Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебе не наддава въобще или много бавно!

  • 3 018
  • 17
Бебето е на 13 месеца и като цяло по-малко яде. Винаги е било така, а когато има дни, в които хапва повече и е добре това количество, това е за кратко. Наддава много малко, бавно расте, до 6-тият месец уж всичко беше в норма и добре и след това нещата се забавиха-ръст, тегло, обиколки на гърди и глава. Изглежда дребна, но добре. Жизнена, енергична, всичко винаги си е правила. Единственото, с което се бави в развитието си към момента е прохождането. Стъпва, прави стъпки самостоятелно без да се държи, но за малко и после си пада. Според мен си я е страх още. Мерките са: 7,400 кг, ръст 70 см. Обиколка на глава 45 см и гърди толкова. По повод хранене сме пробвали всичко кажи речи: в началото кърмех постоянно нон стоп 24/ 7 до 5-ти месец. След това давах вечер и АМ козе на лактана био. След 7-ми давах по няколко пъти АМ, докато не стана така, че я кърмех след 10-тия месец само през нощта. Вече не давам гърда. Захранването започна от 5,5 м и беше успешно в началото. Лека полека всичко вървеше добре. Плавно и славно. Изяжданите грамажи също бяха ок. Но в един момент спря да иска да яде. Имаше дни, в които само мляко е пиела. Но всеки месец виждаме, че малко е пораснала. Пускали сме много изследвания. До 10-месец май всеки месец. Всичко в норма. Водихме я и на гастроентерелог. Съветва ни да даваме инфатрини мляко и АМ и всеки ден жълтък, всеки ден месо. Давахме инфатрини в продължение на 10 дена, но го спряхме. Не виждаме с него големи резултати, а и ни е скъпо. Но всичко друго продължих да давам. Но като не иска да яде, нищо не може да ѝ попречи. Понякога хапва повече, понякога по-малко. Оставяла съм я бая време без храна и много често и по малко. Всяко нещо има своя плюс и минус, но крайния резултат е, че тя в последните 2/ 3 месеца не е наддала. Купихме кантар. Мерих я пре два, три дни. Виждах, че след след 4 дни е наддала 120 гр. След 3/ 4 дни е спаднала на тегло с 50 гр. И така… ту качва, ти спада, но преди два месеца беше 7300, сега е 7, 350. Ту качва, после отслабва. Не знам какво става вече и как да подходя. Пиша тук, за да получа съвет или идея, за която не сме се сещали или правили. Пособни ситуации също ако има и различни подходи. Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Нормално е след годинката да не наддава.Нашата девойка е на 1.9г и за 9м е качила 800грама.
Вероятно и зъби я мъчат.
А и е доста дребна за възрастта си.Килограмите са нормални за този ръст.При положение, че детето е здраво, няма никакъв проблем.
Моето дете на 6м е било 72см и 8.000кг.
Сега е 11кг, но е 90см.
Виж целия пост
# 2
Моята дъщеря до годинката качваше умерено и тогава спря. Тежеше 11 кг. Не качи нищо до третата си година. Тези две години с малки изключения ядеше само сушено манго. С килограми извждаше на седмица. Абсолютно всичко друго отказваше. АМ давах до година и 8 месеца. Също козе.
На 3 изведнъж започна да яде. Когато започна училище на 3, беше най-дребното дете в класа. Сега е на 6 и е сред най-високите, но си е с нормално телосложение.
Никога не съм правила изследвания, нито съм я водила по лекари. Тя не ядеше и не качваше, но беше здрава и щастлива.
Виж целия пост
# 3
Първите зъбки се появиха в края на пети месец. Сега има 8, като подозираме, че излизат 9-ти и 10-ти, венчетата са много подути. Здрава и щастлива е, имам чувствтото, че ако не ѝ дам храня цял ден, това няма да ѝ попречи да си играе и щурее Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Но все пак като майка съм много загрижена и притеснена, защото като отвор я таблиците и погледна горе долу колко трябва да е висока и да тежи и лошо ми става. Това ТРЯБВА започва да ме дразни. Но все пак исках да получа от вас родителите някакви мнения, защото според мен най-добрите съвети, мнения и отговори са от родителите. Те са всеки ден на пангара и имат личен поглед, опит над нещата. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Какво значи “трябва”? Нито ние, нито нашите бебета сме роботи, че да се движим по таблици. Ако бебето е по-дребно по ген или просто е по-дребно, как точно да се движи по тези таблици?
То е все едно някой на мен дами каже - трябва да си висока 1.70 и 60 кг. и точка. Всички ли трябва да сме толкова.

Ако кривата на растежа е плавна и се качва по правилна линия - място за притеснение няма.
Виж целия пост
# 5
На една година закова на 12 кг. Сега е на 1.9 и не е мръднал. Съвсем нормално първите 6 месеца бебетата наддават повече, след това забавят.
Нашият син расте в момента само на височина. Той е едро бебе, роди св голям и сега е висок. Бебетата не са еднакви, според мен е нормално развитието на детето.
По би ме притеснявало, че не иска да се храни.
Виж целия пост
# 6
Мисля, че сте се вторачили прекалено в килограмите. Детето е минало 1 година, още след 6ти месец почват да наддават по-малко. Какво е това постоянно теглене? Спрете, хранете я толкова, колкото приема, след като е здрава, защо искате да тежи повече? Колко килограма е родена?
Виж целия пост
# 7
Защото отслабва, после пак качва и общо взето от 2/ 3 месеца не е мръднала като кг. За мен 7,350/ 7, 400 кг за 13 м бебе е малко. Да, понякога спирам да се вторачвам, но в един момент отново се връщам към това, защото и педиатърът все ми казва, че не бива да е така. Да качва толкова малко или нищо. Ако качи нещо в едната седмица, в другата го е свалила. Затова исках да питам и тук… дали нещо не ми обягва!!! Роди се 3, 170 кг и 49 см. Затова на една година е редно да утрои това число. Да има и такива, които са по-дребни. И тя не е под норма, а в долна граница. Това сваляне и качване ме кара да търся отговори. Иначе сега започна да се храни повече. Няколко дни яде добре, после по-малко и така….
Виж целия пост
# 8
Детето ти е дребно.На ръст 70см колко сппред теб трябва да е.
А, това за утроеното тегло е много относително.Моето се роди 3.850 и 52см.На годинката по тази логика трябваше да е 11.500, а тя е на 1.9г и е 11кг.
На годинката беше около 10кг и то на ръст 84см.
Виж целия пост
# 9
За дете на година няма смисъл да я теглите през една седмица. И посред мен просто детето е по-дребничко, нормално е и килограмите да не са много. Ако детето се развива добре, играе и е доволно, аз не виждам проблеми, освен във вашите мисли.
И нашият син е така, има дни, в които яде повечко, яде всичко, което предлагам. Обаче има дни, в които плюе всичко и е трудно да му се угоди.
Като беше на една година буквално живееше на солени крекери. Бях откачила, не можех да го накарам нищо друго да яде, поне едно ядене на ден му беше крекери. После имаше два месеца период на пица, всеки ден едно ядене беше пица. И това мина. Сега яде каквото съм сготвила, но пак има моменти, в които проявява характер и отказва. Е, пицата почти винаги е налична като резервен вариант, така че нямам много грижи, че ще остане гладен. Една вечер, след много инати, вечеря корнфлейкс с кисело мляко.
Виж целия пост
# 10
Тегленето през седмица е за новородени. Нормално е да има разлики, зависи ходил ли е до тоалетна детето, дали го теглите по едно и също време на деня, с едни и същи дрехи ли е. Ако доктора има забележки, да конкретизира и да даде насоки. Меню, направление за друг специалист ако има притеснения някакви, иначе е несериозно.
Ако вие или таткото като деца или и сега сте били по-слабички. Аз примерно и сега и като дете винаги съм била на долната граница на килограмите. Просто съм си такава. Брат ми пък беше над горната, от една майка сме гледани, по един и същ начин.
Виж целия пост
# 11
Благодаря за съветите, мненията, примерите и всичко! ☺☺☺🌸🌸🌸
Виж целия пост
# 12
Дъщеря ми се роди 3,250 и 50см. На 1г и 1м е била 8,750кг и 74см, обиколка на глава 45см на гърди 46см. Аз съм дребна, но баща и е по- висок и едър. Чак на 1г и 6-7м си утрои рожденото тегло.
Вие с бащата каква височина сте?
Отделно пък в здравната книжка пише, че минимално детето трябва да е 67,68см и 7,070кг. Може да е на долната граница, но се вписва в препоръчителните стойности. 
Ако детето е активно и хапва не виждам защо се вторачвате. Особено пък с това постоянно теглене. Радвайте се на детето, че не е с наднормено тегло и не търси постоянно да яде.
Виж целия пост
# 13
Бебето е на 13 месеца и като цяло по-малко яде…. Пиша тук, за да получа съвет или идея, за която не сме се сещали или правили.
Това първо дете ли ви е? На първото дете най- много се трепери и младата майка за всичко се стряска. Спокойно. Водете си детето на консултациите и си слушайте педиатъра.
Виж целия пост
# 14
Защото отслабва, после пак качва и общо взето от 2/ 3 месеца не е мръднала като кг. За мен 7,350/ 7, 400 кг за 13 м бебе е малко. Да, понякога спирам да се вторачвам, но в един момент отново се връщам към това, защото и педиатърът все ми казва, че не бива да е така. Да качва толкова малко или нищо. Ако качи нещо в едната седмица, в другата го е свалила. Затова исках да питам и тук… дали нещо не ми обягва!!! Роди се 3, 170 кг и 49 см. Затова на една година е редно да утрои това число. Да има и такива, които са по-дребни. И тя не е под норма, а в долна граница. Това сваляне и качване ме кара да търся отговори. Иначе сега започна да се храни повече. Няколко дни яде добре, после по-малко и така….

Детето горе долу в един и същи перцентил ли се движи или постепенно изпада надолу по таблицата?
Ето графиката на СЗО, ако нямаш друга подръка, за ориентация, и още малко за другите мерки в третия линк.

https://cdn.who.int/media/docs/default-source/child-growth/child … sfvrsn=61b9a4e8_6

https://cdn.who.int/media/docs/default-source/child-growth/child … sfvrsn=8029dfdb_2

https://www.who.int/tools/child-growth-standards/standards

За такива случаи, в които не се открива някаква здравословна причина и детето е жизнено и енергично, препоръчвам книгата My child won't eat на др. Карлос Гонзалес, нямам представа дали е превеждана и на български:
https://www.amazon.de/-/en/Carlos-Gonzalez-ebook/dp/B087Z5RGHM/r … 585542&sr=8-1
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия