Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Туя / Туи / Болест

  • 716
  • 8
Здравейте,

Описанието:
В нашата градина имаме засадени различни видове туи - смарагд, брабанд, кипариси и др.
Височината на растенията е около 1м. - 1.20 м.
Растенията се поливат редовно, засадени са в градината, но имаме и в саксии, защото не искаме  да махаме плочките.
Мястото ни е слънчево, без засенчвания, надм. височина 550 м. и нямаме  дом. животни.

Проблемът:
Проблемът, който имаме се вижда от снимките. Игличките на туите стават кафявви и не се дължи на слънчево изгаряне.Постепенно кафевите петна обхващат растенията и цялостно. Вече имаме такива, които ги изкоренихме защото заприличаха на слама.

Лечението:
Потърсихме помощ в агро аптека, където ни казаха, че това е гъбично заболяване, което се разраства и освен по листата стига до корена на дръвчетата и е необходимо да се пръска с препарати.
Препоръаха ни:

В 10 л.вода да разтвориме: 10 мл. топсин, + 10 гр. желязо + 1 с.л. течен сапун. -------> Пръскане през 7 дни отвън и отвътре.
+
Зелен камък - 200 гр. зелен камък разтворен в 10 л. вода -------> Поливане по 0.5 л. на туя през 14 дни.

Ефектът:
Ефектът от пръскането не може да прецинм какъв е и дали го има, може би забавя малко гъбичния процес, но не е достатъчно
Ефектът от поливането е невероятен първите някколко часа - растенията стават ярко зелени като от приказка.

Съвет:
Ако някой има същи проблем нека сподели как е третирал дръвчетата, с какво са пръскани, полазвани ли са препарати от агро аптека, ползвани ли са домашно направени препарати от други неща, торове, утайки от кафе или нещо друго.
Виж целия пост
# 1
Проверете дали нямате нападение от  корояд. Огледайте добре стволовете, ако има, ще забележите подкожушване и когато свалите кора, отдолу ще се види.
Виж целия пост
# 2
Не разбирам от туя
но това, което прочетох е, че причината е гъбична инфекция, причинена от Didymascella thujina.

Потърсете в интернет за тази гъба

Виж целия пост
# 3
Същото го има по нашите туи смарагд. Те са вече на 3 години, всъщност не помня на колко са. Някои са по-високи от мен. Много добре се развиваха. Появи се буквално преди седмица. Аз го отдадох на нередовно поливане и сега наваксвам, не се бях замисляла, че може да е нещо друго.
Следя темата и размишлявам какво наистина да правя.
Виж целия пост
# 4
Нямам такива растения, но тази година избирам иглолистни за засаждане и говорих с няколко професионални градинари. Специално по туите казват, че е гъбично в комбинация с инсекти и е неспасяемо. Една собственичка на разсадник каза, че е изкоренила над 150 бр. И няма да сади на тяхното място нищо поне 3 години. Жената е от Пловдивския край. В СИ БГ го има същия проблем. Дори фирмата, която ще озеленява моя обект категорично отказа да работи с туя, заради многото болести по тях в последно време.
Зеления камък е за хлороза - недостиг на желязо. Виждат се по вашите снимки изсветлели до бяло връхчета на клонки. Ще си върнат пак красивия зелен цвят. Получава се при всякакви растения, най-често когато водата за поливане е по-варовита (твърда). Напълно поправи о с поливки със зелен камък или някой желязо съсдржащ специализиран тор.
Виж целия пост
# 5
Преведох с гугъл транслейт тази статия и като я прочетох мисля, че положението не е неспасяемо.
         
                                           
            http://bgkids.hallowedgaming.com/experts/hedzh-na-arborvitae-kak … -se-izbegnat.html
Виж целия пост
# 6
Здравейте! Преди месец засадихме 27 туи сега забелязах че започнаха да съхнат.Моля за съвет.
Виж целия пост
# 7
Същият проблем имахме.
Яко поливане искат! С помпата през ден. А като застудее веднъж в седмицата, а като паднат температите под 0-та по-рядко.
Поливайте незабавно!!!
Виж целия пост
# 8
Здравейте,
Продължавам да чета по интернет и съм сигурен, че с общи усилия може да намерим решение.
Последният съвет, който ми дадоха е с утайка от кафе - използва се като тор за растенията. Посъветваха ме,, че с утайката и комбинажия от настърган сапун може да се прави разтор за пръскане, но не ми казаха пропорцията и аз забравих да питам.
Третирането с препаратите, които ви казах по горе има ефект, но трябва да е системно и излиза скъпо.
Очаквам още мнения и коментарите, нека градините ни бъдат отново красиви.
До последния пост свързан с обилното поливане - поливането трябва да е в граници, наистина туята обича вода, но прекаленото поливане води до гниене на корените и до образуване и ли засилване на гъбичната инфекция.
Поздрави!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия