Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Заместване на колега при болничен

  • 1 345
  • 13
Здравейте! Мога ли да откажа да заместя колега при болничен? Ще наруша ли закона? Досега винаги съм се отзовавала, но този път имам планове, сериозни.
Виж целия пост
# 1
Законово не знам дали можеш да откажеш.
Може и да имаш право. Но при такова егоистично отношение, това може да ти изиграе лоша шега.
Защо не обсъдиш с шефовете си това? Че имаш планове и ги помоли да намерят друг.
Виж целия пост
# 2
Отказ е грубо, не може ли човешки да обясните причините и да влезнат в положение?
Виж целия пост
# 3
Колегата е болен и ти предлагат да поемеш негови смени допълнително към твои смени и така ще ти се получат повече часове работа? Или ти прекъсват отпуската заради неговия болничен? Какъв е точно случаят?
Виж целия пост
# 4
Зависи какво значи "да заместя колега". Вас кой ще замести, докато вие замествате колега.
Според мен тук просто Ви викат извънредно на работа. Болничният на колегата е основанието, но то няма значение.
За да получите коректен отговор, са необходими детайли, а именно, на какъв график работите, в какво се изразява това заместване (ще работите извънредно или ще се промени графика) и не на последно място, с колегата една и съща работа ли вършите по принцип?
Виж целия пост
# 5
Една и съща работа вършим. И означава да ми станат почивните дни от 2 на 1, както всеки път при болничен. Тоест, работим повече и извънредно при болничен.

П. П. Четох някакви неща из интернет, но са въпрос на тълкуване относно това, което правят и дали то е законно да ни карат да работим отгоре. Също и за моето питане дали аз ще наруша закон така. Трябва ли да работя извънредно, защото колегата е болен, примерно?
Виж целия пост
# 6
Обяснете характера на работата, за да отговорим по-адекватно. Едно е да работите на смени в магазин/цех/склад и да се увеличат работните дни, друго е - да сте колеги в офис и да се налага да поемете за 1 ден И неговите дела.
Колко работни дни имате регламентирани по договор, какво работно време?
Виж целия пост
# 7
Т.е.става дума да положите извънреден труд.
По принцип не можете да отказвате полагане на извънреден труд. Можете да го направите само, ако сте от групите служители, за които има забрана за полагане на извънреден труд или се иска съгласие. Може да откажете и при съмнения за незаконност. Но ако не успеете след това да защитите това твърдение и се окаже, че всичко е законно, ще подлежите на дисциплинарно наказание.
Моят съвет - обяснете, че не ви е възможно и се постарайте да се разберете с работодателя.
Виж целия пост
# 8
Говорите с ръководител защо не можете да поемете допълнителен работен ден. Какво си представяте, да отидете и кажете по член еди кой си от КТ, имам право да откажа. И шефа да каже, а добре тогава. Няма да стане. Най-вероятно дори в длъжностната характеристика е описано, че могат да ви бъдат вменявани допълнителни задължения по осмотрение на пряк ръководител. На всяко работно място в случай на отпуск или болничен, колега/колеги поемат временно задълженията на титуляра.
Опитайте се да се договорите с добро.
Виж целия пост
# 9
В други случааи, когато работите извънредно, заплаща ли ви се, каква е практиката?
Виж целия пост
# 10
А този, който е болен сега и вие трябва да го заместите за смяната, няма ли после да ви върне смяната? Т.е. вие да си вземете почивния ден, а той да работи вместо вас една смяна?
Виж целия пост
# 11
Той е болен, не е в отпуск, че да дава после извънредни смени. Иначе наистина е кофти да те викат в почивен ден заради друг, но законово не знам как точно стоят нещата.
Малко редакция : Разгледай по-подробно КТ
Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.
(2) Извънредният труд е забранен.
Чл. 148. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят има право да откаже полагане на извънреден труд, когато не са спазени правилата на този кодекс, на друг нормативен акт или на колективния трудов договор.
Виж целия пост
# 12
Ще откаже,ако е държавен служител или има кой да го издържа.
Виж целия пост
# 13
Е, да. Това е по закон. Иначе в частния сектор, не всичко е по Кодекса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия