Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

В момента чета ... 73

  • 30 728
  • 737
# 30
Дали някой е чел "Тъкачната вила"? https://www.book.store.bg/p318909/tykachnata-vila-ane-iakobs.html

Чете ми се английски автор и започвам "Зовът на кукувицата".
Виж целия пост
# 31
Благодаря и аз за новата тема.
Прочетох "Един аристократ в Москва". Не знам какво да кажа,  освен че е просто прекрасна и беше истинско удоволствие всяка страница. Това е моят безспорен фаворит за годината,  която беше най-слабата ми книжна година от много време насам. Тази е едва единадесетата ми прочетена книга. Обикновено чета 30-40 годишно, но напоследък времето все не достига.
Продължавам с "Животът е роман" на Мюсо. Много харесвах Мюсо в първите му романи, последните три бяха разочарование за мен, но за тази четох, че се виждал стария Мюсо, та реших да видя как ще ми стори на мен.
Виж целия пост
# 32
Благодаря за новата тема!
Чета Сподавен писък - Анджела Марсънс. Мисля, че с нея ще приключа годината, едва ли ще мога да започна друга, поради липса на време.
Началото е интересно, но все още е рано да дам някакъв по-конкретен отзив.
Свалила съм "Един аристократ в Москва" и това ще е следващата книга.
Виж целия пост
# 33
Яж, моли се и обичай! Уникална!
Виж целия пост
# 34
Прочетох "Били Съмърс" и мога да кажа, че това е една от любимите ми книги на Стивън Кинг. Определено харесвам повече сегашния, по-зрял Кинг, който набляга много повече на трилърите, отколкото на ужасите. "Били Съмърс" е книга за наемен убиец, който убива само лоши хора. Ако сте гледали "Декстър" и сте харесали главния герой, най-вероятно ще харесате "Били Съмърс" и ще симпатизирате на Били. Ще разберете какви трагедии е преживял, как вижда света, как оправдава живота си на убиец, ще видите всичко през неговите очи и ще стискате палци да успее с нещата, които си е наумил да направи. Краят е доста логичен, макар че ми се искаше да е друг, но все пак това е Стивън Кинг. С други думи, препоръчвам "Били Съмърс".

А започнах и "Възрастите на Лулу" на Алмудена Грандес, тя явно е кратка, ще видим. Голямата писателка личи още от първите страници, спокойно мога да го кажа.
Виж целия пост
# 35
"Аз съм принцеса Анастасия" на Ариел Лоутън.
Виж целия пост
# 36
Много харесвах Декстър, от тийн годините съм фен на Кинг.
Имах много дълъг период в който го спрях нарочно, около 10 години, след който отново започнах, с "Дума Ки", която за мен е великолепна,  "Joyland" (прекрасна), и магнум опусът "Tъмната Кула". Кулата е невероятна, но на места ми дойде твърде, и ненужно гнусна.
"М-р Мерцедес" ме отврати до дъно. Има тини и утайки в които не искам да надничам, и от трилогията съм чела само нея. И пак спрях Кинг. Sweat Smile Още не съм прочела "Институтът".
"Били Съмърс" приближава ли се до "М-р Мерцедес" по отвратителност, или е безопасна? Smile

Трудно бих препоръчала Кинг на вече възрастен. Може би "11/22/63", "Джойленд", "Дума Ки", "Под Купола".
 "Дума Ки" ме смая, с нея за мен Кинг смени ранга, и се превърна в повече от тийн хорор писател.

Днес ще довърша "Овчарската корона". Прекрасна ми е, ужасно носталгична, връщам се назад във времето със спомени кога за първи път се запознах с автора, първите ми книги, и т.н.
Знам, че чета недоизпипана чернова,  и оценката ми е силно субективна.
Чете ми се Пратчет още, и ще се върна още две книги назад, и ще прочета 3 и 4 част на квинтета за Тифани. Не ги помня сякаш.
Новите ми книги ще чакат ред.

Връчих на господата в къщи (12 и 14)  "Volnej národ"/"The Wee Free Men", всички вкупом ще четем поредицата за Тифани по празниците.
Виж целия пост
# 37
Аз вече съм на втората от трилогията за номите - "Грима и Доркас".
Мен "Овчарската корона" ме понатъжи - накрая е очевидно, че е недовършена - дори не съм убедена, че това е финалният вариант, струва ми се, че някои неща нямаше да останат така, ако авторът е имал възможност да ги позаглади.
И честно казано, не съм сигурна дали е било правилно да се публикува - четох някъде, че едно от последните желания на Пратчет е било недовършените творби на компютъра му да бъдат унищожени - нещо като ритуал. Знам, че феновете печелят в определен смисъл, но тази книга не се ли брои и тя към тях - това е незачитане на волята му...
Виж целия пост
# 38
Пратчет е иконичен автор, и като такъв, творбите му са културно наследство и  съкровище. Черновата "Овчарската корона" е по своему реквием и поклонение. От тази гледна точка, предполагам, са пристъпили към издаването и.

При ранга на Тери и мащабността на творчеството му, Короната, макар и като чернова, е на място. Аз поне съм доволна, че е издадена, нали съм си егоистче. Blush
Виж целия пост
# 39
Чета "Изкупление" на Иън Макюън и нямам никакво обяснение, как и защо съм я отлагала досега.
Този човек е страхотно добър разказвач. Мислех, че покрай многобройните трилъри и кримки и поради жанровите ми пристрастия към фентъзи и Sci-Fi съм загубила вкус към дългите описания и нискодействените сюжети, но Макюън ми доказва обратното - неусетно преминати 200 страници от снощи насам, пълно потапяне в атмосферата на Англия през 1935 г. и такава наслада от образността на езика му... Отдавна не съм чела с такова удоволствие описания на сграда, стая или природна картина, с които се предават психологически състояния на героите.
Не я препоръчвам, защото книгата е особена и на хора, които следят основно интригата и действието, сигурно ще им е досадна.  Сюжетът е свързан с английско семейство от средната класа и се движи основно от 13-годишно момиче с развинтено въображение, бъдеща писателка, което вижда част от свалката между сестра си и дългогодишен семеен приятел и го намразва дотолкова, че несправедливо го обвинява в престъпление.
Виж целия пост
# 40
Вчера приключих "Не се казвам Мириам". Много хубава книга. Без колебание поставих 5 звезди в ГР. Но признавам си след нея няма да посегна към никоя друга, в която се споменава нещо за Аушвиц.
Започнах "В тъмното всички сме еднакви."
Виж целия пост
# 41
Dez, все едно чета себе си, като става въпрос за Кинг. Аз от дете го чета, но сега правя почивки с неговото творчество. Има доста книги, които все още не съм чела от него, но постепенно и това ще стане. Освен "Дума Ки", която старшно много ми хареса с описаната атмосфера, мястото, действието, на мен друга негова любима ми е "Торба с кости". След тази книга и описаната къща, където героят се беше установил за да твори, така ми се искаше да започна и аз кариера на писател Book

А във връзка с Прачет, тъй като нищо не съм чела негово, а страшно много ме влече натам последните дни- бихте ли препоръчали с коя точно книга да започна?

За да спазя все пак тематиката на темата- чета втора част от поредицата за Хари Бош - "Трафик". Чудесна кримка, но не ме кара към непрестанно четене. Някак си обикновена е.
Виж целия пост
# 42
За Пратчет - той е най-известен с поредицата си за Света на диска. В нея има отделни серии, които се преплитат от време на време - т.е. няколко отделни поредици с различни главни герои, които живеят в една и съща вселена, по едно и също време (с едно-две изключения).
Любимата поредица на самия Пратчет е за градските стражи (тамошния еквивалент на полиция), която стартира с книжката "Стражите, стражите!", така че може да се започне с нея.

Аз препоръчвам "Пощоряване", която въвежда нов герой и е центрирана около него, така че може да се чете без предваритгелна подготовка (но светът в който се развива действието може да изглежда доста странен на нов читател).

И двете (както и много други книги на ТП) започват малко странно (имам предвид първите страници, не началото на същинската история), но не трябва да се обръща внимание, после повествованието се "оправя". Simple Smile Това е нещо като артистичен увод (естествено, има връзка с историята, но може да е малко стряскащ).

И тъй като е Коледа, препоръчвам "Дядо Прас", която не е първа книга от поредица, затова пък е коледна. В случая персонажите са развити в предишни книги - на мен това никога не ми е пречело, но ако човек обича да чете поред, може да е проблем.
Смърт (в мъжки род) е един от главните герои и има някои мрачни елементи в сюжета. А и Той не е отрицателният герой.

Поредицата за номите, която Сиела преиздадоха наскоро (поне третата излезе тази година) не е за света на Диска, може да се чете самостоятелно и се състои от три тънки книжки. На мен ми харесва много.
Виж целия пост
# 43
Аз съм наредила доста книги на Кинг, които ме чакат- "Под купола", "Ако има кръв" , "11/22/1963". Нагласила съм се и за Били. Иначе препоръчвам "Сблъсък". Много ми хареса на мен.
Виж целия пост
# 44
pppqqq, много ти благодаря за изчерпателната информация! Сега ще разгледам с голям кеф Flowers Hibiscus
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия