Подправки в саксии 3-та тема

  • 43 558
  • 736
Старите теми:

1 http://www.bg-mamma.com/?topic=576352
2 https://www.bg-mamma.com/?topic=1047566

Една полезна статия.
http://newme.bg/articles/podpravki-na-balkona-ili-edna-tvrde-dobra-ideya
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата!
Само са уточня нещо от статията, за новобранците... босилекът обича слънце, но не пряко такова.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за темата Simple Smile

Джасте, и твоя босилек е страхотен. Ще търся такъв на семена да си насея, дано ми се получи тази година Simple Smile
Аз съм виждала на пазара Иван Вазов мента с много дребни листенца и като се разтърка между пръсти мирише на лимон, много интересен аромат.
Виж целия пост
# 3
Кой магданоз и босилек да купя за посяване. Наснимах семената от кауфланд, гледам босилека различен сорт, който нищо не ми говори. Трябва ми за пици, паста.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 4
Аз пък харесвам повече лилавия босилек. Да се похваля тихичко - балканската чубрица, която засях в сандъче на терасата есента, засега върви много добре. Страхувах се да не измръзне.
Виж целия пост
# 5
Някъде бях чела, че дребнолистния босилек е по-ароматен, доста трудно си намерих разсад, защото семена не намерих и  съм много доволна.
При мен магданоз и копър не се получиха добре със семена, но лющян (девисил) стана супер.
Виж целия пост
# 6
Аз също хресвам лилавия босилек, но не повече от зеления и само с лилав не бих се оставила, щото не на всичко пасва това лилаво. Simple Smile
А дребния (гръцкия) не съм забелязала да  е по ароматен. Имала съм и трите едновременно.
Виж целия пост
# 7
Дани, аз бих взела от последната снимка на босилек, който си показала.

Последно миналата година взех от този и най-добре се представи като растеж. Изключвам външните фактори, като гъсеници, които ми го изядоха. Но те изядоха всичко. Grinning


На тази фирма също са добри семената. Има ги в България.
Виж целия пост
# 8
Босилека е ясен, но как успявате да удържите в саксия мента не успявам да проумея. То ще е непрекъснато рязане на корени и разклонения защото ментата всячески ще се опитва да избяга във всички посоки извън саксията, а вътре в нея всичко ще стане само корени. Дори в двора едвам я държа да не тръгне към съседите. Иначе това е едно от най-полезните растения, които отглеждам в по-големи количества без никакви усилия за сушене за чай през зимата.
Виж целия пост
# 9
Аз не успявам да отгледам босилек нито в саксия, нито в градина, листните въшки му разказват играта всеки път. Даже и вътре вкъщи го налазват, не знам откъде идват. Иначе от семенца си става супер, пробвала съм различни, всички са били ок. Дженовезе знам, че е с по-едри листа. И аз не намирам разлика във вкуса на различните сортове. Растението може да мирише маалко по-различно, но в яденето не се усеща разлика.

Купих си лимонова мащерка в саксийка днес. Миналата година имах в саксия навън, много хубаво мирише. Тази искам да си я гледам вътре, да ми ухае на нея в кухнята. Дали ще се чувства добре?
Виж целия пост
# 10
Тази искам да си я гледам вътре, да ми ухае на нея в кухнята. Дали ще се чувства добре?
Би трябвало, ако се вярва на инстаграма и всички интернет герои Rolling Eyes И аз се замислям за нещо ароматно. Пробвах с букет от розмарин да си ароматизирам кухнята, обаче не миришат като на живо растение. В моята градина мащерката не се усеща от разстояние, но съм виждала малки градинки само с подправки които ухаят прекрасно, може би за да се усеща аромат трябва голямо количество ¯\_(ツ)_/¯ Ако се размирише у вас, похвали се, да си насадим и ние Smiley
Виж целия пост
# 11
Всъщност изобщо не вярвам на нагласените снимки из нета, то и аз мога да си я снимам днес в цветущо състояние на кухненския плот Sunglasses 
В градината преди две години беше избуяла мащерка и риган, едва ги оскубах, но не се разнасяше чак ароматен облак, както очаквах. Основно като се ровичках из лехите я усещах. Може и да е до сорт, на разходка в гората винаги си мирише на мащерка.
Виж целия пост
# 12
Флокс, мащерката я гледам на балкона, но обикновената. Дори в момента изглежда супер. На тази лимоновата не са по-различни само листенцата? Т.е би трябвало да може да вирее на открито.
На снимките в нета и аз не вярвам, всичко е нагласено.

П.П. Забравих да ти благодаря за темичката. Blush
Виж целия пост
# 13
Мики, на открито си виреят и лимоновата и нормалната при мен. И в саксии навън си изкараха зимата, но не е ставало много студено досега. По-скоро ме притеснява ако я гледам вътре, да не я налазят въшки или да изсъхне.
Отчитам нулев резултат - от вчера до днес стаята, в която стои, изобщо не е ароматизирана. Мирише само като си мушна носа в нея Grinning ще я оставя в кухнята все пак.

Оплаквам се, че си затрих сандъчето с многогодишна чубрица. Няколко години я гледах, и накрая успях да я унищожа. Но ще сея пак, много си я харесвам.
Виж целия пост
# 14
Не съм виждала мащерка нито въшлясала, нито с някакви други болести. Ако се полива няма как да изсъхне, по-скоро да не се преполива му е проблемът, не трябва да му киснат корените във вода. Мисля че си е здраво растение веднъж като го сложиш.
Но другото което го мисля е, че на двора някои разновидности си изчезват зимата, не са вечнозелени, а и в магазина май зимата не се продават в саксия, много се усложняват нещата, трябва специално да гледам кое е подходящо да е красиво целогодишно и прочее.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия