Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №26

  • 33 513
  • 880
Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №26

Здравейте в новата ни тема!
   
Старата ни тема: Всякакви въпроси относно съдомиялните - 25

В темата Препарати за съдомиялна - 12  - обсъждаме препаратите, които използваме.

В темата От коя марка съдомиялни сте доволни? - обсъждаме различните марки и модели, техните качества и недостатъци.

Сайт посветен на съдомиялните: http://sadomialni.com

Сол за съдомиялни – спомага за регенериране на йонообменника, намиращ се в съдомиялната и предотвратява натрупването на варовик. Йонообменникът от своя страна спомага за омекотяване на водата. Ако не се слага сол, той спира да функционира безвъзвратно. Солта за съдомиялни е различна от обикновената готварска и от морската сол, затова не я подменяйте с тях, т.к. те нямат нейната функция и все едно, че не слагате никаква сол, отдлено, че морската сол има частици, които е възможно да направят проблем в машината.
Гланц за съдомиялни, наричан още препарат за изплакване – спомага за блясък и по-бързо съхнене на съдовете.
Препарати за миене на съдове за съдомиялни – съществуват под формата на прах, гел, таблетки и капсули; служат за измиване на съдовете.
Ароматизатор за съдомиялни – при използване съдовете ухаят на него след измиване, както и самата машина отвътре.

Правете профилактика на машината си от време на време /приблизително 1-2 месеца/ - използвайте специален препарат за почистване на съдомиялни, който се използва според указанията на опаковката и на празна миялна. Има и таблетки, които се използват на пълна миялна и мият както съдовете, така и почистват машината, но това е указано на опаковката, не всички са такива. Проверявайте дали някой отвор на перките не е запушен.


Информация за твърдостта на водата по региони Източник: http://omekotenavoda.alle.bg

Съвети за начинаещи:
- Препоръчително е да измерите твърдостта на водата с тестер.
- Ако живеете в район с твърда вода, независимо, че ползвате таблетки, сипвайте сол в съдомиялната си и направете настройките според твърдостта!
- Най-оптимален резултат се получава с ползване на отделни препарати. Таблетките и капсулите са разчетени за определена замърсеност на съдовете, но не винаги вашите са толкова замърсени, следователно има вероятност да използвате излишен или недостатъчен препарат. Възможно е и да са точната Ви доза. Те са предвидени за 60 сантиметрови машини.
- В таблетките не винаги се съдържа сол, необходима за машината. Някои таблетки 2, 3, 5, n в 1 не съдържат сол – четете опаковката. Дори и да съдържат не е ясно дали тя е в необходимото количество за работата на машината, според твърдостта на водата, с която я захранвате.
- Гланцът се използва според предпочитанията на потребителя и резултатите при използване на такъв.
- За средна (45 см.) и голяма (60см.) машина дозата за препарата е почти една и съща, защото консумацията на вода е също почти еднаква, следователно миещият разтвор ще е с почти еднаква концентрация.

Кои функции и програми са полезни и кои не толкова:

- променяща се височина на горната кошница - много полезна функция, която прави възможно измиване на тави и др. с подобна големина възможно, в сравнение с миялна със същите размери, но без прегулируема горна кошница.
- функция "мултитаб" или наричана още „табс”-  предназначена е за комбинирани таблетки, това копче при различните марки и модели изключва потока на солта и/или гланца и спира индикаторите им, т.е. не светят дори и при липса на сол и/или гланц. Водата, която влиза в корпуса, не минава през резервоара за сол и йонообменника, за това е хубаво самите таблетки да имат сол /не всички имат/. При други - изключва само гланца. Възможно е при някои модели да изкл. само солта (проверете в упътването си). При използване на тази функция, времетраенето на циклите може да се промени.
- програма "изплакване" - за освежаване на леко замърсени или чисти, но дълго неизползвани  съдове,  използва  и  ако сте разлели случайно при сипването гланц или сол в корпуса.
- програма “накисване” , “предмиене” или “предварително измиване” – изплаква съдовете преди да започне същинското миене, предотвратява засъхването на остатъците от храна върху съдовете, когато те няма да бъдат измити  веднага след използване. Незаменимо при засъхнали съдове.
- наличие на 70 градусова програма - крайно необходимо за миене на части от фритюрник, филтри на абсорбатор, решетки на фурна, тави, тенджери, тигани и други подобни зверски малтретирани кухненски пособия.
- какво да изберем за приборите и тяхното място в миялната - издърпващо чекмедже или кошница за прибори. Изборът е в зависимост от конкретните предпочитания. Чекмеджето се намира най-отгоре, някъде се води трета кошница. Кошницата за прибори се поставя в най-долната кошница за съдове и заема част от пространството за съдове. Изборът на  издърпващо чекмедже или кошница за прибори е строго индивидуален, според предочитанията на потребителя. Най-добре посетете магазин и разгледайте на живо, за да прецените.
- функция отложен старт – всяка миялна, която има тази функция, има различно максимално време на отложен старт.  Удобна е за пускане на миялната във време, в което няма да можем да сме физически до нея.
 - auto или автоматична програма се ползва за леко и средно замърсени съдове. При използването на тази програма не е бива да измивате съдовете на мивката, преди да ги сложите в миялата (то и по принцип няма логика и смъсъл да го правите), както и да слагате загорели съдове (особено ако са засъхнали), защото тази програма изследва замърсеността на съдовете, според която си определя температуа и градуси  и може да я „подведете”, че са почти чисти, а реалността да е друга и е възможно резултатът да не е задоволителен;
- Половин зареждане се ползва може би само в началото и още 1-2 пъти по необходимост. Щастливите собственички на това чудо, наречено миялна, толкова бързо свикват с него, че започват да цапат повече, следователно запълват до вечерта машината до дупка. Извод - може и без 1/2 зареждане. Зависи от потрепбелието /цапането/ на съдове; При наличие на програма  auto – половин зареждането леко се обезмисля, т.к. при автоматичната може да се използва целия капацитет на машината, а тя сама ще прецени колко вода и ток да ползва.

Aко нямате какво да кажете, а само искате да направите „запис” в темата, използвайте бутона горе в ляво с камбанката „следи” , или бутона до него със знак „сърце”.  За старата версия на сайта: използвайте бутона горе в дясно „включете известията”, или бутона горе в ляво „харесва ми” или бутона долу в дясно със знак „сърце”. Не пълнете първите 10-13 стр. с мнения от сорта на "запис", "и аз цоп тук", "хоп", "троп" и подобни празни мнения.

СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 25
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 24
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 23
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 22
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 21
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 20
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 19
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 18
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 17
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 16
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 15
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 14
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 13
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 12
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 11
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 10
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 9
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 8
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 7
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 6
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 5
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 4
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 3
  Всякакви въпроси относно съдомиялните - 2
Всякакви въпроси относно съдомиялните - 1
Виж целия пост
# 1
Здравейте, имам питане относно моята съдомиялна Канди. След около 5-6 нормални цикъла на измиване, спира да изхвърля вода. Започват да мигат индикаторите и да издава непрекъснат звуков сигнал. След продухване 🙄 на тръбата, започва да работи нормално, до следващия път. Идеи ?
Виж целия пост
# 2
Прегънат маркуч?Филтърът проверен ли е,да не я запушва с нещо?Грешка не дава ли,какво пише в книжката?Аз бих викнала техник.
Виж целия пост
# 3
Филтърът го почиствам, няма особени замърсявания, маркучът не е прегънат, мъжът ми се съмнява, че е малко отдалечена от сифона и маркучът е малко дълъг.
Виж целия пост
# 4
1.5-2 метра е макса,ако е повече и не под наклон като нищо това е проблема.От сервиза ще вдигнат ръце че е извънгаранционно.
Виж целия пост
# 5
Много благодаря, обаче разстоянието е около 3 метра, следвахме схемата за инсталация, но наклон май няма. Няма къде и да я сложим по-близо до сифона. Явно това е проблема...
Виж целия пост
# 6
Като човек с първа съдомиялна, от няколко дни ме мъчи един въпрос😊Отваряте ли си съдомиялните по време на работа,и ако да какви са плюсовете и минусите на това?
Виж целия пост
# 7
А какъв е смисъла?Да добавяш съдове или?
Моята веднъж съм я отваряла след включване нямаше проблем десет минути след това се чу странен звук и я източих и отворих.Оказа се паднала чаша при мен.В книжката съм чела че имат защита,ако отвориш спира водата и да пръска препарат,но лично аз не съм бъзикала електрониката.Иначе имам пауза бутон,но пак казвам за няколко години вече никога не съм я прекъсвала.
Виж целия пост
# 8
Отваряла съм по някаква причина, май странен звук. Но като цяло не му виждам смисъла да се прави.
Виж целия пост
# 9
Отваряла съм я , за да добавя нещо , в първите 20 минути . Нищо не се случва , след това си продължава.
Виж целия пост
# 10
Всъщност въпроса ми беше конкретно към тези със съдомиялни за вграждане.При тях не ми е ясно как се натиска пауза преди да отвориш 🤔 И не хвърчи ли вода ако отворите без да я спрете? За свободностоящите е ясно.И не трябва ли да има някаква защита против отваряне,като пералните например, да се заключва.
Виж целия пост
# 11
Всъщност въпроса ми беше конкретно към тези със съдомиялни за вграждане.При тях не ми е ясно как се натиска пауза преди да отвориш 🤔 И не хвърчи ли вода ако отворите без да я спрете? За свободностоящите е ясно.И не трябва ли да има някаква защита против отваряне,като пералните например, да се заключва.

И моят отговор беше точно за такава. Няма бутон, но защита има. Но вместо да заключват вратата производителите са избрали да спрат машината при отваряне. Затова нищо не хвърчи, но излиза пара и вътре изстива. И пак идва въпросът - а защо искаш да го правиш?
Виж целия пост
# 12
Не искам да го правя,но искам да знам с превантивна цел какво ще се случи ако някой все пак го направи Simple Smile
В ново жилище сме,съдомиялната е до шкафа под мивката.Двете вратички са напълно идентични. Тази вечер на два пъти се усещам,че посягам да отворя работещата съдомиялна вместо съседния шкаф под мивката.Та така 😁
Виж целия пост
# 13
Не можеш да я отвориш случайно, защото се отваря трудно и ще се усетиш. Иначе - нищо няма да стане, само ще те лъхне топла пара.
Виж целия пост
# 14
И за вграждане /едно пусто Горение/ отварям без да натискам никъде . После затварям и тя тръгва . При АЕГ /свободностояща/ , също не натискам пауза /дори не знам да има такъв бутон/ .
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия