Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инвеститора отказва да ни пусне ток след Акт 16

  • 1 445
  • 7
Здравейте!
Бих желала да ви разкажа нашата история и да потърся съвет.
Открихме жилище в гр. Банско чрез посредник. Закупихме го. Апартамента е без всякакви задължения. Има Акт 16 от 2021г.
Започнат е строежа 2009г.,като първите собственици са англичани, които са го закупили на зелено. Хората чакали 12г. да бъде завършена сградата, явно търпението им се изчерпало и продават така дълго чаканите имоти. Ние купуваме апартамента, обаждаме се на фирмата по подръжка и си уреждаме среща пред блока. Отиваме на уречената среща, а на входа стои дама, която ни казва, че трябва да и платим такса поддръжка. Разбираме се да платим по банков път в нейна сметка, а не фирмена.
Даваме копие от нотариалния акт, при което след два часа ни звъни младеж, който ни казва, че сме луди да купуваме от англичаните, тъй като те имали задължения и на Акт 15 инвеститора им маха терасата от апартамента. В това положение така наречения инвеститор ни каза, че ако не купим тераса ще имаме сериозни проблеми и проблемите започнаха...
Сградата има партиди за вода, но не и за ток.
Има така наречената ''времянка'', обща партида от където всички са с временни електромери до като се разкрият отделни партиди за ток. На нас временен електромер ни бе отказан, тъй като не сме закупили апартамента от инвеститора и отново ни напомниха, че ще имаме сериозни проблеми.
Въпроса ми е следния:
Има ли възможност да не получим отделна партида за ток и дали трябва да заведем дело, за възпрепятстване влизането във владение?
Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Не гледате какво купувате проблематични имоти после търсите кръшки дръжки, консултирайте се със специализиран адвокат
Виж целия пост
# 2
Нещо не е наред с Акт 16. Ако сградата има акт 16, което е въвеждане в експлоатация, тока не трябва да е времянка. А всеки апартамент,ателие,студио и т.н. следва да си има собсвени партиди,на името на собствениците за всички комунални услуги.
Виж целия пост
# 3
Нищо не разбрах от разказаното. Какви дами, какви поддръжки, какви лични сметки и какви тераси, сериозни проблеми??? Само разбрах, че сградата няма акт 16.
Виж целия пост
# 4
Продавайте, това звучи като голям батак. Ако целия блок е така с неуредици имате шанса повечето хора да се откажат от разправиите и да си остане празно наоколо, от което действително ще изникнат сериозни проблеми. В енергото ходихте ли да питате за тока и имате ли черно на бяло да пише Акт16 някъде?
Виж целия пост
# 5
Звъннете на мацката и ѝ кажете, че искате фактура за платената такса или ще звъните в НАП. После проверете в енергото и вижте очертава ли се одобрение на индивидуалните партиди за ток и най-важното, проверете пак имота за тежести. Добрия вариант е просто да са ви помислили за наивни като сте платили "на доверие" таксата и сега да се опитват да ви измъкват още пари, лошия е имота наистина да е с тежести и да са ви набутали при сделката. Разберете кое от двете е и тогава действайте нататък. Но документ за платена такса подръжка си вземете при  всички случаи, защото според договора може и дело да ви заведат при неплащане. А ток може и да не могат да ви пуснат от промишления поради липса на мощност и тогава ще ви остане да чакате слагането на електромерите.
Виж целия пост
# 6
Разбираме се да платим по банков път в нейна сметка, а не фирмена.

... те имали задължения и на Акт 15 инвеститора им маха терасата от апартамента...

Сградата има партиди за вода, но не и за ток.
Плаща се само на фирмена сметка, как така на лична, ако не ви дават друга сметка, не плащате. Или сключвате с дамата споразумение, писмено, че парите за еди какво си ще постъпват по личната сметка на еди кой си.

Като чета историята с терасата и дълговете на англичаните, според мен си наемете адвокат да прегледа книжата и да ви разкаже какво сте купили със всички пасиви и негативи.

След Акт 16 трябва да има и монтирано табло с електромери. Всеки собственик или етажната собственост сключва договор с енергото и си открива партида.
Виж целия пост
# 7
Индивидуални партиди се откриват след акт 16 със съгласието на инвеститора. Отивате заедно в ЧЕЗ, защото без неговия подпис нещо не може да направите. С тока може да ви изнудва до безкрай.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия