Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първокласници 2021/2022 - ТЕМА 2

  • 22 751
  • 726
Здравейте!

Това е тема за първокласниците през учебната 2021/22 година за цялата страна.

Тук споделяме притеснения, емоции, радости и успехи наравно с нашите деца.

С оглед да бъде максимално полезна темата, тук ще качвам линкове, които да можем лесно да достъпваме.

Полезни връзки:
 НАСОКИ МОН КОВИД 19
Виж целия пост
# 1
Благодаря за новата тема .Домашни дават през седмицата ,макар и рядко.Но иначе аз и майка ми през уикенда го "мъчим" да упражнява ченгелчетата и буквите ,че гледам вече почват и думи да пишат от рода на "Мими ,мама " Kissing Smiling Eyes .Мъка си е ,той се дърпа .
Имаме ФБ за класа и Школо .Във фейса ни уведомяват не за материала в училище ,ами за декларации ,кой имал устройство за евентуално ДО и прочие.
За кетъринга на стола ,храни се там доволен е -3 лв .е купончето. Вече и със сопол се сдобихме.Отваряли 2 прозореца в класната ,ами студено им на децата ама заради короната .
Виж целия пост
# 2
Моят категорично отказа кетъринга и ще кара на сандвичи.
Виж целия пост
# 3
При нас е кетъринг, има сайт и там се плаща.
Около 3лв е абонамента за самата платформа на месец и вече за меню на ден се плаща 3.60 или 3.90лв.  Гледаме в началото на седмицата менюто и той си казва кога иска да му платя. В дните без стол носи голяма кутия с храна, през останалото време слагам за междучасията, че е там до 17:30.
Писах в предишната тема, че има 3 страници само останали за уикенда. Да го похваля, че си написа всичко почти сам. Накрая само малко се умори и точно на две задачи за оцветяване се тръшна.
Много му е интересна математиката, надявам се да не му спихне ентусиазма. Аз и баща му хич ни няма в тази област. Едва съм изкласвала. И смятам, че е изцяло по вина на системата и учителите-имах учител в 8 клас, който даваше задачу на можещите и сядаше до мен и още два съученика и ни обясняваше, като на 5 годинишни-това е единствената учебна година, в която съм имала шестици и съм схващала нещо.
След това в университета по методика на обучението по математика ми бяха интересни някои логически задачи. Просто не ме бива, не мога да прилагам формули и да намирам математическата логика 🤣 Та дано му идва отвътре, че ако чака на мен да помагам... Joy
Поне написа всичко и утре ни е изцяло свободно.
Втора седмица не идва учителката по физкултура и часът го води едната класна. Притеснявам се да не го пилзва висене на чиновете и писане, вместо да се раздвижват(така правеше първата класна на племенникът ми).
Виж целия пост
# 4
Привет в новата тема.
Аз съботата съм я писала ден за почивка. Оставям децата да спят докато искат и не тормозя за домашни. Неделята вече всеки се захваща със задачите си.
Има да напише 2 страници с цифри 1 и 2, и две страници ченгелчета. Няколко упражнения за допълване в учебните тетрадки, които е пропуснала по време на отсъствието понеделник и вторник. Тази седмица ходи на карате. Обаче реши, че не е за нея. В петък беше пожелала да отиде на футбол. Ще помисли дали иска да продължи. Тя ходи на балет от 4 годишна 2 пъти седмично и гледа други дейности, които не се засичат с часовете по балет. Хубавото е, че ги вземат от занималнята и само трябва да ги приберем от тренировка.
В техния клас са 6 момичета от групата в детската градина и в един момент нещо почнаха да се драпат-кой ударил някой, захапал, обидил или нещо друго. Сега си говорим, че не трябва да правят така. До сега в детската градина не сме имали проблеми. Дали в училище имат повече свобода или самите те се чувстват по големи и изпробват до къде ще им позволят да стигнат, не знам.
Иначе се уморява в училище. Вчера заспа в 19 ч. преди вечеря. Реших че си гледа нещо на телефона в другата стая и като я погледнах по едно време гледам, че спи. Оставих я и днес стана в 6 ч. гладна. Само и дадох да яде, пуснах телевизора и си легнах да поспя. В първия момент се стрес ах, че съм се успала за работа.
Виж целия пост
# 5
Kaili като чета 2 страници ченгелчета и цифри Satisfied  ,ми моят едва по 2 реда може да напише и се почва-"оф ,ръката ми трепери вече,заболя ме,омръзна ми ". Как  успявате да им задържите интереса да пишат толкова?
Виж целия пост
# 6
Kaili като чета 2 страници ченгелчета и цифри Satisfied  ,ми моят едва по 2 реда може да напише и се почва-"оф ,ръката ми трепери вече,заболя ме,омръзна ми ". Как  успявате да им задържите интереса да пишат толкова?

Чакай, това ми предстои утре. 😁 Ще видя колко мрънкане ще има като кажа да почва.
Виж целия пост
# 7
Тази седмица успя всичко да напише навреме. Няма домашнп за днес и утре. Но ми скъса нервите преди това.
 И големите трудно свикнаха. Сега са на приливи и отливи. Понякога сядат сами, друг път аз само викам. А и сега хем са присъствено, хем им пускат задачи в класрума. Т.е. аз мога да видя и съответно да подвиквам.
Виж целия пост
# 8
Нашата класна досега всеки ден дава домашно. Има дни, в които имат само по математика или само по български, има и дни, когато имат по двата предмета. Засега успява да си ги напише в занималнята. Иначе 2 дни го оставих вкъщи, защото имаше сополи, и беше голяма мъка да си напише домашното и това което в час са правили. Само не мога да схвана каква е схемата с оценяването, виждам подписи, печати, тикчета, усмивки. Още не сме имали отзиви и оценки в Школо.

При нас има вайбър група за нас родителите, а класната пише в Школо каква е домашната и текущи съобщения. Засега добре върви комуникацията.

Аз нямам носталгия по предишнитв години (може би, защото имаме бебе и тепъряа пак ме чакат детска градина, сополи и тн). По-скоро все се притеснявам как ще се адаптира към децата, към ученето и малко да не е в настроение и ми се свива сърцето.
Виж целия пост
# 9
Привет 💐
Включвам се с първолак, който... не е фен на училището 🥴 Не че му пречи, ходи с желание, но писането не е неговото, четенето е непознат извънземен вид, който не е срещал, А и не иска да среща 😂
Онзи ден го взимам. Излиза той, както винаги без яке, без шапка, но с раница...
Поглежда ме и се хваща за главата:
- Забравил съм си шапката, нали?
- не знам... , имаш ли шапка?
Пак пипа главата.
- нямам, ще се върна да я взема (въпросително, невярваща интонация)
- само нея ли си забравил?
- о, оооо и якето го няма... Disappointed Relieved
- а защо си взел раницата?
- не трябваше ли? (много е учуден)
- миии не, нали се разбрахме за петък...
- а днес не е петък, така ли? 😲
И това е разговора всеки ден 🤪
Все пак имам и седмокласничка, трябват ми някакви нерви 🤣🤣🤣
Виж целия пост
# 10
Покрай стоенето вкъщи и моят писа по 2 страници наведнъж. Зор му беше, но на третия ден вече мрънкането спря. Единственото положително от престоя вкъщи беше, че и той разбра, че вкъщи се учи по-трудно (а и че аз съм по-нервна от учителката вероятно).

Понеже коментираме допълнителните дейности и умората, какви извънкласни имат вашите първолаци? Моят син ходи на плуване и от октомври тръгва на английски. Бях се засилила за още спорт от училище, но часовете са преди края на занималнята и се притеснявам няма ли да му намаля така времето за подготовка и да трябва вкъщи да пише повече? 🤔
Виж целия пост
# 11
Моят от пролетта ходи на китара и солфеж, като на солфежа свири и на пиано. Един път седмично са тези дейности. От средата на октомври ще ходи в събота за четири учебни часа на клуб "Визуални изкуства" - води го една дама от галерията. А от утре пробно с кака си и приятелка тръгват на ушу към младежкия дом. Ушуто е вечер от 17,30 до 19. Майката на приятелката ще ги води,а аз ще ги прибирам, че и двете сме на работа, а още не смея да пусна първокласника с ГТ и кака му.
Виж целия пост
# 12
Моята ще ходи на карате. Преди тренировките са били в училището. Но сега няма как. Затова треньорът е намерил зала в района и събира деца. Ще видим колко ще се задържи ентусиазма.
Иначе и тримата ги водя на плуване. Но тази година ще е само веднъж седмично. Каката е седмокласничка и няма да успеем за още едно ходене.
Виж целия пост
# 13
Привет и от мен! И моята първокласничка много я мъчат чингелите, голям зор е да пише вкъщи. Умишлено не съм я карала лятото за да не я науча по грешен начин, но има в класа някои деца, които са били на предварителни уроци и определено вдигат летвата. Госпожата снима няколко тетрадки за показно, наистина перфектни, аз не мога така.  Пише вкъщи максимум една страница и не я тормозя повече. Не ми се иска да намрази писането още от началото. По математика сякаш се справя по-добре или поне има желание да се занимава. А относно спорта в училище имат час по плуване, което е страхотно, с такъв ентусиазъм и купих шапка и очила и греда☹️ първата седмица добре, на втората категорично отказва да плува. Явно се е изплашила и не знам как да я убедя да пробва още веднъж. Най-вероятно ще стои на пейката в коридора през целия час, а ми се иска да се научи да плува...
Виж целия пост
# 14
От 13,30 ч. пише домашни. То не беше говорене, сърдене, въртене, почивки. Сега пак я навиках, че само се разсейва. Аз сготви 3 неща за това време и проснах една пералня.
Знам, че не е същото, но ми се иска да е по организирана. Понеже още сме в процес на ремонт на нейната стая, тя пише на кухненската маса. Даже цял следобед бях спряла телевизора да не се разсейва допълнително.
В училище е старателна и изпълнителна. За това много се надявам да си учат присъствено, че иначе ще е кошмар и за двете.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия