Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Августинчета 2020г. ....тема 12....

 • 19 766
 • 744
  Добре дошли мили мами в тема 12

  С наближаването на 12 тема наближаваме и навлизаме в 12тия месец на нашите слънца. "Почти" неусетно се изнизва и първата година на малките ни златни  Candy

  Лято Nature Sun With Face....море...Animal Whale  https://www.facebook.com/1naum/videos/%D1%81-%D0%B1%D0%B5%D0%B1% … /191327989550758/  Каква слънчева защита трябва да използваме за бебето?
  Дори и да не е на пряка слънчева светлина, деликатната кожа на бебето лесно може да изгори, ако не бъде правилно защитена. Ако бебето Ви е на по-малко от шест месеца, дръжте ги далеч от слънцето и останете на сянка. Ако имате по-голямо бебе или малко дете, го пазете от слънцето между 11:00 и 15:00, когато е най-горещата част от деня и слънцето е най-силно.

  Когато бебето е на слънце, трябва да бъде облечено в свободни памучни дрехи в светъл цвят, които да покриват краката и ръцете му. Сложете му широка шапка, която засенчва лицето и шията, а за по-големите деца и слънчеви очила, които да предпазят очите от слънцето и пясъка.

  Бъдете особено внимателни при избора и количеството слънцезащитен продукт при бебета на възраст под шест месеца!

  Преди да излезете на слънце, нанесете слънцезащитно покритие върху кожата на бебето, която не е покрита с дрехи или шапка, включително ръцете и краката. Най-лесно да направите това е сутрин, преди обличане на детето. По този начин можете да сте сигурни, че не сте пропуснали нищо. За тази цел, използвайте слънцезащитно средство, специално създадено за бебета и деца, със слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 15. Уверете се, че слънцезащитните продукти, които използвате са качествени. Това означава, че те действително осигуряват защитата, която е отбелязана на опаковката. Нанасяйте повторно на всеки няколко часа и след всяко влизане във водата, дори, ако слънцезащитните продукти са водоустойчиви.

  Колкото по-голямо е детето, толкова по-дълго може да остане на плажа и толкова повече ще се забавлява. Най-добре е да бъдете гъвкави относно продължителността на престоя си и да се съобразите изцяло с настроението на вашето бебе. Дори да си представите цял ден на плажа, реалността може да е само половин час!

  Бебетата на плажа са не само удивително фотогенични, но и престоят им на плажа води до редица ползи за развитието. Ето кои са причините, поради които е полезно да замените за кратко климатизираните, стерилни помещения за игра на бебето с играта на пясъка и слънцето.

  Играта в пясъка подобрява физическото и психическото здраве

  Всички знаем, че да играят на открито и да дишат чист въздух е чудесен начин децата да усетят природата и да изградят своята издръжливост. И тук е по-добра новина - изследванията показват, че играта с мокър пясък, усещането в дланите, писане в пясъка или изготвяне на пясъчни кули могат да направят чудеса за физическото и психическото здраве на Вашето дете:

  Играта я пясъка подобрява физическото развитие. Има различни начини, по които малките деца могат да се забавляват на пясъка. Когато използва кофичка и лопатка, усилието да се излее от една кофичка в другата и вдигането на пълната с пясък играчка развива двигателните му умения и укрепва мускулите му. Освен това, усилието за захващане и задържане на играчките подобрява фините двигателни умения. Играта в пясъка е полезна и за координацията на ръцете.

  Играта в пясъка разширява въображението. Изграждането на пясъчен замък на плажа или създаването на мостове в пясъчна яма на пръв поглед е обикновена игра, но всъщност, е важен начин за развиване на въображението на детето. Това е добър начин да насърчите неговото творческо мислене и креативност.

  Помага за изразяване на емоциите. Според специалисти, играта в пясъка е форма на психоаналитична експресивна терапия, тъй като позволява на децата да изразяват травмите и емоциите си, без да се налага да говорят за това. Това е ценно средство за лично и емоционално развитие. Играенето със свободно изтичащия пясък не поставя никакви ограничения, тъй като те могат да направят каквото искат с него. По този начин децата получават възможност да общуват невербално. Пясъчната игра също така отпуска и успокоява деца, които са ядосани, наранени или обидени.

  Играта с пясъка насърчава социалното взаимодействие. Тъй като играта в пясъка е предимно игра на открито, където детето може да играе самостоятелно или с други деца, то получава шанс да развие социалните си умения, подобно на игрите в детската градина или детската площадка, на която играят много деца. Това социалното взаимодействие помага на детето да се научи да чака своя ред, да споделя своите играчки и да разговаря. Посещенията на плажа със семейството предоставят на детето и още една възможност да взаимодейства с възрастните.

  Играта с пясъка подобрява вниманието и концентрацията. Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват родителите и учителите, докато дисциплинират и възпитават децата, е тяхната липса на концентрация. Много деца трудно се съсредоточават върху определено нещо за повече от няколко минути. Все по-често ставаме свидетели и на дългото стоене на детето пред компютър, смартфон или таблет, докато родителите са заети. Това, от своя страна, оказва силно влияние върху тяхното внимание, тъй като те лесно се разсейват.

  Играта с пясък включва докосване на мекия пясък, усещане за неговата структура, натрупване и изработване на сгради. Това дава възможност на децата да създават различни неща с него. Подобна дейност им помага да се съсредоточат върху задачата и да подобряват концентрацията.

  Играта с пясъка подобрява когнитивното развитие. Да се научи да пише върху пясъка и да рисува форми в него, е от изключително голяма полза за когнитивното развитие на детето. Много деца може първоначално да се затрудняват да пишат върху лист или тетрадка, да държат молив или пастел, но писането и рисуването по пясъка винаги е лесно и забавно.

  Играта в пясъка изгражда имунитет. Изследователите посочват, че децата, които често играят на открито, в пясък или трева, както и с клонки и листа сред природата, са по-здрави от тези, отглеждани в санитарна, вътрешна среда. Малко "изцапване" ще помогне на имунната система на детето и ще я направи по-малко уязвима от заболяване.

  Изследва нови и различни текстури

  Съвременните майки отделят много пари за играчки, книги, килимчета, които съдържат различни текстури, цветове и звуци. Това е така, защото осигуряването на бебето на разнообразни сетивни стимули може да бъде терапевтично, да подобри моторните умения, да помогне на бебето за опознавателните способности и да допринесе за овладяването на речта. Имайки предвид огромното разнообразие от текстури и усещания на плажа, включващи сух пясък, мокър пясък, камъчета, черупки, водорасли, вода, топъл пясък, студен пясък, вятър, плажът действа като "научна лаборатория" за бебетата.

  Те се успокояват

  В търговската мрежа има изобилие от играчки и аксесоари, които издават т. нар "бял шум" включващ звуци от природата, включително и шумът на морето, използвани за приспиване на бебетата. Според специалисти именно звукът от малките вълни и лек бриз създават познат звук за бебетата - това, че са в утробата. Това действа успокояващо не бебето и допринася за спокойния му сън.

  Те опознават природата

  Плажът е чудесно място, на което детето среща безброй стимулиращи ума нови неща, като водорасли, миди, рачета или малки рибки. Изследванията показват, че отношението към природата се формират в най-ранна възраст и престоят сред околната среда, като плажа, помага на бебетата и малките деца да развият уважение към природата през целия живот, което на свой ред води до по-ниски нива на затлъстяване и по-здравословен начин на живот.

  Морският въздух и солената вода са полезни за бебето

  Солената вода е природен лек за всичко от запушен нос до екзема. Съдържанието на магнезий и сол в морската вода може да помогне за зарастване на кожни раздразнения, докато естествената влажност на въздуха може да помогне да се хидратират запушените назални проходи.

  Те получават слънчева светлина

  Макар бебета на възраст под шест месеца не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, слънчевите лъчи са важни и полезни за по-големите деца за синтеза на витамин Д. Десет до петнайсет минути на ден са достатъчни, след което детето обезателно трябва да бъде защитено със слънцезащитен продукт с висок слънцезащитен фактор.

  Децата на плажа са безкрайно щастливи

  Децата обичат да правят нещата, които им харесват, отново и отново. Те просто обичат повторението, тъй като това е техният собствен начин за изследване на света и овладяване на нови умения. Вкъщи това се проявява като карат възрастните да четат една и съща книга отново или отново, да играят една и съща игра, да редят един и същи пъзел. Но, на плажа децата могат да бъдат безкрайно развеселени от вълните, които идват една след друга и не спират да ги преследват, пясъкът, който никога не им омръзва и пясъчните ями, които могат да бъдат изкопани, напълнени и изкопани отново.

  Те придобиват усещане за чудеса

  Плажът е един нов, чудноват свят за бебета и малки деца. Помислете как се чувствате, когато застанете на брега на морето, гледайки към хоризонта. А, сега си представете как се чувства едно малко дете. Това усещане за чудо и страхопочитание се оказва важен опит в развитието, тъй като е важен мотиватор за ученето през целия живот.

  Затова, ако все още обмисляте дали е добра идея да отидете с бебето си на море, направете го и му се насладете!  И големия въпрос ...Дали не забравих нещо?  и Сега какво да взема?


  В колата:
  детско столче или седалка, ако е по-голямо детето
  шише с вода за детето, сок или предпочитано питие
  мокри кърпи
  игри за път
  музика за детето, приказки
  салфетки
  плодове и храна за детето

  Дрехи и принадлежности:
  дрехи за сезона – повече, за да не перете
  по-топли дрехи, за да не ви изненада времето
  достатъчно обувки за всички възможно варианти на времето, джапанки и сандали също
  шапки или кърпи за главата
  книжки
  игри и играчки, които детето харесва и заемат по-малко място
  нощна лампа (ако знаете, че имате нужда от такава)
  изворна вода за детето (може и помпа да си вземете, ако решите, че ще ви е по-удобно. Не е желателно и вие да пиете от водата на морето, както и консумацията на таратор и/или айран по морето. Тъй като канализацията по морето не е изградена по необходимите стандарти или дори липсва такава, почвата наоколо е пропита от отходните вещества. Масово хората са с ентерити и подобни проблеми)
  одеяло за детето (Не винаги по хотелите имат одеяла размери за децата и е излишно голямо и тежко, за да го завиете с него)
  кошара за спане, ако детето спи в такава
  детска количка, за предпочитане сгъваема, ако още ползвате
  памперси (ако още ползва) и/или гърне, ако детето не може на тоалетната чиния
  руло тоалетна хартия, домакинска хартия – да имате в резерв, ако свършат
  клечки за почистване на уши
  шампоан и гел за къпане
  хавлийка за след баня
  ластици за коса, фиби, гребен или четка за коса
  четка и паста за зъби за детето
  пижама
  спален чувал, ако ползвате
  бельо – гащички, потници
  блузки
  тениски
  рокли
  панталонки
  чорапи

  Лекарства и спешна аптечка:
  Хомеопатична аптечка ако лекувате детето с хомеопатия – съдържа 20 лекарства за спешни случаи.
  Термометър
  Антиперетици (температуро-понижаващи и болко успокояващи) – панадол, нурофен, течен аналгин ампули или хексалгин за Т над 39, ефералган свещички според килограмите на детето.
  Рецепти за лекарства, ако имате такива
  Телефонния номер на Вашия педиатър или хомеопат
  Аптечка за първа помощ при падания и рани (дезинфектанти – риванол, кислородна вода, лепенки, бинт, топоцин, спирт, памук)
  Капки за нос
  Сироп за кашлица
  Физиологичен разтвор или спрей
  Лекарства при повръщане – свещички, сироп
  Лекарства при обезводняване – рехидрин
  Лекарства при диария – смекта, ентерол, био-гая (но тя се съхранява в хладилник)
  Ахтихистамиини – лекарства за алергии – кларитин, зиртек, калергин
  Мехлем за травми, наранявания, ухапване – фенистил, хепароид, вита мерфен
  Антибактериален гел за миене – гел за сухо измиване
  Клеевата тинктура – спиртен извлек от прополис – помага при стомашно-чревни инфекции, понижен имунитет и летни вируси. Три – четири пъти дневно по 15 – 20 капки на гладно.
  Капки за уши и очи
  Спрей против насекоми Autan, OFF!, цанцарин, на шол за ухапвания – бързо отминава сърбежа.

  За плажа:
  Кофичка за пясък, сито, гребло и лопатка, формички за пясъка
  Чадър, освен ако не искате да плащате всеки път такса за такъв или не е включен в почивката ви.
  Дюшек – по удобно се лежи и седи на дюшек, отколкото на шезлонг, който е твърд
  Малък басейн (полезно е, когато сте на плажа, от една страна, че детето е по-близо до вас и все пак си играе с любимата вода, от друга – не е постоянно във водата, която може да е по-хладна. Може да сложите басейна и под чадъра и това да предотврати слънчасване)
  Пояси или плувки за ръце (който както ги нарича), пояс или друго средство, което да улесни и обезопаси плуването на детето, ако още не може да плува.
  Салфетки и мокри кърпи – винаги са полезни на плажа
  Чанта за плаж/раница
  Плажни кърпи за постилане
  Кърпа за подсушаване на детето
  Резервни дрехи за плажа
  Бански
  Лосион или крем със защитен фактор – за дете 30 фактор.
  Антибактериален гел за миене – гел за сухо измиване
  Найлонови торбички за боклуците, ако няма кошче наблизо (не бихте искали на следващия ден самите вие да легнете на отпадъците си, нали?)
  Палатка за плаж, детска – оказват се много полезни
  Водни пистолети Simple Smile
  детски слънчеви очила

  Съвети при пътуването:
  Изберете час на тръгване в който ще пътувате най-спокойно. От една страна, когато детето ще спи в колата поне през част от времето. От друга, когато пътищата не са толкова натоварени, както петък или неделя например. Така може да минимизирате напрежението по пътя до морето или друга избрана почивка. А да не говорим и за камикадзетата по пътищата …
  Важното е, да сте здрави и да се забавлявате.
  Не се сърдете, ако на детето/бебето не му се яде! Жегите и тях ги морят и не огладняват така, както обикновено.

  И накрая: Заредете се с много търпение, добро настроение и положителна нагласа Simple Smile Това е Вашата почивка, направете я почивка, а не мъчение!

  Хубаво лято, много слънце и здрави деца!
  Вече на 12 месеца :
  Закуска: ранната закуска вече отпада и се замества с една основна закуска, която може да включва попара, мляко с бисквити и банан, каша с плод
  Обяд: добре е обядът да е по-засищащ, тоест да включва месо и зеленчуци, а понякога и с десерт, ако детето е по-подвижно през целия ден. Десертът може да бъде крем на основата на прясно или кисело мляко, както и просто пасирани плодове. Веднъж в седмицата е добре да се включва риба в менюто, а освен това, вече спокойно можете да давате ястия с червени меса. Все пак, редно е да избягвате тлъстите меса.
  Следобедна закуска: ако детето ви все още яде каша, няма нищо лошо в това да продължавате да му я давате за следобедна закуска. Други, по-леки варианти са филийка с масло или сирене/кашкавал, компот, макарони (сладки и солени) и други.
  Вечерята е редно да бъде лека. Съветът ни е да се придържате към постни ястия или супи. Все още някои деца ще си търсят млякото преди сън, така че можете да го съчетаете под форма на айран или прясно краве мляко с леката вечеря.

  Бебе на 1 година не спи - Какво да правим ?

  Ако няма температура, стомашни разстройства, придружени с повръщане и диария, е много вероятно, да го мъчат зъбки. Няма универсално лекарство за това раздразнение, но сякаш гушкането, люшкането и пеенето винаги са помагали.  Причини за нервност при бебе на 12 месеца – какви са?

  Освен зъбките, които споменахме, е възможно да става дума за емоционални моменти, които децата тепърва започват да преживяват. Все пак, това са първите срещи с големия свят, останалите деца, детските площадки и какви ли не нови преживявания за детето. То все още изпитва трудност да реагира нормално на всички новости поради емоционалната си недоразвитост.  Какво трябва да може дете на 1 година?

  Детето трябва да може да седи само, да се изправя, ако не да ходи, то поне да пълзи, да има стабилен захват, да се обръща по корем, да разбира какво му се говори и да произнася поне една-две думи.  Кои са най-подходящите подаръци за дете на 1 година?

  Ние съветваме всякакви образователни играчки, които ще задържат вниманието на детето за по-дълго време – кубчета, сортери, книжки, но също така и играчките за навън, като колички за бутане, а защо не и проходилка?  Кои са подходящите храни за дете на 1 година?

  Реално повечето храни вече могат да се дават на детето. По-лесно е да ви изброим онези, които да избягвате все още: меки сирена, мед, гъби, консервирани и храни, повечето морски дарове и шоколад / може но не е нужно/.  Статия за разнообразие на игрите ;

  https://www.detetoigrae.com/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE … 0%B8%D0%BD%D0%B0/

  Домашни игри за щастливи бебета
  Скрит текст:
  Игра на имена
  Най-лесният начин да учите бебока на нови думички е играта на имена. Докато държите мъника, докосвайте различни част от лицето и тялото му като едновременно с това произнасяте наименованието на съответната част: „Това е нослето на (името на вашето дете)”. След това можете да повторите заниманието като хванете пръстчето на бебето и докоснете своя нос, казвайки: „А това е нослето на мама”. По същия начин можете да  процедирате с различните части на лицето и тялото.

  Разпознаване на звуци
  Всеки път, когато искате да привлечете вниманието на бебока си към определен звук, обяснявайте му какво чувате – позвъняване на телефон или позвъняване на звънеца на входната врата. Същото можете да направите и с чуруликането на птичките, преминаващи самолети, глъчка от играещи на улицата деца. Това ще помогне на малчугана да разпознава различните звуци и на по-късен етап сам да започне на ги именува.

  „Къде е моето дете?”
  Вземете картонената ролка, която е останала след употребата на тоалетната хартия. Гледайте през нея като през телескоп, търсейки вашето бебе. Едновременно с това му задавайте въпроса: „Къде е (името на вашия малчуган)?”. Повтаряйте докато вниманието му бъде ангажирано изцяло с това да търси зрителен контакт с вас. При малко по-големи бебета, можете да пробвате същата игра, само че този път вашето дете да търси вас.

  Готвене
  Ясно е, че когато готвите нещо в кухнята няма как да обърнете подобаващо внимание на вашето съкровище. Тогава го ангажирайте с това да ви помага. Сложете бебока на неговото столче за хранене. Докато готвите обяснявайте какво точно правите: „Сега поставям яйцата да врат”, „Задушавам зеленчуците и доливам вода” и т.н. Поставете пред малчугана някакви прибори, с които то трудно би могло да се нарани – дървени, пластмасови. Докато вие готвите, показвайте и на него как да бърка супата и как да добавя съставките една по една.

  Пръстчета играчки
  За тази игра можете да използвате кукли, предназначени за пръсти или ръце, или сами да нарисувате човечета на пръстите си. Така може да разказвате приказки преди заспиване като главният герой е човечето, което сте нарисували. Другата идея е да мърдате пръста си, а вашето дете ще трябва да го проследи. Можете да редувате различни комбинации от движения нагоре, надолу, встрани или кръгови. Това ще помогне на мъника да се ориентира за движенията, които го заобикалят и ще развие уменията му да се фокусира върху определен предмет.

  В процеса на опознаване на околния свят и научаване на все повече нови неща, заедно с вашето малко слънце ше откриете и други игри, с които да се забавлявате заедно.


  Първите стъпки на бебето!
  Скрит текст:
  Постелете на пода одеяло и наредете различни играчки в различните краища на одеялото. Поставете бебето на одеялото и го оставете самостоятелно да се движи и търкаля в опита си да достигне до желаните играчки. В тази възраст игрите на пода са от особено значение – така детето научава какво е да има твърда опора под краката си и достатъчно пространство за движение. В началото бебето няма да знае как да се придвижи до желаната играчка и ще мрънка и плаче с протегната ръчичка. Най-доброто, което можете да направите е да оставите детето само и да се заемете с вашата си работа. Ако се притеснявате какво ще се случи с детето и държите да го наблюдавате, то останете в стаята, но си намерете работа в другия ъгъл и си придайте вид, че сте много заета с това, което правите, докато наблюдавате детето само с крайчеца на окото си. Като види, че е самичко и няма кой да се притече на помощ и да подаде желаната играчка детето постепенно ще осъзнае, че трябва само да намери начин да се придвижи и да си я вземе. Децата са много изобретателни и намират учудващо много и различни начини за придвижване – чрез претъркаляне, чрез приплъзване на дупе в седящо положение, чрез различни форми на пълзене. Ако детето ви си измисли форма на придвижване, която изглежда трудна или смешна за вас, не се втурвайте веднага да му обяснявате, че така не се пълзи и да му показвате как би трябвало да го прави. Оставете го известно време да експериментира и го похвалете за новото умение. Ако начинът за придвижване, който е измислило наистина е труден, детето само постепенно ще започне да пробва и други техники в опита да намери онзи начин за придвижване, който хем да го доведе до желания обект, хем да не го кара да се поти при всяко движение. Ако видите, че с времето детето не се сеща само как да се придвижва успешно, може да му покажете как да застане на четири крака и как да пълзи. По ваш пример то може да започне да пълзи, но може и да продължи да настоява да се придвижва по своя си начин. Оставете го да прави това, което то смята за добро в този момент.

  Оставеното на пода дете обикновено бързо се научава да пълзи. Малко са децата, които не пълзят, а направо се изправят и прохождат. Ако бебето се научи да пълзи, след това по-лесно и уверено ще се научи да ходи. Причините за това са няколко:

  ПОЛЗИ ОТ ПЪЛЗЕНЕТО:
  Когато бебето започне да се придвижва за първи път самостоятелно, то не познава все още терена и няма достатъчно добра координация на движенията, в резултат на което често се удря в мебели, ръбове и ъгли. Когато е на четири, а не на два крака бебето е по-устойчиво и вероятността от удар и контузия при придвижване е по-малка и дори да се удари от нещо, то няма да падне, защото е стабилно стъпило на четири крака. Важно е също и че скоростта на придвижване при пълзене е много по-малка, отколкото при тичане на два крака, така че бебето при удар ще се удари много по-слабо.


   
  С две думи, ако бебето пълзи, то ще опознае терена у дома без опасности от падане и нараняване, докато бебе, стимулирано директно да се движи на два крака прохожда нестабилно, често с тичане, а не спокойно ходене и опасността от падане, удар и контузия е много по-голяма.

  Обикновено бебетата, на които у дома е предоставено широко пространство на пода, където да упражняват различни видове движения без чужда помощ, се научават да пълзят до месец след като са се научили да седят. При някои този момент настъпва още на 6 месеца, при други на 9 – 10 месеца, а при някои и след навършване на 1 годинка, в зависимост от индивидуалното развитие на детето и от възможностите, които му предоставя средата. Няма как да очакваме, че детето ще се научи да пълзи, ако го оставяме с часове  в кошарката, където място за движение почти няма и не му даваме достъп до пода или като го оставяме в проходилка. Често майки, които се притесняват да оставят детето си да се търкаля и пълзи по пода, в последствие се оплакват, че при прохождането детето не знае как да се пази от острите ръбове и опасностите у дома, не знае как да пада безопасно и си удря главата и обикновено при такива деца контузиите при движение са чести, а майките се налага непрестанно да тичат след детето, в опит да предотвратят падане. Това се случва, защото един от етапите на прохождането е прескочен – а именно етапа, в който детето е трябвало само да се научи да контролира тялото си, да пази равновесие и да се предпазва от опасности. Когато детето е на четири крака, тези умения се придобиват лесно без да се застрашава здравето на детето. Когато обаче лишим детето от възможността да се научи да се придвижва на четири крака и го принудим направо да крачи на два крака, тогава уменията за придвижване са далеч по-сериозно предизвикателство и често детето трудно се справя в тази ситуация – с цената на доста цицини по челото и тичане с превит гръб от страна на майката.

  Първи стъпки
  Ако оставим бебето на пода да играе и да тренира мускулите и ставите си в един момент то ще се почувства достатъчно уверено, че да се изправи и да започне да прави самостоятелни крачки. Обикновено бебе, оставено да прохожда само, в дадем момент се хваща за най-близкия предмет (мебел) и се изправя. В началото детето просто постоява за кратко изправено и като се измори сяда на дупе. След няколко дни вече мъничето се престрашава да направи първите една-две крачки, като се държи здраво за опората. На този етап много родители и особено баби и дядовци изпадат във възторг, че детето вече има желание да прави крачки и започват да го водят за ръце, с цел да му помогнат по-бързо да проходи. Детето няма нужда от това! Като водите детето не му помагате, напротив – правите му лоша услуга! Детето има нужда първо да се почувства уверено на два крака, да се научи да пази равновесие, да се научи да контролира тялото си и чак тогава ще е готово да върви. За това най-доброто, което можете да направите е да го похвалите за новото умение и да го оставите да продължи да тренира самичко – доколкото и докъдето стигат собствените му сили и умения. Някои деца за няколко дни успяват да се научат да ходят хванати за опора и започват да обикалят цялата стая, хванати за мебелите. Други деца усещат, че все още не са готови за изпитанието ходене на два крака и предпочитат да го дават по-кротко. Те в продължение на дни и дори седмици ще се изправят и ще правят едва по една-две крачки, след което ще сядат отново на дупе и ще се придвижват на четири крака, така както умеят най-добре. Не подтиквайте децата да напредват по-бързо, отколкото са способни. Нали целта ви е в крайна сметка да имате дете, което стъпва стабилно, пази равновесие и пада безопасно на дупе, а не дете, което се стрелка некоординирано на пръсти и пада по лице?

  Ако проявите търпението да оставите детето да прохожда само, то рано или късно ще премине през следните фази:

  Естествени фази на прохождане
  Бебето се придвижва до желаните предмети по негов си начин – чрез претъркаляне, приплъзване на дупе или пълзене. Овладее ли техниката на пълзене, мъничето започва да обикаля цялата стая и дори цялата къща, бързо и сръчно придвижвайки се на четири крака.Това се случва обикновено на възраст между 7 и 10 месеца.
  Бебето започва да се изправя на два крака като се държи за опора – шкаф, легло и т.н. Това се случва обикновено на възраст между 8 и 11 месеца.
  Бебето започва да прави крачки като се държи за опора. В началото са една-две неуверени стъпки, последвани от сядане на дупе, но в последствие крачките стават все повече и по-уверени и в един момент детето обикаля цялата стая, бързо и сръчно, хванато за мебелите. Това се случва обикновено на възраст между 9 и 12 месеца.
  Бебето започва да се пуска за кратко и да прави по една две самостоятелни крачки без да се държи за опора, след което бързо е хваща обратно за опора, тъй като усеща, че губи равновесие. Това се случва обикновено на възраст между 10 и 14 месеца.
  Бебето се чувства достатъчно стабилно, за да върви без опора и изненадващо един ден се пуска от опората и тръгва на два крака съвсем самичко! Това се случва обикновено на възраст между 10 и 14 месеца.
  Така протича прохождането, когато оставим детето да следва естествения си хода на развитие и не му „помагаме” да проходи с проходилки, колани за прохождане, бънджи гащи и водене за ръце. Виждате, че възрастовия диапазон за прохождане е доста широк. Някои деца прохождат още на 9 месечна възраст и дори по-рано, докато други прохождат чак на 1 годинка и няколко месеца. Не бива да бързаме и да принуждаваме детето да се учи да ходи, тогава, когато то все още не е готово за това. Водещите ортопеди навсякъде по света съветват бебето да бъде оставено да проходи естествено, без да се намесваме в процеса, защото само така то ще се научи правилно да балансира тежестта си и да координира движенията си, така че да проходи стабилно без падания и травми.

  НАВЪН В ПЕРИДА НА ПРОХОЖДАНЕТО
  В този период пребиваването навън се превръща в изпитание за родителя. Детето иска да се движи не е доволно да седи в количката, но не може все още да се ходи и вие като родители предстои да решите:


   
  Дали да пуснете детето да пълзи навън? Повечето родители се плашат да пуснат децата да пълзят навън, тъй като е мръсно и има много зарази. До голяма степен са прави, но рано или късно бебето ще проходи и ще влезе в досег с външната среда, така че 1- 2 месеца по-рано или по-късно не са от особено значение. Трябва да приемете, че като проходи детето ще пипа всичко навън и след това, колкото и да се опитате да го предпазите ще си лапа ръцете, ще събира камъчета, пръчки и т.н. Така че, ако много настоява да се движи, най-добре оставете детето да го прави и навън, стига времето да позволява и под вашето зорко наблюдение, разбира се.
  Дали да водите ли детето за ръце навън? Когато мъничето свикне да ходи, хванато за мебелите у дома, то ще настоява да ходи и навън. Навън обаче не винаги има подходящи опори, за които да се държи. В тези ситуации обикновено родителите предлагат да водят детето за ръце. Това обаче не е особено добро решение, защото свикне ли да бъде водено от мама, бебето ще настоява това да се случва винаги и навсякъде. Много родители сами се вкарват в капана да водят децата си с месеци, приведени с болки в кръста и често се оплакват, колко тежко е прохождането. Прохождането е такова, каквото сами си го направите! Ако не водите бебето за ръце, то изобщо няма да знае, че такова нещо като водене за ръце съществува и няма да настоява за това. Моят син никога не е воден за ръце. Когато излизахме навън и той изявяваше желание да ходи, го оставях прав до пейката и той ходеше от единя край на пейката до другия като се държеше за нея. Беше доволен и горд от себе си, защото не седеше в количката,  а се придвижваше сам на двата си крака 🙂
  ОБУВКИ ЗА ПРОХОЖДАНЕ
  Най-удобно и здравословно е детето да прохожда босо. Ако обаче сезонът не позволява крачетата да са боси, то старайте се да обувате детето с меки и удобни чорапки и пантофки, които да дават свобода на движение и да не се парзалят. Подходящи за целта са хавлиените чорапки с гумени елементи по стъпалото, които препазват от пързаляне, както и меките бебешки буйки. Избягвайте твърдите обувки, които ограничават движенията и плетените терлици, които се смъкват и пързалят и могат да доведат до падане.

  БЕЗОПАСНОСТ
   В етапа на прохождането е особено важно да обезопасим пространството, в което се движи бебето. То все още не може да се пази самичко, а постоянните забрани от рода на: „Не пипай това!”, „Не ходи там!” потискат откривателския дух на мъника и му внушават, че желанието му да опознава света е нещо лошо, което разстройва мама и татко. Преди да пуснете бебето свободно да се движи по пода обмислете какво в стаята представлява заплаха за детето и го отстранете. Огледайте се за дребни предмети, които детето би могло да глътне, чупливи предмети, които детето би могло да счупи и да се нарани, остри и опасни вещи, които най-добре да скриете от погледа на детето. В началото мъничето ще се движи само по пода и тогава обезопасяването не е особен проблем. След това ще се научи да отваря шкафове и да бърка вътре. Тогава ще трябва да обезопасите долните шкафове на мебелите – или да ги вържете, така че да не може детето да ги отвори, или да махнете всичко опасно от тях и да преместите забранените неща на по-високи рафтове. Когато детето започне да се изправя ще трябва да разчистите и рафтовете от втори ред, както масите. Не дръжте ваза с цветя на масата или стъклена купа с ядки или сладки, защото ако мъничето се хване за покривката и я дръпне, стъкления или порцеланов предмет ще падне от масата и може да нарани детето.

  Ако оставите детето да прохожда самостоятелно и естествено няма да има особена нужда да обезопасявате ъглите на мебелите със специалните приспособления, които се продават за целта. Дете, което прохожда пълзейки и движейки се опипом за мебелите, се научава само да се пази от опасните ръбове вкъщи много преди да проходи самостоятелно.

  Ако ви е трудно да обезопасите целия си дом, то обезопасете само една стая и оставяйте детето единствено в нея със затворена врата, така че да не може да излезе самичко. Ако живеете в дом на няколко етажа със стълбища – това правило е особено важно – винаги затваряйте вратите, така че мъничето да не може да излезе само и да падне по стълбите.

  В следващата статия от поредицата, посветена на  прохождаенто ще посветим специално внимание на безопасността при ползване на уреди за прохождане като проходилки, бънджи гащи, колани за прохождане.

  Как да си направим прощъпулник:


  Малко идей:
  Скрит текст:
  Кога се прави прощъпулник?
  Прощъпулник (престъпулка или престъпване) е стар български обичай който се прави когато детето направи първите си уверени и самостоятелни стъпки. Хубаво е ритуалът да се направи в делничен ден, за да бъде детето работливо.

  Как се прави прощъпулник?

   
  Реклама

  Прощъпулник се прави тогава когато вашето мъниче направи своите първи самостоятелни стъпки без да пада.

  Избираме един делничен ден, каним близки с които искаме да споделим този миг и започваме с подготовката.

  Прощъпулник и питка за прохождане на бебе, какво трябва да знаем?

  За прощъпулник се прави питка, важно е да знаете, че питката трябва да бъде замесена от човек с двама живи родители.

  Ако желаете може да дадете на мъника да стъпи с краче в питката, така ще бъде още по красива.

  След като питката е готова, се дава на човек който тича бързо и е пъргав, той трябва да обиколи дома без да се спъва, смята се, че така детето ще расте, здраво и пъргаво.

  Следващата стъпка е поставянето на бял чаршаф или дълго парче плат. В края на този плат поставяте различни предмети.

  Добре е тези предмети да са непознати за детето, както и да сте нахранили малчугана, за да не хване първо питката.

  Питката се търкулва по белия чаршаф, детето трябва да тръгне след нея и да стигне до наредените предмети. Първият предмет който хване детето това ще е неговата професия.

  Когато приключи ритуала е ред и да хапнем вкусна питка. Първият залък е за малчугана.

  След това питката се разчупва и раздава на всеки със сирене и мед. Всеки който вземе питка трябва да направи една обиколка на стаята тичайки, без да пада или да се спъва.Нека обаче не забравяме, че това е стар обичай който повечето от нас спазват, но няма гаранция, че ако вашият малчуган хване отверката ще стане майстор!

  Предмети за прощъпулник
  Когато трябва да изберем предмети които да поставим в края на бялото парче плат, трябва да знаем, че те задължително трябва да бъдат наречени.

  Предметите за прощъпулник могат да бъдат всякакви, в зависимост от това с което искате детето ви да се занимава когато порасне.

  Ето няколко примерни предмета за прощъпулник за момиче и момче:

  Предмети за прощъпулник за момиче
  Книга – библиотекар, учител;
  Микрофон, китара – музикант, певец, продуцент;
  Химикал – журналист, писател, репортер;
  Игла, конец – шивач, моделиер;
  Дреха – дизайнер, стилист, модел;
  Бижу – бижутер, модел;
  Червило, сенки – гримьор, модел;
  Спринцовка, слушалки, термометър – лекар, фармацевт.
  Предмети за прощъпулник за момче
  Отвертка – майстор;
  Ножица, гребен – фризьор, стилист;
  Топка – спортист;
  Кубче – архитект, строител, инженер;
  Черпак – готвач, кулинар;
  Играчка самолет – пилот;
  Пари– банкер, финансист, бизнесмен;
  Компютърна мишка или клавиатура – компютърен специалист, програмист;
  Фотоапарат – фотограф;
  Калкулатор – счетоводител;
  Чаша – барман, сервитьор.
  Разбира се това са само примери, вие може да поставите каквото ви хрумне, важното е предмета да е наречен и да знаете какво символизира.

  🧸 Малките ни звездички 🧸

  🦁 Юлските ни АВГУСТ-инчета 🦁
  06 юли 2020
  🐱 Михаил на мама PeacockLove

  24 юли 2020
  🐨 Александър на мама TheSearcher
  🦄 София / 3010гр, 47см. / на мама Rolly__

  26 юли 2020
   🐇 Гергана / 3360гр, 50см. / на мама Neli Mutafova 654504
  🦄 Момиченцето / 2300гр, 45см. / на мама BonniBonn

  27 юли 2020
  🐇Северина / 3490гр, 50см. / на мама Алетея

  28 юли 2020
  🦁 Калоян / 3220гр, 51см. / на мама Lusisita

  29 юли 2020
  🐰 София / 3330гр, 52см. / на мама Парфюмче
  31 юли 2020
   🐅 Николай / 3740гр, 52см. / на мама pennywise6
  🐱 Борис / 3300гр, 48см. / на мама mamanasi29

  🦁 АВГУСТ-инчетата 🦁
  02 август 2020
  🦄 Катрин / 2700гр, 49см. / на мама loewin

  03 август 2020
  🐩 Наталия на мама zezeto

  05 август 2020
  🦁 Aнтонио на мама Лайка
  🐱 Никол / 3140гр, 48см. / на мама Agi82
  🦄 Александра на мама Vanessa**

  06 август 2020
  🦁Арас / 3800гр, 51см. / на мама Verchy
  🐯Григор / 3500гр, 51см. / на мама Tonito_

  10 август 2020
  🐰Теа / 3250гр, 50см. / на мама kitty_
  🦔Александър /3430гр, 50см. / на мама Madjarova92

  13 август 2020
  🐻Ричард /3880гр, 53см. / на мама Marayah
  🐨Симеон / 3300гр, 51см. / на мама ♥ LoVeLy Wife ♥

  14 август 2020
  🐧Ясен / 3500гр, 50см. / на мама Jamily
  🐥Йоана/ 3000гр, 50см. / на мама LenkaST
  🐼Никола / 2900гр, 50см. / на мама bebiflebi

  15 август 2020
  🐣Момиченцето на мама Harista

  16 август 2020
  🐧Катерина / 3250гр, 48см. / на мама Rozmari Rasheva 661967

  17 август 2020
  Nature Sunny Адриана / 3330гр, 50см. / на мама ebk_kbe

  18 август 2020
  Animal Frog София / 4240гр, 54см. / на мама Melany444
  Animal Bee Момиченцето / 2630гр, 46см. / на мама temma
   Animal Beetle Никол / 3800гр, 53см. / на мама katerichka29

  19 август 2020
  Basketball Борис / 3170гр, 49см. / на мама Mint.

  20 август 2020
  Animal Lion Пресиян / 3280гр, 52см. / на мама Paola.georgieva
  Animal Kissing Cat Вяра / 3025гр, 53см. / на мама Methy

  21 август 2020
  Candy Алекс / 3860гр, 53см. / на мама Дари Дундукова 667471]

  24 август 2020
  Animal Baby Chick Константин / 2900гр, 50см. / на мама pepina83

  26 август 2020
  Animal Shell Георги / 3750гр, 50см. / на мама ioni_666


  Септемврийските ни АВГУСТ-инчета
  [/list] 🦁
  02 септември 2020
  Balloon Калоян / 3110гр, 48см. / на мама cecinka92

  Още бебчета
  Flowers Blossom Ния / 2960гр, 50см. / на мама ellocin
  Guitar Момченцето на мама G.Savova
  Ribbon Момиченцето / 2300гр, 44см. / на мама Rrr3
  Animal Beetle Катерина на мама Kaya9


  Animal Dolphin  линк към нашите теми  Animal Dolphin

  https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1250627]
  https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1262956]
  https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1274007]
  https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1281500]
  https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=1293122]
  https://www.bg-mamma.com/?topic=1297296
  https://www.bg-mamma.com/?topic=1324403.msg42653387#msg42653387
  https://www.bg-mamma.com/?topic=1336664.msg42874132#msg42874132
  Виж целия пост
  # 1
  Благодаря за новата тема ! 🌷

  И при нас последните 1-2 вечери са трагични. Голямо мрънкане, трудно заспиване и будене за ядене.

  Не мога да повярвам, че другият месец ще стане на една годинка.. как мина това време ?!? Вече е голям човек,много бързо се учи, всеки ден по 2-3 нови номера. А от два дни се пуска на няколко пъти, но самостоятелно не е направил крачки. 😩 От сега ми стопява лагерите, представям си като тръгне 😁
  Виж целия пост
  # 2
  Забравих да добавя нещо към списъка за морето. Моя позната беше взела лепенки срещу комари от аптеката и ги лепкала на блузките на децата и на количката. Без нито едно охапване си дойдоха от Гърция. Тези дни и аз ще взимам ако не забравя ще снимам.
  Виж целия пост
  # 3
  Много благодаря за новата тема! Не съм писала скоро, но откакто стана топло, сме навън сутрин и вечер. През деня се храним, спи и играе вкъщи, докато мине жегата.
  Стъпва стабилно, пуска си ръката и иска да стои права няколко секунди. Не може да се пусне още докато ходи, но скоро ще стане.
  Наумила съм си да пробвам да махна памперса, сега лятото е най-подходящо. Имам един пример пред себе си с дете на 1.2 г., но да видим дали при нас ще стане. Вдъхнових се!
  От 4-5 вечери се буди задължително в 2.30. Взимам я при мен и отнася. Май няма 5ти зъб на път, не знам защо се случва, но е като часовник.
  Отбелязването на рд го мисля от 3 месеца 🥰 Запазихме в заведение, купихме балони и надпис за украса. Като наближи датата, ще уточним част от менюто. Това е. Вълнувам се много повече от моя рд. Избирам роклички сега и си мисля за морето.
  Поздрави, момичета! Бъдете здрави! Продължавам да ви чета и ще се включвам като мога!
  Виж целия пост
  # 4
  Аз й купих много сладки дрешки от Карнавал кидс, имаше намаление. Дано е топло септември, за да ги сложим и на морето.
  Това с лепенки срещу комарите е много полезно, благодаря ви!!
  Не иска да ходи, още й трудно да пази равновесие. Водя я за ръката, но се страхува и краката й омекват.
  Голяма маймуна, днес си затри шапката, хвърлила я е и не съм видяла.
  Как да я науча да маха с ръка за здрасти, по 10 пъти го показвам и не ще ?
  Поне я научих да пляска.
  Виж целия пост
  # 5
  katrichka с повтаряне по 39392929292 пъти😄 По толкова пъти на ден му повтарям, че като започне дава всички номера подред, за да не му досаждам много много 😄 Даже успях да го науча как правят кончето и кучето, а сега на дневен ред е козлето, но още успех няма
  Виж целия пост
  # 6
  Ние вече учим ядрена физика Joy
  Освен нещо като мам, баба, ва, бръъъъммм и щракане с пръсти друго не може. Stuck Out Tongue Winking Eye
  Пробваме да го слагаме на гърнето, обаче той си играе с него.
  Виж целия пост
  # 7
  Успех с ядрената физика 😉
  Виж целия пост
  # 8
  Мерси за темата!
  Започнах да работя с консултант по сън. Посъветва ме да удължа втората дрямка, защото Ния спи дълга дрямка само сутрин. За целта ми каза да я будя от първа дрямка на 40 минута. След това да доприспивам за втора дрямка. Сърце не ми дава да я будя от дрямката и. Grinning Освен това нямам успех с доприспиването.
  Виж целия пост
  # 9
  При нас няма проблем с буденето. Просто е достатъчно муха да бръмне и се буди, но успявам да го приспя отново. Обаче не съм ли при него не знам ... Joy
  През деня сънят му е ок, обаче вече не знам какво му става вечер. Това обикаляне из цялото легло и тръшкане не знам от какво е. Снощи проплака към 2, дадох вода но не мина номера. След 2-3 глътки усеща че е вода и ми бута ръката, но и аз инат и не чу давам мляко преди 4.30. Не се буди, но ужасно неспокоен сън и ме държи будна.
  Виж целия пост
  # 10
  Незнам защо нашата педиатърка, забрани да водим детето така

  Щели са да му изкачат раменната от ставите и после да му стане доживот травма. При всяко по силно дърпане на ръка да изкача от рамото 🤔 и сега тъй като мишка не пълзи, а да я държа под ръцете не мога повече от 10 минути, все пак кръста ми се строшава и съм като патица. Та сме в застой. При нас съня явно се усъвършенства. Спи от 9 до 5.30/6, цоква 180мл и изкарва до 7. Към 10 спи 40 минути макс. 1 час. На обед от 2 до 5. Имам време и да сготвя и да поразтребя. Само че наобед след около час и половина лягам при и така изкарва още час и полавина иначе на 2рия час става.
  Виж целия пост
  # 11
  Нашата изобщо не ходи, не се изправя, но пък лази много активно. Не бързам и не се притеснявам, всяко дете е индивидуално.
  Маха с ръка за здрасти и чао, дава Дай 5, дава Боц, пляска с ръце - не знам как я научихме, май с доста повторения 😀

  Нашето море приключва, отбелязвам го като много успешно, но почивката с дете не е точно почивка 😂 поне събрахме тен и разнообразихме.
  Виж целия пост
  # 12
  Момичета, как смятате да процедирате занапред с тръшкането? Борис още от сега е започнал, представям си като порасне какво магаре ще бъде.
  Виж целия пост
  # 13
  Явно сега откриват манипулирането и всички въртят едни и същи номера Simple Smile.
  Виж целия пост
  # 14
  Като се затръшка, я оставям да си се тръшка и не я отразявам изобщо 🤣
  Виж целия пост

  Започнете да пишете...

  Страница 1 от 1

  Общи условия