За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 546
  • 741
# 285
Скрит текст:
МНого благодаря Лабрекс. Ще го направя довечера, дано успея да го изпека читаво, че ми е голям проблем печенето на кексови теста, че съм с газова фурна. Мъфини пека без проблем. Но същото нещо като го сложа във тава и не става и не става. Все глетави от вътре. Супер че съставките са в грамове, че с чаши не ми се получават нещата. И прясно мялко имам. Дано се справя. Ще пиша.

Оле редактирам се. Писала си бакпулвер. Колко? Че при нас са в кутии по 200гр. Не като при вас в малки пакетчета. То аз и пакетче не знам колко е.

Аз слагам пакетче от 10 гр. vici75, ами направи го на кексчета/мъфинки тогава. Щом си им хванала печенето. Аз пека на ток, на 180 градуса почти 40 мин в моята фурна, без вентилатор. Да допълня - това за целия кекс. А във формата за кексчета за 20-ина мин са готови. Ето го,  сложих снимка в другата тема.
Виж целия пост
# 286
Ще го направя довечера, дано успея да го изпека читаво, че ми е голям проблем печенето на кексови теста, че съм с газова фурна
...Че при нас са в кутии по 200гр. Не като при вас в малки пакетчета.
Да не печеш кекса на твърде висока температура? Някои са по-особени докато им свикнеш, но проба-грешка и трябва да се налучка. Има разлика и дали се пече на скарата на средата на фурната или на пода й най-долу.
Където и да си по света, намират се пакетчета бакпулвер, стига да се търси по рафтовете на големите супермаркети. В Лидъл навсякъде по света има също.
Виж целия пост
# 287
Аз и преди съм писала, да не пиша пак че някой може да му стане досадно. Питки, козунаци, няма грешка. Но тези кесковите не мога. Като мъфини се справям. Същото тесто като го метна в продълговата форма да речем и забрави. На 350 f пека ( сега обърнах в Целзий 176 ми излиза). Мъфините ги пека за 30 мин на 200 по Ц. И ми стават супер. Като пека в голяма тава, обръщам на 176. Не е препечено от вън да кажеш, но сбито, глетаво стои (към 50мин). Ще видя довечера как ще се справя.

Малки пакетчета на Йоткер съм вземала (14гр при мен), обаче толкова гаден послевкус оставя, че не искам от тях да вземам. Като сложа по-малко пък не ми се надига печивото. С цяло пакетче се надига, но един метален вкус и остава в устата. Ще се мъча.

Благодаря на всички ви.
Виж целия пост
# 288
vici75, от сайта на Йоткер за бакпулвера: 
Цитат
Една опаковка е достатъчна за приготвянето на сладкиш или дребни сладки с 500 g брашно. Бакпулверът на Д-р Йоткер се предлага в опаковка от 10 g.
Не съм усетила гаден привкус, ползвам точно тия пакетчета на Йоткер от Лидл по 10 гр или понякога купувам 15 грамови на Belbake пак от Лидл, на които също пише, че са за 500 гр. брашно. На тия вашите по 200 гр няма ли някакви указания за съотношение брашно:бакпулвер?
Виж целия пост
# 289
Нищо няма писано на кенчето по колко се слага. Само има някаква рецепта за бисквити на 2ч. брашно, 3 чаени лъжички бракпулевер. Но то едно е бисквити, друго кекс. Още ми прави впечатление, кекс не може да ми се разпука. Надува се, но все гладък стои отгоре.  А аз обичам разпукан. Абе ще си ям хубав кекс като се прибера в БГ някой ден. Аз като ученичка колко кескове съм направила в нас. Хабер си нямах ни от готвене, ни от нищо. Тук обаче с тези газови фурни и бакпулвери не мога и не мога.
Виж целия пост
# 290
И аз съм фен на разпукнатите кексове, но май повечето хора се разват на гладките. Аз дори не го обръщам, като извадя от формата, а така ръся разпукнатата част с пудра захар или слагам някаква глазура, ако съм решила. Около мен познати и рода обръщат обратно кекса, да лежи върху разпукнатото, че да бъдел гладък. Всеки с номера си! Joy
Виж целия пост
# 291
Аз покрай мойте мъки с печенето, що нещо изчетох и попаднах на информаия, че тукашните бакпулвери били разработени, да не разпукват печивото, че било грозно. Викам си леле и аз чакам от умрял писмо. Не знам за специфична марка ли е ставало дума или като цяло, ама нищо не разбират от кексове мога да им кажа Laughing
Виж целия пост
# 292
Аз покрай грамажите взех да си мисля, да не би да са по-слаби и по-концентрирани тия бакпулвери? Досега не го бях мислила, но три ч. лъжички на две чаши брашно ще дойдат към 15 гр. То зависи и чашите колко мл са, но няма да е повече от половин кг брашно си мисля и става нещо като бакпулвера на Belbake - 15 гр за 500 гр брашно.
Виж целия пост
# 293
120gr брашно ми излиза в 1 cup грамажа, 250ml
Виж целия пост
# 294
Може би затова се усеща привкус, поне по мерките на нашите пакетчета 15 гр, ако вашите ч.л. са по 5, както при нас ги смятаме, са много за 240 гр брашно. Ама, знам ли, то и продуктите там са по-различни.
Виж целия пост
# 295
Labrex, и аз съм от любителите на напукани кексове Heart Eyes това ми е любимата част от кекса, но не обичам пудра захар отгоре No Mouth
Има една рецепта, с баба съм я правила от малка, винаги й се разпукваше. Пробвала съм сама - не става. Баба ако ми виси на главата става. Явно е нещо в аурата Grinning
Виж целия пост
# 296
Бабите са велика работа, ама аз бях консуматорка при моите. Сега се сещам за много техни вкусотии, но тогава не ми е идвало на ум да питам, а сега няма кого. За някои неща майка ми казва как се правят и все едно, не мога да докарам оня вкус. Но и продуктите вече не са ония. При тях почти всичко си беше домашно, и месо, и мляко, и масло, зеленчуци, малко неща купуваха.
За пудрата - не ми е задължителна, понякога са направо красиви тия пукнатини. Едни готови глазури, само с вода се разбъркват прахчетата, бяха харесали моите синковци, та тях слагах, ама отмина тоя период. Сега повече натюр се хапват, без декорации. Simple Smile
Виж целия пост
# 297
Аз покрай мойте мъки с печенето, що нещо изчетох и попаднах на информаия, че тукашните бакпулвери били разработени, да не разпукват печивото, че било грозно. Викам си леле и аз чакам от умрял писмо. Не знам за специфична марка ли е ставало дума или като цяло, ама нищо не разбират от кексове мога да им кажа Laughing
Странно ми звучи ама колко му е, луди хора всякакви. И аз съм на мнение че хубав кекс е този който се пуква, дори малките кексчета понясога нарочно съм гледала да ги скопосам така. Той и различно се изпича като има пукнатина отгоре, не знам въобразявам ли си че излиза част от парата от там но вътре става друго.
Като евентуални решения ми идват на ум две неща. Едното е да пробваш със self rising брашно, там няма да се чудиш какъв и колко бакпулвер на колко брашно. Грамажът на обикновеното брашно в рецептата там плюс тия 10 грама заради бакпулвера, горе-долу би трябвало да ти отпадне чуденето и да стане нещо. Не знам дали не го правят със същия смотан бакпулвер де.
Другото е 1-2 страници по-нагоре някой постна връзка със статия точно за бакпулвера какво се прави ако нямаш. Майка ми преди много години и тя така си смесваше сода и лимонтузу вкъщи, че от тях винаги имахме, а явно бакпулвер понякога е нямало вкъщи. Даже не помня да е слагала нишесте в него, мисля че само двете смесваше там колкото трябва в момента за печивото, само лимонтузуто го стриваше леко, че то е по-едри кристали от содата.
Виж целия пост
# 298
Разпукването при кесовете си е направо задължително, на неразпуканите нещо не им наред - лично аз си го обяснявам с многото (повече от нужното) бъркане/активиране на глутена.
А обръщането му го правя заради шарката на формата, която пък оформя и парчетата. Simple Smile
Виж целия пост
# 299
Купих си кашкавал, разфасовка 2,200 кг. Проблемът е, че не можем да го изядем толкова бързо и той започва да мухлясва отвън. Предният път се наложи три пъти да го изрязвам и хвърлям. Може ли да се замразява кашкавал или на нищо няма да прилича после?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия