За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 816
  • 739
# 525
Да ви се е случвало като изпържите мекици повърхността да става супер бързо препечена и хрупкава а по средата все полусурово?По - тънко да правя тестото, което слагам да се пържи освен или повече време да пържа (чела съм от рецепта на Звездев до 1-2 мин на страна).Къде може да бъркам?
Мдаа... както Биляна писа, намали Т - това е принципът при всички тестени печива, ако отвън е добре, но средата е сурова.
Ако например между една и следващата мекица минава време Т се вдига, трябва да действаш по-бързо или бъркай малко  като пуснеш тестото, за да намалиш Т, тя трябва да 170 градуса, ако имаш термометър.
Времето (от 1-2 мин. на страна) е ориентир, зависи от дебелината на тестото  и Т.
Виж целия пост
# 526
Как си правите лимонада? В какво съотношение? Аз я правя с мед, но имам чувството, че все нещо липсва в нея.
Виж целия пост
# 527
Лим.сок от 3-4лимона,шепа листа намачкана мента,газирана вода+домашен сироп от бъз или смокинови листа
Виж целия пост
# 528
Два литра вода, може и газирана (но или се съхранява в бутилка, или се консумира веднага), 250 мл лимонов сок, мента (колкото има) примерно 2-3 стръка, търпи и повече - повечето мента се намачква в хаванче, оставям малко листенца да накъсам и така. Сладко на вкус - захар, мед...
Виж целия пост
# 529
Как си правите лимонада? В какво съотношение? Аз я правя с мед, но имам чувството, че все нещо липсва в нея.
Горе-долу смятам на две чаши вода да се падат сока от половин лимон и 1сл мед, ако обичаш сладко може 2сл, и 1-2 листа мента, но не са задължителни. Може да пробваш да си нацелиш вкусовите усещания, просто си сипи чаша вода, изстискай четвъртинка лимон вътре, сложи 1чл мед, опитай, ако не ти е сладко добави още мед, ако не ти е наситен вкуса добави още лимон, виж как ти харесва, запиши си пропорциите и после ползвай рецептата за лимонада наедро ако я правиш в кана, в блендер и т.н.
Виж целия пост
# 530
Между другото вкъщи силно се тачи и цитронадата, като смесвам плодов сок от различни цитруси - с лимон и грейпфрут става страхотна. Мед, мента и газирана вода - както в горния ми коментар.
Виж целия пост
# 531
Благодаря ви! Опитвала съм и с повече, и с по-малко лимони, мед и т.н., но някак си все не мога да я докарам като в някои заведения, в които ми е харесвала. Ще пробвам и вашите съотношения и варианти.
Виж целия пост
# 532
Скрит текст:
Благодаря ви! Опитвала съм и с повече, и с по-малко лимони, мед и т.н., но някак си все не мога да я докарам като в някои заведения, в които ми е харесвала. Ще пробвам и вашите съотношения и варианти.

З по големи лимона, 100 г кафява захар, 600 мл минерална вода, 600 мл газирана, листа от мента.

Измиваш много добре лимоните със студена вода. Настъргваш кората им на най ситното ренде. Внимавай да не настържеш и бялата ципа под кората- лимонадата ще горчи. Смесваш настърганата кора със захарта и 250 мл минерална вода. Бъркаш докато се разтопи захарта. Нека да престоят така 1 час на студено. После  прецеждаш през марля, вливаш останалата вода и сока на лимоните. Слагаш листенца мента и оставяш на студено за няколко часа. Може и веднага да се консумира с лед, но е за предпочитане да престои известно време в хладилника.
Кората на лимоните придава вкуса на лимонадата.
Виж целия пост
# 533
По заведения понякога слагат лайм за по-интензивен вкус, ония тъмнозелените лимончета.
Виж целия пост
# 534
Кора от лимон върви на много неща, включително и солени. Винаги настъргвам по малко, когато разбивам хайвер или в руската салата. Продава много свеж вкус. Мен ме притеснява откъде купувам лимоните, чета всякакви ужаси с какво ги обработват
Виж целия пост
# 535
Скрит текст:
Кора от лимон върви на много неща, включително и солени. Винаги настъргвам по малко, когато разбивам хайвер или в руската салата. Продава много свеж вкус. Мен ме притеснява откъде купувам лимоните, чета всякакви ужаси с какво ги обработват

Био, има в Лидл и Метро. Само оттам купувам за лимонада.
Виж целия пост
# 536
Аз слагам в лимонадата и запарка от  2 пакетчета зелен чай. Пак си е лимонада, а не студен чай, защото концентрацията на чая е много слаба, но вкусът е много свеж така.
Останалите продукти - два лимона, мед 4 с.л., и листа от мента. Ментата, меда и сока от лимоните ги разбивам с блендера или пасатора на гъста каша. После добавям изстиналата запарка от зелен чай (2 пакетчета, запарени със 70 - градусова вода за 5 минути). Слагам в шише или кана, доливам 2 литра вода и оставям в хладилника.
Всички съставки могат да варират по ваш вкус.    

« Ѕmile », остави ги заведенията. По всяка вероятност я правят с много захар, защото с истински мед няма да им излезе сметката. Може и лимонена киселина да слагат, и есенции.
Виж целия пост
# 537
Момичета има ли някакви домашни уреди, в които се приготвя паста -имам предвид да се свари и след това да се приготви сос? Нещо от рода на мултикукърите, но по-малко и да не е под налягане? Съпруга ми си готви по 2-3 пъти на седмица и ползва поне 2 тенджери за пастата, а и котлоните много се цапат така. Идеи?
Виж целия пост
# 538
Принципно в мултикукъра може да се готви паста. Обаче не мога чисто физически да си представя за какво са му две тенджери и как цапа толкова много котлоните... Аз в една варя пастата, в тиган с капак или тенджера правя соса, изсипвам водата като се свари пастата и сипвам спагетите в соса. Разбърквам и толкоз. Всичко е чисто, има една тенджера за преплакване от пастата и една мръсна, в която съм готвила соса.
Виж целия пост
# 539
Бих се изненадала да има такъв уред.
Обаче може и и в един съд да се готви паста, ако това е целта. Слага се сурова в соса (стига да има такъв) и там се сварява. Иначе традиционно са си два съда.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия