Консумация на забранени храни по време на бременност

  • 1 641
  • 9
Здравейте, искам да попитам опасно ли е за плода консумацията на саздърма тъй като чак след като я хапнах прочетох че е опасна заради токсоплазмоза и ако някой има опит в съгрешаването с подобни храни да сподели
Виж целия пост
# 1
Ако е от магазина и е в срок, няма страшно.
Ако е домашна и от непроверено месо, може да попречи.
Когато съм била бременна, хапвах всичко, което ми се дояде, имайки едно на ум за сурови храни (примерно, суши) и за определени алергени. Но не съм се лишавала почти от нищо.
Тялото ти само ти показва дали е ок да го ядеш.
Виж целия пост
# 2
Саздърма или Пастърма.
Саздърмата би трябвало да е един от възможно най-безопасните продукти, тъй като се вари при над 100 градуса до пълно сваряване и разпадане на месото, а после се пържи в говежда лой при около 130 градуса. Саздърмата е продукт, в който още преди е било позволено да се влагат "условно годни" суровини, т.е., които се нуждаят от високотоплинна обработка с цел убиване на микроорганизми. Токсоплазми няма как да оцелеят при такива условия. За сравнение стандарт за достатъчна обработка на варени месни произведения колбаси, варени филета и т.н. е над 72 градуса в дълбочина на продукта.
Пастърма е съвсем друго нещо. Представлява цяло парче от бут или филе, което е сурово осолено, сушено и пресовано, обикновено оваляно в подправки. Суровосушените продукти трябва да се правят от първокачествено месо. при тях единствената гаранция за добра микробиология е процеса на зреене, при която водната активност намалява /няма влага за микробиална развала/, понижава се рН от развитието на млечнокисели организми, добавеното голямо количество сол действа, като консервант.
Чак накрая отговор на въпроса ... Абсолютно нищо не се е случило, като си яла Саздърма или Пастърма или каквото и да е. Риска от Токсоплазмоза е нищожен, както и риска от други заболявания, свързани с храната. Като качество храната на пазара може би не е винаги много добра, но като безопасност почти винаги е ОК.
Освен това навярно имаш имунитет срещу Токсоплазмоза, като огромен % от възрастните хора, които са се срещали със заболяването.
Виж целия пост
# 3
Да за саздърма става въпрос и благодаря за отговора доста ме успокои!
Виж целия пост
# 4
Не се ядат пушени храни - от месо, риба, не само заради токсоплазмоза, която и то немит домат можеш да хванеш, ами и заради листерии, сирене от непатстьоризирано мляко като пармезан, също.
Прочети повече за забранените храни, доста са всъщност.
Виж целия пост
# 5
Сурови меса и животински продукти не се консумират не заради токсоплазмоза, а заради листерия. Годишно в България има поне няколко огнища и никога не се знае дали месото, рибата или сирената не идват от едно от тях. Просто никоя храна не е чак толкова вкусна, че да си струва риска.
Виж целия пост
# 6
Не е препоръчително да се ядат такива меса по време на бременност, но ако Ви се е ядяло изключително много, минал Ви е мерака, какво да се напарви. Не се притеснявайте, ако е била от магазина и вакумирана, там има всичко от животинските продукти, но не и месо.
Виж целия пост
# 7
Както вече са писали, саздърмата е продукт, минал термична обработка. Месото се вари поне 3 часа, така че хапвайте спокойно.
Виж целия пост
# 8
Ако ти се е яло не се обвинявай, особено ако е от магазина а не домашна. Аз докато бях бременна си ядях и саздърма и пастърма и пармезан, синьо сиренв, бри и т. н. Общо взето каквото си ми се ядеше. Чак да се притесняваш за едно парче е малко прекалено (мое мнение) 🙂
Виж целия пост
# 9
През бременността спрях да ям луканки - освен ако не са минали термична обработка върху сандвичи и пици, както и синъо сирене, рохки яйца, бри и подобни. За суши не си и помислях. Също така измивам много добре зеленчуците, особено зелените салати изплаквам по няколко пъти. Общо взето се лиших от най-любимите ми деликатеси и скоро нямам търпение да си наваксам. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия