За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 46 654
  • 772
# 705
Днес правих още корнишони с фикса на Йоткер, но ми остана марината и да не я хвърлям ,в нея пуснах чушки да се попарят. Натъпках ги горещи в буркани, пуснах аспирин и залях с вряла марината. Сега  бурканите изглеждат вакумирани, но се чудя дали все пак да не ги заваря за капачка? Мислите ли ,че ще издържат само с аспирина и консерванта, който е във фикса?
Виж целия пост
# 706
Няма да има проблем - тройно си се презастраховала🙂Може два- три дни да разклащаш надолу- нагоре бурканите , за да се разтвори доре аспирина.
Виж целия пост
# 707
Аз мисля, че няма нужда да ги вариш. Отделно, че не се знае тази химия във фикса, а и аспирина, как се държат при варене.
Виж целия пост
# 708
И аз реших да не ги варя, поне са само 7 буркана и да се прецака нещо няма да ме е толкова яд Grinning
Виж целия пост
# 709
Абе как ще се прецака, хората и само с аспирин ги правят.
Виж целия пост
# 710
Точно👍и слагат студена вода.
Всичко ще е наред, приготвяй ракията😉ако нещо се прецака,  то ще е от калпав продукт- прекалено наторявани чушки имам предвид.
Виж целия пост
# 711
Печени чушки от Промаркет, варени достатъчно, бомбираха. По-добре така (труд  и ток на вятъра), отколкото отрова в буркани.
Виж целия пост
# 712
На мен са ми бомбирали печени чушки набрани и отгледани в домашната градина и точно за това от едно 20 г печени   в чушкопека , беля и само във фризер съхранявам.
Покрай вас се изкуших и тази година сложих 1/2 доза от "100 чушки" варих ги вместо 15мин 25-30 минути и се надявам да няма проблем .
Разваляла ми се е рязана туршия , но не бомбаж , а при отваряне зимата  само чушките са меки , разкашкани , за разлика от останалия зеленчук който си е хрупкав както трябва.
Виж целия пост
# 713
ccvet, всъщност домашни най-лесно могат да бъдат преторени, особено пък ако се ползва оборски тор. Там дозировката е на око. При нас се тори обилно през няколко години преди дълбока оран есенно време. На следващата година доматени и чушкови консерви се правят с повишено внимание, след това няма проблем. Баба правеше печени чушки в буркани откакто се помня и бомбаж е имало само ако някоя капачка не е опънала. За първи път тази година ми се случи да ми се развали сурова чушка заради преторяване, писах преди няколко поста. Предполагам, че и консервите щяха да са за боклука, та поне това си спестих.
Виж целия пост
# 714
Възможно е , аз споделям моят опит, но се замислям как тези в магазина са ок - кой знае какви силни консерванти им слагат , за да се запазят.
Виж целия пост
# 715
Несъмнено - взимала съм и след това се появява стомашен дискомфорт. По-добро от домашното няма.
Виж целия пост
# 716
И на мен ми омекват чушките в сурова туршия .Правя саламурена само с вода и сол и още една сладко кисела  в бидончета и всяка година чушките/камбите стават меки и гадни,а другите зеленчуци са си ок. Винаги обаче слагам купени чушки,та може би заради това,тази година съм решила изобщо да не слагам камби
Виж целия пост
# 717
От градинарската група зная, че чушките и крушите са много капризни продукти, винаги могат да ти бомбират.
Виж целия пост
# 718
Но обща туршия  и при мен се е случвало да не стават чушките, тази, дето само сол , малко оцет и вода, даже без оцет. Дива ферментация.
 Но с аспирин си става без проблем , както и  стерилизирано.
Виж целия пост
# 719
За да станат на ферментирала туршия чушките, трябва да са зелени, тънколюспести и с тънко месо. И задължително трябва да се цепне добре връхчето, за да влезе течност вътре. Или просто да се изтърбушат.
Като спазвам тези правила, нямам проблеми с тях. Аспирин и фиксове не ползвам. Достатъчно отрови ядем, че да ги слагаме и в домашните консерви и туршии.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия