Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кралски работи и клюки - май 2022

  • 62 705
  • 1 220
Невероятният кралски музей на бижутата в АлександрияАлександрия, Египет, има много музеи, повечето от които са посветени на древни антики от древен Египет, Рим или Гърция, тъй като последните две са културите, които са взаимодействали най-много с древните египтяни. От друга страна, някои музеи показват по-нови артефакти, събрани от много източници. Места като Кралския музей на бижутата, един от най-големите музеи в Египет, който се намира в квартал Зизениа в Александрия.

Кралският музей на бижутата се помещава в бившия дворец на принцеса Фатма ал-Захра, потомка на Мохамед Али Паша, основателят на съвременен Египет. Самата сграда се счита за историческо произведение на изкуството, така че е естествено да се превърне в музей, за да се покажат много колекции от бижута и такива от династията Мохамед Али, която управлява Египет близо 150 години от 1805 до 1952 г. Не само това, но музеят съдържа и картини, статуи и декоративни произведения от 19-ти век, разпръснати в стаите, залите и фоайета.

Бижутата, оставени от кралското семейство, са държани невиждани до указ от 1986 г. за предоставяне на двореца на принцеса Фатима Ал-Захра в Александрия като специален музей, в който се съхраняват тези редки и изящни предмети.
Дворецът на принцеса Фатма Ал-Захра е първоначално построен през 1919 г. Той има 4185 квадратни метра (45 050 квадратни фута) вътрешно пространство и е заобиколен от градини.Има красив европейски архитектурен дизайн, тъй като е построен от френски, италиански и белгийски архитекти и художници, следващи школата на Микеланджело, използвайки спокойния стил на оцветяване и декорации.

Таваните са шедьоври сами по себе си, тъй като таваните във всяка стая са ръчно рисувани от египетски, италиански и френски художници. Някои тавани изобразяват истории от гръцката митология, различни исторически сцени и природни пейзажи, докато повечето от таваните на втория етаж изобразяват части от известни френски и италиански любовни истории. На тавана на една от стаите има картина, изобразяваща разликата между рая и ада. Друга стая е украсена със стенни рисунки, изобразяващи приказките от Илиада на Омир.


Стените на двореца са облицовани с два вида дърво, дъб или кестен или боядисани с огромни картини от френски средновековни приказки.

Дворецът също е украсен със стъклени прозорци, съдържащи произведения на изкуството, изобразяващи европейски исторически сцени. Подовете на двореца са украсени с най-добрите видове дървесина, внесени от Турция и други европейски страни.Дизайнът на двореца слива европейски и ислямски стилове и отразява забележителния вкус на принцесата в картините, позлатените тавани и мозайките, украсяващи множеството стаи на двореца.

Дворецът се състои от две големи крила. Източният апартамент разполага с две зали и галерия с богати цветни прозорци и декорации по всички стени. Западният апартамент се състои от два етажа. Всеки разполага с четири големи зали с три бани с декоративна цветна керамика.

Основната баня е красива, оборудвана с красиви керамични стени и подове, създаващи разкошни картини и истински произведения на изкуството. Подът на банята също е покрит със злато. Таванът е от боядисано стъкло, което позволява естествено осветление и в банята. И двете бани в двореца са облицовани с бели порцеланови парчета, произведени от френската престижна порцеланова къща Севър. Стените на двете бани са ръчно изрисувани с изображения на плуващи нимфи ​​и изображения от добре познатите приказки на Ла Фонтен и други приказки.

Елегантно фоайе свързва двата апартамента. Фоайето е великолепно за разходка, тъй като е украсено с десет стъклени рамки във формата на десет врати с рисунки, представящи европейски исторически сцени и легендарни приказки като Ромео и Жулиета. Последователно, прозорец по прозорец, ще проследите историята на двама влюбени от момента, в който се срещнат, през тяхното ухажване и любов, до евентуалния им съюз и раждането на детето им.

Колекциите на Кралския музей на бижутата

След като влезете в двореца, след като се изкачите по стълбището, ще намерите снимка на самата принцеса отдясно.

Вървете няколко крачки по-нататък и ще срещнете зашеметяващо парче, което е короната на кралица Швикар, първата съпруга на крал Фуад (бащата на крал Фарук), за която се казва, че е една от най-големите и красиви корони на членовете на кралско семейство в Египет. Короната е изработена от палатин, украсена с перли. Комплектът включва и обеци, проектирани подобно на короната.Точно срещу него има комплект бижута, някога собственост на кралица Фарида, първата съпруга на крал Фарук, а друга зала на горния етаж е посветена на нейните вещи. Сред експонатите е нейната златна и палатинова корона, украсена с 1506 диаманта.Разхождайки се до първия етаж, разглеждайки залите и преминавайки от стая в стая, ще откриете много любопитни и зашеметяващи предмети на показ. Кралският музей на бижутата има повече от 11 000 предмета и колекции, включително колекцията, принадлежаща на принц Мохамед Али Тауфик, състояща се от 12 бронзови и златни чаши. Той също така включва 2753 дяла от скъпоценни камъни и диаманти. Други уникални предмети в тази колекция включват торба за пари, изработена от злато и други скъпоценни камъни и много стъклени чаши, украсени с 977 диаманти.

Друга колекция датира от периода на управление на Саид паша, представяща 4000 римски, персийски, византийски и коптски монети.

Въпреки това, някои от най-впечатляващите предмети в Кралския музей на бижутата са тези, които са принадлежали на самия Мохамед Али паша, повечето от които са украсени с диаманти, като например неговата табакера, меч във формата на змия, украсен с 600 събрани диаманта от колекциите на много принцеси от кралското семейство.


Има и инкрустирана яка с диамант и смарагд, украсена с 16 декоративни мотива; осем с надпис „Мохамед Али” и осем във формата на златно цвете с диаманти. Тази яка обаче е създадена по време на управлението на крал Фуад, а не на Мохамед Али. Много рядък обект е и снимката на самия Мохамед Али, направена през 1840-те.

Някои от вещите му включват комплект за шах, подарен му от неговия зет шаха на Иран, личната му тояга, изработена от абанос и злато, комплект чаши, всяка украсена с 229 парчета сапфир и 29 парчета диаманти, сервиз за чай, подарен на него и съпругата му в деня на сватбата им от египетските паши, чиния, направена от ахат, подарена му от руския цар.Можете също да намерите колекцията от бижута, принадлежащи на принцеса Фаузея, сестрата на крал Фарук и съпругата на
 първата съпруга на шаха на Иран, Мохамад Реда Балхауи, която я направи принцеса на Египет и императрица на Иран в един момент. Колекцията й включва зашеметяващ палатинов пръстен с издълбано нейно име и орнаментиран колан с 240 диаманта.

Единственото произведение в музея, което принадлежи на кралица Нариман, втората съпруга на крал Фарук, която напусна страната с него, запътена за изгнание през 1952 г., е комплект бижута, изработен от злато, обсипан с диаманти, рубини и перли.

Друга част от музея е посветена на антики и подаръци, подарени на кралското семейство през годините. Тя включва известната чиния, която кралица Евгения подари на Хедив Исмаил по повод откриването на Суецкия канал. Това, което го прави толкова рядък, е, че цената му всъщност се оценява на около 15 милиона паунда. Чинията е украсена с диаманти, сапфири и смарагди.


Някои от по-големите експонати включват статуя, подобна на трофей, която символизира Египет и неговите туристически места, за които се твърди, че е обиколила света, за да популяризира туризма в страната. Трофеят е изработен от чисто злато и тежи 6 кг.

Стените на Кралския музей на бижутата имат няколко великолепно изрисувани портрети на Khedive Ismail, неговите съпруги, синове и дъщери. Всичко в чисти златни рамки. Хедив Исмаил е отговорен за модернизирането на Египет по време на неговото управление и той е бил много заинтересован от създаването на най-добрите бижута за кралското семейство и така наема най-умелите египетски и чуждестранни художници, за да създадат скъпоценните колекции от бижута, принадлежащи на кралското семейство и антики, които са украсявали къщите и дворците им. Това е една от причините повечето експозиции на Кралския музей на бижутата да датират от неговия период на управление.
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата! Връщам се да чета.

Някаква официална снимка по случай годишнината на Уилям и Кейт няма ли?
Виж целия пост
# 2
Изключително интересна тема. Прочетох всичко на един дъх. Замъците и бижутата са любимата част от кралските истории.
Короната с 1506 диаманта е страхотна.
Благодаря, Тирамису.

Днес едно прекрасно момиче има рожден ден.
Честита да е София, става на 15 години.
За съжаление няма нова снимка без маска.

Виж целия пост
# 3
Радвам се, давиз ⚘
Честита да е София, много хубава девойка. Жалко, че няма нова снимка.
Виж целия пост
# 4
Принцът на Уелс присъства на парад за офицери и авиатори, завършили по време на пандемията

ПП Нали не е свършил април?! Защо е това бързане?
Виж целия пост
# 5

Как неусетно минават годините..
винаги да са влюбени,усмихнати и щастливи!
Виж целия пост
# 6
Много интересен първи пост.
Кейт и Уилям са просто разкошни на тази снимка и на сватбата си. Радвам се, че я гледах наживо тогава.
Виж целия пост
# 7
Благодаря за темата.

Жалко че след на Южени нямаше голяма кралска сватба.

Снимка на Мегън от Инвиктус:
https://www.instagram.com/p/Cc8TKMxsSZ_/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Мари Шантал с Прада:
https://www.instagram.com/p/Cc85zGGP3Wk/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Мери:
https://www.instagram.com/p/Cc7zbNRPEkM/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Виж целия пост
# 8

Как неусетно минават годините..
винаги да са влюбени,усмихнати и щастливи!


Прекрасни!
Снимките от сватбата им радват окото, всъщност повечето им снимки са в същата категория.
Катрин винаги е впечатляваща,  изглежда толкова спокойна, изискана и елегантна.
Достойна съпруга на бъдещ крал.
Виж целия пост
# 9
Страхотен първи пост,благодаря.
Преди 11 години на днешния ден открих темата от тогава я следя,не пиша и не коментирам, защото не обичам сблъсъци.
Уважавам мнението на всеки, но най вече моето си.
Следя темата точно заради постове като първият, винаги научаваш нещо ново.
Жалко че от както се появи Меган, освен сравнения и изтъкване на едната херцогиня или другата, интересни факти и нова информация няма.
Харесвам и Катрин, харесвам и Меган, и двете имат хубави визии и лоши,но най харесвам братята, заради тях и майка им започнах да се интересувам от кралските семейства из цяла Европа.
Честита годишна на Уилям и  Катрин!
Дано скоро видим двамата братя заедно.
Виж целия пост
# 10
Интересен ми беше първия пост. Досега не бех чувала за този музей.

Няма нови снимки по повод годишнината на Кеймбридж. Те май само за рождени дни и кръгли годишнини качват.

И аз почнах да обръщам внимание на роялите около тяхната сватба. Тогава един филм даваха за тях и ми станаха симпатични.😀
Виж целия пост
# 11
Виктория и Даниел вчера на церемония по връчване не дипломи. Той е почетен докторант.

Изобщо не познах София на първите две снимки.Дали са вечеря на представители на различни културни институции.Виж целия пост
# 12
Меган, подписвам се под всяка твоя дума.
И да питам дали Кейт и съпруг са били поздравени от Хари и Меган за годишнината им? А от други роялти?
Виж целия пост
# 13

Харесвам тези снимки и едва сега разбрах кога и къде са направени..Joy
Виж целия пост
# 14
Датският принц Феликс стана лице на марката бижута Georg JensenФеликс върви по стъпките на по-големия си брат Николай, който мина в шоуто на Burberry през 2018 г. и наскоро украси корицата на изданието за февруари-март на Vogue Scandinavia.Благодаря за темата! Flowers Sunflower
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия