За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 866
  • 741
# 480
Ни е козунак с толкова малко мляко, ни е кекс с тази мая, ама все тая...
Нещо и захарта ми се вижда в повечко на 400г брашно...
Или следваш дословно, мама Яси, или си ползвай бакпулвер. Simple Smile
Виж целия пост
# 481
А може и нищо да не е, като не се оставя да втаса поне половин час, а направо се пече.
Има рецепти за кекс с мая, но се оставя тестото да втаса преди да се сложи да се пече.
Виж целия пост
# 482
Ами то щом е пай може би не трябва да бухва Grinning маята може да е само за вкус Wink Мама Яси ако го направи задължително да сподели резултата, ще е много интересно Simple Smile
Виж целия пост
# 483
Сетих се, че преди време правих Чипс от картофени обелки
http://vsekimojedagotvi.com/tag/chips-ot-kartofeni-obelki/
Добре се получи, картофите трябва хубаво да се измият и изтъркат.

Пай, който винаги ми се получава.

Постно тесто за сладък или солен пай
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2012/11/blog-post.html
Виж целия пост
# 484
Показаха ми рецепта за дюлев пай, в който освен  обичайните продукти, 400 г брашно се смесват с 1/2 пакетче суха мая Thinking т.е. - не е бакпулвер, както е обичайно. Мисля да го пробвам довечера, та се чудя Rolling Eyes възможно ли е?

От къде е тази рецепта?
Виж целия пост
# 485
За мен това си е кекс...
За мен това е саварин, но той се сиропира, и е желателно по-малко брашно, повече яйца. Нещо не е читава рецептата.
Виж целия пост
# 486
Звучи като рецепта дето е превеждана и/или преписвана и е станало развален телефон. С някои езици май е по-лесно да се объркат мая и бакпулвер, та кой знае дали е мая или друг набухвател. То и нищо бадемово няма за въпросния бадемов дъх де, поне есенция нещо да беше а той от никъде. Дори не са го преписали цялото явно, кой знае дали не липсва и още нещо.
Като видя такива щуротии и просто търся друга рецепта, по свободни съчинения сладкарството не се получава добре. Или и да стане добре, то ще е случайност Grinning
Виж целия пост
# 487
Скрит текст:
За мен това си е кекс...
За мен това е саварин, но той се сиропира, и е желателно по-малко брашно, повече яйца. Нещо не е читава рецептата.

Да, рецептата прилича като тази на саварините, но има много повече захар. Течността според мен също е много малко за това количество брашно. Доста време ще трябва да се чака втасването.
Ето как изглежда със  140 мл прясно мляко и 20 г захар.
Виж целия пост
# 488
Търсех такава рецепта в Гугъл , която включва варене на картофи в мляко ама така и не намерих, но виждам, че няколко човека тук одобриха идеята ми Grinning Ама сериозно дали ще се получи , защото няколко познати ми казаха, че било безсмислено , щяла съм да изхвърля млякото така, но защо, то идеята ми е после да ги приготвя в това мляко и да се сгъсти и получи крем или пюре ?Тъй като варене на ориз в мляко ми се получи от там ми хрумна тази щура идея но дали някой го е правел изобщо, ако така рискувам някой продукт да иде в кофата няма да рискувам, просто следвам пътя на логиката - картофа съдържа нишесте, а нишестето сгъстява млякото до получаване на вкусен крем/каша/пюре, а дали се вари във вода или мляко не знам дали има проблем.
Виж целия пост
# 489
Скрит текст:
Търсех такава рецепта в Гугъл , която включва варене на картофи в мляко ама така и не намерих, но виждам, че няколко човека тук одобриха идеята ми Grinning Ама сериозно дали ще се получи , защото няколко познати ми казаха, че било безсмислено , щяла съм да изхвърля млякото така, но защо, то идеята ми е после да ги приготвя в това мляко и да се сгъсти и получи крем или пюре ?Тъй като варене на ориз в мляко ми се получи от там ми хрумна тази щура идея но дали някой го е правел изобщо, ако така рискувам някой продукт да иде в кофата няма да рискувам, просто следвам пътя на логиката - картофа съдържа нишесте, а нишестето сгъстява млякото до получаване на вкусен крем/каша/пюре, а дали се вари във вода или мляко не знам дали има проблем.

https://rutxt.ru/node/13052
Виж целия пост
# 490
Анабел, не виждам защо идеята да е щура. Течност ли е - течност е.
Скрит текст:
Един познат преди години много добре го обобщи. Ако е сетиш за нещо има огромен шанс още много хора в някакъв момент да са се сетили за същото. Част от тях даже ще са го пробвали. Някаква част от провалите даже ще са го документирали.
Имаш два варианта - или пробваш, или намираш документацията от чуждите опити Simple Smile
Не знам как търсиш и какъв език предпочиташ...
Първите две рецепти, които ми излязоха на английски
https://cnz.to/recipes/vegetables-grains/gratin-dauphinois-potato-gratin-recipe/
https://www.thecookierookie.com/easy-mashed-potatoes-recipe-boiled-in-milk/

Ето и на български  https://recepti.gotvach.bg/r-24877-%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B … D1%8F%D0%BA%D0%BE
Виж целия пост
# 491
Търсех такава рецепта в Гугъл , която включва варене на картофи в мляко ама така и не намерих, но виждам, че няколко човека тук одобриха идеята ми Grinning Ама сериозно дали ще се получи , защото няколко познати ми казаха, че било безсмислено , щяла съм да изхвърля млякото така, но защо, то идеята ми е после да ги приготвя в това мляко и да се сгъсти и получи крем или пюре ?Тъй като варене на ориз в мляко ми се получи от там ми хрумна тази щура идея но дали някой го е правел изобщо, ако така рискувам някой продукт да иде в кофата няма да рискувам, просто следвам пътя на логиката - картофа съдържа нишесте, а нишестето сгъстява млякото до получаване на вкусен крем/каша/пюре, а дали се вари във вода или мляко не знам дали има проблем.
Няма проблем да свариш картофи в млеко. Съобрази само съдът, в който ще ги вариш. Трябва да е по-дълбок и картофите да не заемат повече от 1/3 от тенджерата. Много кипи като се варят в млеко, трябва да ги наблюдаваш непрекъснато. Може и предварително да ги посвариш малко във вода и след това да прибавиш млекото. Но при всички случай много кипи.
Виж целия пост
# 492
Вземаш 1 картоф, нарязваш на ситно, някакъв малък тиган с тефлоново покритие, покриваш нарязания картоф с мляко и вариш. После споделяш резултата 😉. Ще опропастиш малко продукти и ще спреш да се чудиш какво ще стане.
П.п според мен, крайния резултат ще е картофено пюре.... стига да не ти е друг замисъла, че за някакъв крем говориш 🤔
Виж целия пост
# 493
Аз разбирам, че идеята е да се направи крем с картофи и захар, както млякото с ориз, но може и да бъркам Simple Smile
Виж целия пост
# 494
Оф, Анабел, ти се наУчи да готвиш, та взе да експериментираш...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия