Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Домакини 81/ Да си налеем по едно, повод все ще се намери

  • 20 362
  • 738


Архив: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,
11, 12, 13,14 15, 16,17,18, 19, 20, 21, 22,23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30,
31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
Виж целия пост
# 1
Хайде, записвам се, за да може Ма ко, да ни сервира и неделното кафе.
Виж целия пост
# 2
Добро утро!

ма ко благодаря за новата тема!
Виж целия пост
# 3
Добро утро!
Ма ко, благодаря за темата!
Джейми, беше ми обещала едни семена за  цветя, но не помня какви и за кога.... Ти помниш ли за какво сме писали?
Виж целия пост
# 4
Помня разбира се, днес няма да ходя на село че мъжът ми е на работа,но утре ще му кажа  да ги донесе и пращам на всички.
Виж целия пост
# 5
Добро утро!
Като стана дума за семена - ако някой иска, мога да пратя български, стар сорт фасул. Зрънцата са дребнички, обаче е много "мек" и се сварява супер бързо. Зелените шушулки на времето баба ги готвеше, значи трябва да е без конци (тука съм лаик, защото зелен фасул не ям).
Та имам няколко шепи "спасен" за съхранение на сорта, може да си го поделим Simple Smile
Иначе тази година купих от Лидл (!!!) някакви био семена - до тук абсолютно всяка семка поникна. Обикновено има доста фира... Но си търся от старите, нехибридни сортове зеленчуци, които се размножават като си оставиш семе от предходната година. Ако имате нещо - готова съм да ги платя Simple Smile

Дано се стопли днес, че имаме орехи и черница за кастрене, а вчера макар и слънчево беше кучи студ...
Виж целия пост
# 6
Добро утро!
МА КО, благодаря за новата тема! Нека споделяме весели случки, да си разменяме рецепти за чорби и плетки, да има обмен на семена и китки.
Благодаря ти, ранобудна Джейми. Взимам си от кафето и се стягам за работа. Няма как, трябва да се работи.
ПЛАМИ, честити ви покупки. Ще намерите и останалото, време имате.
СМЪРФЧЕ, честито и на вас.
ВАЛЕНЦЕ, започна ли да зареждаш парника?
МАРИЯТ, поздравления за щерката. Добре се е потрудило момичето, получило е признание.
АНГЕЛЧЕ, честит празник на момчето ти. Да е здрав, да има успехи и късмет.
Хайде, спорен ден!
Виж целия пост
# 7
Добро утро!
Ангелче, на патерици, да ти е здрав и да те слуша много!
Орехите подрязват ли се? Те нашите са толкова високи вече, че не знам изобщо как ще се берат, ако раждат, ама мислех, че те не се подрязват и без друго са им редки клоните.
Аз тази година със зеленчуците май изобщо няма да успея, само с китките. Из двора има копани разни канали, като за лабиринт, трябва да се изравнява. Днес ще почиваме, че вчера уж слънце, ама доста измръзнахме.
Обаче се наспах.
Хубава неделя на всички Hug
Виж целия пост
# 8
Ма ко, всичко кастря аз 🤣 Щом ми пречи - под ножа! Нямам убито дърво от кастреж до сега. Обаче установих, че съм изостанала в растежа на височина с няколко метра и до одеве се катерих като маймуна, а имам страх от височини след едно падане от череша с височина на двуетажна сграда... И в този ред на мисли ще купувам телескопичен клонорез (ми не го знам как се казва!) - такова като резачка на дълга дръжка. Някоя от вас има ли таковУ и какво трябва да му гледам като специфики като купувам?
Виж целия пост
# 9
Орехите подрязват ли се? Те нашите са толкова високи вече, че не знам изобщо как ще се берат, ако раждат, ама мислех, че те не се подрязват и без друго са им редки клоните.

Колкото човека съм питала толкова различни отговори има. От суеверните, че орех не се пипа до да редовно се подрязва. Последно близък ни посъветва да ги разредим максимално клоните, защото без друго ятото врабци ни пакостят, та да не им е комфортно... Колкото за реколтата, събираш по земята няма как да се катериш и береш, те си падат сами.Помагаме с едни дълги пръти.
Виж целия пост
# 10
Суеверието за орехите е не за корона и клоните, а за самото дърво.
Ние кастрим нашите два ореха.
Виж целия пост
# 11
Мерси, момичета. Орехите така или иначе са стари дървета, огромни, ако ще ги кастрим трябва катерене по тях, та смисъла е никакъв. Каквито, такива.
Това, което беше останало за чистене беше повече дръвчета саморасляци, отколкото капинак. Оставих едно, защото съседа каза, че е синя слива, хваната от други дръвчета, които са по оградата. Миналата година сините сливи из цялото село нищо нямали, да видим тази година. Мислех, че и плодните се ашладисват, иначе трудно дават плодове саморасляци, той каза, че и тези на оградата са такива, ама раждат. Още е малко, имаше и други, оставихме най-дебелото и му отрязах върха да не става високо и после да правим упражнението на Ангелчето. Миналия път от къпинака излезе само едно читаво дърво, което мисля, че е дюля, ама ще съм сигурна по-натам. Паднаха цели 3 дебели дънера, които са се държали буквално на плетеницата от храсталак. Говорим за дебели стволове, даже в земята няма следи къде са били, не бях виждала такова нещо. Едно свалихме нарочно, дънера беше здрав, но нямаше нито един дебел клон нагоре, само клечки. Оставих и една мушмула, защото като купихме къщата още имаше плодове, сигурна съм, че ражда и още 2 здрави дървета, едното мисля, че е круша, другото е подобно или е същото или е ябълка, че много си приличат. За сега, за половин декар двор, мисля, че са предостатъчни. Още 2-3 джанки съм им вдигнала мерника да ги режа, ама са по оградите и за  сега не пречат. За мен джанката е плевел, а не полезно дърво. Само този дъб не знам какво ще го правим, още не проумявам за какво ти е горско дърво в двора, което не дава плодове и защо са го оставили да стане голямо. И красавеца бор остава (то не знам дали е точно бор де).
За суеверие за орехите, че не се режат не съм чувала, знам, че дори да ти е в двора са забранени за сеч и трябва да поискаш разрешение от общината и да има причина да го отрежеш. Не, че по селата, някой ги спазва тези разпоредби
Виж целия пост
# 12
Ма ко, джанките са супер удобни да се ползват за основа на плодни дръвчета. Дори възрастно дърво може да се ашладиса, само човека трябва да знае какво прави. Имаме тука един агроном, който за майтапа си е направил джанка, стара, с няколко вида плодове 😁 Реално един ствол с различни клони и всеки клон ражда различен плод. Интересно е, но няма някакви сериозни добиви.
Виж целия пост
# 13
Това би било интересно, наистина. Но човек задължително трябва да знае какво прави. На село при леля има люляк, който е на половина бял.
Има една ФБ страница и група към нея, гората.бг, раздават плодни, медоносни и иглолистни дръвчета за засаждане. Понякога на място, както сега в Разград, понякога пускат пост с форма за записване и казват колко бройки ще дават. Така се сдобих с люляците и текомите, които засадих вчера
https://www.facebook.com/groups/114833649158477/?hoisted_section … s=982406145734552
Като раздават на място, предварително обявяват града и часа, обикновенно е събота  и неделя. Може да е полезно на някой
Виж целия пост
# 14
Мога ли да засадя люляк в голяма саксия на двора ?

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия