Лятото е сезон, в който атопичната кожа обикновено е по-спокойна.

Първото условие е самата влажност на въздуха, която е по-висока през лятото, отколкото през зимата. Повишената влажност, за щастие, облекчава кожата и намалява атопичните реакции. Малките пациенти с атопична кожа обаче задължително трябва да избягват басейните, споделя в разговор с La Roche-Posay дерматологът д-р Ивайло Петров специално за BG-Mamma.Има ли разлики в симптомите на атопия при различните възрасти? И дали симптомите на атопичен дерматит се повишават или намаляват през летния сезон?
Симптомите на атопичния дерматит се различават в различните възрастови групи. За щастие през лятото, поради влажността на въздуха и обилната слънчева светлина проявите на атопичния дерматит намаляват при болшинството от пациентите.

Препоръчва ли се децата, страдащи от атопичен дерматит да се къпят в морето? Морската вода би ли подобрила състоянието или по-скоро би го влошила?
Като цяло, морската вода действа благоприятно на пациентите с атопичен дерматит, но при спазване на две условия: атопичният дерматит не трябва да е изострен, в обратния случай потапянето в солената, морска вода ще предизвика парене, сърбеж и влошаване на състоянието. Ако морската вода е замърсена с различни „канални“ микроорганизми, това увеличава риска от инфекция на кожата и влошаване на атопичния дерматит.

А какво ще кажете за плувните басейни? Доколко е препоръчително дете с атопичен дерматит да се къпе в басейни, предвид наличието на различни дезинфектанти и хлор?
Именно поради тази причина, в голям процент от случаите, посещаването на басейн би могло да доведе да влошаване на атопичния дерматит.Децата с кожа, склонна към атопия могат ли да ползват слънцезащитни продукти?
Да. При средно тежките и тежки форми на атопичен дерматит фотозащитните продукти трябва да бъдат на минерална основа.

Как бихме могли да намалим реакциите от ухапвания от комари/ насекоми при бебета и деца? Как да предотвратим разчесването?
Използвайте репеленти срещу насекоми. На пазара присъстват множество продукти на натурална основа, които са значително ефективни. При ухапване и силен сърбеж/ зачервяване могат да се използват крем/ гел против алергия.

Виж целия пост