Моите рецепти събрани отвсякъде

  • 4 061
  • 113
# 90
Полента  от царевичен грис с гъби
за полентата
 200 г царевичен грис
вода - около 1.5 л
 сол -  на вкус
черен пипер - 1/3 ч.л. млян
кимион - 1/3 ч.л.
червен пипер - 1/2 ч.л.

За гъбите
гъби - 2 ч.ч. нарязани
краве масло - 80 гр
 сол - на вкус
черен пипер - 1 щипка млян

Наливаме вода в тенджера и след като заври, сипваме царевичния грис, разбърквайки енергично докато поеме водата, посоляваме на вкус

В тиган разтапяме краве маслото и добавяме гъбите, предварително нарязани на ситно.
Посоляваме на вкус добавяме и черния пипер и захлупваме с капак, за да си пуснат сока.
От време на време разбъркваме и пак захлупваме и така, докато  гъбите станат готови. Сипваме върху приготвена та полента и поднасяме.
Виж целия пост
# 91
Милинки
1 кл. брашно
100 гр.олио
1 лъж .захар
1 каф. лъж . сол
50 гр мая
3 ч.ч вода
200 гр сирене
Омесваме средно твърдо тесто,което втасва 30 мн.От тестото откъсваме малки топчици,като всяка се потапя в загрята мазнина и се разплесква между дланите на малка питка.В нея  се поставя натрошено сирене и се оформя на топче.Нареждаме топчетата в намазана  тавичка,поръсваме ги отгоре с олио .Тавичката поставяме в студена фурна,включваме я на 200 градуса и печем докато станат златисти
Виж целия пост
# 92
Милинки със заливка

тесто за милинкте

Брашно за омесване на меко тесто
1 ч.ч прясно мляко
 1 лъж. захар
1 чае лъж. сол
50 гр. мая
1 ч.ч вода
200 гр сирене

 За заливката
120 гр. масло
1 суп.лъж .оцет
1 чае. лъж. сол
3 суп.лъж брашно
1 каф.лъж. сода
2 яйца
 слагаме маята в дълбока купа и я поръсваме със захар ,заливаме с вода и мляко(да се разтвори) прибавяме брашното ,солта натрошеното сирене и замесваме меко тесто.От него късаме малки топченца нареждаме ги в намазана тава и ги заливаме със заливката(разтопено масло ,сол ,оцет, сода, 3 лъж. брашно).Поставяме ги във фурната и ги печем на 200 гадуса  ,след 15 мин.заливаме с разбитите яйца,допичаме на умерена фурна.
Виж целия пост
# 93
Милинки на охювчета

100 млл топла вода
300 мл. газирана вода
2 суп. лъж. олио
1 яйце
1 чаена лъж. сол
1 суп.лъж захар
40 мл.жива мая
Брашно (колкото поеме)за замесване на меко тесто

за плънката
120 гр краве масло
300 гр краве сирене

Смесете маята с топлата вода и захарта,оставете така докато маята се разтвори ,след това прибавете продуктите за тестото и замесете меко тесто.Разделете го на 3 топки,всяка разточете на правоъгълна кора като я мажете обилно с масло.По дългата страна на корите слагаме натрошено сирене и увиваме на руло,нарязваме напреки на парчета и ги нареждаме изправени едно до друго в тавата.Намазваме ги с масло и печем в умерена фурна.
Виж целия пост
# 94
Милинки четири пъти сгъвани

1 кл. брашно
30 гр. жива мая
2 ч.ч . топла вода
1чаена лъж. сол
100 мл. олио

за плънката

200 гр. масло
300 гр сирене

  за заливката

2 яйца
100 мл. кисело мляко

В дълбока купа разтваряме маята във топла вода ,добавяме брашното ,солта и олиото и омесваме меко тесто. Разточете го на кора която мажете с масло и поръсвате със сирене,сгънете на квадрат и отново разточете,намазвате отново със масло и наръсвате със сирене ,сгъвате отново на квадрат.Повтаряте така четири пъти.след това разточвате отново и режете на квадрати подреждате в тава и оставяте да втаса 40 мн.Заливаме с разбити яйца и кисело мляко,печем до зачервяване в умерена фурна.
Виж целия пост
# 95
Милинки по северняшки
От
1 кл брашно
500 мл. прясно мляко
1 чаена лъж. сол
50 гр. мая

Замесваме меко тесто,от него оформяме малки топченца нареждаме ги във подмазана тава и ги намазваме отгоре с 120 гр. разтопено масло.Оставяме да втаса .

Заливаме ги със

1ч.ч прясно мляко
2 суп.лъж брашно
1 ч.л сол
 Оставяме ги да втасат отново 20 мн. и печем на загрята  до 180 градуса фурна до златисто.
Виж целия пост
# 96
Милинки по балканджииски

1 кл брашно
120 гр. краве масло
каф. лъж. сол
30 гр.мая
2 ч.ч прясно мляко
 
Заливка
 1ч.ч  прясно мляко
100 гр. сирене
2 суп.лъж. захар
3 суп.лъж краве масло

В дълбок съд разтваряме маята във прясното мляко,добавяме маслото , солта,брашното за замесване на меко тесто.След като втаса се правят малки топченца като всяко топченце се потапя във в разтопено масло се нареждат в тава плътно едно до друго.Оставя се да втасаоще  30 мин.
Приготвя се заливка от прясно мляко натрошено сирене, захарта и разтопеното масло.
Във всяко топче правим със пръста си дупчица и ги заливаме със заливката,печем на 180градуса до готовност.
Виж целия пост
# 97
Милинки във форма за кекс

1 яйце
1 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч прясно мляко
1 чаена лъж . сол
30 гр. мая
Брашно за замесване на меко тесто.

за плънката
 200 гр.сирене

За заливката
2 яйца
70 гр масло

От добре измесенот тесто се правят малки топчета които се топят в олио и се подреждат на дъното на кексовата форма едно до друго.Сиренето се надробява и се ръси между топчетата, яйцата се разбиват с разтопеното масло  и със сместа се заливат милинките. Пекат се около 45 мн.на умерена фурна,като първите 30 мн. фурна не се отваря.
Виж целия пост
# 98
Шуменски милинки

500 мл. прясно мляко
1 чаена лъж. сол
30 гр. жива мая
200 гр. краве масло
Брашно колкото поеме  за меко тесто

за заливката

100 мл. прясно мляко
2 суп.лъж. брашно
1каф.лъж. сол

В леко затопленото мляко се разтваря маята,брашното се прибавя постепенно и се замесва меко тесто.
Оставя се да втаса,късат се топченца които се намазват обилно с масло и се поставят в подмазана тава,оставя се да втаса отново за 30 мн. Милинките се заливат със заливката и се печат до порозовяване.
Виж целия пост
# 99
Баничка на тиган

200 мл. хлaдкa вoдa
1 рaвнa чaeнa лъжичкa суха мая
щипкa зaхaр 
2 щипки coл
20 гр. крaвe мacлo
30 мл. oлиo
 200 гр.
 cирeнe - oкoлo 300-
350 гр. брaшнo

В хлaдкaтa вoдa прибaвятe мaятa и зaхaртa.
Рaзбърквaтe и ocтaвятe мaятa дa шупнe.
Към aктивирaнaтa мaя дoбaвятe coлтa и пocтeпeннo oт брaшнo кaтo бъркaтe.
 Щoм cмecтa ce cгъcти дocтaтъчнo  дoизмecвaтe нa ръкa.
Трябвa дa пoлучитe глaдкo нeлeпнeщo, мeкo тecтo, кoeтo ocтaвятe зa 15 мин.пoкритo дa пoчивa.
Тecтoтo рaздeлятe нa 8  тoпчeтa, кoитo рaзтoчвaтe  нa кoри. Вcякa кoрa ce пoръcвa c нaтрoшeнo cирeнe и ce cгъвa кaтo плик дa ce oфoрми квaдрaтнa бaничкa, кaтo крaищaтa дa прилeпнaт.Пoдмaзвaтe тигaн c oлиo и зaгрявaтe дoбрe. И пeчeтe oт двeтe cтрaни дo гoтoвнocт.
Виж целия пост
# 100
Банички на сач

1/3 коф. кисело мляко,1/2 куб. мая (жива),1 ч.л. сол,1 ч.л. захар,1 бр. яйца,500 г брашно,60 мл вода (топла)- масло,сирене за плънката
В купичка начупваме маята заедно с водата, солта, захарта и оставяме да престой за малко. В купа слагаме брашното ,яйцето, киселото мляко и сместа с маята. Замесваме тесто и оставяме да втаса за няколко часа.Разделяме тестото на малки топки. Разточваме на много тънка кора, която намазваме с разтопено масло и натрошаваме сирене. Завиваме и усукваме правим две охлювчета, които слагаме едно върху друго и разточваме кръгли банички. Сачът се нагрява много добре, слага се олио, колкото да покрие дъното и се слага баничката залича се и от двете страни .
Виж целия пост
# 101
Фунийки  80 броя

за тестото

брашно - 1.500
яйца -  5 бр.
кисело мляко - 400 мл
захар - 1 ч.ч.
олио -  2  к.ч.
бакпулвер - 1 пакет (10 г)

за крема
1.500 лит . прясно мляко
2 пак. пудинги ванилия
120 гр краве масло
Виж целия пост
# 102
Мерки в кухнята без кантарче

https://receptitenababa.com/%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B … 1%8F%D1%82%D0%B0/
Виж целия пост
# 103
Пухкава питка звезда

  1 ч.ч. топло прясно мляко
1 ч.ч. топла вода
 1 ч.ч. растително масло
 5 с.л. захар
1 с.л. сол
 10 гр.суха мая
 2 бр. жълтъци за намазване
брашно -  1 кг

Смесваме млякото, водата, олиото, захарта, солта,добавяме пресятото брашно, в което сме сложили маята. Омесваме тестото и го оставяме да втаса. След втасване, премесваме тестото и разделяме на две топки. Всяка разточваме на тънко и режем дълги триъгълници,навиваме всеки триъгълник на кифлички. В  тава, слагаме хартия за печене и редим кифличките, по начин който ни харесва, (полегнали като звезда). Оставяме да втаса,
разбиваме жълтъците и мажем с четка намазаната пита. Поръсваме със сусам и печем на 150С градуса, а след това на 180 градуса.
Виж целия пост
# 104
Питка  на рула във    форма за торта с падащо дъно

400 г брашно тип 500
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
7 г суха мая (за 500 г брашно)
1 ч. ч. извара
 50 мл хладка вода
 5 с. л. олио
1 яйце + 1 белтък
За намазване – 1 жълтък и няколко капки олио

На дъното на формата се поставя кръг хартия за печене, а страната се намазва с масло. Смесваме предварително пресятото брашно, солта, захарта, и сухата мая,след което прибавямме  изварата, водата, олиото, леко разбитите яйце и белтък.Замесваме.  След като е омесено добре се оформя на топка и се оставя да втаса .След като тестото втаса, се прехвърля върху набрашнен плот и се премесва няколко пъти. Разделя се на 5 равни части ,оформят се на топки и се оставят да починат за 15 минути върху набрашнен плот. Взима се първата топка и се оформя на руло.За тези съставки и количества на продуктите, както и за този диаметър на използваната форма, трябва да се разточи с ширина 12 см и дължина около 25 см. Тук има няколко варианта: да се остави така или да се намаже с малко меко масло или олио. Едната половина се разрязва с нож за пица на тесни лентички с ширина около 4 мм.Започвайки от неразрязаната част се навива на руло и се поставя във формата за печене.Така се оформят и останалите 4 рула. Формата се покрива с кърпа, и се оставя да втасат.След като втасат се намазват с много добре разбития жълтък, смесен с малко олио.Питката се пече в предварително загрята на 180 градуса С фурна,след поставянето ѝ температурата се намалява на 170 градуса. пече  се за около 50 минути.Изпечената питка се изважда от фурната и се оставя за 10-тина минута да се охлади леко, след което се изважда от формата, маха се хартията за печене, покрива се с кърпа и се поставя на скара до като изстине.  Като изстине напълно се завива с кърпа
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия