Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 140

  • 46 785
  • 759
МОЛЯ, ПРОЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ИНФОРМАЦИЯТА ТУК, ПРЕДИ ДА ЗАДАВАТЕ ВЪПРОСИ.

Тук си говорим за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ), още назовавано високомазнинно-нисковъглехидратно хранене (ВМ-НВХ). Първоизточникът на наименованието е английският израз low carb, high fat (LCHF). Много близко до него е палеохраненето, всъщност може да се каже, че НВ-ВМХ и палеохраненето се преливат помежду си.

Този начин на хранене е подходящ за овладяване или предотвратяване на метаболитен синдром и свързаните с него диабет, хипертония, СПКЯ и други състояния.
Обяснението на kameloth за основните причини за тези състояния:
Скрит текст:
Установено е, че инсулиновата резистентност, затлъстяването и диабета от 2 тип - всички тези състояния ( в преобладаващата част от случаите – с малък процент изключения) са свързани и обусловени от едни и същи фактори. От една страна значение имат наследствените фактори. Около 25% от хората притежават вродена инсулинова резистентност. Счита се, че тази генетична особеност е била полезна на носителите й в еволюционно отношение, защото в зората на човешкия вид, именно тези индивиди, които са имали способност да натрупват резервни мазнини при по-изобилно хранене, са могли да оцелеят и да създават поколение в условията на продължителен глад. Това са и хората, които при съвременния начин на хранене още в детска възраст затлъстяват и имат нарушения в метаболизма. Около 50% от хората са носители на гени, които им позволяват да приемат по-голямо количество въглехидрати, без да имат здравословни проблеми. Т.нар. западен начин на хранене обаче, богат на рафинирани въглехидрати, трансмазнини, фруктоза, изкуствени подсладители и всевьзможни изкуствено създадени химични субстанции, бързо довежда и тази група до сериозно затлъстяване и тежки метаболитни нарушения. Има много примери в световен мащаб за това влияние - известни са случаите с индианците от племето пима, населението на Маршаловите острови и други тихоокеански острови - сравнително изолирани  групи от население ( с вероятно сходна наследственост), при които затлъстяване, диабет и сьрдечносьдови заболявания са били непознати преди да възприемат съвременния начин на хранене. Сега в тези общества се отчита затлъстяване на населението над 70-80% и диабет над 60% . На Маршаловите острови например половината от провежданите хирургичните интервенции, били с цел ампутиране на крайници, заради усложнения от диабета. Нищо друго не се е променило при тези хора, освен храненето в последните 50 години. Още Аткинс описва в неговите книги т.нар. правило за 20-те години - т.е. 20 години след като едно общество придобие западния начин на хранене, то лавинообразно в него се появяват заболявания като затлъстяване, диабет, сърдечно съдови заболявания (в това число инсулти, ИБС, инфаркт). Към тях могат да се добавят също рак, Алцхаймер ... Точно този феномен се наблюдава и в България, след като вафли, кифли, сладкиши и шоколади започнаха масово да се продават и на сергии по тротоарите. Диабетици винаги е имало, но техният брой нарасна в пъти именно след тези промени в храненето.
И за останалите 25% от населението. Това са наистина хора, изтеглили дългата клечка в генетичната лотария. Тези, които като малки са злояди и слабички, после са обект на завист, защото ядат всякакъв джънк , в големи количества, но не дебелеят. Тези хора доста добре се справят с въглехидратите и в по-големи количества и ако се хранят умерено и с натурални храни, биха били в добро здраве до дълбоки старини. Уви, единици са тези, които избягват отровите на съвременната хранителна промишленост, още повече, че хората с нормално тегло рядко осъзнават нуждата от здравословно хранене.

Водещият момент при ВМ-НВХ е ограничаването на общото количество приемани въглехидрати (= въглехидратна рестрикция). Принципът, на който се основава този начин на хранене, е следният:

Въглехидратните храни включват тестени изделия и сладкиши, картофи, ориз, плодове и зеленчуци, бобови, а известен дял въглехидрати има и в ядките, семената и млечните храни. Общото за въглехидратните храни е това, че съдържат различни видове захар - глюкоза (съдържа се в тестеното, зеленчуците, плодовете, бобовите, картофите, ориза, като в нишестените храни е под формата на скорбяла (нишесте)), фруктоза (в плодовете и зеленчуците), лактоза (в млечните). Към въглехидратите спадат и съдържащите се в растителните храни фибри (в зеленчуците, плодовете, бобовите, пълнозърнестите тестени изделия, ядките, семената). При консумацията на тези храни организмът ги разгражда и глюкозата попада в кръвния поток. Тогава нивото на кръвната захар обикновено се повишава. Дали ще се повиши, или не, зависи от комбинацията между индивидуалната ни инсулинова чувствителност и вида и количеството въглехидрати, които сме консумирали. Повишава се, когато сме приели голямо количество въглехидрати и/или когато консумираните въглехидрати са от т.н. "бързи" видове - рафинирани продукти (бяло брашно, бял ориз, сладкиши), картофи, а донякъде и плодовете (но особено плодовите сокове и фрешовете). Отделянето на глюкозата в кръвта може да се забави от наличието на фибри и/или мазнини и/или белтъчини в храната.

Кръвната захар може да не се повиши дори при прием на сравнително голямо количество бързи въглехидрати, но това става само когато захарта се усвоява веднага от мускулите и се използва от тях за енергия или пък се складира под формата на гликоген. За целта е необходима добра инсулинова чувствителност. Такава е характерна за повечето деца и юноши, за спортистите, за много физически активни хора. Общото правило е, че колкото повече се движи човек и използва мускулите си, толкова по-добра е инсулиновата му чувствителност и толкова по-добре и бързо усвоява приетите въглехидрати. Но с възрастта инсулиновата чувствителност на повечето хора намалява и все по-голяма част от въглехидратите се складират като телесни мазнини.

Приетата от въглехидратите глюкоза трябва да се усвои от клетките и да ги захрани с енергия. Ако количеството на глюкозата в кръвта се задържи дълго време високо, тя става вредна за организма. Затова панкреасът, когато отчете наличие на глюкоза в кръвта, отделя хормона инсулин, който да "отведе" глюкозата в клетките, за да бъде използвана от тях за енергия. Функцията на инсулина е да опосредства проникването на хранителните вещества в клетките - глюкозата в мускулните или мастните клетки, аминокиселините - в мускулите, мазнините - в мастните клетки.

Както е обяснено по-горе, при добре функциониращ метаболизъм и добро здраве клетките имат нормална (= добра) инсулинова чувствителност, което означава, че бързо усвояват глюкозата под командата на инсулина и така не остават дълго без енергия, а нивото на кръвната захар се поддържа нормално. Но инсулиновата чувствителност е нарушена (намалена) при много хора по различни причини, което означава, че клетките "не слушат" командите на инсулина и не приемат глюкозата от кръвта - или поне не цялата. Така нивото на кръвната захар остава повишено по-дълго време от нормалното, панкреасът регистрира това и отделя още инсулин. Нивото на инсулина остава повишено за дълго време. Неусвоената глюкоза не може да остане в кръвта, затова се насочва към мастните клетки и там се складира под формата на телесни мазнини. Това обаче означава, че останалите клетки не са получили достатъчно глюкоза за енергия, поради което скоро "огладняват". В този момент би трябвало да могат да започнат да използват за енергия складираните в мастните клетки телесни мазнини. Но междувременно, заради намалената инсулинова чувствителност, която налага повишена секреция на инсулин, нивото на инсулина в кръвта все още е високо. А когато инсулинът е висок, не могат да се "отворят" мастните депа и да освободят мазнините в кръвта, за да бъдат използвани за енергия. Това е възможно само при нисък инсулин. Затова клетките подават сигнал за глад до мозъка. И огладняваме, обикновено за въглехидратни храни. Постепенно това може да доведе и до напълняване, и до метаболитни нарушения, вкл. до диабет тип 2.

Трябва да се има предвид, че инсулиновата чувствителност може да бъде нарушена без наличие на наднормено тегло и дори при редовна и интензивна физическа активност. Примери в това отношение можем да намерим в лицето на проф. Тим Ноукс (дългогодишен спортист, но въпреки това развил диабет) и д-р Питър Атия (също спортист на почти професионално ниво, но въпреки това неспособен да се справи с наднорменото тегло и инс. резистентност, докато не променя начина си на хранене).

Каква е ролята на нисковъглехидратното хранене? При него се приема по-малко общо количество въглехидрати за деня, като се разчита най-вече на бавни въглехидрати от зеленчуците. Те не доставят голямо количество глюкоза, а поради съдържащите се фибри и поради консумацията на мазнини и белтъчини в храната разграждането се забавя, така постъпването на глюкозата в кръвта също се забавя, което позволява да не се отделя много инсулин.

Важно е да се има предвид, че става въпрос за трайна промяна в начина на хранене и начина на живот.

При НВ-ВМХ се набляга не само върху количеството на въглехидратите, но и върху качеството на приеманата храна. Предпочитат се максимално естествени и непреработени храни и такива, към които човешкият организъм е добре адаптиран.


Oсновни групи храни, които режимът в по-малка или по-голяма степен изключва
(от една страна заради силното им влияние върху кръвната захар и инсулина, от друга поради вредността им за здравето):

1. Зърнените храни (хляб и други тестени изделия, зърнени закуски, мюсли, ориз, овес, киноа, елда, булгур, царевица и т.н.). Ако не ги изключите напълно, ги ограничете в максимална степен. Вредността им се състои както във високия гликемичен индекс (т.е. бързо повишават кръвната захар и инсулина заради високо съдържание на нишесте в тях, дори в пълнозърнестите), така и в съдържанието на белтъка глутен и други вредни вещества, вкл. с опиоидно действие.

2. Захарта във всички нейни разновидности (трапезната захар, глюкоза или фруктоза на прах, декстроза, глюкозо-фруктозен сироп, мед). Към захарта се отнасят и медът, и сиропът от агаве, и кленовият сироп.

3. Растителните мазнини, получени от семена (напр. слънчогледово олио, вкл. шарлан) - това са привидно естествени мазнини, но са прекалено богати на омега-6, а дисбалансът между омега-6 и омега-3 оказва негативно влияние върху организма. По тази причина се изключват слънчогледовото, соевото, конопеното, царевичното, тиквеното олио, олиото от шафранка.

Освен това категорично се изключват маргарините и растителните "сметани" заради трансмазнините в тях. ИЗБЯГВАЙТЕ ВСЯКАКВИ ХИДРОГЕНИРАНИ РАСТИТЕЛНИ МАЗНИНИ (ТРАНСМАЗНИНИ) - четете етикетите.

4. Бобовите храни (най-вече зрял фасул и леща), особено ако се консумират в по-големи количества или по-често, защото съдържат значително количество въглехидрати, а в същото време и вещества (фитати и лектини), които пречат за усвояването на минералите и способстват за нарушаване на целостта на чревната лигавица, което увеличава риска за редица заболявания.

5. Ограничават се и картофите заради високото съдържание на въглехидрати (нишесте, което се състои от молекули глюкоза и много бързо се разгражда и повишава кръвната захар и инсулина).

6. Избягвайте всякакви фабрично преработени съвременни „храни“ (които често са в шарени опаковки) – чипсове, снаксове, вафли и т.н.

Накратко основните принципи, ако се чудите как да синтезирате информацията:
1. Нека основната ви храна да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Избирайте по възможност чисто месо, а не колбаси.

НВ-ВМХ е начин на хранене, при който, по естествени и очевидни причини, сред основните консумирани храни са месото, рибата, яйцата и млечните. Това не го прави напълно неподходящ за лакто-ово-вегетарианците. Напротив, те могат да разчитат на яйцата, рибата и млечните като основни източници на белтъчини и мазнини. Но ако убежденията ви са по-скоро в посока към веганството, т.е. изключване на всякакви животински храни, би ви било много трудно да се придържате към НВ-ВМХ. Бихте могли да си създадете режим с умерена консумация на въглехидрати - нещо като вегетарианско/веганско палео. Но трябва да се има предвид, че и месото, и яйцата са сред най-богатите на полезни вещества храни (което не важи за повечето растителни храни), включително има вещества, като например витамин Б12, които могат да се набавят само от животинските храни, а и други, например витамин А, които се набавят много по-лесно от животински, отколкото от растителни източници.

2. Гответе с нормално количество мазнини. Например при печене на пържоли не е необходима допълнителна мазнина, но ако готвите филе, е добре да се добави мазнина. Зеленчуците също гответе с необходимото количество мазнина, без непременно да плуват в мазен сос. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити.

Използвайте краве масло (82% масленост), свинска мас (чиста), студенопресован (екстра върджин) зехтин, кокосово масло, патешка или говежда мазнина.

3. Консумирайте пълномаслени млечни (най-вече сирене, сметана, кисело мляко, защото прясното е по-въглехидратно, а и повишава много инсулина), но нека не бъдат основата на хранителния ви режим.

4. Ако консумирате ядки/семки/трици/овесени ядки, бъдете умерени - нека не ви бъдат основно хранене много често.

5. Може да се консумират умерено/ограничено плодове, но нека количеството им бъде по-малко от това на зеленчуците.
Ето мнението от Марк Сисън за консумацията на плодове (благодарение на yulinga и kameloth): http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2014/06/blog-post.html

6. Храните като заквасена и течна сметана, маскарпоне, тъмен шоколад (мин. 70% какао), тахан, фъстъчено масло и ядкови масла/тахани, слънчогледови и тиквени семки или режимните десерти са за удоволствие и поглезване, а не са основни храни.

Важно! Не замествайте захарта с подсладители, особено ако имате повишен глад за сладко или се чувствате пристрастени към сладките храни.

ПОГРЕШНО Е ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ПРЕДПОЛАГА САМО ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МЕСО И ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МАЗНИНИ БЕЗ НИЩО ДРУГО. От една страна НВ-ВМХ предполага да не се страхуваме от мазнините, дори от наситените, защото е установено, че не само не ни вредят, а са полезни и много необходими. Вредни са трансмазнините и големите количества богати на омега-6 растителни мазнини. От друга страна този начин на хранене означава, че поне 60% от калориите идват от мазнини - това означава "високомазнинно". Делът на белтъчините не трябва да бъде прекалено висок, а в рамките на 15 - 30% от общите калории за деня - това е разликата спрямо режима на Дюкан, който е високобелтъчинен, нисковъглехидратен и нискомазнинен.

Вие избирате какво количество и какъв вид въглехидрати и мазнини да консумирате на базата на личните си особености (тегло, метаболизъм, заболявания) и нужди (отслабване или поддържане на теглото, възстановяване или поддържане на здравето). Инсулиновата чувствителност е различна при различните хора. При по-сериозно свръхтегло или метаболитни нарушения/заболявания (инсулинова резистентност, диабет, СПКЯ) е необходимо и по-сериозно ограничаване на въглехидратите.

Ето малко практически насоки за това как да определим колко въглехидрати да консумираме:

ВАЖНО! При броенето на въглехидратите не трябва да се отчитат несъдържащите скорбяла зеленчуци, а само съдържащите скорбяла, плодовете, кореноплодните, млечните.

СЪЩО ВАЖНО! Ако сега започвате с нисковъглехидратно хранене и особено ако страдате от метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет, СПКЯ или сте със сериозно затлъстяване, изберете първия или втория вариант от таблицата (по-добре втория, ако сте с щитовидно заболяване). Ако имате само няколко килограма за сваляне, изберете втория или третия вариант. А ако сте се хранили нисковъглехидратно дълго време (месеци или години) и сте забелязали влошаване на здравето (поява на безсъние, запек, сухота на очите или кожата, понижена енергия, косопад, постепенно необяснимо напълняване, спиране на цикъла) или ако се храните нисковъглехидратно, но тренирате редовно и интензивно, опитайте третия или дори четвъртия вариант от таблицата.

Освен това можете да използвате указанията тук (http://www.marksdailyapple.com/the-primal-carbohydrate-continuum/)

Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене поначало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н. В дългосрочен план предполага регулиране на естествените механизми за глад и ситост, а оттам - и на приема на храна. Водещ принцип е да се храним, когато сме гладни и докато се заситим, без да прекаляваме и без самоцелно и съзнателно да добавяме мазнини към храната си в гонене на "високомазнинен" ефект.

Първоначално, докато свикнете, може да въвеждате дневни менюта в някой от сайтовете от рода на fitday.com, cronometer.com. Следете да показва въглехидратите, мазнините и белтъчините като процент от дневните калории, а не като процент от дневните грамажи. По тази причина българският здравословно.ком не е подходящ. Стремете се процентът на мазнините ви да бъде минимум 60% от дневните калории.

Също така, ако дълго време не можете да отслабнете, е полезно да започнете да "броите" въглехидратите, които консумирате, за да сте сигурни, че не приемате прекалено много за нуждите ви.

Още практически ориентири от книгата "Новата диета на Аткинс", споделени от yulinga:
Скрит текст:
Приемът на мазнини в 1 ден може да включва следното:
2 с.л. олио (мисля, че се има предвид всяка мазнина, подходяща за готвене и приемлива за режима) за дресинг на салатата и за готвене
1 с.л. масло
28 гр сметана (не е уточнено каква)
60 гр сирене (за консумиращите млечни)
2-3 яйца
2-3 порции месо, риба или морски дарове
10 маслини и/или 1/2 авокадо
60 грама ядки или семена (за тези, които ги включват в менюто).
А има и едни въпроси, отговорът на които дава реалистична представа за това колко точно се придържаме към режима и има ли нещо, което ни пречи да постигнем желаното тегло/здраве.
1. Нереалистични ли са очакванията ни?
2. Консумираме ли прекалено много протеини?(средно се препоръчват по максимум 170 гр на хранене)
3. Не ядем ли достатъчно или се въздържаме от мазнини?
4. Консумираме ли прекалено много калории?
5. Правилно ли броим грамовете чисти въглехидрати (въглехидратите без фибрите)?
6. Консумираме ли от 12 до 15 гр въглехидрати под формата на зеленчуци?
7. Консумираме ли скрити въглехидрати (тоест от обработени и пакетирани храни)?
8. Използваме ли повече от 3 пакетчета нискокалорични подсладители на ден?
9. Пием ли достатъчно вода?
10. Пропускаме ли хранения, след което имаме вълчи апетит?
11. Вземаме ли лекарства, които биха могли да забавят отслабването?

Някои затруднения или проблеми, на които може да се натъкнете отначало:
1. Ако след рязко ограничаване на въглехидратите изпитвате слабост, замайване, главоболие, трудности с концентрацията, не се притеснявайте - това са признаци на т.н. "нисковъглехидратен грип": организмът ви се адаптира към режим на използване на мазнини като основен източник на енергия вместо въглехидрати. Обикновено този дискомфорт преминава за няколко дни, максимум седмица. Междувременно можете да увеличите приема на течности и на сол, за да се почувствате по-добре. Ако обаче мине по-дълго време и все още се чувствате отпаднали, можете да опитате да върнете част от въглехидратите в менюто си и да ги намалявате постепенно.

2. Възможно е да усетите тежест в областта на жлъчката/черния дроб при консумация на по-мазни храни. Ако е така, опитайте постепенно да увеличавате мазнините.
Внимание! При наличие на жлъчни камъни трябва да се подходи много внимателно, с постепенно увеличаване на мазнините и за предпочитане под наблюдението на лекар.

3. Ако се храните стриктно, но въпреки това установите леко повишена кръвна захар на гладно спрямо нормалните за вас стойности (но все още в референтните граници), опитайте да ограничите количеството на приеманите белтъчини, а да увеличите това на мазнините.

4. Ако изпитвате повишен глад, опитайте да увеличите мазнините и белтъчините и да приемате повече храна на основните хранения.

5. Ако получите ситен сърбящ обрив, е възможно причината да е прекалено стриктна въглехидратна рестрикция (причината обикновено е влизане в кетоза) - тогава увеличете леко въглехидратите.

Подобрения на здравословното състояние, които можете да очаквате:
Като цяло подобрение във всички аспекти на метаболитния синдром, а именно:
1. Намаление на телесното тегло, особено около корема - в края на краищата именно това е причината повечето хора да започват този режим.
2. Нормализиране на кръвната захар и инсулина, намаляване на инсулиновата резистентност.
3. Нормализиране на кръвното налягане.
4. Понижаване на стойността на триглицеридите в кръвта
5. Повишаване на т.н. добър холестерол (HDL)
6. Подобрение в симптомите на поликистозата
7. Изчезване или подобрение в симптомите на подаграта
8. Нормализиране на размера на простатата при доброкачествено увеличение
9. Изчезване на глада за сладко и на хипогликемията
10. Трайно и стабилно усещане за ситост и за енергия през деня. Няма да ви се доспива в ранния следобед.

Възможни са и други подобрения според индивидуалното състояние. Но е важно да имате търпение.

Също така е много важно да имате предвид, че отслабването върви различно бързо при различните хора. Скоростта на намаляване на теглото зависи от много фактори - от първоначалното ви тегло (хората с по-сериозно затлъстяване и хората с диабет/ИР обикновено отслабват по-бързо с този начин на хранене, докато на човек с няколко излишни килограма вероятно ще му бъде доста по-трудно), от „стажа“ ви с предишни диети (ако сте правили много диети, е нормално организмът ви да се съпротивлява отначало), от конкретните храни, които консумирате и др.

Тъй като, във връзка с материали за нисковъглехидратното хранене, можете да попаднете на понятия като кетоза, кетотела/кетони, кетоацидоза, е добре да знаете, че кетозата е нормално състояние на организма (за разлика от кетоацидозата), което е напълно възможно да настъпи поне за някаква част от ежедневието ви, ако се храните стриктно нисковъглехидратно и високомазнинно. Тук можете да прочетете обяснение от д-р Питър Атия: http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2012/11/blog-post_46.html

Също така е важно да развенчаем два мита:
1) Твърдението, че въглехидратите, т.е. глюкозата, която те доставят, са единственият възможен източник на енергия, поради което приемът на минимум 250-300 грама въглехидрати дневно е задължителен, за да имаме енергия за ежедневните си дейности. За информация погледнете тук: http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2012/10/blog-post_29.html

2) Твърдението, че мозъчните клетки могат да използват единствено глюкоза и се нуждаят от някакво минимално количество всеки ден (120-130 грама глюкоза), за да може мозъкът да работи. По този въпрос прочетете тук: http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/2012/11/blog-post_11.html

И още нещо, което не е лошо да имате предвид: ако правите изследване за инсулинова резистентност (ОГТТ - обременяване с глюкоза), е важно поне 4-5 дни преди това да се храните по-високовъглехидратно (с не по-малко от 150 - 200 грама въглехидрати на ден), защото в противен случай резултатите ви може да се окажат нереално завишени и да се притесните ненужно.

Друго, което може да притесни някои от хранещите се по този начин, е високият прием на холестерол, който се получава, ако се консумират повече яйца, месо и/или млечни (а висока консумация на яйца/месо/млечни е характерна за този начин на хранене). Понякога стойността на общия холестерол и на LDL се повишава. Ето статията на kameloth на тази тема: http://paskaleva6.blogspot.bg/search/label/%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0 … D1%80%D0%BE%D0%BB

А ето и подробно обяснение от kameloth за холестерола на базата на книгата на Джими Мур Cholesterol Clarity:
Скрит текст:
Това е информацията, която Джими Мур е систематизирал в книгата си, вьз основа на становищата на около 30 лекари, на основата на чиито наблюдения и публикации е построена и самата книга.

Най-често срещаните причини за повишен холестерол.
1. Хипотиреоидизьм.
Щитовидната жлеза е отговорна за много телесни функции, включително и за нивото на холестерола в крьвта. Хормоньт Т3 обикновено влияе вьрху клетьчните LDL- рецептори като по този начин стимулира навлизането на LDL частиците в клетките, кьдето сьдьржанието им от холестерол, триглицериди, витамини и др. се използва за различни цели.
При хипофункция на щитовидната жлеза и ниськ Т3, този процес се затруднява и LDL частиците остават да циркулират по-дьлго време в крьвта, сьответно се повишава техния брой и плазменото ниво на LDL холестерола. Понякога е вьзможно хипотиреоидизмьт да не е бил изявен преди промяна на храненето. Затова ако сьс започване на ВМ-НВ или Палео- хранене, холестерольт ви се повиши значително, задьлжително си направете пьлни изследвания на щитовидната жлеза и се уверете, че приемате достатьчно йод ( богати са водораслите и келпа).
2. Прием на прекалено много вьглехидрати или захар.
Вьглехидратите, захарта, нишестето от храната имат огромно влияние вьрху серумния холестерол и триглицериди. Когато се ядат в изобилие, те повишават общия холестерол, малките по размери ( и считани за вредни) LDL частици, VLDL и триглицеридите.
Когато крьвната захар е висока за големи периоди от време, тя атакува серумните белтьци и ги гликира. Това се случва и с протеините в LDL частиците. Гликираните LDL частици от една страна по-трудно доставят веществата, които пренасят на клетките, а от друга страна, те по-трудно се рециклират в черния дроб.
При високовьглехидратно хранене, в крьвта се повишава количеството на малките, пльтни LDL частици, които могат да се разглеждат като отпадьк, от който тялото се стреми да се оттьрве. Именно те се натрупват в атерогенните плаки на сьдовите стени.
3. ВМ-НВХ.
Понякога при започване на ВМ-НВХ, се наблюдава повишение на холестерола – най-често то е едновременно и пропорционално за LDL и НDL , като сьщевременно се наблюдава значително понижение на триглицеридите и VLDL , както и преминаването на преобладаващата част от LDL частиците кьм тип А (които са по-големи , пухкави и неатерогенни).
При мальк процент от хората обаче се наблюдава значително повишение на общия холестерол, броя на LDL частиците и АроВ, при подобрение в другите липидни показатели. Причината това да се случва до момента не е изяснена. Липсват и проучвания, които да показват дали това завижение би било рисково в бьдеще за развитие на сьрдечно-сьдови заболявания.
Някои автори считат, че това явление е генетична особеност , която дава предимство за оцеляване в периоди на продьлжителен глад. При липса на храна и гладуване от 3 седмици, хора с подобна генетична особеност биха преживяли по-дьлго от останалите.
Други допускат, че при консумацията на голямо количество мазнини, е вьзможно да се надхвьрли определен генетичен праг, над който черния дроб започва да произвежда холестерол.
Много е вероятно тези хора да нямат повод за притеснение, но поради все още сьществуващите неизвестни, е добре да бьдат проследявани по-стриктно.
4. Фамилна хиперхолестеролемия.
Това заболяване е сравнително рядко срещано и наследствено. Хората с най-тежката форма ( носители на 2 патологични гена – получени и от двамата си родители) често страдат от сьрдечно-сьдови заболявания още в тийнеджьрска вьзраст и това е почти неизбежно, независимо от лечението сьс статини. Такива форми обаче са наистина много редки – един на милион.
По-често се срещат носители на хетерозиготната и по-лека форма( които получават дефектен ген само от единия си родител) – 1 на 500.
При това заболяване е налице дефект в LDL – рецепторите и АроВ- рецепторите, а черния дроб не получава информация, че холестерольт в крьвния серум е достатьчен, така че продьлжава да произвежда нови количества.
Доказването на фамилната хиперхолестеролемия става с генетични тестове и далеч не всеки човек сьс значително завишение на холестерола следва моментално да се диагностицира с това заболяване.
При някои от тези болни вероятно е показан приема на статини, но е добре преди това да се опитат някои промени в храненето – като например замяната на голяма част от животинските мазнини с мононенаситени растителни ( зехтин, авокадо) и предпазване на LDL частиците от оксидиране – чрез добавяне на антиоксиданти и осигуряване на оптимална функция на щитовидната жлеза ( евентуално добавка на йод).
5. Дефицит на микронутриенти.
Най-честите дефцити, при които се наблюдава повишаване на LDL частиците и холестерола, са на йод, селен, цинк и мед.
Йодьт и селеньт са необходими за правилната синтеза на щитовидните хормони, докато цинкьт и медта са нужни на тялото да синтезира най-важните си извьнклетьчни антиоксиданти. Повишеният оксидативен стрес, води до оксидиране на LDL частиците, което може да е причина за повишения им брой.
6. Хронични бактериални инфекции в тялото, особено в зьбите.
Холестерольт служи като градивна единица за вьзстановяване на увредени и разрушени тькани и има противовьзпалително действие, поради което при наличие на хронично бактериално вьзпаление в организма, той нормално се завишава,  заради повишени нужди на тьканите и клетките за регенерация и борба с инфекцията.
Честа прична за такова завишение на холестерола могат да бьдат дьлго недиагностицирани, хронични периодонтални инфекции, инфекции на зьбните корени с умьртвен нерв, а сьщо и на челюстните кости след екстракция на зьби. Някои стоматолози смятат, че отношение могат да имат и пломбите от амалгама, източник на хронична интоксикация с тежки метали ( живак).
Причина могат да бьдат и нарушения в чревната флора, чревни паразити и др.
7. Стрес.
Под влияние на стрес, в тялото нуждите от холестерол нарастват, поради което естествено се повишават и нивата на LDL . Стресьт повишава холестерола напьлно независимо от диетата и начина на хранене.
Вместо прием на статини, правилно би било да се помисли за релаксиращи дейности, които биха премахнали пьрвопричината за повишения холестерол.
8. Хормонални вьздействия.
Холестерольт се променя в зависимост от хормоналните промени, настьпващи в организма. Такива периоди при жените са например менопауза, прием на противозачатьчни медикаменти, бременност. При мьжете – андропаузата сьщо може да е причина за покачване на холестерола. PCOS сьщо е един хормонален дисбаланс, който допринася за повишен холестерол.
9. Загуба на тегло.
В период, когато активно губим тегло, е вьзможно да се наблюдават аномалии в липидния ни профил – като повишаване на холестерола, LDL , триглицеридите и понижаване на НDL .
Най-добре е през този период изобщо да не се правят изследвания и да се изчака до момента, когато теглото се стабилизира поне за месец.
10. Други
Разбира се, сьществуват и много други причини, които могат да доведат до завишение на холестерола – като интензивни тренировки, стеатоза на черния дроб, прекалено малко храна и др.

Как да тълкувате стойностите от липидния панел:
1) Стойността на общия холестерол няма значение сама по себе си, а само в съчетание с HDL. Препоръчително е HDL да съставлява поне 25% от общия холестерол.
2) Много важно е съотношението между триглицеридите и HDL. Най-напред умножете стойността на триглицеридите по 89, а на HDL – по 39 (това са приблизителни коефициент), а след това разделете триглицеридите на HDL: ако полученият резултат е по-нисък от 2, нямате поводи за притеснение.

Съществуват различни варианти на НВ-ВМХ и палео, които са подходящи за хора със специфични нужди, например при много сериозно затлъстяване може да се приложи периодично гладуване (= циклично хранене, т. нар. фаст), а при непоносимост към определени храни, например млечните, те трябва да се изключат. За хората с автоимунни заболявания може да бъде полезен автоимунният протокол. Винаги се съобразявайте с нуждите си и мислете първо за здравето, а после за теглото и външния си вид.

А ето и малко за историята на този начин на хранене:
Въглехидратна рестрикция (т.е. ограничаването на въглехидратните храни) се е препоръчвала при затлъстяване още през 19 век (най-известен е случаят на лондонския погребален агент Уилям Бантинг). Горе-долу до 60-те или дори до 70-те години в медицинските университети по целия свят именно въглехидратната рестрикция е била препоръчваната терапия при затлъстяване. Но по ред причини, сред които интереси на агробизнеса, политически и други причини, постепенно се налага схващането за вредността на животинските храни, в частност на животинските мазнини, но и като цяло на високомазнинното хранене, а също за полезността на въглехидратните храни.

През 60-те години употребата на нисковъглехидратен и високомазнинен хранителен режим е възродена от д-р Робърт Аткинс. Препоръчваният от него хранителен режим се радва на огромна популярност, защото съчетава непостижимото - лекота на спазване (заради консумацията на вкусни, "забранени" иначе храни, и липсата на чувство за глад) и много добри резултати по отношение на намалението на телесните мазнини и подобрението на здравето. Но Аткинс е изпреварил времето си и идеите му срещат острата критика на колегите му.

Десетилетия по-късно интересът към НВ-ВМХ се възражда, като водещите държави в това отношение са САЩ и скандинавските страни, особено Швеция. В Швеция д-р Аника Далквист е тази, която измисля съкращението "НВ-ВМХ", въпреки че още преди това сходни идеи по отношение на храненето са застъпвани от американски автори.

А делото на Аткинс е продължено от лекарите Ерик Уестман, Стивън Фини и Джефри Волек, които написват нова книга, явяваща се нещо като подобрена версия на неговия хранителен режим. Фини и Волек са автори и на още 2 книги с много ценна информация за кетогенното хранене:
- The Art and Science of Low Carbohydrate Living
- The Art and Science of Low Carbohydrate Performance

През последните години много активен застъпник на НВ-ВМХ е проф. Тим Ноукс от ЮАР - световно известен специалист по спортна медицина.

Тясно свързано с НВ-ВМХ е и т.н. палеохранене (палеодиета) (името, което се свързва най-много с палеохраненето, е това на Лорън Кордейн).

Видеоканалите ни, на които може да намерите преведени полезни филми и лекции:
https://www.youtube.com/channel/UChLUVQBz5fkU8UXn5rZ-ccA/videos и
http://www.dailymotion.com/lowcarbdietbg

Полезни книги на български език:
"Пшеницата - маскираният убиец" (д-р Уилям Дейвис)
"Тихите убийци на мозъка" (д-р Дейвид Пърлмътър)
"Новата диета на Аткинс" (д-р Ерик Уестман)
"Голямата измама с холестерола" (д-р Малкълм Кендрик)
„GAPS. Синдром на психиката и храносмилателната система“ (д-р Наташа Кембъл-Макбрайд)
"Генът IFS" (Инес Субашка) - начинът на хранене, който Инес С. застъпва, е по-близък от палеото или по-скоро до по-либералното НВ-ВМХ

Полезни сайтове:

1) На български:
foodforthoughtbg.blogspot.bg  (ако се интересувате от книги за този вид хранене, можете да пишете на foodforthought.bg@gmail.com)
https://joyfitnessbg.com/ - тук можете да намерите и менюта за 4 седмици
http://lchf-bulgaria.com/
Блогът на Инес Субашка Inspired Fit Strong (потърсете го в Гугъл)
Блогът на kameloth: http://paskaleva6.blogspot.bg/
Блогът на Radost Nezemna: http://www.bezkaries.com/blog/ (за храненето и здравето, вкл. на зъбите)

2) На английски:
http://www.marksdailyapple.com/the-primal-carbohydrate-continuum/ (за нуждите от въглехидрати + останалите статии в блога)
http://eatingacademy.com/ - съдържа много полезна информация за холестерола
https://www.dietdoctor.com/
https://authoritynutrition.com/
За диабетици, особено тип 1: http://www.diabetes-book.com/read-online/

3) Групи във Фейсбук:
https://www.facebook.com/groups/473982439298768/ - за всякакви въпроси (без рецепти), свързани с НВ-ВМХ/палео и здравето
https://www.facebook.com/groups/214621712291938/ - за рецепти за НВ-ВМХ/палео
https://www.facebook.com/groups/1706100759636101/ - за диабетици, особено тип 1

Зелен списък с храните на Бантинг: https://bg.waykun.com/articles/banting-zelen-spisk-plen-spisk-s- … tichni-hrani.html

Оранжев списък с храните: Този списък е съставен от храни с от 6г до 25г въглехидрати на 100г продукт.
 Ако желаете да влезете в кетоза, този списък ще
ви помогне да постигате под 50г въглехидрати девно. Въглехидратите са с
извадени фибри и са от 23г до 25 г за всяка дадена доза. Всички са пресни
продукти.
Скрит текст:
Плодове
Ябълки 1.5
Банани 1 малък
Къпини 3.5 ч
Боровинки 1.5 ч
Череши 1 ч
Мандарини 3
Смокини 3 малки
Фисилис 1.5 ч
Грозде зелено под 1 ч
Гуава 2
Киви 3
Личи 18
Манго, нарязано, под 1ч
Нектарини 2
Портокал 2
Папая 1
Праскови 2
Круши 1
Ананас, нарязан, 1ч
Сливи 4
Нар 1/2
Кактусен плод 4
Куинс 2
Малини 2 ч
Ягоди 25
Диня 2 ч
Ядки
Кашу сурово 6 сл
Кестени сурови 1ч
Подсладители
Мед 1чл
Зеленчуци
Тиква дълга 1.5 ч
Моркови 5
Сладък картоф 0.5 ч
Обозначения
ч - чаша на ден
сл - супена лъжица на ден
чл - чаена лъжица на ден
г - грам на ден

Предишна тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1332359
Виж целия пост
# 1
Веднъж и аз да съм първа. Мерси за темата, Лейди.
Ето тук
https://m.facebook.com/groups/233799777102432?view=files&ref=bookmarks
 има списъците ( зелен, оранжев и червен) на Тим Ноукс и някои статии и  книги във формат pdf. Списъците ще се опитам да ги отделя утре за тези, които нямат ФБ. Има на д-р Марк Хаймън книгата "Яж мазнини и отслабвай"
Виж целия пост
# 2
Зачетох се пак в първия пост и Таня ме изпревари, пу втора!
Лейди, 🌺 за темата!
Аз от мерак да готвя в крок пота пак проядох месо, ма то става толкова вкусно!
Джолан с ребра и зеле на 7 часа, висчко падаше от кокала! Таквиа възгласи по време на ядене не бях чувала скоро:)
Сега сложих кайма с различни заленчуци, мусака без картофи един вид:) После искам риба плакия, и нахут с телешко! И зелен боб ( постен аз го ям с масло и заквасена сметана)
Бе голяма работа си е бавното готвене в глинен съд! Несравним вкус! Препоръчам Крок пот да си вземете 😂🥰
Виж целия пост
# 3
Отдавна се каня да пиша, но сега с новата тема си е направо знак.

Аз нямам какво толкова да споделя освен че ми правят комплименти, че съм отслабнала. Не знам с колко, кантара не го ползвам вече, но и да го ползвам, нямаше да си променя хранителните навици.

Иначе бяхме на почивка, 1 седмица в Турция, но не на ол инклузив, сами си организирахме ваканцията  и добре, че стана така. Та почивахме наблизо, разкошен плаж, разкошно селце. По принцип бях решила да се отпусна на отпуската и да си хапвам, каквото ми се яде. Така направих първите два дни, но ми беше изключително зле на стомаха и червата и реших да не си развалям почивката и да правя това, което знам, че е най-добре за мен - 24-часов фаст и кето храна. Е, не беше съвсем кето, но и нямах амбицията да съм светица. Така се получи най-добре - хем не качих, хем си позволявах турски вкусотии. Истината е, че от над 10 г. пътуваме по няколко пъти годишно до Турция и съм се наситила доста на тяхната кухня, та не ме влекат повечето традиционни за там неща - баклави, кадаифи, сиропирани десерти и тн. Едното ми хранене беше от голяма салата и някакво месо - пилешко, телешко, кюфтета. За десерт си позволявах едно уникално нещо, което и 100 г. да пътуваме до там, няма да ми омръзне - кашкавалена халва. Когато се върнахме, майка ми ми каза, че съм отслабнала. Аз не го вярвам това, но е факт, че поне не съм качила или поне това показаха дрехите.

Иначе на почивката прочетох някои книги. Довърших Lies My Doctor Told Me Second Edition: Medical Myths That Can Harm Your Health на д-р Кен Бери. Докторът е каниворен, но е видно по книгата, че тогава, когато я е писал, е бил по-скоро кето. Книгата е написана на изключително достъпен език, без много медицински термини и уроци по химия. Предвид и че е на английски, съм доволна, че на толкова достъпен език. В нея той първо обяснява защо лекарите карат по един заучен път (малко като извинение) и после в отделни глави обяснява въпросните лъжи, защо да не им вярваме и какво да правим. Най-полезното за мен беше, че в края на всяка глава препоръчва и книги, някои от които прочетох вече, а други сега чета. Та лъжите са посветени на холестерола, червеното месо, витамин Д и излагането на слънце, фитнесът като средство за отслабване и тн.

Другата книга, която прочетох, е Caffeine Blues: Wake Up to the Hidden Dangers of America's #1 Drug. Отдавна се канех да спра кафето е кофеина и реших да си дам "тласък" с тази книга. Авторът не е точно фен на нашето хранене, но книгата ми беше полезна с друго. Общо взето той разглежда накратко историята на това как кафето става напитка номер 1 (с помощта на корпорациите) и проследява проучвания, които показват какви са рисковете за здравето - за сърцето, за кортизола, за нервната система, за нарушения сън, за пристрастяването. Това, което ме впечатли също, е фактът, че в онези изследвания, които уж показват, че кафето не вреди, винаги се пише, че става въпрос за "нормална" консумация, но никой не казва на практика в продукта му колко кофеин има. Нормалната консумация, авторът проучил, според корпорациите било до 300 милиграма на ден - нещо, което американците пият само до обяд. И кофеин има не само в кафето - смята се и този в чая, в какаото, в шоколада, в някои лекарства. Та аз спрях кафето, от 3 седмици не съм пила и честно казано не се чувствам много по-различно, даже бих казала, че имам по-добра концентрация в работния процес.

И третата книга, която и в момента чета, е The Big Fat Surprise: why butter, meat, and cheese belong in a healthy diet. Доста амбициозен исторически (поне засега това са ми впечатленията) труд. Авторката започва работа като кулинарен редактор в списание и обикаля ресторанти. Всеки готвач я глези с ястия с гъши черен дроб, меса, поляти със сметана или богат маслен сос. И въпреки всичко което знае до този момент, тя отслабва с 5 кг., когато яде тези калорични храни. И си задава логичния въпрос защо. Защо увеличава калориите, холестерола и "вредното" червено и органно месо, а всъщност отслабва, кожата ѝ става по-хубава и като цяло се чувства по-добре. И започва да рови по проучвания, изследвания, проследява прословутото изследване на д-р Ансел Кийс за Седемте държави, говори много за грешната методология, за спонсорирането на проучванията, прави интервюта с хора. Наистина е впечатляваща книга, а съм все още в първата ѝ 1/3.

Та така. Аз си чета книги, храня се един път дневно, тренирам здраво и се радвам на живота. За първи път от много време мога да кажа, че съм в хармония или поне така се чувствам. Не чакам да дойде понеделник, за да започна на чисто, защото не съм на "мръсно". Не ме изкушават храни, не ме интересува какво ще кажат или ще си помислят другите. Алкохолът по съвсем естествен начин го спрях, сега и кафето. Общо взето пия само вода и съм добре. Колеги ми се чудят как не ми омръзва да ям само месо, макар че истината е, че малко по-либерално го карам сега през лятото - има патладжани, а тях ги обожавам, макар да не са най-полезното нещо на света, има и вкусни зрели сирена, които си позволявам от време на време. Ами не ми омръзва, вкусно ми е, а в магазина виждам само месото и сирената. Отразява се супер на бюджета, на фигурата и на здравето ми Heart
Виж целия пост
# 4
Жаки, аз имам нова глинена тенджера и готвих в нея джоланче и стана прелест. Естествено тя трябва да се следи, не е като уред за бавно готвене. Също правих пиле (важно е да кажа, че беше Дюк от Лидл, което е съвсем различно на вкус от масовото пилешко - естествено не е като домашно пиле, но нямам достъп до такова) в плик. Стана страхотно. Където са гърдите сложих обилно масло под кожата и се бяха напоимли много добре и дори бялото месо не беше сухо.

Таня, не мога да видя нищо в твоя линк, а би било интересно. Ако е нещо, което го няма в първия пост имам време до довечера да го добавя в него!
Виж целия пост
# 5
Stonefaced, кой беше плажът и кое е селцето Blush
Възхищавам се на хора, които не се изкушават. Аз и след месец правилно хранене пак искам да мушна два сникърса или бургер с пържени картофки. Хич не ми минава мерака значи Cold Sweat
Виж целия пост
# 6
Признавам си без бой, не съм ви изчела постовете Kissing Heart
Благодаря за новата тема Heart
Таня, всичките ми показатели са ОК. Триглицеридите са под норма. Холестеролът е 246, от които лошият холестерол е с 9единици над нормата.
Дали заради яйцата?!
Отивам да ви чета Hug
П.С. дописвам: Таня, линкът от фейса не се отваря. Групата е затворена с достъп само за записали се. Записах се. Чакам потвърждение.
Виж целия пост
# 7
Здравейте и от мен в новата тема. Не мога да се справя с плодовете, а знам, че ме спъват... И не купувам, но бабите и дядовците постоянно носят на малкия сочни череши и диня и както уж само гледам и... Не се усещам просото...
Виж целия пост
# 8
То е близо до акъла, че само членове на групата имат достъп до файловете, но когато човек гледа стресиращо-психарски новини, коментира ги с близки и пише във форуми това се получава. Никога не ми са се отдавали няколко работи наведнъж. Ще оставя линка към групата, ако някой прояви интерес.
Ето тук зеления списък
https://bg.waykun.com/articles/banting-zelen-spisk-plen-spisk-s- … tichni-hrani.html
Под думата "крем" се разбира заквасена сметана.
Оранжев списък

Този списък е съставен от храни с от 6г до 25г въглехидрати на 100г продукт.
 Ако желаете да влезете в кетоза, този списък ще
ви помогне да постигате под 50г въглехидрати девно. Въглехидратите са с
извадени фибри и са от 23г до 25 г за всяка дадена доза. Всички са прясни
продукти.
Плодове
Ябълки 1.5
Банани 1 малък
Къпини 3.5 ч
Боровинки 1.5 ч
Череши 1 ч
Мандарини 3
Смокини 3 малки
Фисилис 1.5 ч
Грозде зелено под 1 ч
Гуава 2
Киви 3
Личи 18
Манго, нарязано, под 1ч
Нектарини 2
Портокал 2
Папая 1
Праскови 2
Круши 1
Ананас, нарязан, 1ч
Сливи 4
Нар 1/2
Кактусен плод 4
Куинс 2
Малини 2 ч
Ягоди 25
Диня 2 ч
Ядки
Кашу сурово 6 сл
Кестени сурови 1ч
Подсладители
Мед 1чл
Зеленчуци
Тиква дълга 1.5 ч
Моркови 5
Сладък картоф 0.5 ч
Обозначения
ч - чаша на ден
сл - супена лъжица на ден
чл - чаена лъжица на ден
г - грам на ден
Виж целия пост
# 9
Таня, мерси! Simple Smile
Сега ще ги сложа на 1-ва страница в темата - хубава систематизация!
Виж целия пост
# 10
Холестеролът е 246, от които лошият холестерол е с 9единици над нормата.
Дали заради яйцата?!

Под 20% от холестерола в кръвта е от холестерола в храната. Митът за холестерола започва точно от изследването на Ансел Кийс, което цитирах по-горе. Грешна методология, огромно его, много пари от производители на зърнени храни и растителни мазнини. Многократно след него е доказвано, че дори хора с по-висок холестерол са по-здрави от други с по-нисък, когато първите не пушат, не водят стресов начин на живот и не следват модерната диета за намаляване на холестерола. Тук става въпрос за риск от сърдечносъдови заболявания, метаболитен синдром, хипертония и тн. Дори и да спреш целият холестерол отвън, ако на тялото му трябва, ще си го произведе само. В тея случаи винаги се сещам за сестрата на дядо ми, която беше с холестерол 8 (по нашите мерни единици) и се чудеше как е възможно, като тя яйца не яде (заради холестерола), а месото ѝ е от мусака, супа топчета, някоя яхния и тн.

Cristi, спахме в Еджеабат, а плажът е от другата страна на полуострова - Кабатепе се казва. Аз ще излъжа, ако кажа, че не ми е вкусно, когато хапна баклава, дюнер, пържени картофи, ориз и тн. Но... не знам как да обясня, хем им знам вкуса и знам какво ще получа, хем после ми е ясно, че ще вдигна инсулина, пулса, ще се подуя и ще имам проблеми с червата. И така си знам, че 30-те мин. кеф, докато хапвам, не си струват останалите 23 часа страдания Grinning
Виж целия пост
# 11
Това е за някои уточнения, защото иначе става страшно, като се почне със забрани за лук, парченце морков или шепа друг плод. Да не говоря какво става есен при споменаване на тиквата.
Оранжевия списък Е количеството за ден,  не на всяко хранене 5-6 пъти дневно и се съобразява с цел, активност, здраве.
Както сме казвали и друг път, не е необходимо кето за отслабване, а и при разбутана щитовидна е и нежелателно.
Виж целия пост
# 12
Аз примерно до скоро си пиех кафето с 1 ч.л. мед. В послено време с 1/2 ч.л. мед го пия - изведнъж повече ми хареса така...
Плодове ям определени, понякога - не всеки ден. Понякога и ориз. Картофи не обичам. Може и чиния боб да изям, но без хляб.
Никога не съм се вманиачавала за разни отклонения от режима.
Докато бях на почивка миналата седмица обаче от ресторантската храна коремът ми беше все подут. А почти не съм яла нещо извън режима, защото десертите не ми допадаха. Ядох 2 пъти сладолед.
Наблягах на месо и салата, но тия меса бяха все овкусени с нещо, от което коремът ми недоволстваше...
Виж целия пост
# 13
Точно това е и идеята: хранене до живот. Никой няма да се съгласи (и ще говори за режим т.е. нещо временно), ако трябва да се откаже за винаги от някои неща.
Тук ли говорих за гъвкав метаболизъм ? Това е умението на тялото да използва за енергия това което му се дава. Нещо като хибридните коли: на електричество тръгва веднага, но е ограничено по време; на бензин/нафта по-бавно набира скорост, но върви по-дълго.
В храненето : въглехидрати -електрическа енергия ; мазнини -бензин.
Зор е докато се научи тялото.
Важното е 80-90-95% да е коректно храненето,  останалото е за удоволствие /компания /ваканция/празници.
Виж целия пост
# 14
Бях ви изгубила, егати Angry
Четях темите и бяхте толкова заразителни, че преди две години минах за три месеца на този режим за проба, дори не бях и много сериозна, но свикнах и ми хареса. После си го подкарах нехайно постарому.
От юни обаче, след завишена кръвна захар  и холестерол, се стреснах, та за месец свалих и две килца, още напасвам нещата , за да съм на двуразово , в прозорец хранене, и те така.
Въпросът ми е за червената леща - мога ли поне веднъж седмично да си правя крем - супа от тази леща със селъри и моркови, куркума и чесън, много обичам. Четох пак първа страница, прочетох и последните страници от предната тема, че  и прочетох, естествено, и един материал в нета, в който твърдо са ЗА червената леща .
Та да си ви  попитам най - нахално.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия