За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 080
  • 749
# 540
Хора, дайте идея - трябва да направя питки за погребение. Не знам, има ли някакви изисквания за хляба или може да направи обикновена погача? Едната трябва да е на топки около 50. Някой има ли идея в каква тава трябва да се изпече и колко да е тестото? Мисля с 2 кг брашно, трябва да стигне

Ако сте в София, в магазина към Св. Петка правят по поръчка такива питки - само казвате колко парчета искате. Там правят и много хубаво жито.
Виж целия пост
# 541
Ами на мен ми хрумва отново азиатска (арабска) рецепта, ако ти допада идеята, да пиша...
Никак не  съм запозната с този тип кухня. Дай предложения, пък ще видя дал им ям съставките Joy

Ще погледна и пилето по белгийски на Пепчо, както и рецептите на Пейч.

Много ви благодаря! Много сте отзивчиви и мили винаги! Heart Exl
Виж целия пост
# 542
Имам едно въпросче!
Искам да на  направя лозови сарми в гювеч, във фурната, но утре няма да имам време.  Проблем ли ще е, ако направя плънката и ге навия довечера, утре сутрин да им налея вода и малко мазнина и да ги сложа да се готвят?
Виж целия пост
# 543
Ами на мен ми хрумва отново азиатска (арабска) рецепта, ако ти допада идеята, да пиша...
Никак не  съм запозната с този тип кухня. Дай предложения, пък ще видя дал им ям съставките Joy

Скрит текст:
Приготвяш си кисело мляко с тахан и чесън, сушена мента.
Печеш/пържиш тортила питка нарязана на парчета - внимателно, че бързо изгарят.
Запържваш месото с кириандър, кимион и канела (ако сложиш пръчица, която накрая махаш разбира се... ще се усеща по-слабо), може да добавиш и патладжан... изваждаш, в същия тиган запържваш нахут (от консерва/буркан и отцеден), изваждаш и запържваш кедрови ядки (бадеми, кашу) - също внимателно, да не изгорят (така с по вкусни разбира се, но може и да ги запечеш на сух тиган).
Сглобяваш - в плитка чиния - тортила чипса, отгоре нахута, киселото мляко, месото, ядките и свежа мента.

Скрит текст:

Имам едно въпросче!
Искам да на  направя лозови сарми в гювеч, във фурната, но утре няма да имам време.  Проблем ли ще е, ако направя плънката и ге навия довечера, утре сутрин да им налея вода и малко мазнина и да ги сложа да се готвят?
Не е проблем.
Виж целия пост
# 544
Благодаря, Моренка!
Виж целия пост
# 545
Хора, дайте идея - трябва да направя питки за погребение. Не знам, има ли някакви изисквания за хляба или може да направи обикновена погача? Едната трябва да е на топки около 50. Някой има ли идея в каква тава трябва да се изпече и колко да е тестото? Мисля с 2 кг брашно, трябва да стигне
Събери цифрите на всички продуктите в питка с 1кг брашно (например 1000г брашно, 600г вода, 2 яйца=100г, 150г мляко и прочие). Сумирай ги и раздели на 50. Виж колко грама ще ти се получи всяка питка. Ако е около 40-50 г е идеално. Така ще разбереш какво количество тесто да замесиш.
Виж целия пост
# 546
Пони, извинявай, но питам ли откъде да поръчам?
Мики, аз това смятах, че идва горе-долу с 2 кг брашно. Това, че няма изисквания ме улеснява. Не познавам канона и не знам какво се прави.
Виж целия пост
# 547
Жената, за канона не мога да помогна. Изобщо не съм наясно. Но с 2кг ми се струва, че бая питки ще направиш. Simple Smile
Виж целия пост
# 548
Ами 50 бр. по 50 г са 2.5кг. трябва ми и още една питка за опелото, та ето ти ги 3 кг.
Виж целия пост
# 549
По мои сметки, ако направиш питка с обикновено тесто като за хляб с 1.5кг брашно и 950г вода, ще имаш 50 питки х 50г.
Ако правиш тесто за питка с яйца и мляко (използвах за база моята рецепта) пак ще ти стигне доза с 1.5кг брашно, там питките ще ти излязат по 55г всяка.
Виж целия пост
# 550
Тази питка е в тава с диаметър 32см и брашно около 700г. Затова писах, че с  2кг брашно ще са около 2-3 питки най-малко (във въпросната тава 3).  Парчетата могат да са малки и ще станат повече разбира се.

Виж целия пост
# 551
Скрит текст:
Пони, извинявай, но питам ли откъде да поръчам?
Мики, аз това смятах, че идва горе-долу с 2 кг брашно. Това, че няма изисквания ме улеснява. Не познавам канона и не знам какво се прави.

За погребение на близък човек, бях правил 2 броя тази питка. Разделих парчетата на 20 броя /на всеки опечален по парче/.

Друг вариант са тези питки.
Виж целия пост
# 552
По мои сметки, ако направиш питка с обикновено тесто като за хляб с 1.5кг брашно и 950г вода, ще имаш 50 питки х 50г.
Ако правиш тесто за питка с яйца и мляко (използвах за база моята рецепта) пак ще ти стигне доза с 1.5кг брашно, там питките ще ти излязат по 55г всяка.

Точно. И отделно ми трябва още една малка питка, та и там 500 г. Имам една бая тава, та в нея ще опитам. Честно казано не знаех топките по колко г са. Измерих топка хляб - 45 г е добре.
Виж целия пост
# 553
Донесоха ми пълнозърнесто брашно от Лидъл.Смущава ме "Тип 1850".Как да го оползотворя?
Разчитам на вас..
Виж целия пост
# 554
Пони, извинявай, но питам ли откъде да поръчам?
Мики, аз това смятах, че идва горе-долу с 2 кг брашно. Това, че няма изисквания ме улеснява. Не познавам канона и не знам какво се прави.

За съжаление придобих голям опит по погребения и панихиди. Мислех, че мога да бъда полезна. Съжалявам!!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия