Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Права на непълнолетен

  • 2 970
  • 19
# 15
Не разбрах кое е стандарт - бедните, изтърваните или сираците.
Сервитьорки всъщност познавам много - не, не изкарват за 4 часа колкото секретарка за седмица. Никога не са изкарвали. Най-малкото ако вадеха толкова пари, щеше да си личи, а не да носят тениски за по 10 лв от турските магазини.
Познаваш двама-трима, на които им се е наложило и са в топа, дето е модерно сега да се казва. Ми и аз познавам. И срещу тях познавам още поне 10 пъти по толкова хора, на които им се е наложило и са много далеч от топа - най-обикновени отрудени, прецакани от живота хорица, започнали работа за жълти стотинки в 9ти клас, вместо поне след като завършат гимназия.
Виж целия пост
# 16
Колкото, толкова, поантата беше, че не е невъзможно Simple Smile
Виж целия пост
# 17
О, аз не казвам, че е невъзможно, възможно си е, просто такива са изключения. И ако действително става дума за наперен тийн, който се е скарал с дъртите - такива за съжаление не са от изключенията.
Същото и за сервитьор/к/ите, впрочем - има и високоплатени, и то не от бакшиши, но са в скъпарски заведения и сигурно и диплома имат за сервиране и барманство. Не са хлапетата в Хепи, нито леля Буби от бистрото с обедното меню отсреща.
Виж целия пост
# 18
17-годишен може да се изнесе от вкъщи абсолютно спокойно без никакви последствия, освен ако родителите не пожелаят да му вгорчат живота. Това практически. Юридически:
Едно лице придобива трудова дееспособност на 16 г. Т.е. има право да работи и да се издържа само. Като разрешението от Инспекцията по труда не го иска лицето, т.е. ти, а работодателят.
Едно лице на 16 г. може да сключи брак с разрешение на Районния съд, като след сключения брак то се "еманципира" - придобива права, каквито има един пълнолетен човек.
Правата на непълнолетните в сравнение с правата на малолетните (до 14 г.), са доста по-големи. Но преди да навършиш 18, не можеш да сключиш напр. договор за наем, ако ще живееш под наем.
Предполагам, че имаш конфликт с родителите и искаш да се изнесеш - трябва да знаеш, че родителите имат право да те обявят за издирване, ако не знаят къде си, както и да сигнализират в Агенцията за закрила на детето, че се намираш в риск, оттам също да започне издирване и процедури по връщане на родителите и т.н.
Ако нещата са чак толкова непоносими, по-добре да седнете да се разберете, че ще живееш отделно и ще се издържаш сама, за да избегнеш тези проблеми.
Като знам колко са "загрижени" органите в нашата държава, рискът за значими последствия на тази възраст (17) - т.е. разни ядове с органи, не е кой знае колко висок.
Много благодаря, тъй като много хора са писали за пари аз работя и парите не са проблем, другото което е имам при кого да се изнеса( не член на семейството) и ме интересува само от юридическа гледна точка как стоят нещата?
Виж целия пост
# 19
Никак не стоят. Можеш да си спокойна.
Но ако ще се изнасяш при мъж, имай едно наум. Да не се окаже по-лош вариант, отколкото да останеш при родителите си още малко. Учи, усъвършенствай се, мисли за добра професия с добри доходи, за семейство и деца имаш още много време!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия