Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Психиатрично обследване на дете

  • 5 483
  • 83
# 75
Здравейте, душички, които успокоявате сърцето ми! По препоръка на приятелка на приятелка с дете с аутизъм купих книгата на Д-р Наташа Кембъл - Макбрайт "Синдром на храносмилателната система и психиката". Не съм я отворила още. Чакам епикризата, надявам се утре. Не съм от хората с шесто чувство, които интуицията им не ги лъже. Но някак уверена съм, че трябва да преместя момичето ми в друго училище и да поискам ново обследване.
Мъжът ми ми разправя за някакви хромозоми, казва, че децата се раждат така, а мен ме е страх сякаш да прочета какво, аджеба, е точно аутизма.
Моля, отговорете ми откровено! Възможно ли е аз да съм я направила аутист? Ако не съм и́ обръщала достатъчно внимание с приказки и игри, давала съм и́ таблет откак взе да гука. С батко и́ повече се занимавах, а нея късно я родих, на 42 и все бях уморена, гледах да е изчистено в къщи, сготвено, децата да са чисти и спретнати. И до там. За повече нямах сили, енергия и се чувствах (м) стара.
Виж целия пост
# 76
Не, Стоила. Не може! Избий си тази глупост от главата!
Виж целия пост
# 77
Глупости! Няма как ти да си я направила нещо. Аутизмът, ако изобщо детето е с аутизъм, не се "докарва", той просто се случва. Няма ясна представа откъде и как. Стига си си пълнила главата с щуротии! На всичко отгоре аутистични черти не е непременно аутизъм, но психиатърът като е решил няма как да го оспоря.
Направете пълно обследване и най вече с детски невролог, а не само с детски психиатър.
Виж целия пост
# 78
И в Русе, и в София екипът на детския психиатър включваше психолог и логопед. Невролозите май са отделно звено. Но и аз мисля, че заради описаното е нужно и в тази посока да се направи консултация. Ние не познаваме детето и не сме и специалисти, за да кажем дали детският психиатър във Варна е бил прав или не. Но щом е казал аутистични черти, това ще пише в епикризата. Не знам как точно го формулират, може би нещо като аутистичен спектър или черти от аутистичния спектър...
Стоила, когато човек изведнъж се сблъска с проблем е трудно да го приеме. За тези неща хапче няма. Със специализирана работа може да се помогне на детето да се адаптира, да се научи на относителна самостоятелност, да развие потенциала си. Детето ти говори, влиза в контакт, интелигентно е. Ще си намери мястото в живота. Казват, че в средите на IT специалистите имало доста високофункциониращи аутисти, а някои от тях успяват да създадат и семейства и да имат нормален живот, както го възприемаме - работа, семейство, известен кръг приятели...
Относно местенето не бих давала съвет за или против, преценете си.
Няма да ви е леко, но свикнете ли с мисълта, приемете ли, че детето е различно, ще започнете да се интересуват от това как възприема то света, от неговите специфични нужди и нещата ще се наредят. Всъщност различните деца са все повече. И в това няма лошо. Светът е шарен, всеки е индивидуалност.
Виж целия пост
# 79
Здравейте, Стоила
Не влизам често във форума вече, сега виждам темата.
Майка съм на 18 год. младеж с аутизъм. Не говори, не контактува, трудно се работи с него.
От общуването с други родители зная, че понякога има аутистично поведение в следствие на нещо друго.
Това, което описвате,  като особен поглед и заспиване, не е характеристика на аутизма и много хора тук правилно ви съветват да направите ЕЕГ. При епилепсията има два вида припадъци, Гранд мал, който е сериозен припадък, и пти мал, който изглежда точно така, както описвате. Направете ЕЕГ, намерете читав детски невролог, да се види това ли е, или не е това. Хиперактивното дете може да е буйно, но аутистичното дете обикновено е фокусирано само в една повтаряща се дейност, примерно въртене на играчки, блъскане на вратата, в училище обикновено се фиксират в математиката, обсебват се от числа и календари, или лесно наизустяват всичко като папагал.
Затова и направете това ЕЕГ,  да потвърдите или изключите тази диагноза. При някои деца едното води до другото. Но не се шашкайте, след като детето говори, учи и т.н.
При епилепсията понякога има стимули, които отключват припадък, и в училище може би има повече шум, дразнещи звуци и т.н.
Обича ли музика, слуша ли, пее ли?
Като говорите, фантазира ли си разни неща?
Виж целия пост
# 80
Здравейте!
Може ли да ми дадете координати на доктори-детски психиатър и клиничен психолог в района-В.Търново, Русе, Плевен за издаване на документи за подновяване на решение на ТЕЛК?
Виж целия пост
# 81
За Русе - д-р Мечкунова.
Виж целия пост
# 82
Здравейте! Дадоха ни 85% с ресурсен учител и личен асистент. Диагнозата е ГРР - Детски аутизъм. Чакам процедури по назначаване на ресурсния учител и ЛА, както и изготвянето на индивидуална програма. Много бавно става всичко.
firebird, много благодаря, че се включи! Благодаря на всички! Heart
Сега с тая епилепсия съвсем се притесних. Дъщеря ми пее в къщи, има любими песни, които не слуша често, макар че са на телефона и́. Танцува и то добре, при все че в къщи не се пускат музикални канали и няма от къде да види как се танцува. Пускала съм и́ клипчета с модерни танци, балет, народни танци, но не иска да я запиша на уроци. В училище се срамува да пее и танцува и стои мирна и нацупена.
Не разбира съвсем метафори, т.е. понякога разбира, а понякога - не. Фантазира много! Чакам си лятната отпуска, за да направим ЕЕГ в София  и изследването за бактерии в стомаха, за което четох, чее много важно. Откак се е родила, много често има лош дъх в устата. Зъбите и́ са бели и здрави, и мисля, че може и да има нещо общо със стомаха. Още като беше бебе, педиатърката ни успокои, че лошият дъх е нормален, няма място за притеснение. Опитвам да изключа глутена от храненето, но не мога изцяло. Много скъпо е безглутеновото хранене, а тя си иска палачинки, сандвичи. И е прекалено слаба за възрастта си. А хапва. Записах я на ментална аритметика - много и́ харесва, но сякаш във всеки колектив си търси някой "враг". Едно момиче не и́ дало да види нещо си, а дало на другите. Тя не се опитва да подходи, да се сприятелят, а я приема за нещо много повече от нея и за по-голяма, макар момичето да е с 1 година по-малко. И се притеснява от нея, приема се за недостойна. Лесно се фокусира върху дадена задача и е изпълнителна, но само когато тя иска.
firebird, дъщеря ми не прави нищо от описанието Ви на дете с аутизъм. И все пак се държи странно понякога.
Виж целия пост
# 83
Здравейте! Как е детето? Как завърши учебната година? Дано не сте се отказали от повторното обследване в "Св. Никола". По-добре не споменавайте, че е имало и друго, за да не компрометирате резултата. Моето мнение е, че не бива да се предоверявате на варненската психиатрия. За мен "обследването" там е пълна пародия. Последният път психиатърката стоеше на бюро с гръб към дъщеря ми и се обърна да я погледне само веднъж. Е, при моето дете аутизъмът е видим от километър (няма очен контакт, невербално е, не разбира) и няма как да стане грешка, но във вашия случай е напълно възможно. Детето е отказало да говори и хоп диагнозата е готова. Не казвам, че детето няма проблем, а че може да е нещо различно от аутизъм, но във варненската психиатрия не изпадат в такива подробности. Моят съвет е, ако детето продължава да е неспокойно в клас, да пробвате в частно училище с малък брой деца, например Монтесори, Прогресивно или Демократично, където в повечето часове децата сами избират с какво и колко да се занимават, могат да стават и да се разхождат по време на часа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия