За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 061
  • 749
# 555
Донесоха ми пълнозърнесто брашно от Лидъл.Смущава ме "Тип 1850".Как да го оползотворя?
Разчитам на вас..
В рецепти за хляб, заместаваш 100г от бялото брашно с него. Примерно ако правиш хляб с 500г бяло брашно може да замениш 100-150г с пълнозърнесто. Няма какво да те смущават тези цифри. Това е пепелното съдържание. Такъв тип брашно е богато на фибри, но с малко глутен. Затова ако искаш да се получи хубав хляб не трябва да прекаляваш с количеството. Иначе и самостоятелно може да го ползваш в солени теста за тарти, тип пясъчно и маслено тесто. За тези теста дори е по-добре да е слабо брашното, т.е с по-малко глутен.
Виж целия пост
# 556
За рецепта за телешкото - https://inthebeniskitchen.com/2020/11/09/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B … 1%81%D0%BE%D1%81/
Виж целия пост
# 557
Пони, извинявай, но питам ли откъде да поръчам?
Мики, аз това смятах, че идва горе-долу с 2 кг брашно. Това, че няма изисквания ме улеснява. Не познавам канона и не знам какво се прави.

За съжаление придобих голям опит по погребения и панихиди. Мислех, че мога да бъда полезна. Съжалявам!!

Ти извинявай, бях много груба! Страшно съм изнервена, което не е оправдание. За съжаление и аз имам голям опит в тази сфера, но случаят е много различен. Става дума за дете. Та поех ангажимент да помогна на майката, но съм малко в ступор и не мога да мисля нормално. Извинявай още веднъж.
Извинявам се за офф-а.
Виж целия пост
# 558
Пиле Жулиен..... Тази сметана дали е подходяща?
Виж целия пост
# 559
Flowers Four Leaf Clover:rose:Mikkey,благодаря!:four_leaf_clover:
Виж целия пост
# 560
Тази не е ли сладкарска сметана?
Едит: дават я за спагети, значи става и за пиле...
Пиле Жулиен..... Тази сметана дали е подходяща?

Виж целия пост
# 561
Тази не е ли сладкарска сметана?
Едит: дават я за спагети, значи става и за пиле...
Поазано е, че става и за двете - и за готвене (на каквото и да е) и за сладкарство, като се подслади разбира се.
Виж целия пост
# 562
Ще правя пълнено пилешко филе на фурна. В рецептата пише да ги завържа с канап. Може ли да ме упътите от къде мога да купя такъв? Извинявам се ако въпросът ми е глупав.
Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 563
В някоя кинкалерия например, търсиш памучен канап.
Виж целия пост
# 564
И с обикновен памучен конец става. Може и с клечки за зъби да се надупчи и затегне.
Виж целия пост
# 565
Благодаря за препоръките! 👍
Виж целия пост
# 566
Колко е срока на годност на тортите от сладкарници,, Марти "?
Виж целия пост
# 567
2 козуначени въпроса:
Сложих в машината да се меси козунака на Морена, този който е за начинаещи, че само той е с 500гр брашно. Да, но на мен ми пое около 620-630 (още  преди добавянето на мазнината стоеше твърде, твърде рядко, въобще не се беше образувала топка с 500 те гр брашно), добавих мазнината и все още ми се вижда много рядко тестото, но го оставих така, втасва в момента....защо ми пое толкова брашно?
Втори въпрос....забърках ѝ една доза от козунака на Мики, но се заприказвах с мъжлето и сложих солта в течната смес с яйцата, млякото, захарта и маята 😔 (..да започвам ли да го меся или няма смисъл?
Скрит текст:
Виж целия пост
# 568
2 козуначени въпроса: ...
Дали си мерила киселото мляко в грамове или си ползвала лъжица... яйцата L ли са... брашната на една марка и вид са до партида/различни...лични наблюдения нямам, но съм чувала/чела, че при ръчно и машинно месене поема различно брашно...
По втория въпрос... виж дали ще се  активира маята.
Виж целия пост
# 569
С кантар мерих всичко, брашното е София мел екстра. За яйцата не мога да преценя, че на нашия магазин и дребни и едри ги продават все като L, 3 яйца излязоха 180 гр - не ги теглих умишлено, просто всичко слагах върху кантара, та от там разбрах колко гр са.
Дано не се разлее много, като  сплета козунака ....можеше още малко брашно да добавя, но не посмях, че да не стане сладък хляб.
За активирането, се усетих чак като писах 😶, сложих брашно преди 5-6 мин и чакам да видим какво ще стане
Благодаря 🌸

П.п ахааа, не отделих част от яйцата за намазване 😊, ух, че съм....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия