Машина за хляб - 67 тема

  • 42 110
  • 739
# 645
"Силното" брашно е с повече протеин, не знам дали терминът е навлязъл масово в българския език.
С добавен оцет или лимон се развива още по-добре глутенът в брашното.
Точно обратното.
Виж целия пост
# 646
Оцетът намалява роненето на хляба.

Температурата у дома, няма връзка с влажността на брашното.

Някои брашна ( доста) имат подобрители, най-често ензимни комплекси, от които тестото се надига повече.
Виж целия пост
# 647
В последно време в един от магазините има брашно Barilla Classica тип 00 Някой да го е ползвал и става ли за хляб?
Скрит текст:
Виж целия пост
# 648
А някой правил ли е хляб с квас на хлебопекарна?
Аз правя доста често хляб с квас в хлебопекарна. Ето по тази рецепта:
300 мл. вода (филтрирана или трапезна)
2-3 суп.лъжици олио
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4-5 суп. лъжици квас
Пускам на програма ''месене'' (при мен е 45 минути), оставям да престои около час и пускам отново да измеси на същата програма. Оставям за около 4-5 часа да втаса и пускам на програма ''печене'' за 50 минути. Хляба става идеален, като хляб с мая.
Виж целия пост
# 649
А някой правил ли е хляб с квас на хлебопекарна?
Аз правя доста често хляб с квас в хлебопекарна. Ето по тази рецепта:
300 мл. вода (филтрирана или трапезна)
2-3 суп.лъжици олио
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4-5 суп. лъжици квас
Пускам на програма ''месене'' (при мен е 45 минути), оставям да престои около час и пускам отново да измеси на същата програма. Оставям за около 4-5 часа да втаса и пускам на програма ''печене'' за 50 минути. Хляба става идеален, като хляб с мая.

Квас активиран или от хладилника? Никога не ми се е получавал хляб с квас на хлебопекарна, ще взема да пробвам.
Виж целия пост
# 650
Аз ползвам това брашно, което е “ОО”


От същата марка купувам брашно за пица и брашно за сладкиши. Много съм доволна от всички. Отделно се предлагат други видове, но не съм ги пробвала.

Сега, когато снимах пакета, видях, че било “силно”, високопротеиново брашно. Та, оцет да слагам ли към рецептата за хляб.

Съжалявам, че такъв чаршаф се получи, но не ми работи сктитият текст.
Виж целия пост
# 651
Ако цената на ново казанче е 52 лв., а за ремонт искат 45, не бих ремонтирала изобщо. Зависи и какъв проблем се появява, за колко години са сменени тези три казанчета? Имам резервно за Горение, поръчано преди повече от година, бях решила, че единия семеринг е свършил, когато поръчах, но още стои в опаковката от доставчика. Поради липса на внос за този модел, се наложи доста да почакам, а то междувременно взе, че се оправи от самосебе си. Едната перка не можеше да се върти почти, но сега проблем няма с нея. Така и не разбрах какво точно се случи.

И при моите е същия проблема, и на трите едната бъркалка започна да заяжда. Гледах разни клипове, най-често дават че се къса или прегаря силиконовото уплътнение на оста. Като цена нямам идея колко може да излезе ремонта, в бг сайтовете открих някакви такива уплътнение само в ОЛХ, нямам идея дали и на моите са същия тип и дали само те ми трябват, а хранителен високотемпературен силикон с който да се уплътнят никъде не видях. Утре ще ги разглобя да видим какво точно трябва да търся.
Иначе три броя казанчета се събраха от две хлебопекарни за период от около две години.  Едното замина след дълго стоене, двете от употреба.
Виж целия пост
# 652
nad_tab, активен квас.
Виж целия пост
# 653
Скрит текст:
Ако цената на ново казанче е 52 лв., а за ремонт искат 45, не бих ремонтирала изобщо. Зависи и какъв проблем се появява, за колко години са сменени тези три казанчета? Имам резервно за Горение, поръчано преди повече от година, бях решила, че единия семеринг е свършил, когато поръчах, но още стои в опаковката от доставчика. Поради липса на внос за този модел, се наложи доста да почакам, а то междувременно взе, че се оправи от самосебе си. Едната перка не можеше да се върти почти, но сега проблем няма с нея. Така и не разбрах какво точно се случи.

И при моите е същия проблема, и на трите едната бъркалка започна да заяжда. Гледах разни клипове, най-често дават че се къса или прегаря силиконовото уплътнение на оста. Като цена нямам идея колко може да излезе ремонта, в бг сайтовете открих някакви такива уплътнение само в ОЛХ, нямам идея дали и на моите са същия тип и дали само те ми трябват, а хранителен високотемпературен силикон с който да се уплътнят никъде не видях. Утре ще ги разглобя да видим какво точно трябва да търся.
Иначе три броя казанчета се събраха от две хлебопекарни за период от около две години.  Едното замина след дълго стоене, двете от употреба.
за ремонта ще трябват силиконови уплътнения + неръждаеми болтчета и гайки. казанчето е нитовано за основата и след разглобяването (разнитване) ще трябват тези болтчета за сглобяване.
възможно е и ремъка да е "тръгнал" към разпадане. добре е да се смени и той.
високотемпературен силикон за хранителна промишленост има в малки тубички. не е дефицит.
Виж целия пост
# 654
Здравейте, както обещах, ще споделя част от приключенията си с новопридобитата малка хлебопекарна Heinner с една бъркалка, мощност от 550 вата и два грамажа на продуктите - 700 и 900 грама. Основната причина за купуването й беше, че може да замеси хляб с 400 грама брашно, което трудно се отдава на обикновена машина с две бъркалки и почти се отдава на голям Мулинекс с две бъркалки поради специфичната посока на въртене на бъркалките - една срещу друга. За съжаление, Мулинекса твори прекалено дебели и жилави кори, които не се харесват на всеки Simple Smile. Та, започвам с хубавите работи - машинката е сглобена прилично и нищо не стои накриво, както и нищо не поскърцва при работа Simple Smile Оказа се, че фирмата се подвизава из румънско, независимо от името, което звучи като немско. Покритието на казанчето и бъркалката е на ниво - нищо не залепва и хлебчето изпада без усилие. Програмите са почти с продължителността на тези при Мулинекс - малка доза продукти за бял хляб на програма 1(основната) се приготвя за 2.43 часа. Голямата доза за 5 минути повече.  Неприятните неща - двигателчето въртящо бъркалката е слабичко и трябва да се работи с меко тесто, на границата на мазане под бъркалките. Когато се забърка голяма доза продукти, тестото почти винаги се опитва да прелее и да се залепи за прозорчето. При печенето ако не се използва поне средна степен за изпичане, хлебчето остава почти недопечено от горе. Крайният резултат, при нормално стечение на обстоятелствата, е леко зачервено хлебче с много тънка кора и малко по-сбита структура. Вкусовите качества са отлични, поне лично за мен. Не бих мъчил машинката с тесто за козунак.

П.П. И снимков материал Simple Smile





П.П.2. До сега се отнасях полускептично към ревютата на техника в Емаг. Вече се отнасям съвсем скептично - избират и публикуват само най-хвалебствените такива. Написах обективното си мнение за тази машинка и то все още (вече 20 дни) очаква одобрение !!! за публикуване Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 655
Някой да има снимана или сканирана книжката на Tefal или Moulinex Pain &Delices?
Виж целия пост
# 656
Да споделя - точно преди празниците изгоря двигателчето на новата ми хлебопекарна Heinner Joy
Виж целия пост
# 657
така се получава, когато вместо мезета и вино се яде хляб.  rotfImbo 
Виж целия пост
# 658
Отскоро взехме хлебопекарна AMBIANO. Всъщност това е търговската марка на веригата магазини, а реално машината се продава и като модел на Tristar и се сервизира от тях.
Знам, че тази верига (Алди) я няма в България, но тук пишат хора от страни, в които я има. Ще се радвам да получа малко информация относно тази машина и някои насоки за рецептите.
Виж целия пост
# 659
Отскоро взехме хлебопекарна AMBIANO. Всъщност това е търговската марка на веригата магазини, а реално машината се продава и като модел на Tristar и се сервизира от тях.
Знам, че тази верига (Алди) я няма в България, но тук пишат хора от страни, в които я има. Ще се радвам да получа малко информация относно тази машина и някои насоки за рецептите.

Аз имам такава машина вече 2 години

Не съм експериментирала с рецептите по книжката,  така че не мога полезна в това отношение.

Аз използвам само една, малко изменена рецепта на 500 гр. хляб с мляко от старата ми машина Мулинекс (по-долу съставките са посочени в реда на слагане в казанчето, като първите четири са поставени в четирите ъгъла на дъното за да не се смесят веднага):

- 1 малка мерителна лъжичка сол (или 1.5 малка мерителна лъжичка вегета)
- 2 големи мерителни лъжички захар
- масло на око, да кажем може би 50-70 грама
- 1 яйце
- течност 200 мл. (100 мл. прясно мляко + 100 мл. вода)
- 3 от мерителните чашки на Амбиано машината бяло силно ("strong") брашно (мисля че става около 350 грама) - пресявам брашното при слагане в контейнера с една чаша-сито, която имам от Икеа
- 1.5 малка мерителна лъжичка суха мая.

Избирам програма 2, средно запечена коричка, 500 грама хляб.

Програмата е 1:55 часа.

На 20-тата минута когато започне звуковия сигнал аз лично добавям семена от сусам и чия (някой път и макови), също и сурови белени слъногледови семки. Опитвах преди да слагам също и тиквени, но не ми хареса вкуса на хляба. По принцип каквито семена се харесват може да се добавят, но пък и може и без нищо, въпрос на вкус и предпочитания.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия