За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 862
  • 741
# 465
Естествено, че може да се варят необелени, даже е препоръчително.
Виж целия пост
# 466
Варя с обелки понякога и после ползвам водата за поливане на цветята. Измивам хубаво картофите и ги варя.
С обелката ги бланширам и после пека или на тиган и стават... не е за разправяне...
Надупени картофи пък се пекат тъкмо с кората.
Та не просто се готвят с кората, ами и се ядат с нея.
Виж целия пост
# 467
Варя с обелки понякога и после ползвам водата за поливане на цветята. Измивам хубаво картофите и ги варя.

Аз пък винаги така варя картофите. Измивам ги много добре, имам си и тенджера само за тях.
Виж целия пост
# 468
Аз понякога ги беля и режа на кубчета.  Сваряват се по-бързо и като ги варя в подсолена вода вкусът е по-различен.
Виж целия пост
# 469
А ако ще се ядат с кората с четка ли ги миете преди това? Никога не съм правила така картофи...
Виж целия пост
# 470
Интересно хм Simple Smile И покрай тази дискусия (тъй като наскоро се отвори и за ориз) ми хрумна да попитам нещо може би откачено - възможно ли е да се сварят картофи в мляко без вода?Не ми се смейте, сериозно питам тъй като някои споменаха, че са варяли ориза в мляко вместо във вода и се получавало доста по вкусно.Пък и картофа съдържа нишесте май, от продължително варене на мляко с ориз стегна и се получи уникален сгъстен крем, с картофа възможно ли е подобно нещо ако е нарязан на парчета обаче да е равномерно разпределено из млякото ако съдържа достатъчно нишесте?
Виж целия пост
# 471
Имам си гъба и една голяма четка за зъби за зеленчук и плодове
Виж целия пост
# 472
Зависи  в  какво ще вложа картофите.
Обелвам и ги варя за картофено пюре.
В салати,картофени кюфтета ги сварявам с обелките на пара в ИП, по- лесно сЕ режат.
Имам отделна гъба за зеленчуци, с която ги измивам и изтърквам хубаво.
Само пресните картофи ги готвя, както са си на фурна или на тиган.

Виж целия пост
# 473
И покрай тази дискусия (тъй като наскоро се отвори и за ориз) ми хрумна да попитам нещо може би откачено - възможно ли е да се сварят картофи в мляко без вода?
Хич не е откачено, точно така са правени великите открития в кулинарията Smiley Hands Plus1 Hands Plus1 Резултатът е зашеметяващ, може да си потърсиш рецепта за "картофи Дофиноа", не е същото, но може би до тях е стигнал някой тръгвайки от идеята за варенето на картофи в мляко. Само варени в мляко стават хубави ако ги нарежеш на тънки кръгчета-филийки, слагаш в тиган с малко масло, сол и дафинов лист, и мляко естествено, слагаш капак и оставяш да къкри на слаб огън, до 20мин са готови, млякото трябва да изври, хубаво е да се прави в незалепващ тиган. Просто варени в мляко не мисля че има особена разлика както при ориза, но не пречи да пробваш и да кажеш как е Fork And Knife
Виж целия пост
# 474
Мдаа... например картофи за картофено пюре, в което така или иначе се слага мляко, да се варят в същото си е съвсем добре, бих казала. Simple Smile
Виж целия пост
# 475
Показаха ми рецепта за дюлев пай, в който освен  обичайните продукти, 400 г брашно се смесват с 1/2 пакетче суха мая Thinking т.е. - не е бакпулвер, както е обичайно. Мисля да го пробвам довечера, та се чудя Rolling Eyes възможно ли е?
Виж целия пост
# 476
За какъв пай иде реч? Онова дето е кора/подложка от тесто плюс плодовата плънка вътре ли? С маслено тесто ако е  няма и бакпулвер. Може и да не е маслено тесто, да, става и с хлебно с мая, май са по-малко калориите, но друг вкус има и въобще консистенцията е друга. Ако е пай тип кекс, има и такива, ама не е пай, плодов сладкиш си е, има едни със сливи много вкусни такива. Така като го мисля, сигурно може, стига да не е объркал някой нещо в писането, щото маслено тесто с мая няма Sweat Smile
Виж целия пост
# 477
Хора , а в какво съотношение вода трябва за киротрам картоф примерно?Ще опитам и с мляко, благодаря ви за идеите.Обичам да експериментирам Hug
Виж целия пост
# 478
За какъв пай иде реч? Онова дето е кора/подложка от тесто плюс плодовата плънка вътре ли? С маслено тесто ако е  няма и бакпулвер. Може и да не е маслено тесто, да, става и с хлебно с мая, май са по-малко калориите, но друг вкус има и въобще консистенцията е друга. Ако е пай тип кекс, има и такива, ама не е пай, плодов сладкиш си е, има едни със сливи много вкусни такива. Така като го мисля, сигурно може, стига да не е объркал някой нещо в писането, щото маслено тесто с мая няма Sweat Smile

И аз се усъмних нещо в написаното, защото заглавието на рецептата е "Дюлев пай с бадемов дъх", а бадеми никъде няма в рецептата.

Рецептата е от някакво списание:
125 г масло
125 г захар
3 яйца
400 г брашно + 1/2 пакетче суха мая
сока на 1 лимон
3 с.л. прясно мляко
Всичко с обърква с тоя ред, изсипва се в тава и отгоре с притискане се слагат парчетата дюли/които предварително са варени за 15 мин./ Пече се.
За мен това си е кекс...
Виж целия пост
# 479
С тази мая да не се окаже накрая всъщност козунак Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия