Готвени яденета в буркани

  • 4 423
  • 31
Здравейте! Тъй като много обичам да пътувам и реших това лято да обикалям за 2 месеца с кола или бус. Малко като хипитата едно време  😀  Крайна точка ми е Норвегия и Финландия,  а там си трябва топла и силна храна.
Искам да си направя малко готвени неща в буркани, за да не карам предимно на суха храна. Какво мога да консервирам? Колко време издържат?
Приемам всякакви идеи. Благодаря
Виж целия пост
# 1
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.
Виж целия пост
# 2
А ако си купиш готови консервирани храни, като сарми, боб и от сорта? И ако си вземеш малка тенджерка и газово котлонче, ще можеш да претопляш консервите, изсипани в тенджерката.
Опасявам се консервите в буркани, ако е топло времето, дали ще издържат.
Виж целия пост
# 3
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?
Виж целия пост
# 4
Здравейте! Тъй като много обичам да пътувам и реших това лято да обикалям за 2 месеца с кола или бус. Малко като хипитата едно време  😀  Крайна точка ми е Норвегия и Финландия,  а там си трябва топла и силна храна.
Искам да си направя малко готвени неща в буркани, за да не карам предимно на суха храна. Какво мога да консервирам? Колко време издържат?
Приемам всякакви идеи. Благодаря

В колата/буса ли ще спиш или ще отсядаш в квартири/къмпинги?
Ако си с палатка на покрива примерно, ще имаш достатъчно място в МПС-то за скромно кухненско оборудване.
И ще можеш да си готвиш някои неща.
Виж целия пост
# 5
Продават готови консервирани ястия /и в буркани/, които са с дълъг срок на съхранение. Като свинско с грах, кюфтета в бял сос, шкембе и подобни.

Вие може да си сготвите и стерилизирате, но ще ви трябва хладилник за съхранение въпреки всичко.
Виж целия пост
# 6
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?
Не,не се варят.Когато продукта е горещ,като се обърне буркана с капачката надолу,когато изстине капачката се стяга и вакуумира гърлото.Месо може,но без кокал.Примерно не може боб с ребра.Може,ако са обезкостени,и само месото.Не знам с точност колко издържат,но аз гледам да ги употребя в рамките на 6 месеца.
Виж целия пост
# 7
Препоръчват, когато се правят консерви или когато се прибират меса във фризер, да не се слагат кокали. Те правят продукта по-нетраен. Но, както са те посъветвали по-нагоре, ястията затворени топли, имат доста голяма трайност. Аз дори така затварям прясно мляко- горещо и ...в буркан с винт. Надупено докато изстине и после го прибирам в хладилника., защото навън е студено и ще замръзне. Издържа няколко седмици, макар че е прясно мляко. Този вариант го предпочитам , вместо да слагам бутилчици в камерта или фризера,защото после, по незнайни причини, после ми се пресича.
Виж целия пост
# 8
При продължително "возене" на бурканите в кола е възможно от вибрациите при пътуване да се разхерметзират независимо от начина на затваряне: с обръщане или варене на затворените буркани.
Виж целия пост
# 9
Тираджийски опит. Приготвяш си храна за около седмица от тук. Вземи си малък газов котлон и касерола. В чужбина е пълно със супермаркети, с колата спокойно паркираш и си пазаруваш. И после си готвиш нещо лесно.
Виж целия пост
# 10
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?
Не,не се варят.Когато продукта е горещ,като се обърне буркана с капачката надолу,когато изстине капачката се стяга и вакуумира гърлото.Месо може,но без кокал.Примерно не може боб с ребра.Може,ако са обезкостени,и само месото.Не знам с точност колко издържат,но аз гледам да ги употребя в рамките на 6 месеца.

Наистина ли храната в буркан може да издържи толкова дълго? В хладилник ли съхраняваш бурканите през цялото време?
Виж целия пост
# 11
Аз редовно си запечатвам буркани, със супи и манджички.Просто докато е горещо,сипвам в буркана с винтова капачка,и обръщам да се получи вакуум.Само без неща с кокал.Трябва да е здрава капачката,и да се затваря добре.

Колко време издържа храната по тоя начин? "Без кокал" означава ястия без месо ли?

Не трябва ли бурканите допълнително да се варят?
Не,не се варят.Когато продукта е горещ,като се обърне буркана с капачката надолу,когато изстине капачката се стяга и вакуумира гърлото.Месо може,но без кокал.Примерно не може боб с ребра.Може,ако са обезкостени,и само месото.Не знам с точност колко издържат,но аз гледам да ги употребя в рамките на 6 месеца.

Наистина ли храната в буркан може да издържи толкова дълго? В хладилник ли съхраняваш бурканите през цялото време?
Че какво може да и попречи,за да не издържи? То си е стерелизация без варене.Прочетете в Гугъл,и ще разберете.
Както вече споменах, капачките са много важен фактор за качеството на стерилизацията. Най- разпространени са тези от метал, с гумено уплътнение (винтови).Това уплътнение омеква от високата температура, като обхваща ръба на буркана, а после при изстиване, то се втвърдява и запечатва самия буркан.Самото охлаждане на бурканите трябва да става плавно, на стайна температура за около 24 часа. Държа бурканите обърнати с капачките надолу върху кърпи,цяла вечер.После ги съхранявам или в някой шкаф (тъмно и сухо място),или в хладилника.
Виж целия пост
# 12
Преди време през лятото правех заготовка за миш-маш - запържени чушки и домати се насипват горещи в сухи винтови буркани и се обръщат надолу с капачките за една нощ. Съхранява се като обикновен буркан в маза, а през зимата загрявам на тиган, чуквам яйца и сирене - за 10 минути готова манджа.
Виж целия пост
# 13
По спомени от преди 7г, в Норвегия храната е доста скъпа. Плодовете и зеленчуците бяха гадни, рибата беше отлична.

Вземи си малко газово котлонче и тенджерка. Зареди се със сухи неща - спагети, овесени ядки за поридж, арабски кус-кус (само се залива с вряла вода).
Аз като пътувам искам да опитам и местните храни и гледам да си купувам нещо. Към тези засищащите винаги можеш да купиш риба или да добавиш доматен или зеленчуков сос, бобови (има в консерви).
Погледни по форумите за Backpacker  има много идеи
Виж целия пост
# 14
Една година така се подлъгах и направих за детето домашни супи и гозби в бурканчета,даже ги заварявах.Всички се бяха вакуумирали много добре.Пътувахме около 500км и като пристигнахме на половината буркани капачките се бяха развакумирали.Другата половина на втория ден и те.Всичко изхвърлих
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия