Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Хуманитарна помощ за пострадалите от конфликта в Украйна

  • 5 267
  • 22
Пет милиона цивилни граждани от Украйна се очаква да потърсят убежище в съседните държави заради военния конфликт с Русия, съобщава ООН. Само през първите два дни над 200 000 души, предимно жени, деца и възрастни, напуснаха украинска територия. Част от тях се насочват към България.

Научете как можете да предоставите подкрепа на семейства, принудени да напуснат домовете си в Украйна, да окажете животоспасяваща помощ на цивилното население, страдащо от военните действия или да получите защита, съдействие и информация, ако имате нужда.

Ако разполагате с информация за инициативи за хуманитарна помощ за пристигащите от Украйна, пишете ни на адрес charity@bg-mamma.com

При наличие на нова информация темата ще бъде обновявана и допълвана.

Абонирайте се, за да следите възможностите за оказване и получаване на помощ.
Eдинен информационен портал в помощ на напускащите Украйна
На сайта е публикувана информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България, посочени са указания за необходимите документи за самоличност, както и е обяснена процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигайки у нас.

Платформата дава възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани и събира и обработва информация за желаещи да се включат като доброволци и дарители.


Български червен кръст
Българският Червен кръст обяви кампания за набиране на материални дарения - нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки (с етикет на производителя), спално бельо, топли завивки, хигиенни материали, палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори.
Даренията ще бъдат приемани в областните структури на БЧК в страната (адресите и телефоните на всички областни организации можете да видите на сайта на БЧК, а за София – в централната сграда на организацията на бул. "Джеймс Баучър" N76.УМБАЛ "Св. Анна"-София (Окръжна болница)
От понеделник, 28 февруари 2022 г., медиците в УМБАЛ "Св. Анна"-София АД ще преглеждат безплатно всички пострадали от войната в Украйна, както и хората, принудени от военните действия да напуснат родните си места.
Виж целия пост
# 1
Допомога українським біженцям в Болгарії - Помощ за украинските бежанци
Facebook група за координация на подпомагането на бежанците в България - помощ с информация, транспорт и настаняване.
Help & Shelter for Ukraine
Facebook група за търсене и осигуряване на подслон в България.
Доброволческа инициатива BG4UA
Страницата се управлява от група базирани в България предприемачи, членове на технологичната общност и приятели на Украйна и предлага възможност за търсене на помощ или оказване на подкрепа за евакуация, преместване и настаняване.
Всеки желаещ да се включи като доброволец или дарител, може да попълни приложената в сайта анкета.
Център на бесарабските българи в България
Центърът организира акция за оказване на помощ на евакуиращите се в България.
Всички украинци и бесарабски българи, които имат нужда от помощ, както и желаещите да се включат с подкрепа, могат да пишат на страницата на Центъра във Facebook или по имейл на welcomehomebulgaria@gmail.com
Центърът търси съдействие и за организиране на сборни пунктове по градове.
Към момента събират дрехи за мъже: бельо, панталони, фланелки, пуловери, шапки, шалове и ръкавици.
Освен дрехи са необходими превързочни материали, индивидуални аптечки, основни медикаменти.
Двата адреса, на които се приемат даренията в София, са: Център - ул. "Цар Калоян" 8, ет.М, офис 3, Център на Бесарабските българи в България (тел. 0888 682543, Райна) и кв. „Витоша“, ул. "Константин Петканов" 6, сутерен (тел. 089 4882332, Маша)
Виж целия пост
# 2
Подкрепа от Руски гастроном „Берëзка“
Управителите на „Берëзка“ заявяват готовността си за подкрепа на нуждаещите се - консултации, осигуряване на работа, безвъзмездна помощ.
Координати за контакт:
hr@berezka.bg
+359 87 887 7292 Бакуревич Виктор
+359 87 982 4252 Цветанова Елена
Отворени врати за Украинци
Собственикът на компютърна академия ITStep Андрей Николов разпространи призив за подкрепа на стартираната от Асоциация „Отворени данни“ инициатива „Отворени врати за украинци“.
Ако можете да помогнете с настаняване на украинци или искате да окажете друга помощ (координация, информация, организация или психологическа подкрепа), обадете се на +359 894350059 или пишете на opendata@post.com
Гореща линия за подкрепа от Съюз за стопанска инициатива
Всички евакуирани от Украйна българи могат да се свържат със ССИ чрез “горещата линия” : human@ssibg.org. Там те могат да заявят желанието си за намиране на работа, своите знания, умения и професионален опит.
Виж целия пост
# 3
Пунктове за събиране на продукти и вещи от първа необходимост за украинските граждани
В момента най-нужни са вода, храна (пакетирана и дълготрайна) и тоалетни принадлежности (сапун, памперси, мокри кърпички, тоалетна хартия и т.н), за бебенцата: пюрета, млека, пелени.

- Гр. Варна: "Украински Културен Център" , кв. Чайка, ул. "Търговска" 118. Тел. 0878/887255

- Гр. София: офис "Пламели Финанс", бул. "Витоша" 15, ет. 4. Тел: 0876/101590

- Гр. Стара Загора. Готовност за отваряне на пункт: Янко Янков, Тел: 0887/364444

- Гр. Бургас: ул. "Васил Левски" 7, Тел: 0877/477616, Артём и Александра ДолгихБезплатен медицински преглед

- Гр. Варна, Медицински център" Санита", ж.к. "Младост" 163. Тел: 052/571818 ; 0884/571818
Виж целия пост
# 4
Помощ за бременни жени - бежанки от Украйна

Доброволци и координатори на Фондация "ИСКАМ БЕБЕ" се ангажират да окажат помощ на всички бременни жени - бежанки от Украйна.
Организира се екип от лекари, които ще съдействат.

Ако имате информация за такива жени, можете да се свържете с организаторите.
За контакти:
Радина Велчева: +359 88 552 9350
Еми Христозова: +359 88 243 0788
Виж целия пост
# 5
Помощ за домашните любимци

Фейсбук група за подкрепа на хората, които пристигат в България заедно с домашните си любимци.
Предлага се и се търси помощ за приютяване и храна.

Временно са отменени всички изисквания за въвеждане в Република България (вкл. регулациите на ЕС) на домашни любимци от Украйна. Нужно е само да се попълни уведомление на самата граница.
Виж целия пост
# 6
Инициатива на Кметство Свети Влас

Кметството на Свети Влас, съвместно с Българския Червен кръст, организира акция по събиране на завивки, дрехи, обувки и всичко от първа необходимост за евакуираните хора от Украйна, предаде БТА.
Приемат се също тоалетни принадлежности, дълготрайни храни, минерална вода, отоплителни уреди и др. Дрехите, и завивките е необходимо да са запазени и чисти.
Даренията се приемат от страничния вход на сградата на кметството. Всичко ще бъде раздадено на пристигащите в района бежанци.
БАН предоставя възможност за настаняване в базите си
Ръководството на Българската академия на науките (БАН) предоставя своя хотел в София и почивната си база във Варна на разположение за настаняване на украински учени и на техните семейства.

За допълнителна информация и съдействие:
г-жа Венета Николова, началник отдел Международно сътрудничество, тел. за връзка 0889 299 167
Бeзплатни телефонни разговори с Украйна и безплатен роуминг от Теленор

Теленор България временно предоставя за своите абонати на мобилна услуга безплатни международни разговори между България и Украйна, в подкрепа на сънародниците ни и техните близки, които са в Украйна.

За абонатите на мобилна услуга на Теленор, които се намират в Украйна, операторът временно осигурява и безплатен роуминг, включително кратки съобщения (SMS), мобилен интернет и разговори в роуминг.
Виж целия пост
# 7
Ветеринарна клиника "Добро хрумване" с кампания за събиране на храна за пътуващите животни

Ветеринарна клиника "Добро хрумване", заедно с Animal Rescue Sofia, стартира кампания за събиране на храна за пътуващите животни. Част от събраната храна ще бъде изпратена в Румъния, където приютите вече изнемогват.
Събира се храна основно за кучета, котки, но е добре да има малки количества и за зайчета, морски свинчета, птици.
Пунктът за събиране на даренията е Приют Фермата, стопанисван от ARS
GPS координати:  42.707290,23.515156‎ или:  +42° 42′ 26.24″, +23° 30′ 54.56″
Можете да изпратите храни за животните и по куриер: ул.Хан Богров 20, Горни Богров, 0879022672 , АР София
Pet sisters оказват съдействие за пристигналите в България домашни любимци

Pet sisters се ангажира с осигуряване на съдействие при необходимост от карантина, ваксинация срещу бяс, чипиране и издаванне на паспорт на домашни любимци, които пътуват с бежанци от Украйна и не притежават нужните документи.
Виж целия пост
# 8
Първа специализирана акушеро-гинекологична болница "Света София" ЕАД

Първа САГБАЛ "Света София" заявява готовност да осигури работни места на квалифицирани медицински кадри от Украйна, които отговарят на изискванията, като в момента има свободни места за акушерки в различни отделения и в реанимация.

Екипът на болницата също така се присъединява към инициативата за безплатни прегледи на всички нуждаещи се жени, граждани на Украйна, както и за осигуряване на консултации за бременните и условия за раждане.II АГ Болница "Шейново"

Болница "Шейново" изразява своята съпричастност към всички украински граждани и бежанци. Екипът на болницата предлага безплатни прегледи и консултации на всички жени, които са бременни или имат нужда от медицинска помощ в областта на акушерството и гинекологията.
Виж целия пост
# 9
Неправителствени организации от Стара Загора отправят апел за подкрепа

Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Обществен Дарителски фонд Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора и младият Творчески колектив „На улицата“ обединяват усилията си за осигуряване на транспорт, посрещане, първоначално обгрижване, жилищно настаняване и осигуряване на работа на украински бежанци и призовават бизнеса и старозагорските граждани да заявят солидарната си подкрепа с украинските бежанци чрез:

- заявяване на готовност за приемане и временно настаняване;
- назначаване на работа.
- решаване на въпроси – бежански, семейни, настаняване на деца в детски заведения и училища и други.

Заявка за подкрепа можете да изпращате на имейл office@fund-sz.org.
Виж целия пост
# 10
Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна"

СУОБ "Мати Украйна" предлага юридическа, хуманитарна и финансова помощ на украинските бежанци в България.
Можете да потърсите или предложите помощ чрез техния сайт или фейсбук групата им.
Виж целия пост
# 11
Кампания на Български червен кръст

В рамките на Националната благотворителна кампания на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 за всички мобилни оператори.
Всеки, който желае, може да дари 1 лв. като изпрати sms на кратък номер 1466 или по банков път на следната банкова сметка в лв.:
БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG23UNCR76301077778563
UNCRBGSF
(За пострадалите от конфликта в Украйна)

Виж целия пост
# 12
Район "Средец" - гр. София

Кметът на район "Средец", Трайко Трайков, публикува апел за включване в хуманитарната кампания за осигуряване на подслон на бежанците от Украйна.
В район Средец се събира информация за места за настаняване, включително и частни жилища, където краткосрочно могат да отседнат бежанци от Украйна.
Ако желаете да се включите, пишете на info@sredec-sofia.org, като укажете кратка информация за мястото за настаняване, което можете да предоставите, броя хора, за които е подходящо, и срок, за който е налично.
Виж целия пост
# 13
Безплатна правна помощ за пристигащите у нас украински граждани

Министерството на правосъдието ще осигури безплатна правна помощ на пристигащите у нас украински граждани, които търсят закрила.

Консултациите във връзка с предоставянето на закрила, включително помощ при попълване на документи, ще бъдат предоставяни от адвокатите във всички регионални центрове за консултиране

Пълен списък с контактите на регионалните центрове е публикуван на адрес: https://mjs.bg/home/index/7fad28f3-f00e-4d7a-86c3-a570762aca1e

Украинските граждани, търсещи закрила на територията на България, както и българските граждани, идващи от Украйна, могат да ползват и Националния телефон за правна помощ 0700 18 250 всеки делничен ден от 9:00 ч. до 17:00 ч.
Виж целия пост
# 14
Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Медицински комплекс "Д-р Щерев" декларира готовността си да помогне с каквото е възможно на бежанците от Украйна, които вече са хиляди на територията на България.

Болницата ще осигури безвъзмездно медицински прегледи на бременни бежанки от Украйна, раждане и пакет за неонатологично проследяване.

Нуждаещите се от медицинска грижа е необходимо да се обадят на Биляна Цветкова - 0885 535 888!Ръководството на болницата кани всеки бежанец от Украйна, който проявява интерес към възможността за работа в болнично заведение в град София, да се обърне към административния директор на болницата г-н Иван Тодоров на 0892 241 132 или i.todorov@shterevhospital.com
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия