Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа ... през юли

  • 77 233
  • 3 025
Честит да ни е първи юли и целия отпускарски месец. Камен бряг, някой ще се разпише от там? Или всеки, от където е. Купон да има!

Добре дошли в най-позитивната спамо-чат тема!

И предходните теми, в които мрънкахме през месеците:

Добре дошли са всички, които търсят място да си отпуснат душицата и да си помрънкат.

Хитринка, споделена от Pandachina, за домашен препарат за почистване
Скрит текст:
Фил, налучках някакви съотношения както ми дойде като за първи опит и май стана добре. В силно затоплена вода (около чаша) сложих чаена лъжичка сода и 4 суп.лъжици оцет. С детето се позабавляваме на шуптенето, така че може да включиш Монсти в процедурата по приготвяне на коктейла ( всъщност Пандичката сложи содата и оцета и бяха такива щастливи възклицания 😄 ). Сипах го в пулверизатор. Пръсках обилно. На по-замърсени участъци чаках няколко минути да подейства. После забърсах с микрофибърна кърпа. Около печката ползвах грапавата страна на гъба, защото имаше пръски мазнина по шкафа.


НАШИТЕ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Френска лучена супа, препоръчана от Сирос
Белгийските гофретите на 💜 Clo 💜
Скрит текст:
Казвам пълната доза, но обикновено правя 1/2 за четирима човека и остава.
Литър прясно мляко, в което се разтопява 125 грама масло. Оставя се да се охлади добре. Шест яйца се отделят белтъци/жълтъци, белтъците се разбиват на сняг и чакат за края; жълтъците към млякото и маслото, плюс щипка сол, поръсваш малко брашно, отгоре едно пакетче суха мая на д-р Йоткер  (7 гр.), Бъркаш с миксера, като добавяш още брашно до получаване на смес, по-гъста от палачинково тесто, но по-рядка от такова за кекс. Накрая прибавяш белтъците на сняг, но вече разбъркваш добре само с черпака. Когато си готова, включваш гофретника да загрява, намазваш плочите с масло, еднократно и печеш, без да изчакваш да втасва.

Една хитрост. Не затоплям цялото мляко, а малка част, колкото да се стопи в него маслото.
Солена баница-пица на wind and fog
Скрит текст:
Продукти: - 1 пакет фини кори за баница 400 гр.
60 грама масло
1 яйце
80 гр. сирене или извара
200 гр.шунка,салам, бекон /каквото имате/
300 г. кашкавалено руле
печени чушки, чушки, кисели краставички, маслини
топено сирене на слайсове /каквото обичате – ементал, чедър/
200 гр. кашкавал, може и малко сирене.

Вземате тава, мажете дъното с разтопеното масло. Вземате една кора мажете с масло, сгъвате на две, слагате я в тавата и пак мажете с маслото отгоре. По същият начин правите още две кори.
Разбърквате яйцето с 80 гр. сирене или извара /ако изварата е безсолна леко посолете/. Слагате малко черен пипер в сместта.
Слагате върху подредените кори 1-2 лъжици от сместта и я разстилате. Отгоре нареждате тънко нарязаната шунк/бекон/салам – каквото сте избрали.
След това мажете се поставят две кори / намазани и сгънати като първите три/. Отгоре пак две лъжици от яйчената смес, след това редите нарязаното кашкавалено роле.
Пак се слагат две кори – редите печените чушки и нарязаните на кръгчета краставички. Отгоре поръсвате с малко кашкавал.
Отново две кори – мажете с яйчената смес – редите топеното сирене на слайсове и нарязаните маслини.
Завършвате с две намазани с масло кори. Слагате в загрята на 200 градуса фурна и печете около 20 минути. Накрая изваждате баницата поръсвате я с кашкавал /може да добавите краставички или маслини нарязани/, връщате във фурната и я изключвате.

Забележка – това е ориентировъчна рецепта, можете да правите тази баница с каквито продукти имате и обичате, може да се сложи печен патладжан, изпечено или сварено месо – нарязано на парчета, сурова тиквичка нарязана на кръгчета, домати – нарязани на шайби и върху тях се натрошава сирене. Варианти много, а резултатът е винаги перфектен.
Канелони на wind and fog
Скрит текст:
1 опаковка извара/снимка в спойлера/, сварено и обезкостено пилешко бутче и задушен спанак - всичко това го обърквам посолявам, ръся черен пипер. Пълня канелоните, редя в тавичка и заливам със сос бешамел. Пека за около час във фурната под фолио, кам края поръсвам с кешкавал и изключвам фурната.
Скрит текст:
п.с количеството продукти е за малка тава, за голяма удвоявате дозата.
Едит: Не съм подстрекател, обаче да ви кажа, че канелоните може да ги напълните и с кайма с доматен сос/като за лазаня/ вътре с малко настърган кашкавал или само със спанак, извара и сирене. Вариации много...
Телешко с критараки от Сирос
Скрит текст:
Моя прочит за телешко с критараки с любезното съдействие на домакинята ни в Кефалония:
Първо задушавам месото в зехтин. Като покафенее от всички страни, слагам лук, чесън. Задушавам още малко и сипвам чаша вино. Оставям да се изпари виното. Добавям домати, доматено пюре, малко захар, сол, черен пипер, бахар, дафинов лист. Заливам с гореща вода и пъхам във фурната. Проверявам за готовност и като е аха готово месото, слагам критаракито. Съобразявам течността, ако трябва, доливам и връщам пак във фурната до готовност на критаракито. Сервира се със кефалотири, ама понеже няма, примиряваме се с пармезан.
Опитвала съм го и освен с лук с добавени морков и целина. Също и с малко канела и индийско орехче. Нямам точни количества и точна рецепта. Така съм го усетила и такива ми бяха насоките от Мария.
[/quote]
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Скрит текст:
Успях някак и вечеря да направя, благодаря на Кротева за идеята - сърца/воденички в гювеч. Божествен вкус!

Импровизирах - сложих 1 кг пилешки сърца, 3 големи глави кромид, 2 моркова, 2 скилидки чесън. Домати, олио, сол, червен пипер, лют пипер - всичко това на око и по твое усмотрение. Готви се в гювеч около 2 часа и накрая сгъстих с 1 лъжица брашно. Който не харесва, може да пропусне тази стъпка. Последните 20 минути се маха капака на гювеча. Утре ще допълня и с едно картофено пюре.
Не, не варих предварително сърцата. Подправки - дафинов лист, бахар и чубрица.
Едит- допълвам, че забравих - 50 мл червено вино и 100 мл. вода. Тюю, главата ми е някъде, ама не при мен.
Да ти е сладко!
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Скрит текст:


Две чаши брашно от овесени ядки ( можеш да смелиш обикновените овесени ядки)
2-3 яйца
1 ябълка
1 банан
100 гр смлени орехи
Стафиди,фурми и други сушени плодове (аз слагам каквито имам в къщи,ако са много едри ги режа
1 чаша мляко (може ядково)
1/2 чаша зехтин
Малко сол
1ч.л. бакпулвер
Канела, карамфил

Разбиваш яйцата на пяна и добавяш останалите продукти в купата с разбитите яйца. Ябълката се почиства и се смила ,банана се намачква с вилица. Фурмите (поне 10 големи пресни за предпочитане) се смилат и се добавят също в сместа. Всичко се разбърква и се изсипва в намазана с кокосово масло форма! Пече се на 170 градуса за около час. Проверката с клечка е задължителна!
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Скрит текст:

1 морков 🥕
1 тиквичка
1 сладък картоф
Малко броколи
100 гр сирене или извара ( аз сложих сирене фета и малко кашкавал гравиера)
2 яйца
1/2 чаша зехтин
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
150 гр кисело мляко
Малко сусам за поръсване!
Зеленчуците ги сваряваме на пара и ги намачкваме с вилица. Смесваме с останалите продукти и пълним формичките за мъфини . Печем около 30 мин на 180 градуса.
Да ви е сладко 🤗!
Козунак от mystic woman
 
Скрит текст:
Става за показване, ама на вкус по-късно ще кажа как е Grinning

И...


Рецептата...не сложих порт.корички и сладко. И бадеми.
Ако кажете таквиз формички от де да намеря...?
https://www.facebook.com/watch/?v=2193284384301165

Поправка ще трябва за козунака Confused  не е достатъчно сладък.

Козунак  по рецепта на Ренко
Скрит текст:
На козунака фатката е в месенето(ако го правиш на ръка),има доста мазнина и захар.Аз слагам към 180-200 гр. захар,че обичам да ми е по-сладко. Имам по стъпкови снимки за едната плетка,някой ако иска,по нощите може да кача.


Козунак правя или по тази рецепта на съфорумка,или на Кулинарен елексир,със заквасена сметана.Тестото на втората е много меко и приятно за работа.А в първата рецепта на мен ми отива повече брашно.
Скрит текст:
"Моята" плетка е с два фитила.В случая единия е с парчета шоколад,а другия с какао,смесено със захар.Трудно ми е с думи да я опиша,дано някой разбере 😁
Скрит текст:








И идея за мини козуначета във форма за мъфини.Фитилче с пълнеж от какао и захар,завързано на възелче.



Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от 💜 Clo 💜
Скрит текст:
Та ето ги картофките, не обръщайте внимание на яйцата, не се сетих фото да правя, преди да ги метна в чинията.

Обелените картофи се разрязват на половина, ако са много огромни - на четири парчета по дължина. Нарязват се на еднакви тънички резенчета, около милиметър и половина или два. Важното е да бъдат еднакви. Добре подсушени се слагат всички в дълбока купа, посоляват се на вкус, стопява се е краве масло, със съвсем малко олио и се заливат вече разбърканите със солта картофи. От няколко сураха се счуква галета (купешката никога не ми е била по вкуса) и се изсипва и тя в купата. Разбъркват се, ако не са подсушени с галетата от мазнината се добавя още малко. След което се подреждат върху хартия за печене в тавата на фурната е най-добре. На един ред, да не са натрупани, защото няма да станат хрупкави. Вече в тавата поръсвам с мащерка на Пикантина. На тази марка най-много ми допада вкуса. Реално правя три тави за гарнитура на четири гладни и лакоми души. Пека за 15 минути на програмата за пица (ако нямате такава - 200° на интензивно печене с вентилатор и по-високо от средата на фурната).
Количеството на снимката е малко, толкова остана за допичане в последната тава. Не е нужно след всяка тава да сменяте хартията, поне две могат да минат с една смяна.

дупени картофи от demmy.
Скрит текст:
Аз правя 'дупени картофи' - разрязват се наполовина и се омазват хубаво с ръце от всички страни със сол, олио/зехтин и подправки по желание /и само със сол стават чудни/ и се слагат в тава на пек. хартия с разрязаната част надолу и 'дупетата' нагоре, не е моя снимката
Стават ммммм..
Телешки ребра с Гинес в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Скрит текст:
Чирозче,
2.5 кг. Ребра, малко олио или зехтин, 1 супена лъжица сурова захар, 1 с.л. балсамов оцет, 1 с.л горчица, голяма глава лук, нарязана на полумесеци. Около 50 мл. Вода. Моркови   (4-5) нарязани на колелца. 250 мл. Бульон. (Аз правя от кокали, целина, пащърнак, моркови, чушки, лук, черен пипер и сол и замразявам), 250 мл. Гинес и консерва домати.
Запечатваш месото, задушаваш лука, добавяш захарта и оцета и карамелизираш лука. И после слагаш всичко и готвиш 8 часа на бавно или 40 минути под налягане. Аз слагам и мащерка и правя картофено пюре.
Аз вместо захар слагам парченце черен шоколад
И малко гръцка кухня
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Скрит текст:
Цитат на:  link=topic=1349553.msg43124165#msg43124165 date=1625725694
ОК, няма само аз да се мъча с Нутела. Ето я, но мерките са ми на око: Пека около 300 г. лешници. Смилам ги максимално фино в блендер още топли, за да станат на мека паста. Малко по малко добавям около 200 грама масло (какаово, кокосово или краве, каквото има) и 150 грама еритритол (за вас захар, мед, кленов сироп или каквото обичате на вкус). Бухвам около 100 грама какао, но тук действайте на вкус, защото аз съм какаов наркоман, а на нормален човек това количество може да му дойде много. Следва около 300 мл. вряща вода, кото можете да замените с две кутийки неподсладено кондензирано мляко. Може и подсладено, но тогава горната опция за захар отпада. Ако ползвате опцията с горещата вода, може да добавите сухо мляко или суха сметана. Може и без тях. Врътвате всичко в блендера и сипвате в чашки, бурканчета или каквото имате. Трябва да изглежда течно. После ще се втвърди както трябва.
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Скрит текст:
Добри, веднага за теб Simple Smile От форума е. Хареса се у дома. Не е много сладък, ако обичате по-сладко, трябва да се увеличи захарта. Аз реших да поръся с пудра захар.
https://bg-mam.ma/p/266133/6849443

Ето и снимка. Затъпеният връх е от младежа.

Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
 
Скрит текст:
Добри, това ли искаш?
Правиш една доза домашна майонеза или купуваш една кутийка. Смесваш с горчица, чер пипер и лют пипер. Овъргалваш пилешки бонфилета или нарязани филета. Оставяш ги са спят в хладилника. На другия ден или след поне 5-6 часа овъртолваш филетата в счукан корнфлейкс или галета. Редиш на хартия за печене, печеш, ядеш.
Солени мъфини от Eliff
Скрит текст:
Добри, това са сэставките, забъркваш всичко и печеш на предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.
Можеш леко да намалиш содата бикарбонат.
Поръската отгоре не е задължителна.
Солените мъфини общо взето са фасулска работа. И бърза.

Виж целия пост
# 1
Я, първа съм! Честит July morning, момичета!
Виж целия пост
# 2
Честит ни нов месец!



Да ни е хубав рачешкия юли!


Мина си половин година,няма шега,няма измама,как лети времето.
Виж целия пост
# 3
Честит 1ви юли!
Виж целия пост
# 4
Добро утро! Кло мерси за новата тема.Не съм спала от жегата.Сега сърбам кафе и дремя,а трябва да се оправям за работа.
Виж целия пост
# 5
Добро утро, дружина!
Кло, честит празник на патерица!
Слънчев месец на всички!
Виж целия пост
# 6



Simple Smile понеже нямам източен балкон, днес ще посрещам залеза. Wink и днес ще посрещам залеза.
Виж целия пост
# 7
Мдаа, времето на Раците е сега! Wink
Честит Джулай морнинг! Nature Sun With Face
Мерси за темата!
Виж целия пост
# 8
Добро утро!
Кло, благодаря за труда! Flowers Hibiscus
Балонит, честито! Жив и здрав да е и много да ви радва!
Виж целия пост
# 9
Благодаря на всички за милите думи, прекарах интересна вечер. Дано новия месец ни донесе приятни изживявания, за някои от нас незабравими почивки, а други, като мен, ще чакаме да дойде август, защото резервацията ни е за тогава.
Виж целия пост
# 10
Добро утро!
Балонче,здрав да е бебока!
Виж целия пост
# 11
Кло, благодаря за темата Hug

Честито племенниче, Балонче!
Проспах изгрева и пак не ми стигна съня.
Виж целия пост
# 12
Добро утро!

Мерси за темата.
Виж целия пост
# 13
Добрино, изпревари ме с Юрая Хийп.
Мерси за темата Кло.
Виж целия пост
# 14
Благодаря за темата! Прекрасно място! Heart

Последен ден от отпуската ми е днес. А имам планина от дрехи за сгъване и прибиране. Ама вместо да гледам планината от дрехи, май ще забегнем към истинската планина.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия