За да помогнем на родителите на деца с с чувствителна, суха и атопична кожа, потърсихме професионален съвет от дерматолог. Говорим с д-р Ивайло Петров за това какви са важните правила по време на къпане.

Всеки родител на дете с атопични реакции на кожата знае, че това е много повече от козметичен проблем. Мъчителният сърбеж ту отшумява, ту се появява отново, а това често прави детето нервно и му пречи да се наслаждава пълноценно на съвсем нормални неща.

За да облекчим атопичната кожа на детето, първа стъпка е правилното измиване. Според д-р Ивайло Петров, то трябва да бъде кратко. И макар много малчугани да се радват на престоя във ваната или коритцето и за тях това да се превръща в игра, за вашия малчуган с атопична кожа това е противопоказно.Ето какво съветва дерматологът в разговор с La-Roche Posay, специално за потребителите на BG-Mamma:

Каква е Вашата препоръка за къпане на деца с кожа, склонна към атопия - вана или душ?
Душ. Колкото е по-кратък контактът на атопичната кожа с вода, токова по-малко вероятно е тя да се изсуши и да се стартира порочния кръг на атопичния дерматит – сърбеж – разчесване – сърбеж.

Има ли някакви разлики в препоръката за къпане през различните сезони - например през лятото и през зимата?
През зимата въздухът е сух и рискът за изсушаване на атопичната кожа при продължително и често къпане е по-голям. Душовете трябва да са кратки и максимум един път дневно. През лятото, поради по-високата влажност на въздуха можем да си позволим и по-чести душове, но също кратки.Какви продукти преппоръчвате за къпане при кожа, склонна към атопия на бебета, деца или възрастни?
Нежен почистващ гел, олио, синдет-сапун в зависимост от типа кожа и степен на чувствителност.

Има ли зимна и лятна рутина или грижата за кожата е една и съща при всички типове кожа, през цялата година?
Не. Грижата за кожата  е различна  в зависимост от сезона и нейния тип.  През зимата е необходимо да се полага повече грижа за сухата и чувствителна кожа: кратки душове с топла, а не с гореща вода и задължително нанасяне на емолиентен крем/балсам след баня.Как най-добре да се справим с раздразнената кожа в областта на пелените през лятото? Както и при зачервявания и раздразнения в други участъци на кожата?
Нормалната грижа на кожата под пелените включва нежен почистващ гел и намазване с успокояващ крем, съдържащ мед/цинк. Избягвайте честата употреба на влажни, почистващи кърпички!
Виж целия пост