Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вълнен килим - дайте съвети!

  • 919
  • 15
Здравейте. Купихме си килим със състав 80% вълна и 20% памук. На етикета всички възможности за пране са зачеркнати, само едно Р в кръгче има, което значи химическо чистене. Мисля си, какво би могло да му стане ако го изпера на двора със студена вода и си изсъхне на слънце / когато е горещо/? Приемам всякакви съвети. Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Зависи от вида килим, но може да се свие или да се степат нишките. Ако решите да го перете, ползвайте препарат за вълна, а не за килими, за да не се повредят цветовете.
Виж целия пост
# 2
И имайте предвид, че вълнените килими страшно тежат като са мокри.
Още помня напъните на четирима човека да извадят от пиралото на селската чешма и да метнат на лоста един нормално голям персийски килим.
Виж целия пост
# 3
Сигурно зависи и от самия килим. Свекърва ми имаше Чипровски килими, които са също вълна с памук ,с основен червен цвят, не знам как ги е прала , но бялото се беше оцветило в розово. Ние сме имали 100% вълнен килим , тип персийски, пран многкратно без поражения.
Виж целия пост
# 4
Може да пусне, да се сбие... Аз бих спазила указанията на производителя. Освен  ако не е наистина евтин и искате да експериментирате.
Ако аз бих решила да експериментирам, щях да го изпера с шампоан и вода, на плочките на двора в най-силното слънце (което сега го няма вече). Разбира се, от слънцето пък може да избелее, но ще изсъхне бързо и се намалява рискът от степване.
Виж целия пост
# 5
Ето това е килимът - https://aiko-bg.com/product-11111111803547. За мен не е евтин - 240 лв. е.
Цветовете са му естествени. Така като го гледам си мисля, че няма какво да му стане, ама знам ли .Simple Smile Сега няма да го перем. Евентуално другото лято. Реших да попитам ако и други имат от този тип килими.
И да добавя - на етикета също пише, че е ръчно изработен.
Виж целия пост
# 6
Според мен, ако го изперете, има опасност да се свие.
Ако имаше 20% синтетично влакно, нямаше проблем да го изперете.
Виж целия пост
# 7
Този не бих го прала, ще стане на нищо, така го виждам.
Виж целия пост
# 8
Вълната не обича топла вода !- Иначе се свива.
Вълната не се търка , а се гази или мачка в леген/корито!- Иначе се степва/сбива.
Не правете опити за изтискване/усукване!
Вълната се простира хоризонтално върху хавлиена кърпа и се суши само на стайна температура!- Иначе се разкривява формата.
От слънцето цветовете избледняват за това трябва да се покрие с платно.
 Има специален препарат за прежди . Аз ползвам на Первол, но може и други да има. Накрая след изплакване накисвам в качествен омекотител.
Ако килима е голям, не виждам как бихте спазили всичко без голяма  тераса , голям съд и няколко чифта здрави ръце. Ако изберете химическо чистене, поинтересувайте се за всичко това за да не ви го съсипят.
 Късмет!
Виж целия пост
# 9
Вълната се свива при рязка промяна на температурата(като се пере). Не се и суши на слънце.
Не се търка, изстисква, извива. Суши се внимателно с хавлиени кърпи, които да попият водата и после съхне на маса, хоризонтален простор, на земята.
Вкъщи имаме много вълнени дрехи, перат се рядко и си е цял ритуал 🤣 Какво става за килим...
Виж целия пост
# 10
Имам класически вълнен килим. 100% вълна. Опитах да го пера, но макар и малък, когато се намокри, тежеше много и не успях с прането. После го давах на разни фирми за пране. Връщаха ми го почти в същия вид, само леко влажен. Сигурно просто го мокрят. Бях решила, че вече е захабен и нищо не става от него. През лятото го дадох на една нова фирма да го изперат, докато си купя нов. Е, върнаха го толкова чист, че се отказах от купуването. Не се свивал или деформирал.
Виж целия пост
# 11
Нищо няма да му стане от внимателно пране със студена вода и подходящ препарат. От над един век у дома така сме си прали килимите - вълнени, памучни, синтетика, смесени... Намокря се на широко място, слага се препарат и се търка с мека четка. После се изплаква, като пяната се избутва с обратната страна на четката или със специална дървена бухалка (не е кръгла, а правоъгълна). Не се мачка, не знам в какъв леген може да се събере килим, че и да имаш сили да го мачкаш.

За по-сигурно може да не ръсите директно препарат, а да го разтворите предварително в хладка вода.

Чипровският килим е пуснал боя, защото червеното в чипровските килими от соц-времето и 90-те години е синтетична боя. Просто не е била трайна. Оцветеното с растения червено е по-различно и не излиза боя от него.

За пране на вълна трябва да се навие килима след изплакване, изправя се някъде под наклон и се оставя час-два. После е много по-лек. Нищо му няма и на слънце да се суши, стига да не е някакъв извънредно горещ ден, ако толкова ви е страх. Изпрала съм не знам колко пъти по колко килима, от най-различни видове, включително персийски, от вълна. Преди няколко месеца си давах на машинно пране два килима - един синтетичен, тъмночервен, и един в пясъчни тонове, персийски, вълнен. Върнаха ми ги идеално чисти. Само за персийския предупредиха, че е възможно при ярки цветове да излязат и да оцветят по-светлите наоколо.
Виж целия пост
# 12
Момичета, благодаря за съветите! Много си харесвам килима, създава много уют, много е топло и приятно усещането под боси крака. Дано успеем да си го запазим такъв за дълго време. Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Изперете го с Рейнбоу или др подобна.
Няма да го намокрите така яко . А и тя ще си изсмуче водата
Виж целия пост
# 14
И аз обмислям да си купя вълнен килим, според мен са много издръжливи и лесни за поддръжка, а и напоследък - модерни.
Спира ме само цената.
Вълната се самопочиства, то си е косъм, и не задържа петна. Дори да капне нещо, например храна, засъхне ли и пада без остатък. Не знам как реагира на мазнина обаче.
Според мен едно хубаво тупане и ще е като нов, а ако държиш да переш - с перяща прахосмукачка.

Хубав ти е килима и с естествени цветове - няма опасност да пусне според мен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия