ще научите в движение.

Успех !

Ако съвета е към мен е 100 %неизпълним. Работници нямам, работя аз и мъжа ми в другия обект, освен продажба се извършва и сервиз. Няма как да намаля работното време, никои не може да каже кога ще минат 5 човека и ще ти оправят деня.
Виж целия пост
# 152
Всеки прави каквото си реши. Мога да ви гарантирам, че нито един клиент не е дошъл да си купи нещо от мен от съжаление Simple Smile Няма бизнес, който да разчита на това, освен може би когато става дума за благотворителност някаква. Всички купват там, където искат, там, където им е изгодно и печеливши търговци ще има винаги. Натискането тип "Затваряй бизнеса, като не върви" е напълно излишно. Никой бизнес не може да вирее дълго, ако не реализира печалби.

Да, може да имаш пари и като редови служител. Но аз като такъв не бих била особено ценна и никога като служител не бих имала истински висока заплата и не бих могла да си купя жилище например. Налага се да рискуваш, ако имаш желание.
И пак казвам - никой не върти бизнес на база съжаление от клиентите си Simple Smile Това е просто смешно Simple Smile

И аз лично си харесвам и уважавам служителите много.
Виж целия пост
# 153
Дева, ако всички решим да сме наемници, икономиката ще загине. Вие се вторачвате в търговията. Тя е сериозен отрасъл, но далеч не всичко.
Ясно е, че никой не поддържа бизнес на загуба, но често при развиващи се бизнеси се случва на края на месеца работниците да вземат повече от собствениците. Това си е преценен риск и инвестиция.
Никой никого не кара да спонсорира или да съжалява. За това имаме избор.
Виж целия пост
# 154
1128, в твоят случай не бих държала два обекта, единият би могъл да преустанови временно работа, за да се спести от наем и сметки.
Щом има и сервиз, силна онлайн реклама, ако имате възможност предложете услугата взимане-ремонт-връщане.
Виж целия пост
# 155
Ал Бънди, паричните потоци, осигуровките, продажбите и доставките във фирмата, в която работя на заплата, минават през мен. Не виждам точно такива закономерности.
Шефът не ги взима тези пари от клиентите си, а работниците му продават на клиентите - кафета, вафли или таксиметрови услуги.
800 лв чисто за служителя невинаги значи 1030 лв бруто за работодателя.
Другото вече ти го писаха.
Мен ме устройва да съм на заплатка. Като почне да не ме устройва , което обикновено се изразява в циганене от шефчетата - отивам на друго място.
Вие се вторачвате в търговията.
Не се вторачваме, това е голямата част от бизнеса в България и там са голямата част от въпросните шефчета.
Виж целия пост
# 156
Добре де, като е толкова трудно да се занимаваш с хора/доставки/заявки/данъци/осигуровки, защо се мъчите?
И защо другите трябва да ви съжаляват и да ви мислят колко ви е трудно?
Аз съм преценила, че наистина ще ми е трудно и не се захващам с такава дейност. Не искам да ставам капиталист/чорбаджия. Пари може да имаш и като редови служител, ако си находчив и с добър финансов усет и контрол над личните финанси.

Общи приказки на държавен заплатаджия са това.
Никой никого не съжалява. Ал Бънди чудесно е обяснил какво стои зад една келява 800 лв. заплата. И тук не става въпрос за съжаление, а за факти. И за късогледство най-вече. Няма как на този свят всички да са наемници и държавни служители. И без това са твърде много държавните заплатаджии. И ако някой наистина не прави НИЩо, това са именно те. Припомням - девойката с дънковото якенце, шефката на някаква Агенция за инвестиции с 30 000 лв. МЕСЕЧНА заплата, дето орева всичко, че я били уволнили. А с такива калинки държавната администрация е пълна.
Виж целия пост
# 157
Аз се чудя даже как все още има хора, които се хващат на работа за МРЗ?
Добрите работодатели си задържат хората с ясни правила, регламентирано работно време, коректно заплащане на извънреден труд, осигурен транспорт, добри условия на труд и удобства на работното място, ДЗО, и още и още.
Колко собственици на магазинчета/фирмички го правят за служителите си?
Никой.



Общи приказки на държавен заплатаджия са това.


Така ли?
Ти всички ги слагаш в графа ДА и нищо не правещи, но с 30 000 заплата?
Нещо друго няма ли?
Големи производствени фирми, в които не може да не правиш нищо, но си знаеш заплата/бонуси/отпуск/ и другите изброени по-горе.
Виж целия пост
# 158
Тоест, работникът да влезе в положението на шефа и да работи 10 часа за колкото му подхвърлят, благодарен до безкрайност. Ми, като не може шефът да осигури прилично заплащане, да затваря. Никой не е длъжен да му работи за мерси. Отпуски, болнични, двойна надница, комфорт..., са разписани по книга само на повечето места. В общия случай, щом имаш пулс, работиш. Щото няма кой да те замести. Е, вече, ако си тръшнат на легло, няма как, ама като се оправиш, си без работа (в повечето случаи). В Разград, малките магазинчета за дрехи продават боклуци, закупени от Димитровград ли беше, Турция, китайски боклуци. Закупени на едро неща за по 5 лева, ти ги предлагат за 30, ако са по центъра, може и повечко. Разнообразие няма. Хранителните пък, купуват като разпрани на промоции в Кауфланд и ЛИДЛ и зареждат. Ако купуват от Метро, надценката е 3-5 пъти повече. Твърдя го, защото виждам как се купуват олио, захар, препарати, бири и каквото и да е на промоции. На кой му трябват пълни колички със стекове олио или захар? Тази седмица в ЛИДЛ има прах за пране намален от 7 на 4 лева. В понеделник към 11 часа нямаше ни един. Да познаем защо и на колко ще се пусне в бакалийката? Да не знаем какви са цените, добре. На мен по-евтино ми излиза да си напазарувам от Метро и Джъмбо Русе, отколкото от някоя бакалийка. Един и същи артикул в голям магазин и бакалийка е с лев и повече (за дребни неща - шампоани, сапуни, ей такива). Отделно, че в малките магазини нищо не можеш да върнеш. Трябва на същата стойност да си вземеш нещо друго. Ама на мен не ми трябва друго. В малките магазини ти вървят по гъза или те следят така, сякаш си отишъл да крадеш. Ми сложи си камери, като се притесняваш. Поради тези причини не обичам малките магазини. Собствениците имат семейства да хранят, а работниците и клиентите вадят пари на принтера. 
Виж целия пост
# 159
Те клиентите нямат семейства, само чорбаджиите. Да.
Тея, много точно си описала малките магазинчета и атмосферата в тях.
Всяко нещо трябва да питаш има ли го, къде е, то натрупано до тавана, клаустрофобия да хванеш.
Виж целия пост
# 160
Тея, никой не насилва никого да работи или да купува нещо, което не му изнася.
Виж целия пост
# 161
Никой никого не съжалява. Ал Бънди чудесно е обяснил какво стои зад една келява 800 лв. заплата. И тук не става въпрос за съжаление, а за факти. И за късогледство най-вече. Няма как на този свят всички да са наемници и държавни служители. .
Като е келява заплата, как искаш човек да работи за нея?
Вярно не може всички да сме на заплата, но пък не може и всички да са шефове и да дават на другите малки заплати, понеже трябвало било да минат по 7-8-10 бона оборот, че да има за заплата на един човек. Като няма пари за заплати, шефът да освобождава служителите и да си работи сам. Бънди удобно го пропусна тоя момент.
Виж целия пост
# 162
Аз нито искам нещо, нито насилвам някой да работи, купува и прочие.
Опитвам се да обясня, че медалът винаги има две страни. И той не е само дребни хранителни магазинчета, които се визират тук през цялото време.
Очевидно е, че повечето пишещи са наемници, които си чакат заплатата.
Виж целия пост
# 163
Да и гледат в чуждото канче. Дребен и среден бизнес са и майстори, техници, шивачи, фризьори,  ресторантчета,  фамилни хотели. Все неща, които ползваме.
Виж целия пост
# 164
Не знам на какво казвате келява заплата - аз по-напред писах, че и  100 лв. на ден му се струва малко на работещия персонал.
(за заведение става дума).
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия