Сватба, булките на 2020, 2021 г., тема 8

  • 35 976
  • 759
# 675
Лютиче, твърдо не съм съгласна. Аз сама си направих тортата за 72 човека, над 90 парчета. Видими три етажа, но всъщност пет плюс една малка допълнителна. Това беше най-якото решение, което съм вземала, правенето ми достави супер удоволствие, напрежение, кеф и удовлетворение. Освен тортата правих 60 мъфина с пълнеж и декорация и 40 мини-чийзкейка за коктейла, ей така, да не ми е скучно. Joy
И на мен ми казваха, че ще имам други случаи, че ще ми е стрес, да направя само кумската тората, да направя само мъфини за коктейла, само това-само онова. Ама сърце юнашко не трае и как да не се навие човек, когато младоженецът каже "Нямам нищо против да поръчаме, но и двамата знаем, че вкусна като теб няма кой да ни я направи". И така, имах собственоръчно направена торта на сватбата, впечатлени гости и готина история за разказване.
Да кажа само в добавка, че правихме основен ремонт на жилището, от което ме взимаха, който приключи няколко дни преди сватбата и естествено си вървяха разговорите с видео, фото, дж, водещата-приятелка, маникюри и пр. забавления.
Ох, искам пак да съм булка!
Виж целия пост
# 676
Аз също правя често торти и други сладкарски неща, ама да ви кажа не бих си го причинила за сватбата Grinning Искам да съм като гост на събитието в деня, а предните дни искам да съм максимално спокойна (ако с почти 2г дете ще е възможно). Да си отида на маникюр, някоя друга спа процедура вкъщи, ще отидем ден по-рано в хотела със семействата, вечеря и коктейли за отпускане и да се наспим колкото може.
Виж целия пост
# 677
А внасянето на домашна торта как става, защото дори за рожден ден са ми искали сертификат? Дори не съм се и замисляла да попитам за подобно нещо, а с удоволствие бих направила сама мъфини за отворения бар.
Виж целия пост
# 678
И аз с голямо удоволствие се занимавам със сладкиши, торти, мъфини. Обаче никога, никога, никога не бих си го причинила. Но е и факт, че ние имахме изключително трудни две седмици преди сватбата. Може да се сравняват с безсънните нощи в университета Grinning Просто не мога да си представя да правя и торта.

А внасянето на домашна торта как става, защото дори за рожден ден са ми искали сертификат? Дори не съм се и замисляла да попитам за подобно нещо, а с удоволствие бих направила сама мъфини за отворения бар.

Тлва наистина е добър въпрос. Също е от значение. На нас ни искаха сертификат.
Виж целия пост
# 679
И аз с голямо удоволствие се занимавам със сладкиши, торти, мъфини. Обаче никога, никога, никога не бих си го причинила. Но е и факт, че ние имахме изключително трудни две седмици преди сватбата. Може да се сравняват с безсънните нощи в университета Grinning Просто не мога да си представя да правя и торта.

А внасянето на домашна торта как става, защото дори за рожден ден са ми искали сертификат? Дори не съм се и замисляла да попитам за подобно нещо, а с удоволствие бих направила сама мъфини за отворения бар.

Тлва наистина е добър въпрос. Също е от значение. На нас ни искаха сертификат.

Съжалявам за глупавия въпрос, но какъв сертификат?

И ние сме в процес на избор на DJ, като основно годеникът ми се занимава с това.

Аз много се чудя за декорацията и координацията. Сватбата ще е близо до Пловдив, та се оглеждам в района. Получих оферти от няколко софийски агенции и искат доста високи цени за координация в рамките на деня. Не знам дали си заслужава или с помощта на кумата и другите близки няма да се справя. Ще се радвам да чуя мнения.
Виж целия пост
# 680
Сертификат за произход и правилно съхранение на продуктите. Особено важно е през летните месеци, защото салмонела и ешерихия коли създават главоболия, а и това е презастраховане на самия ресторант, за да не се стигне до натравяне на гостите.
Виж целия пост
# 681
Ресторантът ще каже най-точно. На нас ни искат и сертификат за домашния алкохол и ще ни пратят на имейл няколко лаборатории и какво точно им трябва.
Виж целия пост
# 682
За тортите почти навсякъде искат сертификат - сладкарницата/сладкаря, които изберете, ще знаят за какво иде реч.
Застраховка за ресторанта, общо взето, че ако нещо се случи (недай Боже) с някого от гостите заради развалени яйца в тортата Grinning няма те да са виновни.
Виж целия пост
# 683
Аз мисля, че е изискване на БАБХ, ако няма, те ще бъдат глобени. Не е приумица на ресторантите, но някои не го спазват, пък ако им дойдат на проверка, ще се оправят.
Виж целия пост
# 684
Момичета, имам въпрос към тези, при които гражданския брак (подписът) и сватбеното тържество бяха/ще бъдат на различни дати. Коя от двете дати приемате за дата на сватбата, имам предвид относно всички онези суеверия за "нещо назаем" и прочие подобни?
Виж целия пост
# 685
Понеже аз съм такъв случай, който сам си прави тортата - питах, без да имам особено положителни очаквания, че ще ми разрешат, но за наша приятна изненада, управителката на ресторанта каза, че няма проблем щом за мен няма проблем за мен да я направя. Сериозен жест от нейна страна е, знам по принцип какви са изискванията. Няма да казвам и какво място ми осигури за сглобяване и съхраняване на тортата. Бях искрено впечатлена и благодарна.

И понеже много обичам да давам съвети, когато стане дума за торти. Joy
Съветвам ви да питате в ресторанта има ли подходящо място за съхранение на торта, колко голямо е това място, за да се съобрази размера, има ли такса за внася на "чужда" торта, има ли къде сладкарят да сглоби тортата.
Много ресторанти искат сертификат, което е чудесно, обаче после се оказва, че нямат достатъчно голям хладилник и тортата трябва да стои 5-6 часа, че и повече на стайна температура. Това неминуемо се отразява на външния вид, а и естествено, нищо направено с яйца и мляко не е нормално да седи извън хладилник дълго време. Другият, малко по-добър вариант, но все пак кофти вариант, е да съхраняват тортата в хладилник за безалкохолни. Особено покритите с фонан торти не трябва да се съхраняват в такъв хладилник заради конденза, от който фондана става лигав и не изглежда добре.
Ако искате торта на и над три етажа, повечето добри сладкари ще искат да я сглобят на място, за да няма гафове при транспорта. Хубаво е и това да се обсъди със заведението.
Виж целия пост
# 686
Момичета, имам въпрос към тези, при които гражданския брак (подписът) и сватбеното тържество бяха/ще бъдат на различни дати. Коя от двете дати приемате за дата на сватбата, имам предвид относно всички онези суеверия за "нещо назаем" и прочие подобни?

Аз съм така. Но не съм суеверна. Всички тези нещица с нещо синьо, нещо назаем, не са част от нашите обичаи и без това, така че няма особено значение кога ще ги направиш. Дата на сватбата е датата на подписването за мен Simple Smile
Виж целия пост
# 687
Ние си направихме реален изнесен ритуал, защото държах да подпишем на деня и да не се разкарваме по ритуални зали. За мен се празнува датата, на която двама човрка сключват брак, а именно датата на подписа.

За тортата: Welt има право. Освен това ходих веднъж на сватба, на кояъо явно бяха държали тортата в много силен хладилник и вътре беше замръзнала на кристалчета и хрупаше.
Определено не зависи само от къде идва тортата, а и как се съхранява.
Виж целия пост
# 688
При мен всичко ще се случва в деня на действителното сключване на брака. Мисля, че така е най-удобно и усещането и вълнението ще са по-силни.
Виж целия пост
# 689
Благодаря, и аз така мисля, че датата на подписване е реалната сватба, но исках и друго мнение.
Няма как да го направим в един ден, общината отказва да работи в неделя, иначе съм съгласна с Кити.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия