Машина за хляб - 67 тема

  • 42 278
  • 739
# 45
хлябът с квас изисква по-дълго втасване, а такава програма в машините не съм чувал да има.
Виж целия пост
# 46
Рецептата ми за пълнозърнест хляб към хлебопекарната включва и сухо мляко 21гр.
С какво да го заменя и как да променя рецептата?
Пробвах с някаква избрана от интернет и не стана нищо. Та явно ше трябва да модифицирам тази.
Виж целия пост
# 47
Рецептата ми за пълнозърнест хляб към хлебопекарната включва и сухо мляко 21гр.
С какво да го заменя и как да променя рецептата?
Пробвах с някаква избрана от интернет и не стана нищо. Та явно ше трябва да модифицирам тази.
Можеш да сложиш мляко вместо сухо мляко и вода, ако държиш да го има
Можеш както аз правех да слагаш по малко кисело мляко, пак да има нещо протеиново малко. При мен така се получаваше хляб който по-малко се рони, че аз си го ядях по няколко дни и ми беше важна тази част.
Можеш и да се направиш че не виждаш този ред от рецептата, пак ще стане хляб Grinning В стандартна базова рецепта за хляб няма такива щуротии - има вода, брашно, мая и малко сол. Всичко извън това не е изрично необходимо за да стане хляб.

За хляб с квас може и да стане, но не знам да има готова програма за това, наистина иска дълго втасване. Вариант е да се включи на тесто с мая и да се остави в машината след края на програмата, там колкото още е нужно да втаса. Тя не изстива съвсем, ако не се отваря. Аз така съм правила ако искам да направя малко козунак, там също втасването за хлебно тесто определено не стига и отнема по-дълго. Пробвах преди време и някаква нахутена мая, за нея пак някакви часове се чакаше, не помня вече какво беше ама нямах нерви след няколко опита.
Евентуално може ако има опция за създадена от вас програма, да се направи с дълго втасване, но то пак няма да се нацели от първия път.
Има и хора, които ползват програмата за кисело мляко за такова дълго втасване, на мен не ми допада да форсирам тесто да втаса но не всеки има нещо против.
Виж целия пост
# 48

Има и хора, които ползват програмата за кисело мляко за такова дълго втасване, на мен не ми допада да форсирам тесто да втаса но не всеки има нещо против.
преди втасване трябва да се меси, а пък след втасването трябва да се пече.
не е подходяща тази програма.
ако използва една програма за месене, друга за дълго втасване и трета за печене  ще се получи. Smiley
Виж целия пост
# 49
Ама трябва ли да се меси преди това? Не думай Grinning За печенето пък хич не ми дойде на ум да спомена... отивам да се срамувам в ъгъла.
Скрит текст:
Поне се успокоявам че не съм аз най-изтрещяла от всички, в края на понеделничния ден си е някаква утеха.

Аз не бих се хванала да правя хляб с квас в хлебопекарната, то просто не си струва занимавката, но пък има хора дето много държат да не месят с ръце - кой твърдо е решил че не го може, кой просто не желае, тяхна си работа.
Пък и част от радостта от нова играчка е да си я пробва човек какво може и как го може.
Виж целия пост
# 50
Ех, така се надявах да може... Бих пробвала все пак и ще споделя опит.
Аз мога да меся и обичам да меся, но е занимание, което отнема време, затова реших да си взема хлебопекарна, за да имаме домашен хляб всеки ден, а аз междувременно да действам по други неща.

Въпросът е, че много обичаме хляб с квас и щеше да е много хубаво, ако някой е намерил начин да го приготвя в хлебопекарната. Знам, че изисква много втасване и градусите на печене са различни и имат значение. Аз не вярвах, че и козунаци може, докато не опитах такъв от хлебопекарна, затова имах смели надежди, че и с квас има начин Grinning

Но както казвате, ако трябва да се сменят 3 програми и да се домесва, нямада спести време, по-добре без хлебопекарната, просто няма да го ядем всеки ден. Simple Smile
Виж целия пост
# 51
Няма как, единственото което би ти спестило е да не си цапаш ръцете няколко пъти, понеже всичко се случва в казанчето. Квасът си е с повече характер от индустриалната мая и е трудно да предвидиш времето с точност, дори и да можеш ти да си го програмираш.
То и с козунак е същото, поне ако искам да стане както си става ръчно направеният. Пробвала съм с програма за сладък хляб, но дори и да го извадя и сплета пак не е същото като бавно и дълго втасване. Пак файдата ми е само това че не цапам половината кухня за да омеся някакво супер малко козуначе, само наглеждам от време на време.
Виж целия пост
# 52
От няколко години правя козунак "в" хлебопекарната, до етапа оформяне.
Ползвам месенето, става на конци.
Виж целия пост
# 53
Правила съм също и изпечен вътре, като си я опознах. Но става дума когато съм искала да направя супер малко козуначе, тя и машината ми е от малките, та за козунак говорим за нещо от сорта на 300-350г брашно. То просто не си струва да цапам и мия още съдове за нещо толкова малко.
За омесването - ще омеси и двойно, на това, но не става да се изпече в нея и тогава печенето си ми е във фурната. То и по-доре става там.
Виж целия пост
# 54
В интерес на истината не съм пробвала да пека вътре, в рецептата печенето е във фурна.
Както съм писала, моята е съвсем мини-хлебопекарна, за макс 500 г. хляб е. Тесто правя и повече, но следя да не прелее.
В къщи се яде малко хляб, но е добър помощник. Снощи правих памук погача, общото тестото  беше 780 г. (мерих, за да  тъй разделя топчетата на еднакъв грамаж) и 2/3 от питката остана, а децата я обичат.
Виж целия пост
# 55
Някой да има машина с програма "Italian cake" и някаква рецепта за нея или да знае дали програмата е за мая или бакпулвер/сода? Имам програма Cake и Italian cake, които са с еднакво време и се чудя каква е разликата, а хлебопекарната дойде с 5 рецепти от 25 програми.
Виж целия пост
# 56
Здравейте! Имам хлебопекарна Тефал. Много си я харесвам. НО, хляба винаги излиза с дебела кора, каквато и кора да му задам. Вие имате ли такъв модел и при вас получава ли се така?Пробвах какви ли не рецепти, но хляба си е с дебела кора, а и на 2рия ден става адски твърд. Мокря хляба с вода като го извадя и след това го задушавам с кърпа, но същия ефект. Дайте съвети или рецеота за хляб, който е с тънка, никаква кора почти, а и да не става толкова твърд след ден, два.
Виж целия пост
# 57
И при мен става с кора, но след като изстине, освен в месал, го слагам и в найлонова торба. Така кората, макар дебела, не е е твърда и се яде нормално дори след ден/два.
Ползвам основно програма 4, слагам половин кг. брашно и пускам на средна коричка, за хляб 1 кг.
Това, което ме притеснява мен, е, че първите ни хлябове излизаха пухкави, високи .... А сега все наполовината на кошницата са. Вкусни, но не така пръхки и бухнали, както в началото. И няма никакво логично обяснение, при положение, че ползваме една и съща рецепта, откакто сме купили хлебопекарната.
Виж целия пост
# 58
Туиг, маята или брашното са причината. Сменяла ли си ги като марка?
Виж целия пост
# 59
Твърдата коричка е "запазена марка" на Мулинекс/Тефал. У дома твърдата коричка е на почит и хлябът никога не е изсъхвал за другия ден. Девет години ползвахме машина на тази марка, като през това време купен хляб у дома не е влизал.

Относно набухването: няма значение, че рецептата е същата, важни са и съставките. Случвало ми се е причина да бъде неудачна партида брашно или мая на същата марка , която ползвам редовно. Така, че търсете причината по пътя  "проба/грешка".
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия